Να αποδομήσει τις εξαγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, με έμφαση σε εκείνες που θα μπορούσαν λόγω συγκυρίας, να τύχουν θετικής απήχησης από το εκλογικό σώμα, επιχείρησε σε μία πρώτη αντίδραση χθες η κυβέρνηση.
Στο ενδοκυβερνητικό μικροσκόπιο, ωστόσο, έχει μπει το σύνολο της στρατηγικής με την οποία ο κ. Τσίπρας θα πορευτεί προς τις κάλπες. Και βγαίνουν κάποια πρώτα συμπεράσματα, τα οποία αφού αναλυθούν να οδηγήσουν σε διορθωτικές κινήσεις και την κυβερνητική πλειοψηφία.
Το πρώτο συμπέρασμα, είναι ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, προς απογοήτευση, ίσως του σκληρού κομματικού πυρήνα, εμφανίστηκε μετριοπαθέστερος από όλο το τελευταίο διάστημα και απέφυγε κάθε αναφορά που θα μπορούσε να διεγείρει τα αντιΣΥΡΙΖΑ ανακλαστικά του εκλογικού σώματος, ιδιαίτερα, δε, των κεντρώων ψηφοφόρων, ή ψηφοφόρων του λεγόμενου μεσαίου χώρου, στους οποίους στόχευσε κατά προτεραιότητα, γνωρίζοντας ότι με τη στάση τους κρίνουν το αποτέλεσμα. Η γενναία αυτοκριτική για την αδικία της μεσαίας τάξης κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και μια σειρά από μέτρα, στόχευαν ακριβώς σε αυτό το ακροατήριο, με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης διατηρούσε προνομιακή σχέση από το 2019 και εντεύθεν, αλλά σήμερα έχει δημιουργηθεί μία απόσταση λόγω της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
Και μπορεί στη ΝΔ να επιμένουν δημοσίως ότι ο κόσμος θυμάται και δεν θα του δώσει δεύτερη ευκαιρία, αλλά η νέα στρατηγική του κ. Τσίπρα, μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε. Και είναι προφανές, όπως εκτιμούν και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ότι θα οδηγήσει σε επίσπευση των πρωτοβουλιών που όπως έχει ήδη γράψει το iEidiseis.gr αναμένεται να αναληφθούν από τον κ. Μητσοτάκη, ιδιαίτερα προς αυτό το κρίσιμο κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Τα κενά Μητσοτάκη και η πληρότητα μέτρων Τσίπρα
Επίσης, τα γαλάζια στελέχη «υπογράμμισαν με στάμπιλο» την προσπάθεια του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ να καλύψει το κενό στις πρόσφατες πρωθυπουργικές εξαγγελίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι εκπρόσωποι των οποίων, άλλωστε, ήδη έχουν εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά τους για τα μέτρα της Θεσσαλονίκης. Και όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι, το κενό αυτό, πρέπει να καλυφθεί το ταχύτερο δυνατό.
Μετά τη διήμερη παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ, ωστόσο, θα χρειαστεί αναπροσαρμογή και το πολιτικό αφήγημα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Και αυτό, διότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αποσαφήνισε ότι ο ίδιος και το κόμμα του επιδιώκουν να είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές για να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση, αλλά αν δεν το πετύχουν, τότε θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση – δηλαδή δεν θα πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αν είναι δεύτερο κόμματο. Που σημαίνει ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί κινδύνου «τερατογέννεσης» με συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από το δεύτερο κόμμα, δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης.
Στην κυβερνητική παράταξη ανέμεναν ότι ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει διάπλατα την πόρτα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τον κ. Ανδρουλάκη και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις προς τη Χαριλάου Τρικούπη και την ηγεσία της, την οποία για ευνόητους λόγους θα εμφανίζουν πιο κοντά πολιτικά με την Κουμουνδούρου.
Το μόνο στο οποίο έδειξαν να συμφωνούν σε έναν βαθμό οι δύο μονομάχοι είναι ότι η πρώτη Κυριακή, αυτή της απλής αναλογικής, είναι η «μάχη των μαχών». Για τον κ. Τσίπρα, θα κρίνει τα πάντα. Για τον κ. Μητσοτάκη, θα κρίνει τις δυνατότητες σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου