Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Λουκέτο σε νοσοκομεία μετά την πανδημία

 

Ως τροχοπέδη στα σχέδια της κυβέρνησης για τον χώρο της Υγείας φαίνεται ότι λειτούργησε η πανδημία, καθώς, με πρόφαση το τέλος της, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τη βεντάλια της αναδιάρθρωσης που είχε τον προηγούμενο καιρό στο συρτάρι. Ο Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, έκανε σαφές ότι η γαλάζια κυβέρνηση θα αλλάξει το νοσοκομειακό τοπίο, έχοντας ως προμετωπίδα το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις περιφερειακών μονάδων Υγείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σχέδιο θα αποτυπωθεί ανά Περιφέρεια. "Θα πρέπει να βλέπουμε ποιο νοσοκομείο θα έχει τις κεντρικές, βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω - γύρω, στα 20-25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα", ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, προϊδεάζοντας γι' αυτό που θα ακολουθήσει. Μάλιστα, τόνισε ότι θα ληφθεί υπόψη το γεωγραφικό κριτήριο και όχι το υγειονομικό ή η ανάγκη των πολιτών.

Επίσης, επέμεινε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγεία, τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ.

Ανέμελος με εκατόμβες νεκρών

Την ίδια ώρα, πιστός στο αφήγημα του Μαξίμου, ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε μια επίπλαστη εικόνα, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει μικρότερο αριθμό θανάτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Στο σύνολο αυτή τη στιγμή η χώρα μας βρίσκεται στους θανάτους σε πολύ χαμηλότερη θέση συγκριτικά με άλλες χώρες, οι οποίες έχουν πιο προηγμένα συστήματα Υγείας", υποστήριξε, συγκρίνοντας τον απόλυτο αριθμό απωλειών και όχι το -πιο ενδεικτικό- ποσοστό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους.

Επίσης, αφού παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, απέδωσε τον μεγάλο αριθμό νεκρών στη... διαχρονικότητα των ζητημάτων που απασχολούν το ΕΣΥ. "Το πρόβλημα με τις ΜΕΘ είναι διαχρονικό, υπήρχε και στην προ πανδημίας περίοδο. Μπορεί να υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ και να έχουμε πλέον 1.300, μοιρασμένες για Covid και non Covid περιστατικά, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά την παρεχόμενη υπηρεσία στη χώρα μας, ειδικά σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία που το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων".

Επομένως, με βάση όσα είπε χθες ο υπουργός Υγείας, και το θέμα των θανάτων εργαλειοποιείται υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η επεξεργασία αυτού του πλάνου με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο.

Ακροδεξιά διάσταση για τις απολύσεις

Διάσταση απόψεων είχαμε, πάντως, μεταξύ των -συντρόφων από τις εποχές τού ΛΑΟΣ- υπουργών που εκπροσωπούν της ακροδεξιά πτέρυγα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, Θάνος Πλεύρης και Μάκης Βορίδης εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών και της εργασιακής τους πραγματικότητας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών έχει τώρα προσωρινά χαρακτηριστικά και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι τις 31 Μαρτίου. "Αν πάρουμε απόφαση ο υγειονομικός που δεν εμβολιάζεται να θέτει τον εαυτό του εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας, αυτό είναι μια κεντρική κυβερνητική απόφαση. Η δική μου εισήγηση είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και άρα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό να μην μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ", δήλωσε κάνοντας σαφές ότι παίρνει θέση υπέρ των απολύσεων των συγκεκριμένων υγειονομικών. Συμπλήρωσε όμως ότι δεν είναι τελική απόφαση και αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία της πανδημίας. "Αλλά επειδή μου αρέσει να μιλώ με ειλικρίνεια στον κόσμο, αναφέρω ότι το βασικό σχέδιο, το οποίο εξετάζει το υπουργείο Υγείας και εισηγείται, είναι το θέμα της υποχρεωτικότητας σε μόνιμη βάση", κατέληξε.

Αντιθέτως, ο υπουργός Εσωτερικών είπε στον ΣΚΑΪ ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να τεθεί ο εμβολιασμός ως προϋπόθεση για τη συνέχιση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το σύστημα Υγείας έχει αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αυτούς τους εργαζόμενους εδώ και μήνες.

Ωστόσο, ερωτηθείς αν οι συγκεκριμένοι υγειονομικοί θα απολύονται, ο Μ. Βορίδης επισήμανε ότι "δεν θα τεθεί θέμα απολύσεων. Θα τεθεί υποχρέωση υγειονομική για να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες Υγείας", ερχόμενος ουσιαστικά σε ρήξη με τον Θάνο Πλεύρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...