Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Πυρ ομαδόν από ΣΥΡΙΖΑ

 

Η επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα από τη δεκαήμερη καραντίνα λόγω κορονοϊού βρίσκει το κόμμα και τα στελέχη του εν μέσω μιας μεγάλης εξόρμησης (με πιο επιθετικό τρόπο λένε στην Κουμουνδούρου) για την ανάδειξη των κυβερνητικών «καταστροφικών», όπως λένε, χειρισμών σε ό,τι αφορά την πανδημία, αλλά και την ακρίβεια που μαστίζει το καλάθι της νοικοκυράς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κόμματος προσπαθεί να κλείσει ένα δύσκολο θέμα, όπως αυτό της εφημερίδας του κόμματος («H Αυγή»), το οποίο λόγω των αυξήσεων ειδικά στο χαρτί και των χαμηλών πωλήσεων εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα για τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα πρωθυπουργικά ψέματα για τεστ και σχολεία

Σε ό,τι αφορά την πανδημία το βάρος θα δοθεί σε μια σειρά από θέματα όπως:

Τα μοριακά τεστ όπου προφανώς, λένε στην Κουμουνδούρου, γίνονται και δωρεάν αλλά μόνο σε δημόσιες δομές και είναι μόλις το 1/4 των τεστ που εκτελούνται καθημερινά.

Τα υπόλοιπα 3/4 γίνονται στον ιδιωτικό τομέα και πληρώνονται από την τσέπη των πολιτών. Επιπροσθέτως, τα μοριακά τεστ είναι δωρεάν σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είτε με συνταγή γιατρού είτε σε δημόσιες δομές είτε προληπτικά. Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Βέλγιο είναι μόνο μερικές από αυτές τις χώρες. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα ο υπουργός Ανάπτυξης ύστερα από περίπου ενάμιση χρόνο σπεύδει να βάλει πλαφόν στην ανώτατη τιμή διάθεσής του στην ελεύθερη αγορά, ενώ δήμοι σε όλη τη χώρα, ακόμη και σύλλογοι γονέων, πετυχαίνουν τιμές πολύ κατώτερες από εκείνες που αγοράζουν για παράδειγμα τα νοσοκομεία με δημόσιους πόρους.

Στο μείζον θέμα του ανοίγματος των σχολείων με το 50% συν 1 και απλώς με ένα τεστ περισσότερο, στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν τις αναφορές των μελών της επιτροπής ειδικών Τάκη Παναγιωτόπουλου και Αλκιβιάδη Βατόπουλου ότι η ως άνω απόφαση δεν ήταν ποτέ πρόταση της επιτροπής, δεν αποφασίστηκε με επιδημιολογικά κριτήρια, δεν έχει επιδημιολογική λογική και ήρθε στην επιτροπή ως πρόταση του υπουργείου Παιδείας.

Την ίδια ώρα, λένε, περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες παραμένουν διαθέσιμοι προς πρόσληψη, παρόλο που η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν υπάρχουν γιατροί. Παράλληλα «συνεχίζεται η κοροϊδία» με τις κλίνες σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που δήθεν μπήκαν στο σύστημα, ενώ στην πραγματικότητα οι προϋποθέσεις για να μεταφερθεί κάποιος σε αυτές αποκλείουν όσους έχουν προσβληθεί από Covid-19 και χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο.

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει «ασπιρίνες» για την ακρίβεια

Στο θέμα της ακρίβειας η κατάσταση επιδεινώνεται για τους πολίτες και ειδικά για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού. Η ακρίβεια, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, «σαρώνει το εισόδημα των νοικοκυριών» και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μετά την ανακοίνωση της κοροϊδίας 2% και αφού έτρεξε να κάνει αυτό που έλεγε πως ‘‘δεν αντέχει η οικονομία’’», έσπευσε να ανακοινώσει για τον Μάιο νέα ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επί της ουσίας, με επίσημο πληθωρισμό 5,1% (ανεπίσημο πολύ παραπάνω) ο μισθωτός των 650 ευρώ μηνιαίως μεικτά με την αύξηση του 2% έχει απώλειες 3,1% στον μισθό του.

Για να ισοσκελίσει απλώς τις απώλειες πρέπει να αυξηθεί ο μισθός του ακόμη 3% μηνιαίως. Με απλά λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης, αντί να μειώσει τον ΦΠΑ που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη (ειδικά στα τρόφιμα) ή τον ειδικό φόρο στα καύσιμα, αυξάνει με ξένες τσέπες τον κατώτατο μισθό. Αύξηση που σε σχέση με μια μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ μοιάζει με το να δίνεις ασπιρίνη στον καρκινοπαθή.

Αδιαπραγμάτευτο το αίτημα του Τσίπρα

Το ζήτημα της «Αυγής» και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη εκλαμβάνονται από την πλειοψηφία του κόμματος ως σαφέστατο δείγμα γραφής του προέδρου του κόμματος, και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικά διάστημα, υπέρ της διεύρυνσης του κόμματος.

Η πρώτη ήταν όταν ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στο αίτημα της Ομπρέλας για σύσταση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών λέγοντας ότι το αίτημα για παραίτηση του πρωθυπουργού και διενέργεια πρόωρων εκλογών είναι αδιαπραγμάτευτο.

Η δεύτερη ήταν την περασμένη Πέμπτη όταν και πάλι κυρίως ο Νίκος Φίλης και δευτερευόντως ο Νίκος Βούτσης ζήτησαν να συσταθεί μια επιτροπή για την «Αυγή» η οποία θα έχει λόγο για το ποιος προσλαμβάνεται και ποιος απολύεται στην εφημερίδα και έθεσαν εαυτόν στη διάθεση της επιτροπής.

Τελικά παρενέβη εκ νέου ο πρόεδρος του κόμματος λέγοντας ότι δεν χρειάζεται όλες οι αποφάσεις να είναι ομόφωνες, με την πρότασή του να δοθεί εν λευκώ το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εφημερίδας στο δίδυμο Αρβανίτης – Δρόσος να λαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, 40 ψήφους και μόλις 7 να διαφωνούν. Αυτό οδήγησε τελικά και τους διαφωνούντες να υπαναχωρήσουν και η απόφαση να ληφθεί ομόφωνα. Πολλώ δε μάλλον όταν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τάχτηκε υπέρ της πρότασης του Αλ. Τσίπρα λέγοντας μάλιστα επί λέξει ότι λόγω της αγγλοσαξονικής του κουλτούρας έμαθε να λειτουργεί με βάση τους αριθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...