Με την υιοθέτηση σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής, του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, δρομολογούνται ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις με αιχμή το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο του σκανδάλου για το οποίο η Εξεταστική Επιτροπή θα διερευνήσει την ύπαρξη ευθυνών του, καθώς θα κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας όπως έχει προαναγγείλει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Και επειδή εξέφρασε μια… αγωνία για το πότε θα συναντηθούμε, του δίνω ραντεβού στην εξεταστική επιτροπή για να έρθει και να απαντήσει ευθέως σε ό,τι απέφυγε σήμερα». Και θα πρόκειται για την κλήση για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά εν ενεργεία πρωθυπουργού σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.
Την πρόταση, θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς και εκτός απροόπτου και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με κυβέρνηση και ΝΔ να μπαίνουν στο περιθώριο καθώς προσανατολίζονται στο «παρών» σε περίπτωση που δεν υιοθετηθεί η κυβερνητική πρόταση για επέκταση της περιόδου που θα εξεταστεί και για την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποφύγει την κλήση στην Εξεταστική Επιτροπή, έχει, όμως, το δικαίωμα να μην παραστεί και να καταθέσει με γραπτό υπόμνημα.
Σύμφωνα με τη Διάσκεψη των Προέδρων, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των έξι κοινοβουλευτικών ομάδων. Στην συνέχεια θα υπάρξουν τρεις κύκλοι ομιλητών - βουλευτών κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, οι τοποθετήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και όσων πολιτικών αρχηγών θελήσουν να λάβουν τον λόγο.
Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με τη διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας προκειμένου να διαπιστωθεί πως η πρόταση έλαβε τουλάχιστον 120 θετικές ψήφους. Στο τέλος της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας θα ανακοινώσει τον αριθμό των μελών της Εξεταστικής, κατ' αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων καθώς και την προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών με την υποβολή του πορίσματος στην Ολομέλεια. Βεβαίως, η Επιτροπή έχει την δυνατότητα σε περίπτωση που χρειάζεται περισσότερο χρόνο για την ολοκλήρωση των εργασιών της να ζητήσει χρονική παράταση από την Ολομέλεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου