Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Γιώργος Κιμούλης πρόεδρος στο “Σταύρος Νιάρχος”!!! Όλο το διοικητικό συμβούλιο!!!


Ο Γιώργος Κιμούλης είναι ο νέος πρόεδρος του “Κέντρου Πολιτισμού – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ “πραγματοποιήθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.», κατά την οποία εξελέγη το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας το οποίο αποτελείται από επτά (7) μέλη. Τα μέλη αυτά ορίσθηκαν, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 3 παρ. 2.4  του ν. 3785/2009 (Α’ 138), από το Ελληνικό Δημόσιο. Ένα από τα μέλη ορίσθηκε καθ’ υπόδειξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ε.Λ.Σ.) και ένα καθ’ υπόδειξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε.), ενώ ως μέλος ορίσθηκε, ex officio, και ο Δήμαρχος Καλλιθέας Αττικής.
Τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Π.Ι.Σ.Ν. Α.Ε. είναι τα εξής:
1. Γιώργος Κιμούλης – Πρόεδρος
2. Νίκος Μανωλόπουλος- Διευθύνων Σύμβουλος
3. Ματίνα Στέα – Μέλος
4. Ανδρέας Νοταράς -Μέλος
5. Δημήτρης Κάρναβος -Μέλος-Δήμαρχος Καλλιθέας
6. Γιώργος Κουμεντάκης -Μέλος- Εκπρόσωπος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
7. Δημήτρης Δημητρόπουλος -Μέλος- Εκπρόσωπος Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδας”.

Σαν σήμερα κηδεύεται ο μεγάλος ποιητής Κωστής Παλαμάς!!!


Σαν σήμερα στις 28 Φεβρουαρίου του 1943 έφευγε από τη ζωή, σε ηλικία 84 ετών, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Αθήνα 1943, γερμανική κατοχή.
Ο ελληνικός λαός συνεχίζει να υποφέρει κάτω από την «ναζιστική μπότα», ενώ οι Αθηναίοι έχουν περάσει ήδη την μεγάλη πείνα του χειμώνα του '42. Με την είδηση του θανάτου του Γερο - Παλαμά όπως κάποιοι τον αποκαλούσαν και από νωρίς το πρωί της 28ης Φεβρουαρίου πλήθος λαού άρχισε να συγκεντρώνεται στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας για να αποτίσει το ύστατο χαίρε στον μεγάλο ποιητή, αλλά και για να εκφράσει τα αντικατοχικά του αισθήματα.  Μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, στις 23 Φεβρουαρίου, είχε ιδρυθεί η ΕΠΟΝ, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ανάπτυξης του εθνικοαπελευθερωτικού νεολαιίστικου κινήματος, ενώ την επόμενη πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη παλλαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην πολιτική επιστράτευση και την αναγκαστική αποστολή ελλήνων εργατών στη Γερμανία.
Η είδηση του θανάτου του ποιητή συγκλόνισε το πανελλήνιο. Είχαν περάσει μόνο δύο χρόνια και τέσσερις μήνες από την ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, όταν ο Παλαμάς εξέφρασε το πνεύμα της αντίστασης στη φασιστική επιβουλή, με τους στίχους «τούτο τον λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα, μεθύστε με τ” αθάνατο κρασί του Εικοσιένα».
Στη νεκρώσιμος ακολουθία «παρών» εκτός από το πλήθος των απλών πολιτών, είναι όλος ο πνευματικός κόσμος της χώρας : Σπύρος Μελάς, Μαρίκα Κοτοπούλη, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Γιώργος Θεοτοκάς, Άγγελος Σικελιανός, Ηλίας Βενέζης, Ιωάννα Τσάτσου, Γιώργος Κατσίμπαλης, κ.ά.
Οι επίσημες αρχές, προσπαθώντας να περιορίσουν το νόημα της παλλαϊκής συγκέντρωσης, εκπροσωπήθηκαν στην κηδεία από τον ίδιο τον δοτό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο και από εκπροσώπους των γερμανικών και ιταλικών κατοχικών δυνάμεων.
Αυτό δεν απέτρεψε τη μετατροπή της κηδείας σε διαδήλωση κατά της ναζιστικής κατοχής με αποκορύφωμα την στιγμή όπου ένας άλλο μεγάλος ποιητής συνδεδεμένος με το ΕΑΜ ο Άγγελος Σικελιανός, θα απήγγειλε το συγκλονιστικό του ποίημα – εγερτήριο αντίστασης:
Ηχήστε οι σάλπιγγες…
Καμπάνες βροντερές, δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Σ” αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα! Ένα βουνό
με δάφνες αν υψώσουμε ως το Πήλιο κι ως την Όσσα,
κι αν το πυργώσουμε ως τον έβδομο ουρανό,
ποιόν κλεί, τι κι αν το πεί η δικιά μου γλώσσα;

Μα εσύ Λαέ, που τη φτωχή σου τη μιλιά,
Ήρωας την πήρε και την ύψωσε ως τ” αστέρια,
μεράσου τώρα τη θεϊκή φεγγοβολιά
της τέλειας δόξας του, ανασήκωσ” τον στα χέρια

γιγάντιο φλάμπουρο κι απάνω από μας
που τον υμνούμε με καρδιά αναμμένη,
πες μ” ένα μόνο ανασασμόν: «Ο Παλαμάς !»,
ν” αντιβογκήσει τ” όνομά του η οικουμένη !

Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !

Σ” αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα ! Ένας λαός,
σηκώνοντας τα μάτια του τη βλέπει…
κι ακέριος φλέγεται ως με τ” άδυτο ο Ναός,
κι από ψηλά νεφέλη Δόξας τονε σκέπει.

Τι πάνωθέ μας, όπου ο άρρητος παλμός
της αιωνιότητας, αστράφτει αυτήν την ώρα
Ορφέας, Ηράκλειτος, Αισχύλος, Σολωμός
την άγια δέχονται ψυχή την τροπαιοφόρα,

που αφού το έργο της θεμέλιωσε βαθιά
στη γην αυτήν με μιαν ισόθεη Σκέψη,
τον τρισμακάριο τώρα πάει ψηλά τον Ίακχο
με τους αθάνατους θεούς για να χορέψει.

Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βόγκα Παιάνα ! Οι σημαίες οι φοβερές
της Λευτεριάς ξεδιπλωθείτε στον αέρα !

Κάποιος … τράβηξε το αυτί του Άδωνι; Τα γύρισε σήμερα στον Χατζηνικολάου!!!


Σήμερα, σε συνέντευξή του στον Real FM επιχείρησε μια ακόμη κυβίστηση με αφορμή όσα είχε δηλώσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο κ. Γεωργιάδης είπε μεταξύ άλλων ότι «η ΝΔ ποτέ δεν συνέδεσε το αίτημά της για εκλογές με την αξιολόγηση»!!!
«Αυτό που λέμε είναι ότι η παραμονή του κυρίου Τσίπρα στην εξουσία βλάπτει τη χώρα γιατί καθυστερεί τις ιδιωτικοποιήσεις και καθυστερεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεν φτάνει να ψηφίζεις τις μεταρρυθμίσεις στη Βουλή, πρέπει να τις εφαρμόζεις και στην πραγματική οικονομία», συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται, ότι πρόσφατα ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως θέλει να μην κλείσει η αξιολόγηση και να πάει η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Η τοποθέτησή του αυτή μάλιστα είχε προκαλέσει την αντίδραση κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως του Γιώργου Βλάχου και του Νικήτα Κακλαμάνη οι οποίοι τον είχαν αδειάσει ανοιχτά.

Πυρά Κοττάκη σε Κυριάκο: Πως έχεις κάνει έτσι τη ΝΔ σήμερα; …


«Αξίζει να διερωτηθεί κανείς: Τι είναι η Ν.Δ. σήμερα; Μεταξύ των ταξιτζήδων και της εταιρίας Uber, που θέλει να απελευθερώσει και άλλο την αγορά ταξί, είναι (σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου στελέχους της) με τη δεύτερη. Μεταξύ συνταξιούχων και δανειστών, όταν ερωτάται για το βοήθημα, είναι με τους δανειστές (εναντίον των οποίων τώρα διαμαρτύρεται) και δηλώνει «παρών» στη Βουλή.
Μεταξύ καναλαρχών, που πλήρωσαν 300.000.000 ευρώ, και δημόσιου συμφέροντος, που επιτάσσει το τέλος της αναρχίας στα ΜΜΕ, δείχνει να είναι με τους πρώτους. Έως και παρέμβαση έκανε στο ΕΣΡ, για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Υπάρχει άραγε, η ψευδαίσθηση ότι δεν τα βλέπει αυτά η κοινωνία και ότι τα σκεπάζουν οι δημοσκοπήσεις; Φευ!
Υ.Γ.: Τουλάχιστον με τη συμφωνία CETA προστατεύτηκε η ΠΟΠ «ελιές Kαλαμών».
Με ένα σκληρό άρθρο στην Δημοκρατία ο ο συντηρητικός δημοσιογράφος και διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης, “βιογράφος” και προσωπικός φίλος του Κώστα Καραμανλή, ασκεί σφοδρή κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας για την υιοθέτηση από το κόμμα ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας και σκληρού αντιλαικού προφίλ, σε μια προσπάθεια, ουσιαστικά, να εξυπηρετηθούν προσωπικές επιδιώξεις και εσωτερικές σχέσεις …

Μαξίμου: Στόχος των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν σήμερα … το QE!!!


Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας πως επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μπεί η χώρα στο QE και να εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και ανάκαμψης της οικονομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που είχε επικοινωνία με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε πως κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών. Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.
Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.
Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

“Πλατεία” αγανακτισμένων στήνουν πάλι Γεωργιάδης - Θεοδωρικάκος - Μακάριος με αφορμή τα μέτρα για την αξιολόγηση …!!!


Το φιάσκο των #Παραιτηθείτε φάινεται ότι δεν τους έβαλε μυαλό και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η “ομάδα κρούσης” της Πειραιώς, ετοιμάζουν νέο “βαριετέ” ενόψει της ψήφισης στη Βουλή των μέτρων για την δεύτερη εξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με πηγές από το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ της Πειραιώς, σχεδιάζουν νεό “κίνημα” αγανακτισμένων – με την κυβέρνηση και την διαπραγμάτευσή της – πολιτών, που θα συγκεντρωθούν έξω απο την πλατεία Συνάγματος, με αίτημα “εκλογές τώρα” ! Οι νέοι “εξεγερμένοι” δεν θα έχουν αίτημα κατά των μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία του Eurogroup για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνση του χρέους, αλλά κατά της κυβέρνησης Τσίπρα-ΑνΕλλ, καταλογίζοντάς της ευθύνη για την μη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την καθυστέρηση της αξιολόγησης, που – σύμφωνα με αυτούς – προκάλεσε την απαίτηση περισσότερων μέτρων από τους δανειστές… Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό αυτής της “στροφής” στην πολιτική τακτική της ΝΔ, η “ανασκευή” Χατζιδάκη, το Σ/Κ, που από το “τόσα μέτρα κι άλλα τόσα…” του Άδωνι, μετακίνησε την … βελόνα, στο ” τα μέτρα είναι αντιλαικά και εμείς δεν συμφωνούμε”!!! Το νέο αφήγημα λοιπόν, της Πειραιώς, μετά τη διαφαινόμενη συμφωνία, είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑνΕλλ ΔΕΝ μπορεί (και δεν θέλει για λόγους εσωτερικών ισορροπιών) να εφαρμόσει ένα άλλο “μίγμα πολιτικής” όπως αποφασιστηκε στο τελευταίο Eurogroup και θα οδηγήσει σε τελ΄ματωση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των καθυστέρηση στα μέτρα. Μοναδικά τους αιτήματα θα είναι λοιπόν “φύγετε” και “εκλογές τώρα”
Στην επιχείρηση #Παραιτηθείτε Νο2 , σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τον συντονισμό θα έχει η τριάδα Άδωνι - Θεοδωρικάκου - Μακάριου Λαζαρίδη, με συνεπίκουρους τους επικεφαλής του πρώτου #Παραιτηθείτε (μερικοί εκ των οποίων οδεύουν προς τα ψηφοδέλτια της ΝΔ), αλλά και τα ιδιωτικά κανάλια (ΣΚΑΙ - ΣΤΑΡ), αλλά και τον ΔΟΛ. Άλλωστε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μερικά από τα πρώτα ονόματα αυτών των εκδοτικών και τηλεοπτικών συγκροτημάτων, μετέχουν συχνά σε στις συσκέψεις του “πρωινού καφέ” του Κυριάκου, στην Πειραιώς…

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

“Φίδι” στον κόρφο του!!! Ως “Πρόεδρο” προσφωνεί τον Άδωνι, ο ιερέας και Σαμαράς, Θεοδωρικάκος, Ρουσσόπουλος και 2500 νεοδημοκράτες … χειροκροτούν!!!


Στην πίτα όμως του Αδωνι υπήρχε και κάτι που … “διέφυγε” της προσοχής!!! Προσέξτε πως τον προσφωνεί ο παππάς!!! Δεν πρόκειται για λάθος … Δείτε το βλέμμα του Άδωνι ακριβώς μετά … “Πρόεδρο” προσφώνησε τον Άδωνι ο “πατήρ Νικόλαος … ” (στο 7:09)



Μπροστά σε ΑΥΤΟ το ακροατήριο (Σαμαράς, Θεοδωρικάκος,Χατζιδάκης, Μακαριος Λαζαρίδης και Ρουσσόπουλος μεταξύ άλλων…) και δεν άνοιξε ρουθούνι … (Και καλά οι άλλοι, αλλά και οι κολλητοί υποτίθεται του Κυριάκου, ο Τάκης, ο Κυρανάκης, ο Μακάριος …)
Προφανώς … τον αναγνωρίζουν ήδη όλοι ως πρόεδρο …
Σε ποιο άλλο κόμμα θα γινόταν κάτι τέτοιο και δεν θα άκουγες ή δεν θα έβλεπες κάποιο μειδίασμα; Και βέβαια ΔΕΝ θα το έκανα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ σε όλα τα κανάλια, τις εφημερίδες και τα σάιτ;;;
Κι ο Κούλης νομίζει ότι τον στηρίζει …
“Φίδι” …. στον κόρφο του!!!
ΥΓ: Προσέξτε και το σημείο που ο Άδωνις αποθεώνει τον Θ Γιαννόπουλο ( πρώην πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ ) ως τον άνθρωπο που “στρίμωξε” τον Πολάκη … Για να καταλάβετε ποιανού γραμμή περνούσε στο ΚΕΕΛΠΝΟ μέχρι να τον απομακρύνει ο Παύλος Πολάκης …

Και ξαφνικά ο υφυπουργός του Σόιμπλε “θαυμάζει” … Αλέξη!!!


«Πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Η συζήτηση όμως γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα θεωρείτο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».
Και ξαφνικά ο υφυπουργός του Σόιμπλε “βγαίνει” θαυμαστής του Τσίπρα και μοιράζει επαίνους…
Πιο συγκεκριμένα ο Γενς Σπαν μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο DLF αποκάλυψε πιθανό συμβιβασμό στα σκαριά με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα και απέδψσε εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση..
«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔNT) η οποία να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών Γενς Σπαν, σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
«Σε τελευταία ανάλυση το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το θέμα του χρέους, αλλά το πώς θα επιτευχθεί ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».

Καμμένος στον Τσαβούσογλου: Αν πατήσετε στα Ίμια μετά να δούμε πως θα φύγετε …!!!


Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, σχετικά με τα Ίμια, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος απάντησε σήμερα στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, στον ΣΚΑΪ.
«Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε άριστη κατάσταση, με υψηλό ηθικό και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πρόκληση.
Οποιοδήποτε αεροσκάφος αναχαιτίζεται άμεσα και οποιοδήποτε πλοίο παραβιάζει τα εθνικά μας ύδατα αντιμετωπίζεται άμεσα.
Να ξέρει ο κ. Τσαβούσογλου ότι τώρα πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης και ΥΠΕΞ ο Πάγκαλος που προσχώρησε και στη ΝΔ. Τώρα είναι πρωθυπουργός ο Τσίπρας, ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς και υπουργός Άμυνας εγώ. Τώρα τις σημαίες δεν τις παίρνουν οι αέρηδες».
Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου σχετικά με τα Ίμια ο κ. Καμμένος είπε:
«Δεν υπάρχει περίπτωση να πατήσουν το πόδι τους σε ελληνικό νησί. Θα αντιμετωπιστούν. Ας πατήσουν, αλλά μετά να δούμε αν θα φύγουν από εκεί Είναι προσπάθειες ενόψει του δημοψηφίσματος να καλέσουν κοντά τους εθνικιστές. Είναι κινήσεις πανικού που φέρνουν μια κατάσταση επικίνδυνη για την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν απαντά σε λεκτικές προκλήσεις αλά δεν κάνει πίσω στα κυριαρχικά της δικαιώματα, τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση ποτέ».
Σχολιάζοντας τη συνεχή προπαγάνδα από τουρκικά ΜΜΕ περί επεισοδίων στο Αιγαίο ο υπουργός σημείωσε πως «δεν υπάρχουν ελεύθερα δίκτυα στην Τουρκία. Όποιοι δεν ακολουθούν εντολές συλλαμβάνονται. Έχουμε δει ειδήσεις μαϊμού με πλοίο να δένει πάνω στα Ίμια. Δεν ήταν τα Ίμια. Μετά είπαν για ένα ελικόπτερο. Δεν υπήρξε ποτέ».
Περνώντας στο θέμα της διαπραγμάτευσης ο κ. Καμμένος δήλωσε σίγουρος πως «στις 20 Μαρτίου θα κλείσει η συμφωνία και να δω τι θα λένε. Η ΝΔ άλλαξε στάση… Τσκαλώτος και Χουλιαράκης κάνουν σκληρή διαπραγμάτευση».
«Είναι βέβαιο ότι πάμε σε συμφωνία και μάλιστα θα είναι μια έκπληξη για όλους»,
είπε ο υπουργός, αποκλείοντας τη ρήξη, ενώ για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στη συνεργασία των ΑΝΕΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα συνεχίσουμε μαζί μέχρι το 2019 και ίσως και μετά…».

Τα αποθέματα σε χρυσό που έχουν απομείνει στην ΤτΕ μετά την πώληση 20 τόνων το 2003!!! Στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και την Ελβετία ο ελληνικός χρυσός!!!


Και το ερώτημα είναι ένα. Εκείνοι που μας έβαλαν στα Μνημόνια, πριν το ξάνουν, είχαν φροντίσει να επαναπατρίσουν τα αποθέματα του λαού σε χρυσό στα υπόγεια της ΤτΕ, ή τα άφησαν “ενέχυρο” στους δανειστές;;; (Καλούνται να απαντήσουν, ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμος, Σαμαράς-Βενιζέλος, Στουρνάρας και Προβόπουλος).
«Στην Έκθεση του Διοικητή της ΤτΕ, δημοσιεύεται ακριβώς το ποσό του χρυσού που κατέχει η Τράπεζα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, την 31η Δεκεμβρίου 2016 τα διαθέσιμα και οι απαιτήσεις σε χρυσό φτάνουν τους 149,1 τόνους και η αξία τους τα 5.261,8 εκατομμύρια ευρώ, διευκρινίζει η ΤτΕ, με αφορμή δημοσίευμα στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Δημοκρατία», αναφορικά με τη διαχείριση του χρυσού.
Το ήμισυ σχεδόν των διαθεσίμων σε χρυσό βρίσκεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος, από το οποίο δεν έχει μετακινηθεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Το υπόλοιπο φυλάσσεται εδώ και πολλές δεκαετίες στην Τράπεζα της Αγγλίας, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ και στην Ελβετία.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ισολογισμού της Τράπεζας (9.2 Απαιτήσεις από τη μεταβίβαση συναλλαγματικών διαθεσίμων στην ΕΚΤ) το ποσοστό του χρυσού, που μεταβιβάσθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο Ευρωσύστημα, είναι πολύ μικρό συγκρινόμενο με το συνολικό απόθεμα σε χρυσό. Ανάλογη μεταβίβαση έγινε από όλες τις χώρες που μετέχουν στην ζώνη του ευρώ.
Η φύλαξη μέρους του χρυσού και εκτός συνόρων αποτελεί διεθνή πρακτική για όλες σχεδόν τις Κεντρικές Τράπεζες.
Τα αποθέματα χρυσού, που φυλάσσονται στο εξωτερικό, βεβαιώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική όλων των κεντρικών τραπεζών.
Τα τελευταία χρόνια καμιά μεταβολή δεν έχει γίνει, με εξαίρεση τη μικρή αυξομείωση λόγω των συναλλαγών της Τράπεζας με το κοινό για αγοραπωλησία χρυσών λιρών.
Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος το 2003 να πωλήσει 20 τόνους χρυσού από τα συνολικά αποθέματά της εντασσόταν στο πλαίσιο της αποδοτικότερης διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της, πολιτική που ακολουθούσαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες. Η ρευστοποίηση αυτή οδήγησε απλώς σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας της Ελλάδος και αφορούσε τμήμα της ποσότητας χρυσού που είχε συγκεντρωθεί από τις αγορές νομισμάτων και αναβαθμίστηκε μετατρεπόμενο σε εμπορεύσιμες ράβδους διεθνών προδιαγραφών. Η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε αναλυτικές ανακοινώσεις για το θέμα στις 28/08/2003 και 18/09/2003».

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

ΣΥΡΙΖΑ: Ο χρεοκοπημένος ΔΟΛ κερνάει και η χρεοκοπημένη ΝΔ του Μητσοτάκη πίνει…!!!



Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:
Το χρεοκοπημένο σύστημα επικοινωνίας της ΝΔ ξαναχτύπησε και όχι τυχαία στις Απόκριες. Ο χρεοκοπημένος ΔΟΛ του κ. Ψυχάρη κερνάει και η χρεοκοπημένη – και όχι μόνο οικονομικά – ΝΔ του κ. Μητσοτάκη πίνει…
H Δικαιοσύνη, πρέπει να αποφανθεί τόσο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, όσο και για όλες τις υποθέσεις με τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ που εμπεριέχονται στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και τότε τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα της ΝΔ θα σβήσουν και θα καταρρεύσει και το τελευταίο καταφύγιο του κ. Μητσοτάκη, ότι δηλαδή δήθεν είμαστε όλοι ίδιοι.
Επειδή όμως πλησιάζουμε στο κλείσιμο του Τριωδίου και ως είθισται τον βασιλιά Καρνάβαλο στο τέλος τον καίνε, καλό θα είναι ο κ. Μητσοτάκης να σταματήσει να κρύβεται πίσω από το γραφείο Τύπου της ΝΔ και επιτέλους να απαντήσει:
– Ποιος πολίτης μπορεί να εξασφαλίσει ρύθμιση δανείου “μπαλόνι”, όπως ο ίδιος για το δάνειο του Κήρυκα Χανίων, για το οποίο δεν είχε δώσει για έντεκα χρόνια ούτε ένα ευρώ μέχρι να αποκαλυφθεί από την Εξεταστική Επιτροπή;
– Πού πήγαν τα χρήματα των δανείων του Κήρυκα Χανίων;
– Θα δώσει στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες της συζύγου του, όπως τον έχει καλέσει επανειλημμένα ο πρωθυπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ και ως οφείλει εκ του νόμου ή θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα μήπως και ξεχαστεί το σπίτι του Βολταίρου και οι  επιχειρηματικές δραστηριότητες με τον κ. Παπασταύρου; Εφόσον είναι όλα τόσο καθαρά, όπως διατείνεται πότε διά αντιπροσώπων και ποτέ ο ίδιος, γιατί το αποφεύγει; Έχει άραγε κάτι να κρύψει;
  • Νωρίτερα σήμερα η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή δημοσιεύματα για τα δάνεια του κ. Καλογρίτσα από την Τράπεζα Αττικής.
Σε ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του ΝΔ τονίζεται πως οι μάσκες έπεσαν καθώς «η Τράπεζα Αττικής, ο διαγωνισμός – παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες και η κατάτμηση δημοσίων έργων που καταλήγουν στον εκλεκτό εργολάβο του Μεγάρου Μαξίμου, αποτελούν το “τρίγωνο της διαπλοκής” που έχτισε η κυβέρνηση».
Η ΝΔ επισημαίνει πως είχε από καιρό καταγγείλει τη μεθόδευση, όπως λέει χαρακτηριστικά, που σήμερα αποκαλύπτεται από τη μηνυτήρια αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος, τονίζοντας πως η ώρα της αλήθειας για τους κ. Τσίπρα, Παππά και Σπίρτζη έφτασε. «Κανείς δεν ξεχνά τα δανεικά βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και τα προνομιακά δάνεια που χορήγησε στις εταιρίες του η Τράπεζα Αττικής. Με τελικό στόχο να μπορέσει ο κ. Παππάς να στήσει το δικό του μιντιακό σύστημα και ο κ. Σπίρτζης να του αναθέτει τη μια εργολαβία μετά την άλλη. Και όλα αυτά με τη στήριξη του πρωθυπουργού. Τώρα το λόγο έχει η Δικαιοσύνη που θα εξετάσει όλες τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού – οικονομικού σκανδάλου», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Το “κρυφό πρόγραμμα” που παρουσίασε ο Κυριάκος στο Σόιμπλε!!! “Πλήρης στήριξη από το Γερμανό ΥΠΟΙΚ εφόσον η ΝΔ μείνει πιστή στο υπερμνημόνιο”!!!


Το περιεχόμενο της πρόσφατης συζήτησης Σόιμπλε – Μητσοτάκη αποκαλύπτει η εφημερίδα Documento, καταγράφοντας τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος της ΝΔ.
Σύμφωνα με το Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το κρυφό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, πρόγραμμα που συνιστά  ένα νέο «υπερμνημόνιο».
Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέθεσε στον Σόιμπλε ένα πλέγμα από προγραμματικές θέσεις και προθέσεις, όπως:
1. Απολύσεις στο Δημόσιο
Δραστική μείωση του δημόσιου τομέα, από 12% μέχρι 15%, στα τρία πρώτα χρόνια της πρωθυπουργίας του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον καταφέρει να εισέλθει στο Μαξίμου, θα απολύσει κοντά στους 100.000 δημοσίους υπαλλήλους. Προκειμένου μάλιστα να στηρίξει την πρόθεση του αυτή, είπε στον Σόιμπλε πως «σήμερα στην Ελλάδα ‘αγνοούνται’ 20.000 με 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι». Υπονοώντας πως ενώ πληρώνονται από το κράτος, είτε δεν εμφανίζονται στη δουλειά τους είτε είναι υπάλληλοι – φαντάσματα. Σε ερώτηση δε του Γερμανού υπουργού για τις κοινωνικές αντιδράσεις εάν και εφόσον επιχειρήσει τέτοιου είδους δραστικά μέτρα, απάντησε ότι ότι η «καμένη γη» του ΣΥΡΙΖΑ θα του δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει χωρίς σοβαρές αντιστάσεις, εφόσον φυσικά έχει και τη στήριξη εταίρων και δανειστών.
2. Επιστροφή αξιολόγησης
Σχετικά με τις προσλήψεις και τις αποχωρήσεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα, η ΝΔ ως κυβέρνηση για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα προχωρά σε μία πρόσληψη. Επιπροσθέτως, θα επαναφέρει, προς το σκληρότερο, το ανολοκλήρωτο, λόγω ΣΥΡΙΖΑ, μέτρο της αξιολόγησης που εφάρμοσε ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επί κυβέρνησης Σαμαρά.
3. Φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις
Για τις επιχειρήσεις ο πρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε δύο προτάσεις: Η πρώτη αφορά την άμεση μείωση του φόρου από το 29% στο 20% και η δεύτερη τη μείωση του φόρου μερισμάτων από 15% σε 5%.
4. Όλα στο σφυρί
Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Η ΔΕΗ στο σύνολο της, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ θα περάσουν άμεσα και με διαδικασίες – εξπρές στα χέρια ιδιωτών. Επίσης, θα γίνει προσπάθεια να αλλάξουν προς το συμφέρον των επενδυτών συμβάσεις που «πείραξε» η κυβέρνηση Τσίπρα, όπως του Ελληνικού, ενώ θα αποκατασταθούν «η ισονομία και η διαφάνεια» στις συμβάσεις δημοσίων έργων που επίσης «πείραξε» η παρούσα κυβέρνηση.
5. Πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων
6. Ψαλίδι στο κοινωνικό κράτος
Επίσης, υποσχέθηκε στον Γερμανό υπουργό μέσα σε δύο τρία χρόνια από τη μέρα που θα αναλάβει την τύχη της χώρας να προχωρήσει σε μείωση των δημόσιων δαπανών (βλ. υγεία, παιδεία, κοινωνικό κράτος) που θα φτάσει τα 3 δισ. ευρώ».
Όπως γράφει το «Documento», ο «Σόιμπλε άκουσε με συγκρατημένη ικανοποίηση τον Έλληνα συνομιλητή του, τον συμβούλευσε όμως να περιμένει και να μην σπεύδει ζητώντας εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι καλύτερα να φθαρεί ο Αλέξης Τσίπρας από τη διαδικασία της αξιολόγησης και της λήψης πιθανών νέων μέτρων παρά να αναλάβει την ‘ιδιοκτησία’ τους η ΝΔ».
Και συνεχίζει το δημοσίευμα: «Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως υποστήριξε σε στενό κύκλο στελεχών πως από τη συνάντηση αποκόμισε την εντύπωση ότι έχει την πλήρη στήριξη του Β. Σόιμπλε, υπό τον όρο βέβαια ότι η ΝΔ θα παραμείνει σταθερή στις -φανερές και κρυφές- θέσεις της για το νεοφιλελεύθερο μνημόνιο…».

Bridging Europe στο “Χωνί”: 1,9% προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ της ΝΔ μετά το Eurogroup!!!


Η δημοσκόπηση της Bridging Europe, που δημοσιεύεται στο ΧΩΝΙ, δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται, αλλά και τους πολίτες στην πλειοψηφία τους να χαρακτηρίζουν νίκη της κυβέρνησης και της χώρας τη συμφωνία στο Eurogroup. Επίσης, η πλειοψηφία των πολιτών λέει ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν ήταν στην εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με την έρευνα, στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ποσοστό 20.3%, ενώ η Νέα Δημοκρατία 18,4%, ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Bridging Europe, στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ήταν στο 1,6%, με το ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει το 20,1% και τη ΝΔ 18,5%.
Στην νέα δημοσκόπηση:
– 6 στους 10 Ελληνες θεωρούν νίκη της Ελλάδας τη συμφωνία του Εurogroup.

-«Με τον Κυριάκο στην εξουσία θα ήταν χειρότερα» λένε 6 στους 10

– 7 στους 10 Ελληνες θεωρούν ότι οι δηλώσεις Μπακογιάννη συμφέρουν τους δανειστές

– 8 στους 10 Ελληνες βλέπουν νίκη της κυβέρνησης και στα εργασιακά

ΚΑΠΑ Research για το “Βήμα”: Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύονται 6 στους 10 για να κλείσει την αξιολόγηση με τους δανειστές!!!


Tο 61,5% τάσσεται υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, με μόλις το 27% να απαντά υπέρ των πρόωρων εκλογών πριν γίνει αυτό.
Αυτό αποτυπώθηκε στην έρευνα της KAΠΑ RESEARCH για το «Βήμα της Κυριακής», στον απόηχο του Eurogroup της Δευτέρας και της συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές, για την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το 32,5% εκφράζει ανησυχία, το 19% θυμό, το 20% αδιαφορία, το 11,5% ελπίδα και το 14% ανακούφιση, σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup.
Θέλει πρόωρες εκλογές το 27%.
Tο 61,5% τάσσεται υπέρ του κλεισίματος της αξιολόγησης από τη σημερινή κυβέρνηση, με το 27% να απαντά υπέρ των πρόωρων εκλογών πριν γίνει αυτό.
Το 40,5% εκτιμά ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στη δεύτερη αξιολόγηση, όπως αποτυπώθηκε στο Eurogroup, έχει αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα και το 17% απαντά «μάλλον αρνητικά, ενώ το 11% εκτιμά ότι είχε θετικό αποτέλεσμα και το 12,5% μάλλον θετικό.
«Απίθανο το Grexit»
Στην ίδια έρευνα φαίνεται πως δεν υπάρχει ανησυχία για το Grexit, καθώς το 70% το θεωρεί λίγο και καθόλου πιθανό, έναντι του 28,5% που το εκτιμά ως πολύ πιθανό και αρκετά πιθανό ενδεχόμενο. Το 64,5% τάσσεται υπέρ της παραμονής του ευρώ, ενώ το 27% επιθυμεί την επιστροφή στη δραχμή.
Ακόμη, το 73% απαντά ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα αντισταθμιστικά μέτρα ελάφρυνσης στη φορολογία, με το 20% να έχει την αντίθετη άποψη, ενώ το 59% χαρακτηρίζει λάθος την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, με το 64,5% έχει την ίδια άποψη για τη μείωση του αφορολόγητου και το 78% για τη μείωση των συντάξεων.

Τελικώς, «άλλοι σιωπούν»!!!

Έκαναν διεθνή εκστρατεία κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ανικανότητα, έδιναν συγχωροχάρτι στους δανειστές και πλασάρονταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως η μόνη πολιτική λύση. Και ύστερα, μόλις φάνηκε η λύση, ήρθε η σιωπή, μαζί με την κατάρρευση όλου του χάρτινου επικοινωνιακού τους πύργου.




Τη θέση των κομμάτων στα τρέχοντα θέματα της πολιτικής ζωής του τόπου ανάλογα με τη βαρύτητά τους την εκφράζουν οι εκπρόσωποι Τύπου, οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και οι αρμόδιοι τομεάρχες. Είθισται όμως στα μεγάλα και κομβικά θέματα να τοποθετούνται οι πολιτικοί αρχηγοί.
Ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα των τελευταίων μηνών είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος με τους δανειστές. Όχι μόνο γιατί κρίνονται πολλά, αλλά γιατί υπήρχε σχετική εμπλοκή ανάμεσα στο τρίγωνο Βρυξελλών - Βερολίνου - Ουάσιγκτον σε βασικά σημεία της υπό διαπραγμάτευση συμφωνίας.
Τελικά τη Δευτέρα επετεύχθη καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup που δρομολογεί την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πάνω σε ένα πλαίσιο δημοσιονομικά ουδέτερο, όπως το χαρακτηρίζουν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Μάλιστα χθες ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι, αν ληφθούν π.χ. 1 δισ. μέτρα από την οικονομία, θα δοθούν 1 δισ. θετικά μέτρα για την οικονομία.
Τέσσερις ημέρες μετά το Eurogroup ο Κ. Μητσοτάκης δεν έχει κάνει την παραμικρή αναφορά στο ζήτημα. Υπό διαφορετικές συνθήκες μπορεί και να μην προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση, αν ο ίδιος προσωπικά όσο και τα κορυφαία γαλάζια στελέχη δεν είχαν αναγάγει το ζήτημα της διαπραγμάτευσης σε έναν ιδιότυπο δούρειο ίππο για να να ρίξουν την κυβέρνηση.
Έκαναν διεθνή εκστρατεία κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για ανικανότητα, έδιναν συγχωροχάρτι στους δανειστές και πλασάρονταν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως η μόνη πολιτική λύση. Και ύστερα, μόλις φάνηκε η λύση, ήρθε η σιωπή, μαζί με την κατάρρευση όλου του χάρτινου επικοινωνιακού τους πύργου.
Αντί να τοποθετηθούν δημόσια και ανοικτά διά του αρχηγού τους, έβγαλαν ομιχλώδεις ανακοινώσεις και έβαλαν μπροστά τη στρατηγική του τρόμου και της προπαγάνδας για να καλύψουν τη γύμνια της πολιτικής τους και της αδιέξοδης στρατηγικής τους.
Τα φερέφωνα της αντιπολίτευσης ανέλαβαν τη διεκπεραίωση της σπέκουλας μιλώντας για “Αρμαγεδδώνα στις συντάξεις”, περικοπές έως και 60%, φοροεπιδρομή και άλλα σχετικά για να τρομάξουν τον κόσμο.
Αντιπολιτευόμενος Τύπος και γαλάζια στελέχη αναζητούσαν τον Ευ. Τσακαλώτο αντί να ψάχνουν για τον αρχηγό τους που έμενε άλαλος και κρυπτόμενος. Αντί να ψάχνουν μια κανονική πολιτική απάντηση για την πανωλεθρία της στρατηγικής τους. Αντί να ψάχνουν μια πειστική λύση για την επόμενη ημέρα της χώρας. Αντί να παρουσιάσουν έστω τρεις παραγράφους από το μεγα-σχέδιό τους που παρουσίασαν στον Β. Σόιμπλε και ξέχασαν κι αυτό να το πουν στους πολίτες.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

24 Φεβρουαρίου 1943: Η νικηφόρα απεργία και η ιστορική πορεία των εργαζομένων εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης!!!


Στις 24 Φεβρουαρίου 1943, γίνεται η νικηφόρα απεργία και η ιστορική πορεία των εργαζομένων  Αθήνας-Πειραιά, οργανωμένη από το ΕΑΜ, εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης.
Δείτε το βίντεο, απόσπασμα από το Ντοκιμαντέρ "ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ" (1985), από το Αρχείο ΕΡΤ καθώς και σχετικό απόσπασμα από το άρθρο του Μενέλαου Χαραλαμπίδη, «Το εαμικό αντιστασιακό κίνημα στην Αθήνα. Μια κοινωνία σε πόλεμο».

Η ΕΠΟΝ ιδρύθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1943, μια ημερομηνία κάθε άλλο παρά τυχαία, καθώς την επομένη, στις 24 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεγάλη κινητοποίηση των κατοίκων της πρωτεύουσας ενάντια στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό όλοι οι κάτοικοι της χώρας, ηλικίας από 16 έως 45 ετών, ήταν υποχρεωμένοι να αναλάβουν υποδεικνυόμενη από τις αρχές κατοχής εργασία και εκτός του τόπου κατοικίας τους, συγκροτημένοι σε συμβιωτικές ομάδες εργασίας εντός στρατοπέδων. Με άλλα λόγια, το μέτρο αυτό έπληττε το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού, καθώς ο κίνδυνος της μαζικής αποστολής Ελλήνων στα εργοστάσια της Γερμανίας ήταν πλέον ορατός.

Πράγματι, στις 24 Φεβρουαρίου 1943 εκδηλώθηκε γενική απεργία στην Αθήνα, η οποία συνοδεύτηκε με τη διαδήλωση περισσότερων από 50 χιλιάδων Αθηναίων στο κέντρο της πόλης. Οι συγκρούσεις άρχισαν νωρίς το πρωί, έχοντας πολλές διάσπαρτες εστίες στο κέντρο της Αθήνας. Οι επιθέσεις των Ιταλών καραμπινιέρων προκαλούσαν τη διάσπαση των διαδηλωτών και τις συνεχείς επανασυγκεντρώσεις τους σε προσυμφωνημένα σημεία στην πόλη. Μετά από ένα δίωρο περίπου συνεχών συγκρούσεων, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το κτίριο του Υπουργείου Εργασίας με στόχο να καταστρέψουν τις ονομαστικές καταστάσεις εργαζομένων, βάσει των οποίων οι αρχές κατοχής θα μπορούσαν να εντοπίσουν τους προς επιστράτευση πολίτες.

Η διλοχία Ιταλών καραμπινιέρων που φύλασσε το κτίριο του υπουργείου, στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας στα Εξάρχεια, δεν στάθηκε αρκετή για να αναχαιτίσει το επιτιθέμενο πλήθος, παρά τους αρχικούς πυροβολισμούς στον αέρα και στη συνέχεια επί των διαδηλωτών. Όσοι κατάφεραν να μπουν στο κτίριο «ξεποδαριάζουν τα παράθυρα και σπάνε τουλάπες, γραφεία, τζάμια […] Αδειάζουν τα αρχεία και συγκεντρώνουν χαρτιά και ξύλα στους διαδρόμους, τα σκορπούν στα γραφεία και βάζουν φωτιά». Η φωτιά κατάστρεψε μέρος του κτιρίου. Οι βίαιες συγκρούσεις είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον τριών και τον τραυματισμό 59 διαδηλωτών.


Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες, με απεργίες που οργανώθηκαν από το εργατοϋπαλληλικό ΕΑΜ και το συνδικαλιστικό τομέα του ΕΔΕΣ Αθηνών, στις οποίες για μια ακόμη φορά πρωτοστάτησαν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι φοιτητές. Οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στις 5 Μαρτίου 1943, ημέρα γενικής απεργίας στην Αθήνα, η οποία εξελίχθηκε στη μαζικότερη έως τότε διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους διαδηλωτές να εισβάλουν για μια ακόμη φορά στο Υπουργείο Εργασίας. Αποτέλεσμα των σφοδρών συγκρούσεων που σημειώθηκαν μέσα και έξω από το κτίριο, ήταν ο θάνατος τουλάχιστον τριών διαδηλωτών από τα πυρά ιταλικών αλλά και γερμανικών δυνάμεων, που είχαν αποσταλεί προς ενίσχυσή τους, και το εκ νέου κάψιμο όσων ονομαστικών καταστάσεων είχαν διασωθεί από την πρώτη εισβολή.

Τη μεγαλύτερη πολιτική νίκη που πέτυχε το οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα της πόλης κατά τη διάρκεια της Κατοχής, η οποία οδήγησε στην απόσυρση του μέτρου και στην αντικατάσταση του πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου από έναν έμπειρο πολιτικό όπως ο Ιωάννης Ράλλης, προσπάθησε να απαξιώσει η δωσίλογη κυβέρνηση μέσω ανακοίνωσης του πρωθυπουργού, που δημοσιεύτηκε στον ημερήσιο Τύπο στις 7 Μαρτίου 1943. Στην προσπάθειά του να υποβαθμίσει τον πολιτικό χαρακτήρα των συγκρούσεων, ο Λογοθετόπουλος έκανε λόγο για τρομοκρατική δράση μιας μικρής ομάδας «αναρχικών» που παρέσυρε πολλούς εργαζόμενους, παρακωλύοντας τη λειτουργία της αγοράς και λεηλατώντας καταστήματα και κατοικίες, με στόχο την τρομοκράτηση των φιλήσυχων και νομοταγών πολιτών:

Μαξίμου: Ένα καλό και … ένα κακό, νέο!!!


«Το καλό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έπαθε αφωνία μετά το Eurogroup της Δευτέρας και επιτέλους εμφανίστηκε», σχολιάζει με νόημα το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τη δήλωση Μητσοτάκη (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω) και συνεχίζει: «Το κακό νέο, είναι ότι παραμένει αμετανόητος και εγκλωβισμένος σε μία στρατηγική μίζερης και μεμψίμοιρης αντιπολίτευσης, που αγνοεί την πραγματικότητα και ζημιώνει τόσο τη χώρα, όσο και την ίδια την παράταξή του».

Και δεύτερη δημοσκόπηση (ALCO – News247) δείχνει ότι η κοινή γνώμη συμφωνεί με τα αντισταθμιστικά μέτρα!!!


Θετικά αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των πολιτών τις παραμέτρους της συμφωνίας στο Eurogroup που αφορούν στα εργασιακά, καθώς και τα αντισταθμιστικά μέτρα που σχεδιάζει να πάρει η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του NEWS247
Μάλιστα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και το πάγωμα του ποσοστού ομαδικών απολύσεων αντιμετωπίζει θετικά και σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ένας στους δύο εκτιμά ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα και τέσσερις στους δέκα πιστεύουν πως και με κυβέρνηση ΝΔ η συμφωνία θα έκλεινε με τα ίδια αποτελέσματα.
Πιο αναλυτικά, το 48% πιστεύει ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει τώρα, ενώ το 18% δηλώνει ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να περιμένει ώστε να επιτύχει καλύτερη συμφωνία. Το 34% επιλέγει σε αυτό το ερώτημα το “Δεν ξέρω/δεν απαντώ”.
Ολόκληρη η έρευνα της ALCO για το news247.gr και οι πίνακες ΕΔΩ

"Έγιανε" … ο Κυριάκος!!! «Με την κυβέρνηση Τσίπρα, η χώρα βουλιάζει συνολικά στο τέλμα της παρακμής»!!!


Ανακούφιση (πραγματική) στον πολιτικό και δημοσιογραφικό κόσμο, από την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην … μαχιμότητα. Μετά από τριήμερο σοκ “αφωνίας”, την επομένη του Eurogroup, (το πρόβλημα εντοπίζεται σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους … στην “κρυάδα” που άρπαξε στο Βερολίνο, την προηγούμενη εβδομάδα) ο αρχηγός της ΝΔ κάνει την πρώτη του “δειλή” επανεμφάνιση στο προσκήνιο της πολιτικής διαμάχης, με μια δήλωση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού!!!
«Η κοινωνία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.
Οι πολίτες αναζητούν την αλήθεια για την πραγματική κατάσταση στη χώρα.
Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε, πώς, αλλά και αν θα κλείσει τελικά η αξιολόγηση.
Η αλήθεια είναι ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε πρόσθετα βαριά μέτρα, με αυξήσεις φόρων και μειώσεις συντάξεων. Μέτρα που πλήττουν κυρίως τους πιο αδύναμους.
Η αλήθεια είναι ότι οι άμεσοι στόχοι της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και της ελάφρυνσης του χρέους, στόχοι απαραίτητοι για να αποφύγουμε ένα τέταρτο Μνημόνιο, χάνονται από τον ορίζοντα.
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεσμεύει τη χώρα σε πολυετή λιτότητα, αντί να δώσει τη μάχη της ανάπτυξης και της μείωσης των πλεονασμάτων, ώστε να αναπνεύσει η οικονομία.
Την ίδια στιγμή, η χώρα παραπαίει και η οικονομία εξαντλεί τα τελευταία της αποθέματα, μέσα σε ένα κλίμα αφόρητης αβεβαιότητας και γενικευμένης καχυποψίας.
Μόνο τον τελευταίο μήνα, έχασαν τη δουλειά τους 30.000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά γι’ αυτούς κανένας από τους κυβερνώντες δεν νοιάστηκε.
Οι μόνοι που περνάνε καλά είναι οι κομματικοί μετακλητοί που διόρισε ο ΣΥΡΙΖΑ και όσοι ωφελούνται από τη μη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
Αν από πέρυσι η χώρα είχε αποκτήσει μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση, τώρα δεν θα συζητούσαμε καν για νέα μέτρα.
Δεν θα χρειαζόταν. Γιατί θα είχε ήδη υλοποιηθεί ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και η πατρίδα μας θα έκανε μια νέα αρχή.
Γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο την αξιολόγηση, αλλά όλους τους τομείς της ζωής των πολιτών.
Με την σημερινή Κυβέρνηση, η χώρα βουλιάζει συνολικά στο τέλμα της παρακμής.
Γι’ αυτό και η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ. Οι εκλογές είναι υπόθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και όχι ένα κομματικό αίτημα.
Μπορούμε να βγούμε από αυτήν τη δίνη.
Μπορούμε να φέρουμε νέες και καλύτερες δουλειές.
Με λιγότερους φόρους, λιγότερες κρατικές δαπάνες και συμμάζεμα του Δημοσίου.
Με αλλαγές στο Κράτος και την οικονομία.
Με τολμηρή απελευθέρωση της επιχειρηματικότητας από τα δεσμά του κρατισμού.
Καιρός να προχωρήσουμε μπροστά.
Τα ψέματα και η προπαγάνδα δεν μπορούν να κρατάνε την Ελλάδα καθηλωμένη.
Η χώρα πρέπει να μείνει ζωντανή.
Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί με αυτήν την Κυβέρνηση.

Και κάτι τελευταίο: Δεν επενδύω, ούτε χαίρομαι με την αποτυχία της Κυβέρνησης. Έχω, όμως, την εθνική υποχρέωση, με ωριμότητα, σύνεση και υπευθυνότητα, να λέω έγκαιρα την αλήθεια στον ελληνικό λαό, προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...