Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης, όμηρος των γαλάζιων φυλών

 

Σεισμικές δονήσεις προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ρήγματα που δημιουργούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και οι παραλείψεις της κυβέρνησης. Πηγή ανησυχίας για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί η διαπίστωση ότι οι πρόσφατες διαρροές -κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια- αλλά και οι γενικότερες αντιδράσεις προέρχονται από τις πτέρυγες που βρίσκονται στη σκιά των πρώην πρωθυπουργών της παράταξης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει άμεσα τους βουλευτές με σκοπό να βάλει φρένο στην εξάπλωση της δυσαρέσκειας. Ομολογία αδυναμίας ελέγχου της Κ.Ο. από τον πρωθυπουργό -για «σκορποχώρι» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος- αποτελεί η ιδιότυπη καραντίνα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, σε αντιδιαστολή με το πλήρες άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων!

Ανησυχία για τις κινήσεις του «καραμανλικού» μπλοκ

Οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις των Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία για τους ενοίκους του Μαξίμου, καθώς είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη διαφορετική γραμμή πλεύσης τους. Το βασικό ερώτημα που βασανίζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν η αρνητική στάση των δύο πρώην υπουργών αποτελεί την αφετηρία ευρύτερων αντιδράσεων του καραμανλικού μπλοκ έναντι της προωθούμενης πολιτικής. Ο πανικός που προκαλεί το ανωτέρω εφιαλτικό σενάριο εξαναγκάζει σε πυροσβεστικές κινήσεις τους στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. «Κάθε νομοσχέδιο έχει διαβαθμισμένη πολιτική οντότητα. Σε νομοσχέδια υψηλής ευαισθησίας, που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων, είναι πιο δεκτικές οι διαφοροποιήσεις» επεσήμανε προχθές ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκπέμποντας ένα σήμα γενναιόδωρης ανεκτικότητας. Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα ζήτησε «να είμαστε κοινοβουλευτικά ώριμοι» και «να δεχόμαστε κυβερνητικές αποκλίσεις»! Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ο Μητσοτάκης το νομοσχέδιο Τσιάρα στη Βουλή. Στο τέλος, ωστόσο, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της... φυγομαχίας, καθώς εκτιμήθηκε ότι η άκαμπτη στάση των κ. Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη θα άφηνε βαθιές ρωγμές στο προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού.

Κομματική πειθαρχία έναντι του οδοστρωτήρα

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο, αφού επιχείρησαν, με την αρωγή της πλειονότητας των ΜΜΕ, να υποβαθμίσουν το ναυάγιο με την αναγκαστική συνεπιμέλεια, κοιτούν με ανησυχία την επόμενη ημέρα. Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν τεθεί οι γαλάζιες ενστάσεις που καταγράφονται έναντι του οδοστρωτήρα των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δέκα βουλευτές εκφράζουν έντονους προβληματισμούς έναντι του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ήδη, η βουλευτής και εργατολόγος -προσκείμενη στη σαμαρική πτέρυγα- Άννα Ευθυμίου εξήγησε (σ.σ.: ενόψει της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση) ότι «η σχέση εργοδότη και εργαζόμενων δεν είναι μια ισότιμη σχέση». Παράλληλα, ο άξονας Μαξίμου - υπ. Εργασίας συναντά προσκόμματα στην προσπάθεια να συγκροτήσει από τώρα μια ομάδα βουλευτών με έντονο πολιτικό αποτύπωμα, που θα τεθεί στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του νομοθετήματος. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα είναι εκτός της γαλάζιας λίστας!

Σε αυτό τον φόντο, κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ενώ, όπως είπε με νόημα και ο κ. Γεραπετρίτης, «το κάθε νομοσχέδιο έχει διαβαθμισμένη πολιτική οντότητα. Για τον προϋπολογισμό ή για αναπτυξιακά και οικονομικά, φορολογικά, μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, δεν νοείται διαφοροποίηση». Επιπλέον, τα γαλάζια βλέμματα στρέφονται και στον συνδικαλιστικό χώρο, καθώς η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις σε κομβικές πτυχές του νομοσχεδίου όπως «η κατάργηση της απεργίας».

Όμηρος των Πρεσπών

Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθιστούν όμηρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η άρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να στηρίξουν τα πρωτόκολλα απαγορεύει κάθε σκέψη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας! Φημολογείται μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Καραμανλής θα παραδώσει την έδρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης κρατά ακόμα στο συρτάρι τις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι βουλευτές της Ν.Δ. από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο σχεδιάζουν να στοιχηθούν πίσω από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Η κυβίστηση έναντι της φαρμακευτικής κάνναβης

Θεαματική κυβίστηση στη στάση της Ν.Δ. έναντι της φαρμακευτικής κάνναβης αποτέλεσε η θετική ψήφος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προχθές, στη Βουλή, στο σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές «ψήφισαν με βαριά καρδιά», σύμφωνα με κοινοβουλευτικές διαρροές, κι ενώ στο Μαξίμου υπήρχε αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή για πιθανές νέες διαφοροποιήσεις... Η περιβόητη "συγγνώμη" του Άδωνι Γεωργιάδη στον Νίκο Καρανίκα (έναν από τους κεντρικούς στόχους του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου») με αφορμή τη λαϊκίστικη ρητορική της Ν.Δ. από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σηματοδότησε την αλλαγή πλεύσης της παράταξης. Προκάλεσε όμως και τη δυσανεξία του Μάκη Βορίδη αλλά και μιας σειράς βουλευτών που στοχεύουν στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο.

Βέλη για Παιδεία και εγκληματικότητα

Επιπροσθέτως, σε πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίσσεται το «αντάρτικο» του Κωνσταντίνου Τζαβάρα, που διαμηνύει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής λόγω του κλεισίματος δύο πανεπιστημιακών σχολών στον Πύργο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. -που θεωρείται ως το παλαιότερο στέλεχος της καραμανλικής πτέρυγας- βάλλει κατά της Ν. Κεραμέως καθώς, αφού υποστήριξε ότι “με την ελάχιστη βάση εισαγωγής ούτως ή άλλως θα μειωθούν οι σχολές”, διερωτάται «γιατί αυτό να γίνει εκ των προτέρων». Τις τελευταίες ψηφίδες στο γαλάζιο μωσαϊκό των ενστάσεων έβαλαν τα tweets των Γιώργου Κύρτσου και Γιώργου Κουμουτσάκου με αφορμή το γεγονός ότι «η κατάσταση ξεφεύγει» και «εξελίσσεται σε μάστιγα» στο μέτωπο της βαριάς εγκληματικότητας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...