Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Αποσυμπίεση με συνταγή «βλέποντας και κάνοντας»

 

"Βαλβίδες αποσυμπίεσης", χωρίς ουσιαστική ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «προσφέρει» η κυβέρνηση στην κοινωνία, στη σκιά της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας. Ο κυνικός ισχυρισμός μάλιστα, προχθές, του Άκη Σκέρτσου ότι «δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες για την ενίσχυση του ΕΣΥ" προδίδει το ρίσκο που ανέλαβε η κυβέρνηση με την επιλογή της να προχωρήσει στο σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Σημειώνεται ότι από αύριο επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης νυχιών, ενώ δρομολογείται και το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τις 29 Μαρτίου.

Ήδη πάντως οι ένοικοι του Μαξίμου έχουν υποδείξει τους «ενόχους», σε περίπτωση που ξανακλείσει το ακορντεόν. Οι κ. Σκέρτσος και Κοντοζαμάνης εστίασαν «στην ατομική συμμόρφωση και ευθύνη του καθενός» με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ να «δαιμονοποιεί» τις διαδηλώσεις που συμβάλλουν στην έξαρση του ιού, σε αντίθεση με τις εκκλησίες που θα υποδεχτούν τους πιστούς (με αποστάσεις) σήμερα, την 25η Μαρτίου και στους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου. Το δεξί χέρι του πρωθυπουργού μάλιστα δεν προέβη σε κανένα ψήγμα αυτοκριτικής για τον εκτροχιασμό στο πεδίο της πανδημίας επικρίνοντας με αλαζονικό ύφος τη «μίζερη αντιπολίτευση», που θα ήταν «ικανοποιημένη με δέκα εκατομμύρια ΜΕΘ και άλλα τόσα μέσα μαζικής μεταφοράς». Η κυβέρνηση πλασάρει ως επικοινωνιακό χαρτί «ένα δωρεάν rapid τεστ κορωνοϊού την εβδομάδα». Οι εκκλήσεις - προειδοποιήσεις ωστόσο της επιστημονικής κοινότητας για μαζική συνταγογράφηση των τεστ και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στις αστικές συγκοινωνίες και άλλες εστίες υπερμετάδοσης προσκρούουν στον τοίχο του Μαξίμου.

Νεύρα και διαφωνίες στην επιτροπή

Οι σπασμωδικές και πανικόβλητες κινήσεις της Ν.Δ. ωστόσο προκαλούν και την έντονη δυσφορία πολλών μελών της επιτροπής των ειδικών. Η σπουδή του πρωθυπουργού -στο CNN- να προαναγγείλει τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ερμηνεύτηκε εύλογα ως «καπέλωμα» από τους λοιμωξιολόγους, καθώς εκκρεμούσαν οι εισηγήσεις τους. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός των επιστημόνων εκφράζει διαφωνίες -και ανησυχίες- έναντι της «στρατηγικής της ελαστικοποίησης των περιορισμών». Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, την αντίθεσή του με τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown εκφράζει και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Το κεντρικό επιχείρημα είναι πως «οι αριθμοί λένε ότι μπήκαμε σε lockdown, στις 7 Νοεμβρίου, με 2.555 ημερήσια κρούσματα και ετοιμαζόμαστε να βγούμε με πάνω από 3.000 κρούσματα και με τα δημόσια νοσοκομεία να λυγίζουν". Το τεταμένο κλίμα και οι διαφοροποιήσεις στους κόλπους της επιτροπής αποτυπώθηκαν στην προχθεσινή επτάωρη συνεδρίαση αλλά και στο γεγονός ότι οι επίσημες ανακοινώσεις που αφορούσαν την αποκλιμάκωση των περιορισμών καθυστέρησαν κατά μία ώρα...

Ανοσία μόλις 14% έως το τέλος Απριλίου;

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση συνεχίζει να επενδύει μονομερώς στο εμβολιαστικό πρόγραμμα που βαδίζει με ρυθμούς χελώνας. Στη χώρα μας έχουν γίνει 1.340.000 δόσεις εμβολίων και τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν άλλες 1,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές τα εμβόλια της Johnson & Johnson, σύμφωνα με τον Βασίλη Κικίλια. Η αριθμητική του υπουργού Υγείας ωστόσο αθροίζει μόλις ένα 14% ανοσίας έως τα τέλη Απριλίου...

Πανικό και αποτυχία καταλογίζει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. "Όση χυδαία προπαγάνδα και να επιστρατεύσει πλέον ο Μητσοτάκης, έχει κουράσει με τις αποτυχίες και τις παλινωδίες του. Οι πολίτες ούτε τον εμπιστεύονται ούτε τον ακούνε", σημείωνε μετά τις ανακοινώσεις της Παρασκευής. Η αξιωματική αντιπολίτευση χρεώνει στην κυβέρνηση την αποτυχία του λοκντάουν και της λογικής του ακορντεόν χαρακτηρίζοντας "βλακώδη" τα διαφημισμένα ως "έξυπνα" μέτρα που θεσμοθετήθηκαν και τα οποία αύξησαν τον συνωστισμό και τα κρούσματα.

Αναγκαίες οι επιτάξεις

Ειδικότερα, θέτει μετ' επιτάσεως στο τραπέζι την ανάγκη ενίσχυσης του ΕΣΥ, της επίταξης ιδιωτικών κλινικών για την κάλυψη των αναγκών σε ΜΕΘ, την αύξηση των δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς, μέτρα επιδημιολογικού ελέγχου και προστασίας στους μεγάλους χώρους εργασίας. Την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιούσε ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία εάν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα.

Θυμήθηκαν τα rapid test ανοίγοντας την πόρτα σε απευθείας αναθέσεις

Μπορεί το μόνο ουσιαστικό μέτρο που ακούστηκε την Παρασκευή από τον Άκη Σκέρτσο να είναι το ένα rapid test για όποιον ενδιαφέρεται, ωστόσο, στην πραγματικότητα, δεν ειπώθηκε τίποτα για τη συνταγογράφηση των τεστ και στοχευμένους ελέγχους στις εστίες υπερμετάδοσης. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου, με αυτόν τον τρόπο ανοίγει παράθυρο για νέο όργιο απευθείας αναθέσεων. Οι ανακοινώσεις ωστόσο ήρθαν την ημέρα που ανακοινωνόταν ρεκόρ διασωληνώσεων, με 649 συμπολίτες μας σε ΜΕΘ και τα νοσοκομεία να έχουν πλέον γονατίσει. Εικόνα που καταδεικνύει την μεγάλη ανάγκη για άμεσο σχέδιο επιτάξεων και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Κουβέντα για συνταγογράφηση

Προκαλεί λοιπόν σοβαρά ερωτήματα γιατί η κυβέρνηση επέλεξε τώρα, με τόση καθυστέρηση, να προχωρήσει στη διάθεση των τεστ. Σημειώνεται ότι από τις 4 Απριλίου 2020 ο Αλ. Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, υπογράμμιζε πως την ώρα της «επανεκκίνησης» θα χρειαστούν μαζικά τεστ για να ελεγχθεί ο πληθυσμός. Πρόταση που κατατέθηκε ξανά και ξανά, με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να επιμένει στη συνταγογράφηση και την αποζημίωση των τεστ ώστε να γίνονται μαζικά και δωρεάν στους πολίτες, για να έχουμε έγκυρη και έγκαιρη εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...