Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022

Τα ψέματα για τη ΔΕΗ

 

Να σηκώσει «σκόνη» γύρω από την εξαγγελία Τσίπρα στη ΔΕΘ επιχείρησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος φιλοξενήθηκε χθες στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Ως φαίνεται, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει βρει ευήκοα ώτα μέσα στην κοινωνία η οποία πλήττεται βάναυσα από την ακρίβεια, που φέρει και την υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με αποτέλεσμα ο υπουργός να μετέρχεται ανακριβειών που δεν αρμόζουν σε οποιονδήποτε κατέχει ένα τέτοιο αξίωμα.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Άδ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ διότι ανήκε στο υπερταμείο, αναφέροντας ότι «ο νόμος του υπερταμείου έχει ισχύ διεθνούς συμβάσεως και δεν μπορείς να τον καταργήσεις».

Ανακρίβεια

Πρώτα απ’ όλα δεν ισχύει αυτό. Πέρυσι το φθινόπωρο η κυβέρνηση της Ν.Δ. έλαβε την απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΔΕΗ, με το υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ να μην συμμετέχουν σε αυτή ώστε να απομειωθεί το ποσοστό των μετοχών τους, αθροιστικά στο 34%. Συνεπώς, δεν ανήκε ολόκληρο το ποσοστό στο υπερταμείο. Μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου το υπερταμείο βρέθηκε με μετοχές της ΔΕΗ που αντιστοιχούν στο 23,8% (από 34%) και το ΤΑΙΠΕΔ με 10,32% από 17%. Άρα, είτε είναι εντελώς αδιάβαστος ο υπουργός είτε προσπάθησε ηθελημένα να παραπλανήσει είτε αγνοεί παντελώς το ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει.

Αδιάβαστος

Άλλο επιχείρημα το οποίο χρησιμοποίησε είχε να κάνει με το ότι το Εποπτικό Συμβούλιο του Ταμείου έχει 3 μέλη (από τα 5), τα οποία επιλέγονται από την Κομισιόν, με αποτέλεσμα να τεθεί θέμα «μπλόκο». Ούτε αυτό ισχύει.

Με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 119 της ίδρυσης του Ταμείου, «Το Εποπτικό Συμβούλιο αποτελείται από πέντε (5) μέλη που διορίζονται από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου (σ.σ. υπουργείο Οικονομικών), σύμφωνα με τα κατωτέρω: α. Τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον μοναδικό μέτοχο (σ.σ.: τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών), κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που ενεργούν από κοινού. β. Δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενεργώντας από κοινού, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του υπουργού Οικονομικών. Είναι σαφές ότι ο πλήρης έλεγχος βρίσκεται στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, με το υπουργείο Οικονομικών να αποτελεί τον έναν και μοναδικό μέτοχο του Ταμείου.
 

Τα ευρωπαϊκά παραδείγματα

Η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι είναι δυνατή η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ διά του αντίστροφου τρόπου με τον οποίο συνέβη και η ιδιωτικοποίηση, ήτοι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, στην οποία όμως θα συμμετάσχει -αυτή τη φορά- το Ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν της εντολής του μοναδικού μετόχου του υπερταμείου, δηλαδή του υπουργείου Οικονομικών. Άλλωστε, το παράδειγμα της γαλλικής EDF και της Uniper στη Γερμανία αποτελούν αντίστοιχα παραδείγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο του Γιώργου Γρηγοριάδη

  Αποχαιρετούμε με οδύνη τον σύντροφο  Γιώργο Γρηγοριάδη. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπήρξε εξαιρετικός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με τεράστια κο...