Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και την αύξηση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπως είχαν φροντίσει να διαμηνύσουν από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας οι ένοικοι του Μαξίμου. Η γαλαντομία της κυβέρνησης διοχετεύτηκε προς τα ΜΜΕ ώστε να κόψουν και να ράψουν την πραγματικότητα στα κυβερνητικά μέτρα και να φιλοτεχνήσουν το ηγετικό πρωθυπουργικό πορτρέτο.
Στη χώρα που θρηνεί πάνω από 100 νεκρούς καθημερινά λόγω Covid, με τα νοσοκομεία να ψυχορραγούν και τη μετάλλαξη Όμικρον να προετοιμάζει νέα πολιορκία, τα κονδύλια για τη δημόσια Υγεία ψαλιδίζονται κατά 821 εκατ. ευρώ. Η πανδημία άλλωστε για τον πρωθυπουργό έχει λήξει πολλές φορές, με αποτέλεσμα να βιάζεται για το επόμενο βήμα. Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν έκρυψε τη στόχευσή του. Την 1η Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά το κλείσιμο της αποκαλυπτικής μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα (επικεντρώνεται στην περίοδο Σεπτεμβρίου 2020 - Μαΐου 2021), ο κ. Μητσοτάκης άνοιγε διάπλατα την πόρτα του ΕΣΥ προς τους ιδιώτες ξαναζεσταίνοντας το νεοφιλελεύθερο μότο ότι "το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι υποχρεωτικά κρατικό σύστημα Υγείας". Ο πρωθυπουργός, στο όνομα του "εξορθολογισμού του νοσοκομειακού χάρτη", προανήγγειλε από το βήμα συνεδρίου το κλείσιμο νοσοκομειακών μονάδων της περιφέρειας θεωρώντας προβληματικό να υπάρχουν δύο νοσοκομεία σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων.
Δυσανεξία για τη στήριξη του ΕΣΥ
Καθ’ όλη τη διάρκεια των 22 μηνών της υγειονομικής κρίσης, τόσο ο πρωθιερέας της κυβέρνησης όσο και οι υφιστάμενοί του καθιστούσαν εμφανή τη δυσανεξία τους απέναντι στο καθολικό αίτημα της στήριξης του ΕΣΥ. Ξόρκιζαν τις... άχρηστες πολυτέλειες και ακύρωναν τη σημασία της διασωλήνωσης εντός ΜΕΘ.
Η έρευνα των δύο επιστημόνων, που δείχνει εκτόξευση της θνητότητας εκτός ΜΕΘ και αποδίδει σχεδόν το 40% των νεκρών της πανδημίας στη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, συνιστά καίριο πλήγμα στο προφίλ του κ. Μητσοτάκη. Μόλις έκλεισαν δύο εβδομάδες από τότε που ο πρωθυπουργός αμφισβητούσε την ίδια την επιστήμη. "Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι, υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Δεν έχω. Έχετε εσείς; Φέρτε τη" σημείωσε στη Βουλή, στο πλαίσιο αντιπαράθεσης με τον Αλέξη Τσίπρα. Ήδη άλλωστε μετά το πρώτο πανδημικό κύμα, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θεωρούσε (25.9.20) ότι αν η κυβέρνηση είχε ακούσει "τη συμβουλή του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε πετάξει πολλές δεκάδες εκατομμύρια στο ‘πηγάδι χωρίς πάτο’".
Πολυτέλεια οι ΜΕΘ
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, εξάλλου, θεωρούν τις ΜΕΘ άχρηστες και περιττές τη μετα-Covid εποχή. "Δεν μπορούμε μέσα σε έναν χρόνο και δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας, μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ" υποστήριζε στις 4 Νοεμβρίου ο Άκης Σκέρτσος. Κατά τον υπουργό Επικρατείας μάλιστα, "το σύστημα Υγείας και προ πανδημίας ζοριζόταν, πιεζόταν τους χειμερινούς μήνες. Θα πιεσθεί και φέτος, το γνωρίζουμε και γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του". Ο έτερος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης επίσης έχει προβεί σε δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο στα κοινωνικά δίκτυα και το πολιτικό σκηνικό. "Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες. Αυτή την στιγμή, το σύστημα Υγείας αντέχει" υποστήριξε ο υπουργός Επικρατείας στις 24 Μαρτίου 2021. Σημειώνεται, πως το Μαξίμου δεν επεδίωξε ποτέ να λάβει αποστάσεις από τον βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου που θεωρούσε τις διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις "ψευδοπροβλήματα".
Χωρίς παρεμβάσεις ενόψει Χριστουγέννων
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με τις επιλογές των άλλων κυβερνήσεων της Δυτικής Ευρώπης, αρνείται να δρομολογήσει μέτρα ανάσχεσης του κορωνοϊού ενόψει των Χριστουγέννων. Ο Γιάννης Οικονόμου διατύπωσε το ευχολόγιο ότι όσο περνάει ο καιρός θα αποκλιμακώνεται η πίεση στο ΕΣΥ, ισχυριζόμενος ότι υπάρχει αισθητή αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης. "Έτσι, θα πάμε στις γιορτές και έχει πολύ μεγάλη σημασία η συνεργασία και η συμμετοχή όλων σε αυτό το πλαίσιο που εφαρμόζουμε και που δουλεύει" είπε χαρακτηριστικά αναθερμαίνοντας το δόγμα της ατομικής ευθύνης. Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε τον στόχο να μην ξανακλείσει η χώρα αλλά αρνήθηκε να κάνει μνεία στις αναγκαίες παρεμβάσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και το ΕΣΥ.
5 δηλώσεις αποστροφής για ΕΣΥ
1. Μητσοτάκης: Δεν έχουμε ενδείξεις αυξημένης θνησιμότητας για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ.
2. Σκέρτσος: Δεν υπάρχει λόγος ενός πολυτελούς ΕΣΥ.
3. Γεραπετρίτης: Δεν υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κλίνες.
4. Πέτσας: Αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ, θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια στο "πηγάδι χωρίς πάτο".
5. Παπαδημητρίου: "Ψευδοπροβλήματα" οι διασωληνώσεις εκτός ΜΕΘ.
Ηλιόπουλος: Αδίστακτος ο Μητσοτάκης
Το «θράσος του κ. Μητσοτάκη -μια ημέρα μετά το θλιβερό ρεκόρ των 130 θανάτων- να βάζει τον εθνικό ψεύτη κ. Οικονόμου να συνεχίζει την κοροϊδία του ελληνικού λαού» στηλίτευσε ο Νάσος Ηλιόπουλος με αφορμή την προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις εκατόμβες νεκρών και να τον συνδέσει με αντιεμβολιαστές.
Ο Γιάννης Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι αποτελούν αντανάκλαση της ασύνετης και καιροσκοπικής συμπεριφοράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγοντας τη σημείωση - σκόπελο του Θ. Λύτρα ότι η μελέτη γνωστοποιήθηκε «άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσοι λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
"Ο εθνικός ψεύτης είπε πολλά για να μην πει αν διαψεύδει ή όχι ότι, σύμφωνα με την έκθεση των κ. Τσιόδρα και Λύτρα, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν επειδή η κυβέρνηση δεν δημιούργησε νέες ΜΕΘ και για τα ποσοστά θνητότητας εκτός ΜΕΘ" τόνισε σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι «για την κυβέρνηση η ενίσχυση σε ΜΕΘ ήταν πεταμένα λεφτά" καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα και με κάθε τρόπο πλέον πόσο αδίστακτος είναι».
Αυτογκόλ Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ωστόσο πέτυχε ένα μεγαλοπρεπές αυτογκόλ. Επέκρινε την καταγγελία της αντιπολίτευσης στο πρόταγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον ανασχεδιασμό του υγειονομικού χάρτη κατά τη συμμετοχή του σε συνέδριο την 1η Ιουνίου για την Υγεία.
Παρέλειψε ωστόσο να θυμίσει ότι σε εκείνη την ομιλία ο πρωθυπουργός είχε παρουσιάσει την ατζέντα της σταδιακής ιδιωτικοποίησης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Είχε σημειώσει δε μεταξύ άλλων τότε ότι το σύστημα Υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό.
Τέλος, ο Γ. Οικονόμου στην απάντησή του ανέσυρε το δόγμα της ατομικής ευθύνης για την εκτόξευση του δείκτη των απωλειών. Όπως ισχυρίστηκε, αν υπήρχε μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, "δεν θα φτάναμε ποτέ να έχουμε τόσους ασθενείς σε ΜΕΘ". Επιδίωξε να πείσει μάλιστα ότι η κυβέρνηση έκανε και κάνει τα πάντα προς την κατεύθυνση αυτή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου