«Αν το 2015 δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε»
Για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μίλησε η πρόεδρος του κόμματος Φώφη Γεννηματά στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN σημειώνοντας ότι «αν το 2015 δεν είχε δημιουργηθεί το ΚΙΝΑΛ, σήμερα το ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε» και τονίζοντας ότι είναι η μόνη που έχει αποδεδειγμένα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος το οποίο παρέλαβε σε «παρακμή». Εκτός από τις εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, η κυρία Γεννηματά μίλησε για την υπόθεση της ΔΕΗ, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση και καταγγέλλοντας «εσωτερική πληροφόρηση» και “παιχνίδια” με τη μετοχή της Επιχείρησης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας και την αγορά των φρεγατών θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα.
«Όταν ανέλαβα το ΠΑΣΟΚ το 2015 παρέλαβα μία παράταξη η οποία ήταν σε παρακμή και βαθιά διχασμένη, με ποσοστά που άφηναν το κόμμα έξω από τη Βουλή. Όλο αυτό το διάστημα κατάφερα να ενώσω τις προοδευτικές δυνάμεις με διαρκείς πολιτικές πρωτοβουλίες. Σήμερα έχουμε μεγάλη ανανέωση, πολύ σημαντικές προγραμματικες επεξεργασίες και ένα σύγχρονο αφήγημα για τη χώρα», τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. «Είμαστε έτοιμοι, απέναντι σε αυτή τη βαθιά συντηρητική κυβέρνηση για να πρωταγωνιστήσουμε στις πολιτικές εξελίξεις. Τώρα είναι η ώρα για εμάς», πρόσθεσε.
Για το αν πιστεύει ότι η νίκη της θα είναι από τον πρώτο γύρο δήλωσε. «Είναι πολλοί οι υποψήφιοι και θα είναι δύσκολο να πάρει κάποιος πάνω από το 50%, οπότε αναμένεται δεύτερος γύρος».
Για το θέμα της ονομασίας του ΠΑΣΟΚ , η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι ακούγονται πολλά και ξεκαθάρισε τη θέση της: «Πήρα τότε τη γενναία απόφαση και το πολιτικό κόστος για να κάνουμε αυτή την υπέρβαση. Υπήρχαν πολλοί και σημαντικοί λόγοι. Εάν δεν το είχαμε δημιουργήσει το ΚΙΝΑΛ, το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν θα υπήρχε και θα ήταν εκτός Βουλής. Θα είχε καταρρεύσει, υπερχρεωμένο υπό το βάρος των συκοφαντιών που δεχόταν» σημείωσε. «Όποιος θέλει να μιλήσει για το ΠΑΣΟΚ μπορεί να έρθει να με βρει στην Χαριλάου Τρικούπη, εγώ δεν έφυγα ποτέ από εκεί» ανέφερε με νόημα.
Για τις σχέσεις της με τον Ανδρέα Λοβέρδο, αλλά και τους άλλους συνηποψήφιους για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ η κυρία Γεννηματά σημείωσε «Δεν έχω πρόβλημα με κανέναν. Είμαι άνθρωπος της ενότητας και του διαλόγου» αλλά ζήτησε να «μείνει ο λαϊκισμός έξω από τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ». «Είμαι η μόνη που επί της ουσίας αύξησε τα ποσοστά της παράταξης τα τελευταία δύσκολα πολιτικά χρόνια» τόνισε.
Για το αν η πόρτα της είναι ανοιχτή και όσον αφορά στα άλλα κόμματα, για κάποιο ενδεχόμενο συνεργασίας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε ότι «έχουμε ομόφωνα αποφασίσει αυτόνομη πορεία. Εμείς συζητάμε για συνεργασίες μόνο στον βαθμό που θα πάρουμε την διαχείριση της δικής μας εντολής και μπορούμε να επιβάλλουμε τη δική μας πολιτική». Σε ερώτημα για το τι θα κάνει εάν δεν κερδίσει εκ νέου την προεδρία του κόμματος η ίδια ξεκαθάρισε «ότι πιστεύει ξεκάθαρα στη νίκη», όμως πρόσθεσε ότι «στο αίμα μου κυλά το ΠΑΣΟΚ και αυτό θα πρέπει να το ερωτηθούν οι άλλοι συνυποψήφιοι».
Παράλληλα επεσήμανε ότι πριν από λίγες ημέρες πωλήθηκε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και η κυβέρνηση πανηγυρίζε διότι το 1,3 δισ. θα κατευθύνονταν για επενδύσεις στη ΔΕΗ. Επομένως, υπήρχαν χρήματα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ΔΕΗ. «Ποια ήταν η ανάγκη που ξαφνικά προέκυψε και σε ποιους θα κατευθυνθεί αυτό το 17% της ΔΕΗ;» διερωτήθηκε και προέβλεψε ότι «άν πάει σε 1-2 “παίκτες” της ενέργειας σύντομα θα αλλάξει και το management της ΔΕΗ, όπως έγινε και με τα ΕΛΠΕ».
Επιπλέον κατήγγειλε ότι υπήρξαν «παιχνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ» τις τελευταίες ημέρες από «κερδοσκοπικά funds» που είχαν εμπλακεί και στην υπόθεση της Πειραιώς. «Δύο μέρες πριν την αιφνιδιαστική απόφαση για την ΑΜΚ της Επιχείρησης υπήρξαν 400 πράξεις για παράγωγα της ΔΕΗ, ενώ το προηγούμενο διάστημα αυτές ήταν μηδενικές» σημείωσε και στη συνέχεια έκανε λόγο για «εσωτερική πληροφόρηση».
Τέλος η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση για το υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων στη χώρα μας: «Έχουμε από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεμβολίαστων στην Ευρώπη και πολύ υψηλά ποσοστά θανάτων το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι όλοι αυτοί οι αρνητές. Υπάρχουν άνθρωποι που απλά ζητούν απαντήσεις και μέχρι στιγμής δεν τις έχουν πάρει. Βεβαίως υπάρχει ατομική ευθύνη αλλά και οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μεγάλες» υπογράμμισε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου