Οι διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη και τη ζώνη των αναποφάσιστων αποτελεί τη βασική εστία προβληματισμού του πρωθυπουργικού επιτελείου, που διαπιστώνει ότι απομακρύνεται ο διακηρυγμένος στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές. Το κλίμα εντός της κυβέρνησης επιβαρύνουν οι εκτιμήσεις των δημοσκόπων ότι διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις για αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.
Παιχνίδι για τρεις στο πολιτικό Κέντρο
Στο ραντάρ του Μαξίμου τίθεται η πρόσφατη η δημοσκόπηση της Pulse RC για τον ΣΚΑΪ, που καταγράφει τη διεύρυνση του κομματικού ανταγωνισμού στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει, πλέον, το 26% των κεντρώων ψηφοφόρων, ο Νίκος Ανδρουλάκης το 22% και ο Αλέξης Τσίπρας το 20%.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, οι συνομιλητές του πρωθυπουργού αναγνωρίζουν ότι αυτόματα έχει ρευστοποιηθεί το λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που χάρισε τη νίκη και την αυτοδυναμία στη Ν.Δ. στην κάλπη του 2019. Αναγνωρίζουν άλλωστε ότι ψηφοφόροι του εκσυγχρονιστικού χώρου -που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της συντηρητικής παράταξης- στήριξαν προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη μόνο και μόνο για τον εκτοπισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. όμως, σε συνδυασμό με τις παταγώδεις αποτυχίες της κυβέρνησης στα μέτωπα της ακρίβειας και της πανδημίας, διαβρώνουν τους δεσμούς της Ν.Δ. με τα κεντρογενή ακροατήρια. Η Pulse δείχνει ότι το 14,5% του ΚΙΝ.ΑΛΛ. τροφοδοτείται από τις ισόποσες διαρροές -της τάξεως του 3%- που εμφανίζουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως παραδέχονται όμως γαλάζιοι παράγοντες, καίριο πλήγμα δέχεται το γαλάζιο αφήγημα της αυτοδυναμίας από τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση προτάσσει την αναγκαιότητα συγκρότησης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το φόντο η Ν.Δ. επιχειρεί να κλείσει τις διόδους διαφυγής ψηφοφόρων προς το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ποντάροντας στην παρωχημένη συνταγή του αντιΣΥΡΙΖΑ μένους. Επιχειρεί να ταυτίσει το ΠΑΣΟΚ με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον «ισαποστακισμό» του Νίκου Ανδρουλάκη με τον «πολακισμό».
«Αν η νεόκοπη ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα στο ‘εύκολο’ ζήτημα της κοινοβουλευτικής εξαχρείωσης -και απαξίωσης των ίδιων των στελεχών του-, όπως επιχειρείται διά του Π. Πολάκη, τι θα κάνει όταν κληθεί να πάρει θέση σε πιο σύνθετα προβλήματα που θα απαιτούν καθαρές θέσεις αντί ίσων αποστάσεων;» έγραψε προχθές στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος.
Παράλληλα η χθεσινή επίθεση του Άδωνι Γεωργιάδη προς τον Νίκο Ανδρουλάκη (σ.σ.: ότι ακολουθεί τη στρατηγική της Ωραίας Ελένης) είναι ενδεικτική της γαλάζιας τακτικής.
Αλλαγή γραμμής προς Βενιζέλο - Λοβέρδο
Σε παράλληλο χρόνο όμως εντοπίζεται η πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με τον Ευ. Βενιζέλο, που θεωρείται πως επηρεάζει καθοριστικά το εκσυγχρονιστικό κοινό.
Αρχικά ο Γιάννης Οικονόμου κάλυψε τον Άδωνι Γεωργιάδη μετά τον εντοπισμό από τον εισαγγελέα αδιευκρίνιστων πιστώσεων στους λογαριασμούς του υπουργού Ανάπτυξης λέγοντας πως δεν έχει προκύψει κανένα θέμα, παρά μόνο η αρχειοθέτηση των υποθέσεων για δέκα πρόσωπα, τα οποία “κρέμασε στα μανταλάκια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και από τα οποία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ν.Δ. δεν διαχώρισε τις υποθέσεις των ανθρώπων ανάλογα με την πολιτική τους τοποθέτηση. Ως γνωστόν όμως ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε μόνο τα στελέχη της γαλάζιας παράταξης που τέθηκαν στο επίκεντρο της υπόθεσης Novartis πυροδοτώντας τη δημόσια αντίδραση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι και ο Ανδρέας Λοβέρδος, που επίσης ήταν στο κάδρο της υπόθεσης, αποτέλεσε βασικό εκφραστή του ρεύματος κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Αοριστολογία προς τη μεσαία τάξη
Επιπλέον το κυβερνητικό σχέδιο περιχαράκωσης των μετριοπαθών ψηφοφόρων επιχειρείται να συνδυαστεί με αόριστες υποσχέσεις προς τη μεσαία τάξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σέρβιρε επικοινωνιακά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ως σαφή επιλογή υπέρ της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων, παρά το γεγονός ότι ευνοούνται οι μεγάλες ιδιοκτησίες.
Από το Μαξίμου επιμένουν δε στην εκτόξευση πυροτεχνημάτων περί μείωσης φορολογικών βαρών και αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε λεπτομέρειες. Τέλος, κύκλοι της Ν.Δ. αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο γραπτό αίτημα του κ. Σκρέκα για αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος για κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου