Το τερμάτισαν στις ονειροφαντασίες , τα δήθεν ΜΜΕ – που έχουν καταντήσει χειρότερα τρωκτικά κι από τα τρολ – και η πλευρά Κασσελάκη! Ανακάλυψαν δήθεν ότι η θέση του Παύλου Πολάκη για τις τράπεζες και δη την κρατικοποίηση της Εθνικής εκφράστηκε με άλλον τρόπο απ’ αυτόν του Σωκράτη Φάμελλου την Πέμπτη.
Καμία σχέση όμως …
Την κρατικοποίηση της Eθνικής Tράπεζας προκειμένου να ενισχυθούν μικρομεσαίοι, εκπαιδευτικοί και γιατροί, πρότεινε από το βήμα της Βουλής, ο Παύλος Πολάκης.
Μιλώντας στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού για το 2025, ο βουλευτής, τόνισε πως πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει με τον πιο επίσημο τρόπο ότι πρέπει να γίνει ξανά δημόσια τράπεζα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ότι πρέπει να ξαναγίνει δημόσια τράπεζα η Εθνική», ανέφερε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. «Παραλάβατε 40% της Εθνικής. Πουλήσατε το 32%. Πόσο το πουλήσατε; Στις 17/11/2023, πουλήσατε το 18% μετοχών με 1,66 δισ. ευρώ. Στις 7/10/2024, πουλήσατε το 8,4% των μετοχών με 690 εκατομμύρια. Δηλαδή πήρατε 1,756 δισ. Πόσο μας κόστισε η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής μόνο το 2014; Μας κόστισε 9,75 δισ. ευρώ. Χάνουμε και άλλα 530 εκατομμύρια τώρα, από τη διαφορά της τιμής της μετοχής. Άρα έχουμε καθαρή ζημιά του δημοσίου 8,5 δισ. ευρώ τουλάχιστον, μόνο από την Εθνική. Γιατί να μην την πάρουμε πίσω αυτή τη χασούρα;», είπε ο κ. Πολάκης, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Ο βουλευτής πρότεινε τρεις τρόπους για να μπορέσει το δημόσιο να επαναγοράσει την Εθνική.
«Να σας πω τρεις τρόπους για να πάρουμε πίσω τη χασούρα. Να χρησιμοποιήσουμε ένα μέρος των πλεονασμάτων των επόμενων χρόνων, σαν τοποθέτηση, για επαναγορά μετοχών, με σκοπό κατ΄αρχήν να πάρουμε το 34% της αποτρεπτικής μειοψηφίας και προοδευτικά, μέσα σε μια πενταετία, να πάρουμε το 50%. Δεύτερον, εγγύηση στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για έκδοση ομολογιακού δανείου τεσσάρων με πέντε δισ. ευρώ, που να αγοράσουμε το πλειοψηφικό ποσοστό. Ποιος θα αρνηθεί να βάλει το ελληνικό δημόσιο, 4,5 με 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα και να την ξαναπάρει πίσω; Γιατί θέλουμε να την πάρουμε πίσω; Γιατί θέλουμε να ενισχύσουμε τους μικρομεσαίους. Για να την λειτουργήσουμε ως εργαλείο της οικονομίας και όχι αυτό που κάνετε εσείς που σπρώχνετε τα λεφτά σε δέκα μεγάλους. Τρίτος τρόπος είναι άλλος υπολογισμός του αναβαλλόμενου φόρου, αντί για 30 χρόνια στα 60 χρόνια. Περισσεύουν 7,5 δισ., με αυτά διαπραγματευόμαστε την επαναγορά της τράπεζας», είπε ο κ. Πολάκης.
Ο βουλευτής επισήμανε ότι η διαφορά επιτοκίου καταθέσεων με το επιτόκιο χορηγήσεων είναι η μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ. «Πού το λέει αυτό η ΕΕ; Πού το λέει ο Ντράγκι που θα μας απαγορεύσει να παρέμβουμε, ως ελληνική κυβέρνηση, στα επιτόκια;», είπε ο τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτική που ενισχύει τους μεγάλους παίκτες. «Με την πολιτική σας φεύγουν 17 με 18 δισ. από τις τσέπες των απλών ανθρώπων και των μικρομεσαίων και καταλήγουν, τέσσερα δισ. στις τράπεζες, τρία δισ. στις εταιρείες ενέργειας, με τη ΔΕΗ να σέρνει τον χορό της κερδοσκοπίας, τρία δισ. στα διυλιστήρια και άλλα επτά με οκτώ δισ. στα σούπερ μάρκετ και τους χονδρεμπόρους. Αυτό κάνετε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φαμελλος είπε χθες συγκεκριμένα ότι προτείνει μεταξύ άλλων τη «ενεργητική παρουσία του κράτους στην Εθνική Τράπεζα και αναφέρομαι και στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να παίξει έναν εξυγιαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του υγιούς ανταγωνισμού στις τράπεζες […] Αυτό που εμείς λέμε είναι να λειτουργεί η τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να έχει ενισχυμένη παρουσία και έλεγχο το δημόσιο, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει καρτέλ. Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο, όσο χρειάζεται για να υπάρχει ανταγωνισμός».
Πηγές της Κουμουνδούρου τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται ζήτημα διχογνωμίας, αλλά ότι η φαινομενική απόσταση ανάμεσα στις δύο δηλώσεις αφορούν τεχνικά ζητήματα που πηγάζουν από τους κανόνες της ΕΚΤ.
«Το θέμα δεν είναι οι λέξεις, αλλά η ουσία», σημειώνουν συγκεκριμένα, εξηγώντας ότι η διαδικασία μιας κρατικοποίησης προϋποθέτει την τοποθέτηση προς πώληση του 100% των μετοχών μιας τράπεζας, κάτι το οποίο θα είχε τεράστιο κόστος τη δεδομένη στιγμή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου