«Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε, η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές», δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη ΔΕΘ. Μια συγκυρία που, μετά από όσα είχαν προηγηθεί -καταστροφικές πυρκαγιές και ξεγύμνωμα του επιτελικού κράτους- και με ό,τι έχει ακολουθήσει έκτοτε σε επίπεδο πανδημίας, μοιάζει πολύ μακρινή για την ευκολία με την οποία ο πρωθυπουργός μιλούσε για εκλογές και αυτοδυναμίες.
Σε συνέντευξή του, την περασμένη Κυριακή, λίγες ώρες πριν από την αναμενόμενη εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε εμφανώς τους τόνους σε σχέση με το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος». Άλλωστε η μείωση των ποσοστών του καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ρωτήθηκε λοιπόν (Ελεύθερος Τύπος) αν επιμένει στο «αυτοδυναμία ή δεύτερες εκλογές» και αν υπάρχει αλλαγή δεδομένων μετά τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Απάντησε ότι μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας έχει άλλες δυνατότητες ευελιξίας στην εφαρμογή της πολιτικής της «και αν οι πολίτες κρίνουν τελικά ότι η διακυβέρνησή μας είναι επιτυχημένη, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και την επόμενη τετραετία». Το δίλημμα του Σεπτεμβρίου εξανεμίστηκε.
Ελπίζει σε tabula rasa
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, σε κάθε συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή επεφύλασσε υψηλούς τόνους κατά της Φώφης Γεννηματά, με εκείνη να του απαντά επίσης έντονα και συνήθως αποστομωτικά. Αυτό πολιτικά είχε αξιολογηθεί από νωρίς ως μια θυμωμένη αντίδραση και μέσο πίεσης προς τους εσωκομματικούς αντιπάλους της εκ μέρους του πρωθυπουργού, απέναντι στη στρατηγική απόφασή της για αυτόνομη πορεία. Τώρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί προφανώς ότι είναι η ευκαιρία για ένα tabula rasa στις σχέσεις με το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Έτσι, παράλληλα με την αναδίπλωσή του σε σχέση με την απολυτότητα που εξέφραζε μέχρι πρότινος για τον στόχο της αυτοδυναμίας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έτεινε χείρα φιλίας στη νέα ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ δεν έμεινε ασχολίαστο το γεγονός ότι, το βράδυ της εκλογικής νίκης Ανδρουλάκη, εκείνος έτρεξε να τον συγχαρεί τηλεφωνικά, προτού καλά - καλά προλάβουν να τον συγχαρούν οι συνεργάτες του και τα στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. «Θεωρώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του και προσβλέπω σε ουσιαστική, ποιοτική αντιπολίτευση», ανέφερε, στη συνέντευξή του, για να τον διαχωρίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον καλοπιάσει.
Διπλή στόχευση
Οι στοχεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τα νέα δεδομένα που μπορεί να διαμορφωθούν στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. εκφράζουν μια διπλή προσδοκία. Η δημοσκοπική άνοδος που μπορεί να υπάρξει για το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να πιέσει και να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, να ανακτήσει δίαυλο επικοινωνίας με το τρίτο κόμμα, τώρα που το δίλημμα της αυτοδυναμίας που είχε θέσει φυλλορροεί μαζί με το πολιτικό κεφάλαιό του.
Ο φόβος για τους απογοητευμένους κεντρώους
Όμως ήδη οι πρώτες δημοσκοπήσεις, από την εκλογική νίκη του Ν. Ανδρουλάκη και μετά, δεν φαίνεται να δικαιώνουν τις προσδοκίες Μητσοτάκη. Λογικό είναι άλλωστε ότι πολύ πιθανόν κεντρώοι ψηφοφόροι που επέλεξαν Μητσοτάκη το 2019 και νιώθουν εξαπατημένοι από τη φούσκα του «φιλελεύθερου πρωθυπουργού» να αρχίσουν να ακούν τι έχει να πει ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο κίνδυνος από μια δημοσκοπική αύξηση του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εν προκειμένω τρομάζει τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Στη δημοσκόπηση της Kapa Research για το in.gr, η Ν.Δ. προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας χάσει όμως τρεις μονάδες (33,8% από 36,7%), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση παραμένει σταθερή (23,5% από 23,6%). Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. εμφανίζεται να αυξάνει κατά πολύ το ποσοστό του, σε 11,6% από 6,2%, και οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 10,1%. Οι τρεις μονάδες που χάνει η Ν.Δ. πού κατευθύνθηκαν; Στη μέτρηση της Prorata (Εφ. Συν.), Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ διατηρούν αναλλοίωτη τη μεταξύ τους διαφορά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Οκτωβρίου, στις οκτώ μονάδες (33% - 25%), και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από 6,5% πηγαίνει στο 11%. Επισημαίνεται μεταξύ άλλων στην ανάλυση του βαρόμετρου ότι οι πρώτες αναλύσεις των χαρακτηριστικών της αύξησης της επιρροής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιβεβαιώνουν πως πρόκειται κυρίως για μετακινήσεις ψηφοφόρων που στήριξαν κριτικά τη Νέα Δημοκρατία το 2019 και ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους μετακινήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια προς την γκρίζα ζώνη και δευτερευόντως για «πασοκογενείς» ψηφοφόρους που προτίμησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Τετ -α- τετ
Ως προς το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών, το αν ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί βάσιμα να υπολογίζει στον Ν. Ανδρουλάκη εξαρτάται μόνο από τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Εκείνος άλλωστε έχει αφήσει να εννοηθεί ότι με διψήφιο, αυξημένο ποσοστό θα έμπαινε σε συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες. Πάντα με προγραμματικό πλαίσιο.
Όμως αυτό είναι το βασικό θέμα που παραμένει αναπάντητο για τον Ν. Ανδρουλάκη. Ποιες θα είναι οι θέσεις του νέου ΠΑΣΟΚ μπροστά στα διλήμματα που δημιουργούνται και που εν πολλοίς ήδη έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Ν.Δ., με βασικότερο αυτό που αφορά σε μέτωπο για να φύγει η κυβέρνηση της Δεξιάς.
Μια πρώτη εικόνα ενδεχομένως να προκύψει στο πρώτο τετ -α- τετ που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός να έχει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. Και φυσικά από τη συνάντηση που έχουν συμφωνήσει να έχουν με τον Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για επαφές και με τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης για την πανδημία και την κατάρρευση του ΕΣΥ και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν έστω και τώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου