Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Η Εξεταστική Επιτροπή, το Pretador και οι δυο εταιρείες - «κλειδιά»

 

Δύο εταιρείες, η Intellexa που παράγει και εμπορεύεται το λογισμικό κινητών τηλεφώνων Predator και η ΚΡΙΚΕΛ που εμπορεύεται συστήματα ασφαλείας και κάνει δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να ερευνηθούν από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στο Inside Story.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η  Intellexa του Ταλ Ντίλιαν, εγκαταστάθηκε στην  Ελλάδα στις αρχές του 2020 και το Inside Story επικαλούμενο στέλεχος των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας που δεν επιθυμεί να κατονομασθεί «λέει ότι η εγκατάσταση στο Ελληνικό έδινε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συγκεντρώνει πληροφορίες από 13 χώρες, εννοώντας προφανώς τις χώρες στις οποίες η εταιρεία έχει εξαγάγει το λογισμικό της. Ο ίδιος άνθρωπος ωστόσο δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς το ίδιο κακόβουλο λογισμικό βρέθηκε στα κινητά τηλέφωνα του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του οικονομικού ρεπόρτερ Θανάση Κουκάκη. Όταν τον πιέσαμε, είπε απλά «shit happens» («γίνονται και στραβές»)»

To πόρισμα που εξέδωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, που όπως σημειώνει το  Inside Story είχε δοθεί στην ΕΥΠ για δεκαήμερο «κτένισμα», δεν αποτυπώνει κανένα από τα ευρήματα, αναφέρει, όμως, τα αρχικά δύο εταιρειών, στις οποίες η Intellexa πουλάει υπηρεσίες 150.000 ευρώ.
Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο στο ρεπορτάζ, είναι ότι πριν την εξαγωγή κάποιου προϊόντος σε πελάτη του εξωτερικού, οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να δώσουν την έγκρισή τους καθώς η εξαγωγή τέτοιου λογισμικού spyware ισοδυναμεί με εξαγωγή όπλων.

H KΡΙΚΕΛ

Η εταιρεία το 2018 υπέγραψε σύμβαση για τη συντήρηση του συστήματος ανταλλαγής κρυπτογραφημένων πληροφοριών της Αστυνομίας ΤΕΤΡΑ, τη δωρεά του οποίου στο δημόσιο είχε κάνει η αμερικανική εταιρεία γραμματοκιβώτιο Lamas Pinto Consultants Corporation.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η Όλγα Γεροβασίλη ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές, οι υπηρεσίες πίεζαν εκείνη την εποχή για την αντικατάσταση του συστήματος νόμιμων επισυνδέσεων, που είχε ξεπερασθεί τεχνολογικά και ότι η ίδια συγκρότησε επιτροπή για να θέσει τις τεχνικές προδιαγραφές, όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν εξελέγη ανέτρεψε τον σχεδιασμό.

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπήκαν προδιαγραφές όπως ότι το νέο λογισμικό νόμιμης συνακρόασης θα έπρεπε να μπορεί να συνδυάζεται με νέα προγράμματα εύρεσης της θέσης του παρακολουθούμενου κινητού και άρα του χρήστη του, και με πιθανές τεχνολογικές λύσεις για την παρακολούθηση εφαρμογών όπως το WhatsApp, το Viber κ.λπ και ο διαγωνισμός έγινε τον Αύγουστο του 2020.
Όπως αναφέρει το Inside Story ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη Βουλή αλλά και ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, είπαν ότι ο αντισυμβαλλόμενος ήταν η RCS Lab. Στο ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου αναφέρεται ότι η εταιρεία ιταλικών συμφερόντων συνδέεται με την ΚΡΙΚΕΛ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο του Γιώργου Γρηγοριάδη

  Αποχαιρετούμε με οδύνη τον σύντροφο  Γιώργο Γρηγοριάδη. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπήρξε εξαιρετικός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με τεράστια κο...