Περίπου 40 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΣΥ και την εγκαθίδρυση της δωρεάν Δημόσιας Υγείας στα Νοσοκομεία για όλους τους πολίτες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μέτρο “τραμπικής” κοπής και μάλιστα ενλω συνεχίζεται η πανδημία με περισσότερους από 50 θανάτους καθημερινά και πάνω από 26000 συνολικά σε 2 χρόνια … κατήργησε την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία!
Με μια κατάφωρα άδικη κοινωνικά αλλά και πολιτικά απόφαση και μια βίαιη αλλοίωση των κοινωνικών κεκτημένων και ισορροπιών με όπλο την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία (αφού είναι βέβαιο ότι θα είναι μόνη σε αυτό το έγκλημα κατά της ζωής και της υγείας των πολιτών), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την αποδρομή της κυβέρνησής του πραγματοποιεί άλλη μια δεσμευσή του σε οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα που στήριξαν την αναρρίχησή του στην εξουσία.
Σοκ λοιπόν στην κοινωνία προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για εξετάσεις και εισαγωγή σε δημόσιο νοσοκομεία μόνο με έγκριση από προσωπικό γιατρό!
Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Εθνους (Δήμητρα Ευθυμιάδου), διαγνωστικές εξετάσεις και εισαγωγή στα νοσοκομεία μόνο με παραπεμπτικό από τον οικογενειακό θεράποντα ιατρό προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα που θα επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί και από αυτήν την κυβέρνηση με δεδομένο ότι και άλλες κυβερνήσεις μεταξύ αυτών και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησαν να ανασυγκροτήσουν την Πρωτοβάθμια χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πάντως, οι αλλαγές θα θεσμοθετηθούν καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Ωστόσο, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε οι χρονίως πάσχοντες να μπορούν να δηλώνουν άλλη ειδικότητα γιατρού ως προσωπικό θεράποντα.
Πάντως, το σημαντικό είναι ότι μέχρι την ολοκλήρωση της ανασυγκρότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει και το gatekeeping και για να δει κανείς ειδικό γιατρό. Δηλαδή ακόμη και για να εξετασθεί από γιατρούς όπως καρδιολόγους, ορθοπεδικούς, κλπ θα πρέπει να έχει παραπεμπτικό από τον προσωπικό θεράποντα ιατρό του.
Όμως θα πρέπει να προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ και να γίνουν προσωπικοί γιατροί. Επίσης μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνισθεί ακόμη το ύψος της αμοιβής τους. Είναι βέβαιον πάντως με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας ότι οι πληρωμές των γιατρών θα γίνονται με το σύστημα capitation δηλαδή ο γιατρός θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση πόσους ασφαλισμένους θα έχει εγγράψει στη λίστα του.
Η κατά κεφαλήν αμοιβή ανά ασθενή θα είναι ένας συνδυασμός του συνολικού ποσού που θα διατεθεί για ιατρικές επισκέψεις από τον ΕΟΠΥΥ και της ηλικίας τους ασφαλισμένου καθώς όσο πιο ηλικιωμένος θα είναι ένας ασθενής τόσο περισσότερα χρήματα θα εισπράττει ο γιατρός.
Παράλληλα θα υπάρχει όριο σε εγγραφές ασθενών στη λίστα του κάθε γιατρού, ώστε η αμοιβή του η συνολική να μην υπερβαίνει τα 2000 ευρώ το μήνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου