Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Μητσοτάκη απέναντι στην εθνική εξωτερική πολιτική Τσίπρα

 

Η Δεξιά της δεκαετίας του ’80 επανεμφανίστηκε στη Βουλή, στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκεί χρειάστηκε να καταφύγει ο πρωθυπουργός για να βρει επιχειρήματα, καθώς θυμήθηκε τις βάσεις και τον Ανδρέα Παπανδρέου και (κάνοντας άνοιγμα στους καραμανλικούς) επανέλαβε το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του «εθνάρχη».

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τις διαφορές στην εξωτερική πολιτική της Ν.Δ .και του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ είπε ότι «μπορούν να προχωρήσουν μπροστά μόνο όταν είναι αμοιβαία επωφελείς" και ότι "η Ελλάδα πρέπει να σέβεται τις δεσμεύσεις της ως χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, να προωθεί τον στρατηγικό της διάλογο με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά να ακολουθεί σταθερά μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».

«Για μένα και για μας, η γεωγραφία και η Ιστορία μας επιβάλλουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας αποκλειστικά και μόνο στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε. Για εσάς και την παράταξή σας, ενδεχομένως η Ιστορία να διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία εξασφαλίζει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας. Για εμάς και για τη δημοκρατική παράταξη της χώρας, η Ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας», τόνισε και ξεκαθάρισε πως «για την προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών», ενώ για τη Ν.Δ. «αντικατοπτρίζεται στην επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς».

Θράσος και ψέματα για τα Rafale

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, ο Κ. Μητσοτάκης απαίτησε ουσιαστικά να του δώσει λευκή επιταγή ο ΣΥΡΙΖΑ. «Για την παράταξή μας, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός», είπε και επιχειρώντας να «στριμώξει» τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Λέτε ναι στις φρεγάτες και τις τορπίλες, λέτε όχι στα Rafale. Όλα τα βάζετε σε κάποιο κοινοβουλευτικό μίξερ για να καταλήξουμε στο παρών. Αυτό είναι υπεύθυνη στάση αξιωματικής αντιπολίτευσης;».

«Είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή ακόμα και για κάθε σας μεταστροφή», ήταν η απάντηση του Αλ. Τσίπρα, θυμίζοντάς του ότι απέκλειε την αγορά των Rafale. Ακόμη θύμισε στον Κ. Μητσοτάκη τα ψέματα που έλεγε στη Βουλή, πως οι φρεγάτες θα αποπληρώνονται από το 2025 και μετά, ενώ η σύμβαση προβλέπει αποπληρωμή 1,168 δισ. από φέτος και άλλο 1 δισ. το 2023 και το 2024! Βασικό σημείο κριτικής ήταν η απουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Αναρωτιέμαι: δεν έχετε διδαχθεί τίποτε από την πρόσφατη Ιστορία του τόπου; Σήμερα για τις εξοπλιστικές δαπάνες του τόπου 7 δισεκατομμύρια, χωρίς να μένει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ελληνοτουρκικά

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αμόκ» της Άγκυρας με τα ελληνικά νησιά και διαμήνυσε στο ΝΑΤΟ ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία ενώ η Τουρκία απειλεί: «ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον, ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρωσικά συστήματα».

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι διαψεύσθηκε η εκτίμηση Μητσοτάκη για απομόνωση και κατάρρευση του Ερντογάν και πρότεινε την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε. - Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για την προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, είτε προωθώντας τους όρους μας για τη συμμετοχή της Τουρκίας σε μια διάσκεψη της Ε.Ε. για την ανατολική Μεσόγειο και στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου του Καΐρου.

Κόντρα με ΚΙΝ.ΑΛΛ. για τον Παπανδρέου

Οι αναφορές Μητσοτάκη στον Παπανδρέου, στο «μένουν οι βάσεις μέχρι να φύγουν», προκάλεσαν νέα ένταση με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Μιχάλης Κατρίνης υπερασπίστηκε τν «σχολή σκέψης του Ανδρέα Παπανδρέου» για μια Ελλάδα που είναι «πιστός σύμμαχος, αλλά δεν είναι δεδομένος όταν απειλούνται εθνικά, κυριαρχικά της δικαιώματα».

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι πως ο Κ. Μητσοτάκης μόλις ολοκλήρωσε την τριτολογία του έσπευσε να αποχωρήσει. Το γεγονός σχολίασε ο Μιχ. Κατρίνης σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πήρε τη δική του σειρά για να τριτολογήσει και ότι από λόγους ευγένειας όφειλε να μείνει να ακούσει τον ομιλητή του οποίου πήρε τη σειρά. «Αλλά ποιος είμαι εγώ να κάνω παρατήρηση…», σχολίασε δηκτικά ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Την ίδια ώρα, ο Αλ. Τσίπρας ήταν στη θέση του και άκουσε τη δευτερολογία Κατρίνη…

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος στην ομιλία του είπε ότι πρέπει να γίνει διάβημα στην Ουκρανία για τον θάνατο ομογενών και ότι το απόγευμα το ΥΠΕΞ προχώρησε σε διάβημα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο του Γιώργου Γρηγοριάδη

  Αποχαιρετούμε με οδύνη τον σύντροφο  Γιώργο Γρηγοριάδη. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπήρξε εξαιρετικός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με τεράστια κο...