Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Γιατί άλλαξε τέσσερις φορές γνώμη ο πρωθυπουργός για τη συνάντησή του με τον Ελπιδοφόρο.

 

Μετά από, σχεδόν, τρία 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά τι στάση θα κρατήσει μετά το μείζον θέμα που δημιουργήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια κτιρίου που θα στεγάσει την τουρκική, αλλά και τουρκοκυπριακή διπλωματία και τις υπηρεσίες τους, μαζί με τον Ερντογάν και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Τατάρ.

Και η τελική θέση είναι όπως ανακοίνωσε το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ελπιδοφόρο μετά τη διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον ΟΗΕ, στη μία το μεσημέρι ώρα Νέας Υόρκης (8 το βράδυ, ώρα Ελλάδος).

Το τι προηγήθηκε, όμως, τα τρία 24ωρα με τις αντικρουόμενες δηλώσεις είναι ενδεικτικό και μόνο των πιέσεων στο παρασκήνιο αλλά και του αλαλούμ που επικρατεί στο Μαξίμου.

Μέχρι και πριν από λίγες ώρες οι σχέσεις ήταν τεταμένες καθώς οι πιέσεις που ασκήθηκαν από τα στελέχη της ομογένειας ήταν αυτές που οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε σκληρή γραμμή απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, ζητώντας του ακόμα και να μην τον προσφωνήσει στη δεξίωση των ομογενών προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού.

Μάλιστα ο Ελπιδοφόρος επέλεξε να μην παραβρεθεί στη δεξίωση που έγινε στο «University Club» στο Μανχάταν, με χορηγία του «The Hellenic Initiative».

Η απόφασή του να απουσιάσει, σχετίζεται με τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Εθνικός Κήρυκας, σύμφωνα με τις οποίες «η δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης για την κίνηση του Ελπιδοφόρου ήταν σε τέτοιο βαθμό που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να μην τον προσφωνήσει σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος στο δείπνο».

Χρειάστηκε τρία 24ωρα για να αποφασίσει

Η αλήθεια είναι ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε σχεδόν τρία 24ωρα να αποφασίσει τι θέση θα κρατήσει απέναντι στην εμφάνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, ο οποίος να σημειωθεί ότι είναι Τούρκος υπήκοος, στα εγκαίνια δίπλα σε Ερντογάν και Τατάρ.

Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μαξίμου δεν ήταν αρχικά διατεθειμένο να συγκρουστεί ανοικτά με τον Ελπιδοφόρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη διαρροές από το Μαξίμου ανέφεραν ότι παρότι ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ακύρωσε αμέσως τη συνάντηση με τον Ελπιδοφόρο,  ο  Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεναγηθεί στο Ground Zero και το ανακατασκευασμένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απέφυγε να ενημερώσει σαφώς τους πολιτικούς συντάκτες για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζοντας, όμως, την πρώτη επίσημη δυσαρέσκεια για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ώρες μετά από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, έγινε γνωστό ότι τελικά το Μαξίμου ακύρωσε την προγραμματισμένη ξενάγηση στο Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου του πρωθυπουργού από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο.

Και τελικά την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «Είναι απολύτως λήξαν το θέμα για την κυβέρνηση μετά τις εξηγήσεις που δόθηκαν και νομίζω ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Μητσοτάκη».

Ελπιδοφόρος: «Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που προκάλεσα»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής με δήλωσή του εξέφρασε  την ειλικρινή του λύπη για την οδύνη που άθελα του όπως αναφέρει προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα και στο ποίμνιο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Στη δήλωσή του ξεκαθαρίζει ότι η παρουσία του στα εγκαίνια του «Σπιτιού της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη δεν συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή των δεινών που έχει επιφέρει η κατοχή στο νησί της Κύπρου αλλά είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας.

Αναλυτικά η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

«Ως Έλληνας της Κωνσταντινούπολης έχω βιώσει εγώ και η οικογένειά μου τις φοβερές συνέπειες του ξεριζωμού από τις πατρογονικές μας εστίες, όπως πλήθος συμπατριωτών μου, αλλά και των Ιμβρίων και των Τενεδίων, λόγω μιας ακόμα έξαρσης του κυπριακού ζητήματος τη δεκαετία του 70. Έχω μεγαλώσει με αυτό τον πόνο, γι' αυτό και καταλαβαίνω τον πόνο των κυπρίων αδελφών μας, όπως και τα αισθήματά τους και τις αντιδράσεις τους. Θεωρώ ότι είναι εκφράσεις πόνου ανθρώπων που έχασαν τα πάντα: περιουσίες, πατρίδες, όνειρα, οικογένεια, συγγενείς. 
Θέλω, λοιπόν, να δηλώσω σε όλους ότι η παρουσία μου στην εκδήλωση της Δευτέρας, δε θα μπορούσε ποτέ να αποτελεί αναγνώριση μιας συμφοράς, μιας προσφυγιάς, μιας κατοχής. Η παρουσία μου είχε πάντα τον ίδιο σταθερό προσανατολισμό: τον έντιμο και θαρραλέο διάλογο, για ένα μέλλον με ειρήνη και προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, ο καθένας με τον τρόπο του και με το ρόλο του. Αλλά ενωμένοι, προσηλωμένοι στον ίδιο στόχο.
Λυπάμαι ειλικρινά για την οδύνη που άθελά μου προκάλεσα σε Κύπριους και Ελληνοαμερικανούς αδελφούς μου, ιδιαίτερα στο αγαπημένο μου ποίμνιο. Προσεύχομαι να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη μαρτυρική Κύπρο, όπως την προσδοκά ο Κυπριακός λαός, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, και εργάζομαι για αυτό το σκοπό.
Η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής βρίσκεται έναν αιώνα δίπλα στον απανταχού Ελληνισμό, υπερασπιζόμενη τις προσδοκίες του. Η ενότητά μας είναι η διακονία και το χρέος μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο του Γιώργου Γρηγοριάδη

  Αποχαιρετούμε με οδύνη τον σύντροφο  Γιώργο Γρηγοριάδη. Ο Γιώργος Γρηγοριάδης υπήρξε εξαιρετικός γιατρός, αλλά και άνθρωπος με τεράστια κο...