Τους μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών θέτει στο στόχαστρο, σε αυτή τη συγκυρία, η κυβέρνηση, επιχειρώντας να ρίξει στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης για τους ολέθριους χειρισμούς της στο μέτωπο της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την υποχρέωση του εμβολιασμού για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα καθώς θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει τα ραντεβού για την πρώτη δόση. Τοποθέτησε μάλιστα τη δαμόκλειο σπάθη του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ προκειμένου να αναγκαστούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Στη σκιά της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης προς τη δημόσια Υγεία κατά 820 εκατ. ευρώ, τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία. Οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη προκάλεσαν σεισμό στο Twitter λόγω των αναρίθμητων χλευαστικών σχολίων.
Αυτογκόλ μέσω Πορτογαλίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσπάθησε να πείσει ότι αυτές οι αποφάσεις δεν αποτελούν ποινή αλλά ένα αντίτιμο υγείας και ένα κίνητρο προφύλαξης. Ανασύροντας τη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού δήλωσε πως «δεν γίνεται σήμερα κάποιοι να στερούνται τις υπηρεσίες του συστήματος Υγείας που τις έχουν ανάγκη επειδή κάποιοι άλλοι αρνούνται πεισματικά να πράξουν το αυτονόητο». Επιστράτευσε ξανά το δόγμα της ατομικής ευθύνης καθώς επικαλέστηκε στοιχεία που αναφέρουν ότι από τους 580.000 ανεμβολίαστους συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, μόνο 60.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν εντός του μηνός Νοεμβρίου. Αυτοεγκλωβισμό συνιστά δε η βαρύτητα που απέδωσε στο παράδειγμα της Πορτογαλίας. Ανέφερε ότι στη χώρα της Ιβηρικής οι άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό της τάξης του 98%, επιχειρώντας να εξηγήσει ότι γι' αυτό τον λόγο οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες.
Καμία παρέμβαση στις εστίες διασποράς
Ωστόσο απέφυγε να μιλήσει για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην τελμάτωση του εμβολιαστικού προγράμματος. Δεν προέβη, μάλιστα, σε καμία αναφορά για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ που ψυχορραγεί, την αραίωση των μαθητών στις τάξεις και την αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρά το γεγονός -όπως είπε- ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι βέβαιο πως θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Επεσήμανε μάλιστα ότι για την αφρικανική παραλλαγή «θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες», σε αντιδιαστολή με την περίσσια αισιοδοξία του Άδ. Γεωργιάδη που πηγάζει από την εκτίμηση ότι η πανδημία ξεφουσκώνει λόγω των κυβερνητικών μέτρων. Κυβερνητική σημαία στις χθεσινές αποφάσεις αποτελεί η εκτίμηση των ειδικών ότι η σημασία του εμβολίου ενός εβδομηντάρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.
Μικροκομματικές αναφορές
Ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να ανακοινώσει ότι στα διαστήματα από τις 6 ώς τις 12 Δεκεμβρίου και από τις 3 ώς τις 7 Ιανουαρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε εμβολιασμένο ενήλικο. Απέκλεισε ξανά την προοπτική του λοκντάουν μιλώντας με μικροπολιτική διάθεση για «κάποιους που το προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν τη χαιρεκακία τους». Σε ανάλογο υποκριτικό πλαίσιο, κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αρνηθούν τη διγλωσσία και να μην κρυφτούν πίσω από ευρήματα όπως η «προαιρετική υποχρεωτικότητα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου