Την οδό της επιλεκτικής δημοσιονομικής προσήλωσης ακολουθεί η κυβέρνηση, στις συνθήκες των εκρηκτικών ανατιμήσεων που προκαλούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν την κύρωση των εξοπλιστικών δαπανών ύψους 7 δισ. ευρώ, παρέδωσε χθες στη Βουλή μαθήματα δημοσιονομικής συνέπειας. Επεσήμανε ότι δεν θα επιτρέψει επιπόλαιες κινήσεις που θα γυρίσουν τη χώρα στα ελλείμματα και τη διεθνή αναξιοπιστία, προκαλώντας απογοήτευση στη γαλάζια Κ.Ο. που προσδοκά σε κινήσεις - αναχώματα έναντι του κύματος της ακρίβειας.
Οι κόφτες στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος σε συνδυασμό με την απροθυμία μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα διογκώνουν τα κύματα δυσαρέσκειας στις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Βουλευτές της Ν.Δ., στις μεταξύ τους συζητήσεις, στηλιτεύουν το γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ιδιοκτησίες αντί της μείωσης των έμμεσων φόρων. Παράλληλα, απορρίπτουν το επιχείρημα του οικονομικού επιτελείου -που αναπαρήγαγε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες- ότι οι μειώσεις δεν θα περάσουν στον καταναλωτή, υποστηρίζοντας ότι «αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί ομολογία αδυναμίας προστασίας των καταναλωτών». H προαναγγελία δε του πρωθυπουργού περί κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης «κάποια στιγμή» το 2023 για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους αποτελεί άλλη μία άσκηση επικοινωνιακού εμπαιγμού με προεκλογική στόχευση. Στο οικοδόμημα της Ν.Δ. προκαλούν μεγάλη νευρικότητα τα μηνύματα της κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω ακρίβειας, που αποτυπώνονται και σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Opinion Poll. Όπως αναγνωρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, η συγκεκριμένη εταιρεία δημοσκοπήσεων κάθε άλλα παρά αρνητικά διάκειται προς τη Ν.Δ.
Να ανοίξουν τα χαρτιά για των κατώτατο μισθό
Κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ. αξιώνουν πλέον από τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του στο σκέλος της αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε να αμβλυνθεί το κοινωνικό κλίμα. Δεν κρύβουν ωστόσο τη δυσανεξία τους για την πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι «οι ίδιοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καλά πως δεν μπορεί ο κατώτατος μισθός σήμερα να πάει στα 800 ευρώ». Τον γύρο του Διαδικτύου μάλιστα πραγματοποιεί η δήλωση -στις 19 Νοεμβρίου 2011- του βουλευτή της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, εν μέσω σκληρού Μνημονίου: «Με ρωτάει ο κόσμος 'έχεις ζήσει με 800 ευρώ τον μήνα;'. Όχι, δεν έχω ζήσει με 800 ευρώ τον μήνα και εύχομαι πραγματικά να μη χρειαστεί να ζήσω με 800 ευρώ τον μήνα». Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, γαλάζια στελέχη σχεδιάζουν να ασκήσουν πιέσεις προς το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να διασφαλίσει νομοθετικά την καταβολή των τριετιών από τις επιχειρήσεις, μετά τη χθεσινή απόφαση - ράπισμα του ΣτΕ προς τον ΣΕΒ.
Συν τοις άλλοις, οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου κλείνουν κάθε χαραμάδα φοροελαφρύνσεων επικαλούμενοι -σε αντιδιαστολή με τις απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισ. ευρώ- τα στενά δημοσιονομικά περιθώρια. Ο Γιάννης Οικονόμου επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μετριάσει τις επιπτώσεις των ανατιμήσεων χωρίς ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της οικονομίας. Δεν έκρυψε μάλιστα την επιλογή της Ν.Δ. να απευθυνθεί στις αγορές αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος της ακρίβειας. Όπως είπε, η δημοσιονομική σταθερότητα συνδέεται ευθέως με τη χρηματοδότηση της οικονομίας σε ένα περιβάλλον, διεθνώς, όπου τα επιτόκια δεν είναι όπως ήταν διαμορφωμένα πριν από κάμποσο καιρό.
Επιχείρηση εμπαιγμού
Μνημείο εμπαιγμού αποτελεί η νέα προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να πλάσει τον αναπτυξιακό παράδεισο στη χώρα μας. Ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκουν δουλειά και έχουν εισόδημα και ότι το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ήταν ένα-ενάμισυ-δύο χρόνια πριν. Εμμένοντας στο ίδιο μοτίβο υποστήριξε ότι η χώρα μας αποτελεί ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Τη σκυτάλη του εξωραϊσμού παρέλαβε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών, στον απόηχο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων στη ΛΑΡΚΟ, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση στήριξε τα εισοδήματα των πολιτών, διαφύλαξε τις θέσεις εργασίας και τόνωσε τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, διασφαλίζοντάς τους δυναμική αφετηρία επανεκκίνησης και ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου