Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022

Αναζητούν εκλογική διέξοδο λόγω των ανατιμήσεων

 

Τον δρόμο των εκλογών στο τέλος της άνοιξης δείχνουν πολλοί από τους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου προς τον πρωθυπουργό, ώστε η κυβέρνηση να διαφύγει από τον κύκλο της ραγδαίας φθοράς. Το σχετικό κλίμα ενίσχυσε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που πραγματοποίησε χθες επίσημη συνάντηση με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με τη Νέα Δημοκρατία να ανακοινώνει την υποψηφιότητα του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον Δυτικό Τομέα της Β' Αθηνών.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε και χθες στην τηλεοπτική του συνέντευξη να διαψεύσει τα εκλογικά σενάρια. Ανέφερε ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά φρόντισε να θέσει το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» στους ψηφοφόρους. Επανέλαβε δε ότι την 1η Μαΐου θα υπάρχει η αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολλαπλές συνέπειες που παράγει το εμπόλεμο σκηνικό αναθερμαίνουν τις εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό για προσφυγή στις κάλπες τους επόμενους μήνες. Στη Ν.Δ. προβλέπουν μάλιστα, εφεξής, και αποκλιμάκωση των δεικτών της πανδημίας, παρά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις για την πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Μείωση προσδοκιών για τουριστικά έσοδα

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της συγκεκριμένης ομάδας των συμβούλων του Κ. Μητσοτάκη, η εμβάθυνση της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης -στο φόντο του πολέμου- θα σφίξει τον κλοιό της κοινωνικής δυσαρέσκειας γύρω από το Μαξίμου. Στους κόλπους της Ν.Δ. χαιρετίζουν ασφαλώς την προοπτική της χρονικής επέκτασης της ρήτρας διαφυγής και το 2023, καθώς θα προσφέρει πολύτιμες δημοσιονομικές ανάσες. Εστιάζουν, εντούτοις, στο γεγονός ότι για την Ελλάδα και τις πιο ευάλωτες οικονομίες παραμένει η ευρωπαϊκή σύσταση να μειωθούν από φέτος τα ελλείμματα και το χρέος. Οι πρωθυπουργικοί σύμβουλοι συνυπολογίζουν και την παράμετρο που αφορά τις μειωμένες προσδοκίες στα έσοδα του τουρισμού από τη στιγμή που ακυρώνονται οι κρατήσεις τουριστών από τη Ρωσία.

Επιπλέον, η ίδια ομάδα συμβούλων επενδύει και στην παραδοσιακή αρχή που αναφέρει ότι σε συνθήκες εθνικών-γεωπολιτικών κρίσεων οι πολίτες «συσπειρώνονται γύρω από τη σημαία» εκφράζοντας την εμπιστοσύνη τους στην εκάστοτε κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, γαλάζιοι παράγοντες ευελπιστούν να ανακοπεί η καθοδική πορεία των δημοσκοπικών δεικτών για τη Ν.Δ. Οι πληροφορίες πάντως αναφορικά με την επαναφορά εισηγήσεων ακόμη και για αλλαγή του εκλογικού νόμου -προκειμένου να αυξηθεί το μπόνους για το πρώτο κόμμα- διαψεύδονται κατηγορηματικά από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Οι θιασώτες της επίσπευσης των εκλογών εκφράζουν την προσδοκία ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κρίση της Ουκρανίας θα γοητεύσει και το κεντρώο ακροατήριο». Σημειώνεται ότι πονοκέφαλο στις γραμμές της κυβέρνησης έχει προκαλέσει το κύμα διαρροών των κεντρογενών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη μετά την ανάδειξη του Νίκη Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Οι πιο παρατηρητικοί έχουν κυκλώσει τις αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ρήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ελευθέριου Βενιζέλου που αποσκοπούσαν στην επιβεβαίωση «του δυτικού προσανατολισμού της χώρας με συνέπεια και υπευθυνότητα».

Χθες πάντως, ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, έσπευσε εκ νέου να υπερασπιστεί την αλλαγή δόγματος εξωτερικής πολιτικής με αιχμή την αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Προεξόφλησε ότι οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Αφήνοντας στην άκρη τις μικροκομματικές αιχμές κατά των πτερύγων της αντιπολίτευσης, επισήμανε πως ήταν θετικό το ότι υπήρχε ομόθυμη καταδίκη της ρωσικής εισβολής και από άλλα κόμματα στη Βουλή. Μίλησε για τη διαθεσιμότητα του πρωθυπουργού να ενημερώσει κατ’ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς... κατόπιν εορτής. Επισήμανε πως αν κάποιος πολιτικός αρχηγός θεωρεί ότι χρειάζεται επιπλέον πληροφόρηση, ο πρωθυπουργός δεν έχει αρνηθεί ποτέ θεσμική ενημέρωση, στη σκιά της αγνόησης της αντιπολίτευσης πριν από τη λήψη αποφάσεων για την αποστολή των C-130 με οπλισμό.

Τηλεδιάσκεψη με Αλ Σίσι

Τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ- Σίσι και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου είχε χθες ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδών της Ευρώπης και, συνεπώς, στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, ζήτημα που καθίσταται περισσότερο επίκαιρο από ποτέ λόγω του νέου τοπίου που διαμορφώνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...