Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Ραγκούσης στάθηκε στην κατάθεση του Μιχάλη Γκάλκου, επικεφαλής της διαφημιστικής εταιρίας Initiative που μοίρασε τα 20 εκατομμύρια της διαφήμισης στα ΜΜΕ στο πλαίσιο της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε ασφαλείς».
Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, με την εισηγήτρια της ΝΔ στην Επιτροπή, Κατερίνα Παπακώστα, να δηλώνει προκλητικά: «Εννοείται ότι απορρίπτουμε την πρόταση του κ. Ραγκούση, δεν έχει καμία δουλειά ο κ. Πέτσας να βρεθεί εδώ».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Γκάλγκος, παραδέχθηκε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή ότι στον τελικό κατάλογο για τη διανομή των εκατομμυρίων του δημοσίου χρήματος συμπεριλήφθηκαν και ΜΜΕ που αυτοπροτάθηκαν στην κυβέρνηση και το Μαξίμου μεταβίβασε στην εταιρεία τα αιτήματα.
Ο πρόεδρος της Initiative αν και προσπάθησε να πείσει πως δεν υπήρξε πολιτική παρέμβαση και ότι επιλογές έγιναν με τεχνοκρατικά κριτήρια, τελικά παραδέχθηκε ότι υπήρξαν παρεμβάσεις είτε για τη χορήγηση χρημάτων είτε για τον αποκλεισμό ΜΜΕ από τη διαφημιστική δαπάνη.
Όπως φαίνεται υπάρχει «κωδικός κρύψτε τον Πέτσα», με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ να εκτιμούν ότι πρόκειται για εντολή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που φοβάται μήπως μπει και επίσημα στο κάδρο του σκανδάλου. Η κυβέρνηση θέλει να κρύψει τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στη διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης, σε μία προσπάθεια να συσκοτίσουν την αλήθεια.
Μάλιστα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης εμπλέκεται στην υπόθεση όπως προκύπτει από το έγγραφο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με το οποίο προειδοποιούσε την κυβέρνηση ότι υπάρχουν κανόνες και όρια στις απευθείας αναθέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το έγγραφο αποδεικνύει ότι το Μέγαρο Μαξίμου εν γνώσει του δεν τήρησε τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τις απευθείας αναθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει με κυρώσεις από την ΕΕ λόγω παραβίασης διατάξεων ενωσιακού δικαίου.
Τι αναφέρει το έγγραφο
Η ΕΑΑΔΗΣΥ απαντώντας στην κυβέρνηση στις 20 Μαρτίου 2020 έστειλε έγγραφο με την σημείωση «εξαιρετικά επείγον» και θέμα «Διευκρινίσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τη σύναψη δημοσίων συμβάσεων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID- 19». Εκεί μεταξύ άλλων αναφέρονται οι όροι που πρέπει να διέπουν τις απευθείας αναθέσεις. Ουσιαστικά ΕΕ και η ΕΑΑΔΗΣΥ έδωσαν τη δυνατότητα να εφαρμοστεί το ενωσιακό και εθνικό νομικό πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων στα όριά του, σε κάθε επίκληση απρόβλεπτου και κατεπείγοντος γεγονότος, πάντως σε καμία περίπτωση κατά παρέκκλιση από αυτά, όπως έκανε η κυβέρνηση με τη Λίστα Πέτσα Ι, μέσω νομοθέτησης σε ΠΝΠ.
Η μοναδική περίπτωση που θα μπορούσε να επικαλεστεί η κυβέρνηση είναι η απευθείας ανάθεση σε «προεπιλεγμένο οικονομικό φορέα», στην περίπτωση που: «μόνο ένας τέτοιος φορέας θα είναι σε θέση να εκτελέσει τη σύμβαση εντός των τεχνικών και χρονικών περιορισμών που επιβάλλονται από τον κατεπείγοντα χαρακτήρα τις κατάστασης». Ακόμα κι αν η κυβέρνηση ισχυριστεί ότι πήγε και έδωσε απευθείας 330.000 ευρώ (+90.000 περίπου ένα μήνα μετά) στην Initiative (ποσό μάλιστα πολύ πάνω από το όριο των 139.000 ευρώ), λόγω αυτής της αναφοράς στον έγγραφο, τότε θα πρέπει να τεκμηριώσει για ποιο λόγο η Initiative είναι ο μόνος φορέας που θα μπορούσε να αναλάβει το έργο.
Ένας τέτοιος ισχυρισμός, όμως, καταρρίπτεται από το γεγονός ότι, τόσο στη Λίστα Πέτσα ΙΙ (2 εκατ.), όσο και στη Λίστα Κικίλια (19,74 εκατ.), τα έργα δεν τα πήρε η Initiative, αλλά άλλες εταιρείες του χώρου, με την Initiative μάλιστα να χάνει κιόλας την ανάθεση στη Λίστα Πέτσα ΙΙ από την εταιρεία MEDIA DIRECTION.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου