Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Σύσσωμες οι πολιτικές δυνάμεις σε θέση μάχης κατά του Μητσοτάκη

 

Ωρα μηδέν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση. Σε ένα 24ωρο εκπνέει η αδικαιολόγητη παράταση που με νύχια και με δόντια έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου στον εαυτό του, ποντάροντας σε καθυστερήσεις για να ατονίσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και για να προετοιμάσει τους τακτικισμούς με τους οποίους από την ερχόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσει να θολώσει τις υπάρχουσες αποκαλύψεις και να ανακόψει τον δρόμο σε νέες. Σε κάθε περίπτωση, το βάρος και η σημασία των αποκαλύψεων για τις κυβερνητικές υποκλοπές είναι τέτοιας διάστασης, που η κυβέρνηση, παρά τις καθυστερήσεις που ήδη έπαιξε αλλά και νέες που δεν αποκλείεται να επιχειρήσει, δεν θα αποφύγει τη συζήτηση και τον θεσμικό έλεγχο στη Βουλή.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η διαλεύκανση του σκανδάλου αποτελεί «ύψιστο πατριωτικό καθήκον», ενώ ως προς τις πολιτικές προεκτάσεις του συνιστά θρυαλλίδα κατάρρευσης του Κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. «Η Ελλάδα του “επιτελικού κράτους” μετατρέπεται σε παγκόσμιο παράδειγμα καταστρατήγησης των δημοκρατικών ελευθεριών και αυταρχικής διακυβέρνησης με αδιαφανείς πρακτικές» είναι η βαριά κατηγορία που διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, μιλώντας ευθέως για «καθεστώς» Μητσοτάκη. Σε όλες τις διαδικασίες της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμένει τουλάχιστον σε δύο κεντρικά ερωτήματα: «Ισχύει ότι η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator για να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις; Πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν;».

Η κρίσιμη Διάσκεψη των Προέδρων

Οι προβολείς πλέον πέφτουν στη Διάσκεψη των Προέδρων τη Δευτέρα.  Έως τώρα, το μόνο βέβαιο είναι ότι σε αυτήν τη συνεδρίαση θα αποφασιστεί η διεξαγωγή της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή. Οι πληροφορίες που μέχρι πρότινος ήθελαν η συζήτηση να ορίζεται πιθανότατα για την ερχόμενη Πέμπτη 25 Αυγούστου έδιναν τη θέση τους σε πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο περί ορισμού της για την Παρασκευή.

Μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη στην Ολομέλεια

Η συζήτηση θα αποτελέσει μια μετωπική σύγκρουση του Αλ. Τσίπρα με τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος επιπλέον θα δεχτεί τα πυρά του συνόλου της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθότι δεν είναι βουλευτής, δεν συμμετέχει στις συζητήσεις της Ολομέλειας και το βάρος της επίθεσης προς τον πρωθυπουργό αναλαμβάνει ο επικεφαλής της Κ.Ο. Μιχάλης Κατρίνης.

Ενδείξεις για νέες καθυστερήσεις

Εάν οι κυβερνητικές διαρροές για τον χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης επαληθευτούν, θα σημαίνει στην πράξη ότι πηγαίνουν ακόμα παραπέρα οι επόμενες κρίσιμες θεσμικές διαδικασίες. Δηλαδή, όλα έδειχναν την Παρασκευή ότι χρονικά -αλλά άγνωστο πότε- θα ακολουθήσουν η «τυπική» διαδικασία της ακρόασης του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εν συνεχεία η συνεδρίαση της Επιτροπής. Κάτι, επίσης, άγνωστο.

Εσωκομματικό παγόβουνο

Στον απόηχο πληροφοριών περί αντικατάστασης των  Ό. Κεφαλογιάννη, Α. Κουτσούμπα, Κ. Τζαβάρα (μέλη της Ν.Δ. στην Επιτροπή) η προειδοποίηση Κεφαλογιάννη ότι δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο για τον εαυτό της δείχνει και το μέγεθος του εσωκομματικού προβλήματος που έχει ο Κ. Μητσοτάκης από την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ταυτόχρονα δείχνει και την πρόσθετη δυσκολία που δημιουργείται για εκείνον μέσα στην απαιτητική διαδικασία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Υπό τον φόβο απαντήσεων και νέων αποκαλύψεων

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση φοβάται το εν λόγω όργανο, στο οποίο αποδίδουν εξαιρετική σημασία τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το οποίο θα εξετάσει όλους τους εμπλεκόμενους και όπου θα ζητηθεί να διαβιβαστεί ο φάκελος παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, δεν θα προκαλέσει εντύπωση να επιχειρήσει τη Δευτέρα νέα πιρουέτα για να χρονοτριβήσει.  Άλλωστε, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας είναι η μόνη Επιτροπή που μπορεί να καλέσει σε ακρόαση τον επικεφαλής της ΕΥΠ και να κάνει χρήση των άρθρων που αφορούν τις Εξεταστικές Επιτροπές σε ό,τι αφορά τη συλλογή στοιχείων κάθε είδους, εγγράφων, να καλέσει κανονικά μάρτυρες κ.λπ. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού, οι ακροάσεις προσώπων είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, αναλογία που καλύπτεται από τα μέλη της Επιτροπής που προέρχονται από την αντιπολίτευση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει δηλώσει πως το αίτημα του Ν. Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση.  Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να γίνει γνωστό πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο.

Εξεταστική

Το πώς θα εξελιχθεί η Διάσκεψη των Προέδρων αναμένεται να κρίνει και τις εξελίξεις ως προς τις πρωτοβουλίες για την Εξεταστική Επιτροπή, τουλάχιστον όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο πρόεδρος του οποίου έχει εξαρχής ανακοινώσει ότι θα καταθέσει πρόταση. Σε κάθε περίπτωση, η Χ. Τρικούπη έχει διαμηνύσει προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν θα δεχτεί πιρουέτες συμψηφισμών και συσκότισης του αποδεδειγμένου σκανδάλου παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη -και Θ. Κουκάκη-, δείχνοντας έτσι ότι η πρόταση της θα αφορά την τρέχουσα περίοδο δράσης της ΕΥΠ, η οποία και τέθηκε υπό την πολιτική ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου από το 2019. Επιπλέον, θα περιλαμβάνει και το μείζον ζήτημα γύρω από το Predator.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο του Γιώργου Γρηγοριάδη

  Αποχαιρετούμε με οδύνη τον σύντροφο  Γιώργο Γρηγοριάδη. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπήρξε εξαιρετικός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με τεράστια κο...