Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ο υπουργός που μάζεψε πάνω του όλες τις αρμοδιότητες και βρέθηκε εκτός κυβέρνησης

 

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες μέρες από όταν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε στον Βασίλη Κοντοζαμάνη περισσότερες αρμοδιότητες στο υπουργείο Υγείας, που προηγουμένως τις είχε αφαιρέσει από τον Βασίλη Κικίλια.

Τη θέση του κ. Κοντοζαμάνη ανέλαβε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η πνευμονολόγος που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην «πρώτη γραμμή» εναντίον της πανδημίας του κορονοϊού. Η συντονίστρια/διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» είναι η πρώτη εκ των επιστημόνων που αναλαμβάνει κυβερνητικό πόστο.

Σε ό,τι αφορά πάντως τον κ. Κοντοζαμάνη, οι σκέψεις για απομάκρυνσή του ήταν γνωστές καθώς είχε συζητηθεί στις συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του. Μάλιστα, φέρεται να υπήρχε δυσαρέσκεια στο πρόσωπό του και χρεώθηκε ευθύνες για στασιμότητα σε ζητήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοντοζαμάνης ήταν παρών σε όλες τις ενημερώσεις για τον κορονοϊό και από τα μέσα Αυγούστου είχαν περάσει σε αυτόν όλες οι αρμοδιότητες για τα νοσοκομεία, τις προσλήψεις όλου του προσωπικού, αλλά και για τις νέες αρμοδιότητες του περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των Διοικητών των Νοσοκομείων αλλά και των Διοικητών των ΥΠΕ.

Αποστολάκης σε Τσίπρα για ανασχηματισμό: «Πρόεδρε με παγίδευσαν»

 

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, λίγη ώρα πριν απορρίψει την υπουργοποίηση του στον ανασχηματισμό.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, πως σχεδιάζει να μην αποδεχτεί την θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι παραλίγο να υπάρξει «θύμα».

«Πρόεδρε με παγίδευσαν», τόνισε χαρακτηριστικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ διευκρίνισε πως θα δεχόταν «μόνο εάν υπήρχε η δική σου συναίνεση και των άλλων κομμάτων».

Παράλληλα, ο Ευάγγελος Αποστολάκης φέρεται πως είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το Μαξίμου ότι υπήρχε συναίνεση, ενώ είπε πως κατανοεί την αρχική οργή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου αποτυπώθηκε στις ανακοινώσεις και τις διαρροές της Κουμουνδούρου.

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην κάνει, τελικά, δεκτή την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ν’ αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, την οποία έκανε γνωστή μέσω του iEidiseis.

Από την Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι φαίνεται πως ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να παγιδεύσει τον κ. Αποστολάκη, για τον οποίο αναφέρει πως «υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του «επιτελικού κράτους».

Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του.

Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα».

Τι είπε ο Ευάγγελος Αποστολάκης στο iEidiseis και στον Βασίλη Σκουρή:

«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια διακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο κ. Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Τελικά ο Μητσοτάκης έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε»

 

«Ο πολυδιαφημισμένος ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη εξελίσσεται τελικά σε παγκοσμίων διαστάσεων ιστορικό φιάσκο. Τελικά έμεινε με τους ακροδεξιούς που υπουργοποίησε και τις απαράγραπτες ευθύνες του για την αποτυχία του “επιτελικού κράτους”». Έτσι σχολιάζει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τις εξελίξεις με την άρνηση του Ευάγγελου Αποστολάκη να υπουργοποιηθεί, αφού δεν έχει διακομματική στήριξη.

«Όπως προκύπτει, από τη δήλωση του κ. Αποστολάκη, ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να τον παγιδεύσει, ανακοινώνοντας την υπουργοποίησή του χωρίς τη συναίνεσή του» υπογραμμίζει η Κουμουνδούρου. 
 
«Μάλλον θα συνειδητοποίησε ότι δεν ενστερνίζονται όλοι την οικογενειακή του παράδοση. Υπάρχουν στο δημόσιο βίο και άνθρωποι έντιμοι, που θεωρούν την αξιοπρέπεια σημαντικότερη από τα αξιώματα» καταλήγει με νόημα ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ένας αντιεμβολιαστής, ρατσιστής και ομοφοβικός στο υπουργείο Υγείας

 

Όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ένας υπουργός Υγείας και μάλιστα εν καιρώ πανδημίας είναι σίγουρο ότι δεν τα έχει ο Θάνος Πλεύρης, η νέα επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τον νεοδιορισθέντα υπουργό Υγείας δεν τον χαρακτηρίζει η κοινωνική ευαισθησία αλλά ούτε και ανθρωπιστή τον λες. Τον λες όμως αντιεμβολιαστή, ρατσιστή και ομοφοβικό.

Όπως τότε στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν που ως βουλευτής του ΛΑΟΣ στη Βουλή διατεινόταν ότι η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να πανικοβάλει τους ασθενείς με το να τους λέει να εμβολιαστούν. «Δεν είμαστε στην ιπποκράτεια ηθική που ο γιατρός μπορεί να κάνει ό,τι θέλει για το καλό του ασθενούς. Είμαστε στην φιλελεύθερη εποχή που ο ασθενής αποφασίζει τι θέλει να κάνει και δε θα πιέζεται».

Ο Θάνος Πλεύρης όμως δεν κρύβεται, πρόσφατα μάλιστα και σχολιάζοντας την μετάλλαξη Δέλτα που σαρώνει τη χώρα, ισχυριζόταν ότι δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν.

«Τα εμβόλια τα έχουμε, τους στόχους θα τους πιάναμε. Το αν δε θέλει ο πολίτης να εμβολιαστεί με συγχωρείτε, δεν μπορείτε να το βάλετε ότι φταίει η κυβέρνηση θα έφταιγε αν δεν είχα τα εμβόλια. Εάν δε θέλει να εμβολιαστεί ο πολίτης, είναι ευθύνη δική μου να τον πείσω ή ο ίδιο να πάει να εμβολιαστεί;»

Ένας πολιτικός που έχει ξεχωρίσει για τις ρατσιστικές δηλώσεις του και έχει επιδοθεί σε διχαστικές ρητορικές στην πολιτική του καριέρα, θα έπρεπε να προβληματίσει τον πρωθυπουργό, εκτός και αν αυτό τον εξυπηρετεί.

Από σήμερα ο Υπουργός Υγείας (ίσως το σημαντικότερο υπουργείο αυτή την εποχή, εξαιτίας της πανδημίας) ανέλαβε ένας πολιτικός που δήλωνε ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει φύλαξη συνόρων χωρίς απώλειες. Πόσο πιο απλά να το πει. Δεν υπάρχει φύλαξη «αν δεν υπάρχουν νεκροί».

"Όταν είσαι εδώ δεν θα υπάρχουν κοινωνικές παροχές, δεν θα μπορείς να φας, να πιείς, δεν θα μπορείς να πας στο νοσοκομείο. […] Πρέπει να περνάνε χειρότερα -από τις χώρες τους-. Η κόλαση πρέπει να φαντάζει παράδεισος σε αυτό που θα ζουν εδώ!".

Η εκδήλωση είχε γίνει στις 10-4-2011 και το παρακάτω βίντεο είναι μάρτυρας των λεγόμενων.

Ο Θάνος Πλεύρης έχει επιδοθεί και στον ομοφοβικό λόγο όπως στην περίπτωση που ανέλαβε συνήγορος των αστυνομικών που κατηγορούνται στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου.

Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Κασίμης, είπε προς τους ενόρκους πως «είστε σε μια ιστορική δίκη», προκάλεσε την αντίδραση του συνηγόρου των αστυνομικών, που αναφώνησε «Όχι, τα Μέσα το λένε και όσοι είναι απ’ έξω».

Ξήλωσε την ηγεσία της Υγείας για να της μεταθέσει την ευθύνη της αποτυχίας του

 


Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζει ότι «η ριζική κυβερνητική αλλαγή στο Υπουργείο Υγείας υποδηλώνει δύο πράγματα:

1. Τη συνολική  αποτυχία στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη του κ. Μητσοτάκη να μεταθέσει την ευθύνη στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία, για να μείνει ο ίδιος στο «απυρόβλητο» και

2.  Την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει , στην αιχμή της πανδημίας, σε μια σκληρή γραμμή ιδιωτικοποιήσεων στο ΕΣΥ και μετωπικής σύγκρουσης με όσους υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη και την Υγεία ως κοινωνικό αγαθό.

Η τοποθέτηση του κ. Πλεύρη στη θέση του Υπουργού Υγείας πιστοποιεί  ότι, στο εξής,   η Ακροδεξιά και η πολιτική μισαλλοδοξία θα δίνουν τον τόνο σε ένα ευαίσθητο τομέα που απαιτεί πίστη και αφοσίωση στο Δημόσιο Σύστημα, πολιτικές καθολικής κάλυψης και εξάλειψης των ανισοτήτων και, ειδικά σε περίοδο πανδημίας,  διασφάλιση  κοινωνικών  και πολιτικών συναινέσεων . 

Ο κ. Μητσοτάκης αναλαμβάνει πλέον προσωπικά την  ευθύνη για την πλήρη υπονόμευση και αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και της Δημόσιας Υγείας στη χώρα».

Το ψωμί και οι μισθοί

 

Κάποτε, δεν υπήρχε τότε το Διαδίκτυο, οι εφημερίδες διέθεταν, αρκετές φορές τον χρόνο, χώρο στα πρωτοσέλιδά τους (όχι όλες) για τις αυξήσεις στα τρόφιμα και στα βασικά είδη. Η άνοδος δε της τιμής του ψωμιού αρκετές φορές ήταν στην πρώτη σελίδα και μερικές και πρώτο θέμα. Έναν Δεκαπενταύγουστο μάλιστα, μια εφημερίδα με αρκετές χιλιάδες φύλλα κυκλοφορία είχε πρώτο θέμα τη μεγάλη αύξηση της τιμής της ντομάτας. Η άνοδος της τιμής του ψωμιού είχε και συμβολική σημασία, ενώ οι πιο παλιοί θα θυμούνται τον πόλεμο του τελάρου. Τώρα καθόλου ή σπάνια υπάρχουν αντίστοιχα πρωτοσέλιδα. Δυστυχώς, ελάχιστες φορές υπάρχει και το τι γίνεται με τα βασικά είδη διατροφής, τα απαραίτητα για τη μέση λαϊκή οικογένεια. Θα μου πείτε, σιγά τώρα, εδώ έχουμε άλλες εποχές ή αυτά είναι λαϊκισμοί και δεν χωράνε να μπουν στη βαριά ατζέντα, έτσι το λένε τώρα, της πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης.

Αφορμή γι' αυτό το σημείωμα είναι μια είδηση με τίτλο " Έρχονται αυξήσεις 20% στο ψωμί". Δημοσιεύθηκε χθες στο σάιτ iEidiseis.gr (μπορεί και αλλού). Το κουλούρι, όπως σημειώνεται, φθάνει από τα 50 στα 60 ή 70 λεπτά - 50 λεπτά την ημέρα ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχει λοιπόν τεράστια σημασία η άνοδος της τιμής του ψωμιού (πάει για 1,20 με 1,40 η φρατζόλα), όπως και οι αυξήσεις στα βασικά είδη. Άνοδος 2,2% το πρώτο τετράμηνο του 2021, 3,6% στα τρόφιμα. Όταν ο μέσος μισθός μειώνεται σωρευτικά από το 2010 και μετά και όταν ο μέσος μισθός στην πλήρη απασχόληση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2020, είναι 1.161,39 και το μέσο ημερομίσθιο 49,76 και όταν στη μερική απασχόληση αντίστοιχα είναι 427,90 ευρώ και 24,75, γιατί περνά τόσο πολύ απαρατήρητη από τα κυρίαρχα ΜΜΕ η άνοδος των τιμών;

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Συνάντηση Σωματείου με την Διοίκηση. Σε "βέρτιγκο" η Διοίκηση, γιατί και το Σωματείο;

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Σήμερα 30/08/2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων με την Διοίκηση. Μία Διοίκηση που έδειχνε να είναι σε «βέρτιγκο» αποφάσεων και πράξεων.

Ø Δεν γνωρίζει το σύνολο των ανεμβολίαστων συναδέλφων

Ø Δεν γνωρίζει τι θα κάνει την επόμενη ημέρα

Ø Δεν γνωρίζει τι θα γίνει και πότε θα ανοίξουν οι πλατφόρμες προσλήψεων, της απαράδεκτης απόφασης εισχώρησης 3μηνητών στο ΕΚΑΒ

Ø Δεν γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στα Παραρτήματα

Ø Δεν γνωρίζει αν χρησιμοποιηθούν οι οδηγοί των Κέντρων Υγείας όπως διεμήνυσε ο Γ.Γ. του Υπουργείου

Ø Δεν γνωρίζει αν χρησιμοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας όπως διεμήνυσε ο Γεραπετρίτης

Ø Δεν έχει κανένα σχεδιασμό

Για το μόνο που ήταν σίγουρη η Διοίκηση

Ø Εφαρμογή του νόμου περί υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και αναστολής εργαζομένων

Ø Εφαρμογή της οδηγίας Πιερρακάκη για χρήση της πλατφόρμας του Υπουργείου Εσωτερικών, άντλησης των ΑΜΚΑ

Ø Συμβολή στον διχασμό μεταξύ των συναδέλφων, προτείνοντας την επιλογή του απεργοσπάστη με extra βάρδιες, ώστε να μην υπάρξει λειτουργικό και επιχειρησιακό πρόβλημα

Η πλειοψηφία του Σωματείου μας σε κατάσταση καταστολής

Την Παρασκευή 27/08/2021 στο Δ.Σ. κάναμε προτάσεις για το πως πρέπει να αντιδράσει το Σωματείο απέναντι στις προθέσεις της κυβέρνησης και της Διοίκησης. Αυτές ήταν:

1.    Στις 31/08/2021 στάση εργασίας με Γενική Συνέλευση και ενημέρωση του σώματος για τις προθέσεις της Διοίκησης μετά την συνάντηση

2.    Στην 01/09/2021 στάση εργασίας με κινητοποίηση – παράσταση των εργαζόμενων με τα ασθενοφόρα σε Βουλή των Ελλήνων και Μέγαρο Μαξίμου

3.    Στις 02/09/2021 στάση εργασίας με Γενική Συνέλευση και αποκλεισμό των διοικητικών υπηρεσιών της Κ.Υ. του ΕΚΑΒ

Δεν πέρασε η πρότασή μας και η πλειοψηφία αποφάσισε να γίνουν μόνον οι Γενικές Συνελεύσεις χωρίς στάσεις εργασίας.

Σήμερα μετά την συνάντηση με την Διοίκηση και βλέποντας τις προθέσεις της, καταπατώντας σχεδόν όλες τις κόκκινες γραμμές που έχουμε βάλει ως εργαζόμενοι, έρχεται στο Δ.Σ. κάνοντας έκπτωση των δράσεών μας ξεκινώντας από 01/09/2021 και όχι από 31/08/2021. Γιατί άραγε;

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Καθήκον μας είναι να μην επιτρέψουν την επανάληψη της εποχής της διαθεσιμότητας, πάλι από τον Μητσοτάκη και μάλιστα με χειρότερους όρους. 

Να μην επιτρέψουμε, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, να υπάρξει εργαζόμενος που θα στερηθεί το μισθό του εξαιτίας της στάσης του.

Την μάχη πρέπει να την δώσουμε και να κερδίσουμε.


Κοινή Υπουργική Απόφαση διασταύρωσης αρχείων

 

Με σοβαρό ενδεχόμενο μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων του ΕΣΥ να αρνηθεί την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) προκειμένου να βρει εναλλακτικούς τρόπους να πιστοποιήσει ποιοι υγειονομικοί εμβολιάστηκαν και ποιοι όχι.

(Κλικ εδώ για να ανακτήσετε την ΚΥΑ).

Εν ολίγοις η ΚΥΑ προβλέπει ότι διασταυρώνονται τα αρχεία που διατηρεί το πληροφοριακό σύστημα του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου με τα αρχεία του Εθνικού Μητρώου εμβολιασμών που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τη διασταύρωση αξιοποιούνται από τους Διοικητές Νοσοκομείων και ΥΠΕ, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων.

Το ερώτημα που εγείρεται μετά την έκδοση της συγκεκριμένης ΚΥΑ είναι γιατί την εξέδωσαν τελευταία στιγμή, ενώ πρόκειται για αυτονόητη διαδικασία ανάμεσα σε πληροφοριακά συστήματα που συλλειτουργούν και δίνουν σε ελάχιστο χρόνο στοιχεία. Ενώ λοιπόν ο νόμος 4820/21 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 23 Ιουλίου, αυτοί εξέδωσαν την ΚΥΑ στις 27 Αυγούστου, αφήνοντας να αιωρείται ως μέθοδος πιστοποίησης η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, με ορισμένους να το παρερμηνεύουν και ως κατάθεση του πιστοποιητικού στα Γραφεία Προσωπικού.

Η πλέον προφανής απάντηση βρίσκεται στη διάθεση του Μεγάρου Μαξίμου να λειτουργήσει ταπεινωτικά απέναντι στους υγειονομικούς, είτε αυτοί είναι εμβολιασμένοι, είτε ανεμβολίαστοι. Ήθελαν να δημιουργηθούν ουρές μπροστά στα Γραφεία Προσωπικού με το πιστοποιητικό ανα χείρας, όπως οι νεοσύλλεκτοι στα Κέντρα Εκπαίδευσης. Μάλιστα ορισμένες διοικήσεις άρχισαν να ζητούν από Διευθυντές Τμημάτων να δώσουν λίστες εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, συναντώντας κατηγορηματική άρνηση.

Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις διχαστικές τακτικές. Οι ίδιοι που επέλεξαν να ψηφίσουν αυτό το επαχθές και παράλογο μέτρο, οι ίδιοι ας το εφαρμόσουν χωρίς να αναζητούν συνεργούς.

Εκπνέει η διορία για ανεμβολίαστους υγειονομικούς. Το ΣτΕ απέρριψε αιτήσεις που ζητούσαν το προσωρινό «πάγωμα»

 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα τίθενται σε αναστολή όσοι υγειονομικοί - σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - δεν δεχθούν να εμβολιαστούν.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δεν άφησε κανένα περιθώριο παράτασης του μέτρου διαμηνύοντας ότι η υποχρεωτικότητα θα ξεκινήσει κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου.

«Δε θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα, είναι ζήτημα προστασίας των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων» ανέφερε (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός αξιωματούχος προσθέτοντας πως «προλαβαίνουν, όλοι οι ανεμβολίαστοι, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν».

Ερωτηθείς για τυχόν κενά που θα παρουσιαστούν από την εφαρμογή του μέτρου των αναστολών απάντησε «έχουν γίνει προβλέψεις» και πως «αφορούν κάποια περιφερειακά νοσοκομεία».

Επανέλαβε ότι, προς το παρον, δεν υπάρχει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. «Θα κάνουμε τα μέτρα που ανακοινώσαμε να κάνουν τον κύκλο τους, υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας, αλλά δεν είναι της παρούσης» είπε. 

Απορρίφθηκε το αίτημα υγειονομικών

Στο μεταξύ, σε απόρριψη αιτήσεων που ζητούσαν το προσωρινό «πάγωμα» του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας προχώρησε το Συμβούλιο της Επικρατείας.


Θυμίζουμε πως το Σάββατο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση σχετικά με την υποχρέωση εμβολιασμού των υγειονομικών.

Με την απόφαση καθορίζεται η διαδικασία και τα χρονοδιαγράμματα για την δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα των οποίων η παροχή εργασίας δεν γίνεται αποδεκτή λόγω μη συμμόρφωσης προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού.

Ανικανότητα, αναλγησία, αδιαφορία, αφασία με ονοματεπώνυμο

 

«Παρά την ένταση των φωτιών, κανείς οικισμός δεν κάηκε ολοσχερώς. (!) Πετύχαμε τον στόχο μας να προστατεύσουμε την ανθρώπινη ζωή, τους οικισμούς και τις κρίσιμες υποδομές. Έγινε κάποιο λάθος; Αν έγινε, ελάτε να μας υποδείξετε» είπε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν δεν τον έχεις ακούσει με τα αυτιά σου και κάπου το διάβασες, η πρώτη σκέψη -λογικά- θα είναι πως πρόκειται για fake news.

Και όμως, πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, που ουδεμία (!) ευθύνη αναγνωρίζει για τον εαυτό του και την κυβέρνησή του γενικά. Και, για να μας πείσει ότι έχει δίκιο, συγκρίνει ό,τι γίνεται στα δάση, στις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της χώρας με 1.200.000 στρέμματα δασικής έκτασης κατεστραμμένα, με τους νεκρούς στην πυρκαγιά στο Μάτι.

Σε αυτόν τον παραθεριστικό οικισμό, όπου οι αεροφωτογραφίες αποκάλυψαν το όργιο της διαφθοράς με τα περισσότερα κτίσματα αυθαίρετα χωρίς κανόνες, με το παραλιακό μέτωπο κτισμένο και αποκλεισμένο στην πρόσβαση των υπολοίπων.  Ένα διαρκές έγκλημα του φαύλου πελατειακού συστήματος, των πολεοδομιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των βουλευτών και πολιτευτών της περιοχής και φυσικά της κοινωνικής αναλγησίας μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας.

Μια καταστροφή που συντελέστηκε ραγδαία μέσα σε μία ώρα (!) με ανέμους 8 μποφόρ! Και οι περισσότεροι νεκροί ήταν θύματα του πολεοδομικού εγκλήματος, καθώς δεν είχαν διέξοδο στην παραλία. Και για όλο αυτό το διαρκές έγκλημα ο πρωθυπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυριολεκτικά τυμβωρύχος, καθώς, εκτός των άλλων, διάβασε από το βήμα της Βουλής στην πρόσφατη συζήτηση το μήνυμα μιας γυναίκας το οποίο αναρτήθηκε στις αρχές Αυγούστου του τρέχοντος έτους (!) και στο οποίο ανέφερε ότι έχασε τη μητέρα της στην τραγωδία στο Μάτι. Μόνο που η μητέρα της ζει και δεν έπαθε τίποτε από την πυρκαγιά! Απλά ήταν μια παραγγελιά για τις ανάγκες της προπαγάνδας, ως αντιστάθμισμα για τις πρόσφατες σαρωτικές πυρκαγιές.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις για τον ρόλο των πρωταγωνιστών στην τραγωδία στο Μάτι, οι αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής όχι μόνο απαλλάχθηκαν κάθε ευθύνης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά σχεδόν όλοι αναβαθμίστηκαν, με πιο τρανταχτή την περίπτωση του Στέφανου Κολοκούρη, που από αντιπύραρχος το 2018 πήρε δύο (!) βαθμούς μαζεμένους, έγινε αντιστράτηγος το 2019 και στη συνέχεια αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος! Τι να καταλάβουμε; Ότι τους ευχαρίστησαν όλους διότι οι «αδυναμίες» τους ήταν τόσο ωφέλιμες στην προσπάθεια της Ν.Δ. να γίνει κυβέρνηση;

Παρουσιάστηκε στη Βουλή αναίσθητος για τα δράματα του Αυγούστου. Και όπως έγραψε σε ανάρτησή της η φίλη Ντίνα Ξύδη: «Αντί να απολογηθεί που υπ’ ευθύνη του κάηκε η μισή χώρα, ζήτησε τον λόγο από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς. Αντί να δείξει συστολή για την κραυγαλέα αποτυχία της κυβέρνησής του, κουνούσε το δάχτυλο σε όσους τόλμησαν να του ασκήσουν κριτική. Ακόμα και τους πυρόπληκτους ειρωνεύτηκε γιατί τάχα ήθελαν ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους, ενώ δεν είχαν καν προνοήσει να ασφαλίσουν το σπίτι τους»!

Δεσμεύτηκε ότι θα αναζητηθούν οι τυχόν (!) ευθύνες. Τις οποίες φαίνεται πως θα τις αναλάβει ο αφελής σώγαμπρος στο Μαξίμου, που πίστεψε ότι, ως αγαπητός στην αμερικανική πρεσβεία, θα παραμείνει άτρωτος στο υπουργείο του.

Όλοι οι μηχανισμοί λειτουργούν πλέον με σκοπό και αποστολή την προστασία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι χορηγοί του θα τον κρατήσουν μέχρι να αποσπάσουν τα λάφυρα που θέλουν. Οι ανάλγητοι και χωρίς ίχνος πατριωτικής ευαισθησίας κληρονόμοι των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών συνεχίζουν να στηρίζουν ένα ανίκανο πρόσωπο σε ρόλο πρωθυπουργού. Νομίζουν πως θα είναι πάντα στο απυρόβλητο ό,τι και να γίνει.

Ας ακολουθήσουν καταστροφές από πλημύρες, ας παραλύσει η χώρα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας, ας χαθεί μεγάλο μέρος του εισοδήματος των νοικοκυριών από τις δαπάνες για υγεία, παιδεία, τους παιδικούς σταθμούς και την ασφάλιση. Ας θεριέψουν η ύφεση και η ανεργία. Ας συνεχίσει η χώρα να πορεύεται χωρίς συμμάχους και επιρροή στα Βαλκάνια προσφέροντας συνεχώς άπλετο χώρο για διείσδυση της  Άγκυρας.

Όσοι σήμερα βλέπουν την καταστροφική πορεία και σιωπούν θα απολογηθούν στον ελληνικό λαό όταν η κρίση προκαλέσει λαϊκή αγανάκτηση και αίτημα κάθαρσης.

Παράθυρο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ με άλλοθι τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ετοιμάζει η κυβέρνηση

 

Παράθυρο ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών του ΕΣΥ άφησε ανοικτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την αναστολή εργασίας υγειονομικών και υπαλλήλων δομών που αρνούνται να εμβολιαστούν ακόμη και αφότου μπουν σε αναστολή εργασίας.

«Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιεσδήποτε αρρυθμίες», είπε. Σε σχετική ερώτηση για τις επιλογές του ΕΣΥ ο Γ. Οικονόμου ανέφερε ότι αυτές αφορούν σε αναδιάταξη δυνάμεων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, σε νέο ανθρώπινο δυναμικό και πρόσληψη νέου προσωπικο καθώς και συμβολή και από τον ιδιωτικό τομέα για διοικητικές υπηρεσίες για όσο χρειαστεί.

Χαρακτήρισε μάλιστα «αβέβαιη» την επιστροφή στις ίδιες θέσεις εκείνων των εργαζομένων που τεθούν από 1η Σεπτεμβρίου σε αναστολή, ακόμα και στην περίπτωση που αποφασίσουν να εμβολιαστούν στο μέλλον.  

«Όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε πως ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων τους θα  εφαρμοστεί στο ακέραιο. «Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης διαλύει το ΕΣΥ με πανδημία, για ιδιωτικοποίηση με πρόσχημα τον εμβολιασμό»

«Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό. Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
 
«Η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες» σημειώνει.
 
«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για ενδεχόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Αναστολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και διάλογο με τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ ζητεί ο Α. Ξανθός

 

Με επίκαιρη ερώτηση του προς τον Υπουργό Υγείας, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέας Ξανθός φέρνει στη Βουλή το θέμα της αναστολής εφαρμογής του ν.4820/2021 για την υποχρεωτική αργία και τη στέρηση μισθού στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς από 1/9/2021. 

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο Ανδρέας Ξανθός «η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για “συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι” και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα». 

«Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας» υπογραμμίζει ο Ανδρ. Ξανθός και ρωτά τον υπουργό Υγείας αν: 

  1. Θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά «τελεσίγραφα» προς στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού; 
  2. Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας; 

Ολόκληρη η επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

«Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα : Το ΕΣΥ θα καταρρεύσει αν η κυβέρνηση θέσει σε αργία ανεμβολίαστο προσωπικό - άμεση αναστολή εφαρμογής του νόμου 4820/2021 

Την 1/9 τίθεται σε εφαρμογή ο ν. 4820/2021 που προβλέπει υποχρεωτική αργία των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε δομές Υγείας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 21.000 ( πάνω από το 20% του συνολικού προσωπικού του ΕΣΥ). Η κυβέρνηση μπροστά στην αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος, στην αδυναμία επίτευξης του στόχου για «συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι» και στην αυξανόμενη πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, εγκαινιάζει την πολιτική της γενικευμένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ξεκινώντας από τους εργαζόμενους στις δομές Υγείας και Πρόνοιας. Η τακτική αυτή, πέρα από το ότι στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης, οδηγεί σε μαζική αποστελέχωση και πλήρη αποδιοργάνωση το ΕΣΥ την ώρα που αρχίζει να κορυφώνεται το 4ο επιδημικό κύμα. Από τη μια τιμωρητισμός και κοινωνική αγριότητα και από την άλλη ευθεία υπονόμευση της καθημερινής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Χωρίς σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μέτρα όπως η αναστολή κανονικών αδειών που επιβαρύνουν το εργασιακό κλίμα στα νοσοκομεία και με «εναλλακτικό σενάριο» την εμπλοκή ιδιωτών συνεργείων στις δημόσιες δομές ! 

Επειδή δεν είναι αποδεκτό ούτε το «δικαίωμα» κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος, αλλά ούτε το «δικαίωμα» της κυβέρνησης να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης. 

Επειδή η συγκεκριμένη ρύθμιση περί υποχρεωτικότητας «δυναμιτίζει» την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας. 

Επειδή μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς κοινωνικές συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας. 

Ερωτάται ο Υπουργός Υγείας 

⦁    Θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά «τελεσίγραφα» προς στους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του ν.4820/2021 για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού; 
⦁    Προτίθεται να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας; 

Ο ερωτών βουλευτής

Ξανθός Ανδρέας»

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

«Αναστολή σχεδιασμού πολιτικών υγείας στις πλάτες των Νοσηλευτών»

 

Σε εκ νέου καταγγελία για «την ανεπάρκεια των στελεχών του Υπουργείου Υγείας», προχώρησε η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία, με αφορμή το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και τις αναστολές των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς.

Με επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, υπογραμμίζουν ότι από τις 14 Αυγούστου 2021 «σας είχαμε επισημάνει την επισφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας, λόγω της καταχρηστικής εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τονίζοντας σας, ότι υπονομεύετε συθέμελα το εργασιακό περιβάλλον, επιβαρύνοντας το φόρτο εργασίας για τους εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας και ιδιαιτέρως για τους Νοσηλευτές. Επιπλέον θίξαμε ιδιαιτέρως το ημίμετρο της αναστολής των κανονικών αδειών, το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό και τις λανθασμένες πολιτικές υγείας».

Σημειώνουν επίσης  πως «δεν χρειάζεται η επίκληση των έκτακτων αναγκών, ώστε οι Νοσηλευτές να «αναγκαστούν» για πολλοστή φορά να μη λάβουν τις κανονικές τους άδειες. Έτσι κι αλλιώς όλοι οι νοσηλευτές, βιώνοντας καθημερινά τον ανελέητο πόλεμο με την πανδημία, θέλοντας να προστατεύσουν τη Δημόσια Υγεία, το πράττουν καθημερινά, δουλεύοντας χωρίς ρεπό, δουλεύοντας χωρίς bonus, δουλεύοντας μακριά από τις οικογένειες τους, ματαιώνοντας τις ίδιες τις οικογενειακές στιγμές τους».

Σημειώνουν επίσης ότι είναι υπέρ του διαλόγου και ότι ζητούν συνεχώς συναντήσεις, χωρίς όμως ανταπόκριση. «Αιτούμαστε συνεχώς συναντήσεις και παραμένουμε συνεχώς στη διάθεσή σας για διάλογο, με σκοπό την ρεαλιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα κι εσείς εξακολουθείτε να είστε αρνητές», τονίζουν και προσθέτουν:

«Η στάση σας αυτή, εκθέτει σύσσωμη την πολιτική ηγεσία της χώρας απέναντί στους Νοσηλευτές, τους οποίους περιστασιακά και κατά το δοκούν εκθειάζει σε διάφορα εγκαίνια ή τιμητικούς εμβολιασμούς, όμως επί της ουσίας τους λοιδορεί και τους κοροϊδεύει κατάμουτρα. Οι Νοσηλευτές είναι ενωμένοι κι η ΠΑ.ΣΥ.Ν.Ο. – Ε.Σ.Υ. δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τους μετατρέψει σε έρμαια αποτυχημένων πολιτικών υγείας. Μέχρι νεωτέρας… παραμένουμε στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας και όλων των αρμόδιων φορέων για υγιή και ρεαλιστικό διάλογο.»

Νέα εγκύκλιος για εγγυημένη ελάχιστη υπηρεσία, απεργοσπάστες και «φακέλωμα» συνδικαλιστών

 

Το νέο πλαίσιο για τη διεξαγωγή απεργιών, που βάζει στο στόχαστρο τον συνδικαλισμό, εξειδικεύει η εγκύκλιος που εκδόθηκε σήμερα για το αντεργατικό νομοσχέδιο του Κ. Χατζηδάκη. Επιπλέον, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας ότι από 1.1.2022 ενεργοποιούνται τα Μητρώα Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών, που προβλέπει ουσιαστικά το «φακέλωμα» των συνδικαλιστών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας:

«Α. Η εγκύκλιος αναφέρεται στις διατάξεις για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, στην απαγόρευση πραγματοποίησης απεργιών που έχουν κηρυχθεί παράνομες από τα δικαστήρια, στην αστική ευθύνη συνδικαλιστών που ασκούν βία σε όσους επιθυμούν να εργαστούν, καθώς και στις υποχρεώσεις γνωστοποίησης της απεργίας και διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου. Προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας

Η εφαρμογή της διάταξης για την εξασφάλιση ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας κατά τη διάρκεια απεργιών σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που θεσπίστηκε με το Νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας είναι άμεση. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο: «Η υποχρέωση για διατήρηση προσωπικού ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας ισχύει από τη δημοσίευση του ν. 4808/2021, καθώς δεν υπάρχει ειδική διάταξη που να ορίζει διαφορετικό χρονικό σημείο για την έναρξη ισχύος της σχετικής διάταξης. Επομένως, οι επιχειρήσεις και οι αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις οφείλουν να μεριμνήσουν για την άμεση κατάρτιση των ειδικών συμφωνιών του άρθρου 21 του ν. 1264/1982, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 95 του ν. 4808/2021 ή να τις τροποποιήσουν αναλόγως».

Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο εισάγεται η έννοια του Προσωπικού Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας που πρέπει να διατίθεται σε επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, (πέραν του Προσωπικού Ασφαλείας), για την αντιμετώπιση των στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας. Οι στοιχειώδεις ανάγκες ορίζονται ως τουλάχιστον το ένα τρίτο της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας εκτός αν προσδιοριστεί σε χαμηλότερο επίπεδο με κοινή απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού. Η συνδικαλιστική οργάνωση που κήρυξε την απεργία οφείλει να γνωστοποιεί εγγράφως στον εργοδότη, πριν από την έναρξη της απεργίας, τα ονόματα των εργαζομένων που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως Προσωπικό Ασφαλείας και, αν απαιτείται, ως Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας.

Η Ελάχιστη Εγγυημένη Υπηρεσία εφαρμόζεται στους εξής κλάδους:

α)  Παροχής υγειονομικών υπηρεσιών από νοσηλευτικά εν γένει ιδρύματα.
β) Διύλισης και διανομής ύδατος.
γ) Παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή καύσιμου αερίου.
δ) Παραγωγής ή διύλισης ακάθαρτου πετρελαίου.
ε) Μεταφοράς προσώπων και αγαθών από την ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.
στ) Τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων.
ζ) Αποχέτευσης και απαγωγής ακάθαρτων υδάτων και λυμάτων και αποκομιδής και εναποθέσεως απορριμμάτων.
η) Φορτοεκφόρτωσης και αποθήκευσης εμπορευμάτων στα λιμάνια.
θ) Τραπέζης της Ελλάδος, Πολιτικής Αεροπορίας και κάθε είδους υπηρεσιών ή τμημάτων υπηρεσιών που απασχολούνται με την εκκαθάριση και πληρωμή των μισθών του προσωπικού του κατά το άρθρο 14 του ν. 4270/2014 (Α΄ 143).

Υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στην εργασία

Η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στην απεργία, ώστε να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας. Σε περίπτωση παραβίασης αυτής της υποχρέωσης, η απεργία μπορεί να διακοπεί με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Για την κήρυξη νέας απεργίας απαιτείται η τήρηση όλων των διατυπώσεων που προβλέπει η νομοθεσία. Υπαίτια παραβίαση της ανωτέρω υποχρέωσης γεννά αστική ευθύνη της συνδικαλιστικής οργάνωσης και των υπαίτιων μελών του διοικητικού της συμβουλίου.

Δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και την ίδια ημερομηνία από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση εφόσον η απεργία που κήρυξε η πρωτοβάθμια οργάνωση έχει κριθεί παράνομη.

Υποχρέωση γνωστοποίησης απεργίας και στάσεων εργασίας

Παραμένει η υποχρέωση ειδοποίησης του εργοδότη για απεργίες και στάσεις εργασίας τουλάχιστον 24 ώρες πριν την πραγματοποίησή τους (4 ημέρες για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας). Με το νέο νόμο ορίζεται ότι η προειδοποίηση γίνεται πλέον μόνο εγγράφως και επιδίδεται στον εργοδότη με δικαστικό επιμελητή.

Υποχρέωση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου

Η υποχρέωση διεξαγωγής δημόσιου διαλόγου ενώπιον του ΟΜΕΔ πριν την πραγματοποίηση απεργίας που ίσχυε ήδη σε φορείς, υπηρεσίες, οργανισμούς και επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, επεκτείνεται στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα ΝΠΔΔ. Στους υπόλοιπους φορείς και επιχειρήσεις είναι προαιρετική.

Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών

Με την Υπουργική Απόφαση δημιουργείται στο ΕΡΓΑΝΗ το Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και το Γενικό Μητρώο Οργανώσεων Εργοδοτών (ΓΕ.ΜΗ.Ο.Ε.). Για όσες οργανώσεις δεν εγγραφούν, αναστέλλεται το δικαίωμα της συλλογικής διαπραγμάτευσης και της κατάρτισης συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τα δεδομένα που θα τηρούνται στο μητρώο είναι: Στοιχεία Επωνυμίας, Έδρας και Επικοινωνίας, Στοιχεία Καταστατικού, Στοιχεία Εκλογικής Διαδικασίας και Οργάνων Διοίκησης (αριθμός μελών με δικαίωμα ψήφου, αριθμός μελών που ψήφισαν στις πιο πρόσφατες αρχαιρεσίες, σειρά εκλεγμένων μελών, σύνθεση οργάνων διοίκησης της συνδικαλιστικής οργάνωσης), Οικονομικές Καταστάσεις και Μεγέθη, Πράξη Διάλυσης, Στοιχεία Δικαστικών Αποφάσεων.

Οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων μπορούν να έχουν πρόσβαση στο περιεχόμενο του Μητρώου προκειμένου να εκπληρώσουν υποχρεώσεις που απορρέουν από τη νομοθεσία, όπως, για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία διαπίστωσης ότι συλλογική ρύθμιση εργασίας δεσμεύει ήδη εργοδότες, που απασχολούν ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εργαζομένων του κλάδου ή του επαγγέλματος. Σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζεται η νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων».

Αντιδράσεις

«Η πρώτη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που εκδόθηκε σήμερα, για την εφαρμογή του κατάπτυστου “νόμου–εκτρώματος” για τα εργασιακά, αποκαλύπτει -παρά τις μεγαλοστομίες- το μέγεθος της αντιδραστικότητάς του, καθώς επιχειρεί να βάλει χέρι στο “πλαίσιο για τις απεργίες”, θεσπίζει το “φακέλωμα” των εργαζομένων και των συνδικαλιστών και χτυπά τη λειτουργία των εργατικών σωματείων» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η κυβέρνηση είναι βαθιά γελασμένη αν νομίζει ότι μπορεί, μέσα στο καλοκαίρι, να ξεγελάσει τους εργαζόμενους και να εφαρμόσει το καταδικασμένο στη συνείδησή τους αντεργατικό τερατούργημα. Ο, δε, υπουργός Κ. Χατζηδάκης το μόνο που θα καταφέρει είναι να περάσει στην ιστορία ως μια γραφική φιγούρα, όπως ο περιβόητος Λάσκαρης, κατά το παρελθόν, που ήθελε να καταργήσει την ταξική πάλη!!!», τονίζει το ΚΚΕ στην ίδια ανακοίνωση.

Πυρά κατά ΓΣΕΕ από ΠΑΜΕ και ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ για την επιλογή της ενόψει ΔΕΘ

 

Δριμεία κριτική στην ηγεσία της ΓΣΕΕ ασκούν  η μία μετά την άλλη συνδικαλιστικές ενώσεις και παρατάξεις με αφορμή την απόφαση της συνομοσπονδίας να μην καλέσει σε συλλαλητήριο, όπως κάθε χρόνο, ενόψει της ΔΕΘ αλλά να αρκεστεί στη διοργάνωση ημερίδας, στο όνομα της πανδημίας και της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα.

Μετά το ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών & Ισχυρών Συνδικάτων), που ήδη είχε καταγγείλει ότι «η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αβαντάροντας την κυβέρνηση, αρνήθηκε να βάλει σε ψηφοφορία πρόταση της παράταξής μας για άμεση απεργιακή κινητοποίηση και διοργάνωση συλλαλητηρίων σε όλη τη χώρα. Λες και έχουμε χρόνο, παρέπεμψε το θέμα σε άλλη συνεδρίαση!», τη σκυτάλη πήρε σήμερα το ΠΑΜΕ.

Με ανακοίνωσή του κατηγορεί την ηγεσία της ΓΣΕΕ ότι «έβγαλε δελτίου τύπου σήμερα, με αφορμή τη ΔΕΘ για να επισφραγίσει ότι και το επόμενο διάστημα θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για να προχωρήσουν την σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων χωρίς αντιδράσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να «κάτσουν στα αυγά τους» με πρόσχημα την πανδημία». Και το ΠΑΜΕ καλεί με τη σειρά του τους εργαζόμενους να δώσουν το «παρών» στα συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που διοργανώνονται τις επόμενες ημέρες.

Από τη μεριά της η ΓΣΕΕ αναφέρει ότι η απόφαση ελήφθη «με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο» και παραπέμπει στην  εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί «για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας».

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Για τη στάση της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στην δημοσιότητα εγκύκλιο για την εφαρμογή του κατάπτυστου "νόμου - εκτρώματος" Χατζηδάκη, θέλοντας να απαγορεύσει τις απεργίες, να βάλει στον γύψο συνδικάτα και αγωνιστές εργαζομένους με κρατικό φακέλωμα, να χτυπήσει τη λειτουργία των συνδικάτων.

Και όλα αυτά την ώρα που η μισή Ελλάδα έχει γίνει κάρβουνο από τις φωτιές και χιλιάδες κόσμου έχασαν το βιός και τις δουλειές τους, την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από κενά και ελλείψεις με το 4ο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση της υγείας χωρίς να παίρνει κανένα μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος της υγείας και το μαζικό εμβολιασμό του λαού, την ώρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει ένα ακόμα αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Αυτή η επιλογή δείχνει την αποφασιστικότητα και τον προσανατολισμό της κυβέρνησης να υλοποιήσει την αντιλαϊκή της πολιτική.

Για όλα αυτά η ηγεσία της ΓΣΕΕ εδώ και μήνες δεν έχει βγάλει κουβέντα. Και όμως έβγαλε δελτίου τύπου σήμερα, με αφορμή τη ΔΕΘ για να επισφραγίσει ότι και το επόμενο διάστημα θα βάλει πλάτη στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους για να προχωρήσουν την σφαγή των εργατικών δικαιωμάτων χωρίς αντιδράσεις, καλώντας τους εργαζόμενους να «κάτσουν στα αυγά τους» με πρόσχημα την πανδημία.

Αν νομίζουν κυβέρνηση, επιχειρηματικοί όμιλοι και οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ότι τα συνδικάτα θα κάτσουν με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά στη νέα σφαγή των δικαιωμάτων τους είναι γελασμένοι.

Τα συνδικάτα ήδη προετοιμάζουν νέους αγώνες τηρώντας παράλληλα με ευλάβεια όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας σε αντίθεση με την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες που με όχημα την “ατομική ευθύνη” προσπαθούν να συγκαλύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους να γραφτούν και να συμμετέχουν στα συνδικάτα τους μαζικά. Για να μπλοκάρουμε τους αντεργατικούς νόμους. Για να διεκδικήσουμε με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Όλοι στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου που ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση,

στην ΑΘΗΝΑ, την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη, στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα και
στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, την Τρίτη 31 Αυγούστου, στις 7.30μμ στον Λευκό Πύργο

Καλούμε τους εργαζόμενους της Β. Ελλάδας να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση των συνδικάτων ενόψη της ΔΕΘ,

στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Σάββατο 11 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ

Η θέση της ΓΣΕΕ 

«Η ΓΣΕΕ, με αφορμή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και το κοινωνικό σύνολο, αποφάσισε, κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της, να μην πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη» αναφέρει η Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή έλαβε πολύ σοβαρά υπ' όψιν «αφενός μεν τη θέση που διατύπωσαν σε διαδικτυακή σύσκεψη οι περισσότερες οργανώσεις-μέλη μας, αφετέρου δε τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα με τη γεωμετρική άνοδο κρουσμάτων, νοσούντων, νοσηλευομένων στις ΜΕΘ, αλλά και θανάτων συμπολιτών μας».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «η Συνομοσπονδία αναλαμβάνει για δεύτερη συνεχή χρονιά τις ευθύνες που τις αναλογούν, στο πλαίσιο της κοινωνικής δραστηριοποίησής της και της συνδικαλιστικής λειτουργίας της.

Ο κόσμος της εργασίας δεν θα αντέξει ένα νέο καθολικό ή ακόμα και τοπικά lockdown.

Δυστυχώς, όμως, οι αντιφάσεις και η ατολμία της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας συνεχίζονται, όπως συνεχίζεται και ο επαμφοτερισμός της αντιπολίτευσης για το κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Η κυβέρνηση εντείνει τα ήδη οξυμένα προβλήματα με τον πρόσφατο νόμο, που ψήφισε, ο οποίος εμπεριέχει αντεργατικές και αντισυνδικαλιστικές διατάξεις. Ένας νόμος που, μεταξύ άλλων, κάνει την Επιθεώρηση Εργασίας Ανεξάρτητη Αρχή. Η Επιθεώρηση Εργασίας έγινε Ανεξάρτητη Αρχή, αλλά η κυβέρνηση -και πολύ σωστά λέει- η Πολιτική Προστασία δεν μπορεί να γίνει, γιατί ανήκει στο σκληρό πυρήνα του κράτους.

Εδώ τα ερωτήματα είναι εύλογα. Η προστασία των εργαζομένων σε ποιον ακριβώς ανήκει; Δεν οφείλει να ανήκει στο σκληρό πυρήνα του κράτους;

Είναι ευθύνη όλων ημών που συνθέτουμε το κοινωνικό σύνολο να διαφυλάξουμε ταυτόχρονα ανθρώπινες ζωές και θέσεις εργασίας. Η ζημία που προκάλεσε η πανδημία διεύρυνε τις ανισότητες σε κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία, η παιδεία και η απασχόληση, οι οποίες βάθυναν, καθώς η πανδημία παρέλυσε κάθε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα.

Την ίδια στιγμή, o κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος της αντίδρασης στην πανδημία συνεχίζει να ξετυλίγεται, ενώ άνθρωποι που ήδη δυσκολεύονταν να τα βγάλουν πέρα κινδυνεύουν να περιπέσουν στη φτώχεια» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Και προσθέτει: «Σε όλα τα παραπάνω τα συνδικάτα προτάσσουν το δικό τους διεκδικητικό πλαίσιο στη νέα οικονομική περίοδο που συμβολίζει κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η ΓΣΕΕ θα τοποθετηθεί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της εργασίας σε εκδήλωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Σεπτεμβρίου, στο ξενοδοχείο Grand Palace στη Θεσσαλονίκη».

«Θα κερδίσουμε τις εκλογές καθαρά, όποτε κι αν γίνουν»

 

Την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να κερδίσει καθαρά τις εκλογές όποτε κι αν γίνουν, να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας στηριζόμενος σε μια προοδευτική συνεργασία, να συγκρουστεί με κατεστημένα συμφέροντα και να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης με ριζοσπαστικές τομές και προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, δηλώνει ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην «Εφ.Συν.».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί δριμύτατη κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, στον τρόπο που διαχειρίστηκε τις καταστροφικές πυρκαγιές και την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι τα παθήματα δεν της έγιναν μαθήματα. Ταυτόχρονα εξηγεί γιατί με μια κυβέρνηση της δικής του παράταξης τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Αναφερόμενος στον Κ. Μητσοτάκη σημειώνει ότι «η χυδαιότητα, τα fake news, η εκτόξευση λάσπης, οι δολοφονίες χαρακτήρα είναι όπως αποδείχτηκε στο πολιτικό του DNA», ενώ μιλώντας για τις παραπομπές του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τάσσεται εναντίον των πολιτικών διώξεων από την εκάστοτε κυβερνητική πλειοψηφία.

Φωτιές - πανδημία


Την περασμένη Τετάρτη συγκρουστήκατε στη Βουλή με τον κ. Μητσοτάκη για το θέμα των πυρκαγιών. Πιστεύετε ότι αυτή η συζήτηση πρόσφερε κάτι στην αντιμετώπιση του προβλήματος και στη χώρα; Βλέπετε δηλαδή να έχει η κυβέρνηση διάθεση για συναινετικές και ουσιαστικές τομές;

Για να έχει βάση αυτή η συζήτηση πρέπει όλοι να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα. Ο κ. Μητσοτάκης, μετά τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας, δήλωσε ότι όλα πήγαν καλά και πως δεν αναγνωρίζει λάθη. Επομένως, όχι απλά δεν βλέπω τη διάθεση για τομές, αλλά ούτε και τη στοιχειώδη αίσθηση ευθύνης απέναντι σε αυτούς που είδαν τον τόπο τους και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη. Σε ό,τι μας αφορά, από την πρώτη στιγμή καταθέσαμε μια δέσμη προτάσεων για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, φέραμε στο προσκήνιο ξανά την πιο ολοκληρωμένη πρόταση που διαθέτει η χώρα –το πόρισμα Γκολντάμερ– για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μιλήσαμε για την ανάγκη να επιστρέψει η νομιμότητα στο ζήτημα των δασικών χαρτών που καταργήθηκαν με το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο αυτών που σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την κλιματική κρίση. Αυτά είναι η βάση για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και νομίζω το σύνολο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης αλλά και της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού συμφωνεί.

Πανδημία, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνας: το ελληνικό κράτος έδειξε όλες τις αδυναμίες του. Η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια οδηγεί σε άνοιγμα λιγνιτικών μονάδων αλλά και σε αυξήσεις στο ρεύμα που μπορεί να ξεπεράσουν και το 70%. Ωστόσο και στη δική σας περίοδο δεν είχαμε καλύτερες επιδόσεις του κρατικού μηχανισμού. Αν ήσασταν σήμερα κυβέρνηση γιατί θα τα πηγαίνατε καλύτερα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία και δεν αρνούμαι να παραδεχτώ ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει διαχρονικές αδυναμίες και σοβαρές παθογένειες. Ωστόσο το κρίσιμο ζήτημα είναι τα παθήματα να γίνονται μαθήματα. Να βγάζουμε συμπεράσματα και να προωθούμε τομές. Μια τέτοια επιχειρήσαμε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Ζητήσαμε τη συμβολή των σημαντικότερων επιστημόνων για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Πολιτικής και της Δασικής Προστασίας. Και επιχειρήσαμε με διακομματική συναίνεση να τις υλοποιήσουμε. Ο κ. Μητσοτάκης όταν παρέλαβε βρήκε σημαντικές δράσεις και αποφάσεις εν εξελίξει. Εγκεκριμένη χρηματοδότηση και προσλήψεις δασικών για την πρόληψη. Διαγωνισμό για την αγορά πυροσβεστικών και την πρόσληψη 5.000 πυροσβεστών. Υπουργικές αποφάσεις για τον συντονισμό Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Δασικής Υπηρεσίας. Υλοποίηση του 44% των δασικών χαρτών και μελέτες για το 100%, από το 0,8% που παραλάβαμε. Και ένα ολοκληρωμένο έτοιμο σχέδιο νόμου για την πλήρη αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας ώστε να σταματήσει η συναρμοδιότητα 15 υπουργείων και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ολα αυτά στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ, στο οποίο συναίνεσε.

Και τι έκανε ο ίδιος;

Τα πέταξε όλα στο καλάθι των αχρήστων για να βάλει απλά τους γαλάζιους επιτελείς στις ίδιες θέσεις ενός σμπαραλιασμένου κρατικού μηχανισμού που είχε αποτύχει. Και ταυτόχρονα αναβάθμισε όσους αποπέμψαμε ως υπευθύνους για το Μάτι. Γιατί άραγε;

Καμία σοβαρή εξήγηση δεν έχει καταφέρει να δώσει. Αρα, λοιπόν, απαντώ στο ερώτημά σας με βεβαιότητα: Σαφώς και θα ήμασταν καλύτερα αν ήμασταν εμείς. Γιατί θα είχαμε υλοποιήσει όλες αυτές τις τομές. Γιατί θα ασχολούμασταν με την ουσία και όχι με την επικοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορώ να σας πω ότι οι πολιτικές διαφορές μας με τη Ν.Δ. καθορίζουν και τη διαφορά στην αποτελεσματικότητά μας.

Δηλαδή;

Εμείς πιστεύουμε στον αναντικατάστατο ρόλο του κράτους υπέρ του πολίτη, ενώ η Ν.Δ. στην ασυδοσία των αγορών. Εμείς πιστεύουμε ότι το κοινωνικό κράτος πρέπει να ενισχυθεί αποφασιστικά για να μπορεί να αισθάνονται και να είναι οι πολίτες ασφαλείς από κάθε άποψη, ενώ η Ν.Δ. πιστεύει και πράττει ακριβώς το αντίθετο. Εμείς, για παράδειγμα, θα είχαμε ενισχύσει με προσωπικό και μέσα την Πυροσβεστική πολύ περισσότερο από ό,τι την Αστυνομία, όπως έκανε η Ν.Δ. Και επειδή είμαστε σήμερα πιο έμπειροι, έχουμε διδαχτεί από τα λάθη μας, ναι, μπορώ να πω ότι είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά κάθε απειλή για τους ανθρώπους, το περιβάλλον και τη χώρα.

Γιατί επιμένετε να μη ζητάτε παραιτήσεις υπουργών για τη διαχείριση των πυρκαγιών και επικεντρώνετε μόνο στον κ. Μητσοτάκη ευθύνες;

Η χώρα διαθέτει μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει σχεδόν σε όλα τα κρίσιμα που διαχειρίστηκε. Οι πυρκαγιές ήταν ακόμα ένα επεισόδιο της εγκληματικής τους διαχειριστικής ανικανότητας, από την πανδημία μέχρι την παιδεία και από την οικονομία μέχρι τη δημόσια διοίκηση. Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης τα βρίσκει όλα ρόδινα. Είναι διαρκώς κάπου αλλού, εκτός τόπου και χρόνου. Τι νόημα έχει λοιπόν να συζητάμε την αντικατάσταση του ενός αποτυχημένου υπουργού από έναν άλλο ή μια άλλη, όταν οι αποτυχημένες πολιτικές και οι καταδικασμένες σε αποτυχία δομές μένουν οι ίδιες; Η σκληρή πραγματικότητα που ζουν σε όλα τα επίπεδα οι πολίτες εδώ και μια διετία είναι έργο Μητσοτάκη. Αυτός φέρει την απόλυτη ευθύνη. Βρίσκεται πίσω από κάθε λέξη και κάθε πράξη των υπουργών του.

Η πανδημία όπως φαίνεται επανέρχεται με σφοδρότητα και ο εμβολιασμός φαίνεται να έχει κολλήσει. Τι έφταιξε πάλι; Και θα συμφωνήσετε σε επέκταση της υποχρεωτικότητας και σε άλλες κοινωνικές ομάδες, ή και στον γενικό πληθυσμό, κάτι που αφήνει ανοιχτό η κυβέρνηση όσο δεν προχωρά ο εμβολιασμός;

Αυτό που έφταιξε είναι ότι στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται ένας αρνητής της πραγματικότητας, ο οποίος είναι το ίδιο επικίνδυνος με τους αρνητές της πανδημίας. Επί 1,5 χρόνο πλέον ζούμε το ίδιο δράμα σε επανάληψη: καμία ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμο προσωπικό, ανύπαρκτη επιδημιολογική επιτήρηση, παλινωδίες με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και παράλληλα μια διαρκής απόπειρα πόλωσης και διχασμού. Ολα αυτά σε μια κοινωνία που ζει μέσα στον φόβο και την ανασφάλεια. Το πρώτο καθήκον, λοιπόν, είναι να άρουμε αυτό τον φόβο, όχι να τιμωρούμε. Δεν πιστεύω ότι ο μισός πληθυσμός της χώρας πιστεύει σε συνωμοσίες και γι’ αυτό θεωρώ καταστροφικό μια πολιτεία να τους βάζει όλους απέναντι, χωρίς η ίδια να έχει κάνει το παραμικρό για να οργανώσει το σύστημα υγείας, να ενημερώσει με στοχευμένες καμπάνιες στη βάση επιστημονικών δεδομένων, να σκύψει πάνω από το πρόβλημα αντί να πολώνει για να κερδίσει πολιτικά οφέλη από την καταστροφή. Οπως επίσης, δεν πιστεύω ότι σε τέτοια κρίσιμα υπαρξιακά ζητήματα η λύση είναι ο βούρδουλας. Η λύση είναι η πειθώ, τα επιχειρήματα και η καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας και αλληλεγγύης σε μια κοινωνία που φοβάται, αγωνιά και έχει ήδη πίσω της δύσκολα χρόνια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει πια το πιο σημαντικό όπλο για να αντιμετωπίσει την πανδημία: την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να πείσει κανέναν. Και αφού δεν μπορεί να ενώσει παρά μόνο να διχάσει, δεν μπορεί και να σώσει. Στον λαό και σε εμάς, στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, πέφτει πια η ευθύνη. Να ενώσουμε, να πείσουμε, να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε και κυρίως ανθρώπινες ζωές. Με ενότητα και αλληλεγγύη θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να το πετύχουμε.

Είπατε πιο πριν, και πολλά στελέχη του κόμματος το λένε, ότι έχετε μάθει από τα λάθη σας και την επόμενη φορά θα είστε καλύτεροι και διαφορετικοί. Το «διαφορετικοί» σημαίνει ότι εκτός από την κυβέρνηση θα διεκδικήσετε και την εξουσία;

Ανέλυσα και προηγουμένως το πρόβλημα με αυτούς που θεωρούν πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες αυτής της χώρας. Αισθάνονται έτσι, φέρονται έτσι, και δυστυχώς ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού τούς δέχεται έτσι. Η υπόγεια και παράτυπη εξουσία τους έχει γίνει πολιτική και κοινωνική κανονικότητα. Ε, αυτή την κανονικότητα εμείς δεν τη δεχόμαστε, τελεία και παύλα. Αρα, η σύγκρουση, κύριε Παππά, που υπονοεί η ερώτησή σας, είναι σήμερα από θέσεις αντιπολίτευσης, και θα είναι και αύριο από θέσεις κυβέρνησης, με αυτούς. Με την κρατικοδίαιτη, κακομαθημένη ελίτ που πλήρωσε και πληρώνει ακριβά, από κάθε άποψη, η χώρα. Δεν θέλουμε να βολευτούμε στην εξουσία, για να το πω κάπως αλλιώς. Θέλουμε να ξεβολέψουμε όσους στρογγυλοκάθισαν εκεί χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Δημοκρατία, δικαιοσύνη και διαφάνεια παντού, αυτή είναι η ανυποχώρητη θέση μας. Ξέρω πολύ καλά πόσο δύσκολο είναι αυτό και πόσο μας κόστισε η επιμονή μας σε αυτό. Αλλά αυτό αποτελεί την ψυχή της πολιτικής μας και την ταυτότητα των ιδεών μας.

Εκλογές - συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων


Λέτε ότι είστε έτοιμοι για εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και βάλατε στόχο την πρωτιά έστω με μία ψήφο διαφορά. Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορείτε να κερδίσετε ή μήπως πρόκειται για άσκηση θάρρους προκειμένου να συσπειρωθεί ο κόσμος σας;

Θα κερδίσουμε τις εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, και όχι με μία ψήφο, αλλά με καθαρή διαφορά. Και η πεποίθησή μου αυτή δεν είναι κάποιου είδους συναισθηματική υπερβολή, αλλά στηρίζεται στην απλή λογική. Σήμερα η κοινωνία υποφέρει από μια κυβέρνηση που μέσα σε δυο χρόνια όχι μόνο έχει ισοπεδώσει τα πάντα, αλλά προσβάλλει διαρκώς και τη νοημοσύνη των πολιτών, μέσω μιας πρωτοφανούς προπαγάνδας. Σύμφωνα με αυτή, είτε πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ είτε εκτοξεύεται η ανεργία και πληθαίνουν τα λουκέτα, είτε καίγεται η μισή Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης τα κάνει όλα άριστα.

Και κάθε φορά που η οργή ξεχειλίζει ακόμη και από τα μικρόφωνα των ζωντανών τηλεοπτικών ρεπορτάζ, εμφανίζεται μια δημοσκόπηση να μας δείξει πόσο ανέβηκε η αποδοχή του κυβερνώντος κόμματος στην κοινή γνώμη. Κάποια στιγμή, όμως, οι πολίτες κουράζονται με την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα που ζουν και την εικόνα που τους βομβαρδίζει.

Κι αυτό είναι αρκετό;

Δεν αρκεί φυσικά η φανερή φθορά της κυβέρνησης, εμείς οφείλουμε να πείσουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος μιας διακυβέρνησης άλλου τύπου. Μιας διακυβέρνησης με πρόσημο τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό, όχι μόνο πρόθυμης, αλλά και ικανής να προσδώσει σύγχρονο περιεχόμενο στην ανάγκη και την ιδέα της αλλαγής. Να εκφράσει στις σημερινές συνθήκες τα συμφέροντα της κοινωνική πλειοψηφίας. Εκείνων που διψούν για πρόοδο και δικαιοσύνη. Δεν υποδυόμαστε τους άριστους, ούτε τους αλάνθαστους, αλλά δουλεύουμε διαρκώς για να χαράξουμε τον οδικό χάρτη που θα μεταμορφώσει τις ιδέες μας, που είμαι σίγουρος ότι συγκινούν τη μεγάλη πλειοψηφία, σε πραγματικότητα. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά, για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων. Αυτό είναι το μότο μας. Γιατί το κρίσιμο είναι την επόμενη μέρα να είμαστε σε θέση να χτίσουμε ξανά το σπίτι μας. Δεν θα υπάρχουν ούτε αντοχές ούτε πίστωση χρόνου από τον κόσμο μετά τη λαίλαπα Μητσοτάκη. Και είμαι σίγουρος ότι θα το καταφέρουμε, παρά το γεγονός ότι θα έχουμε ξανά απέναντι την κακομαθημένη ελίτ, που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Γιατί τώρα πια ξέρουμε και τι θέλουμε να κάνουμε και από ποιους δρόμους θα το πετύχουμε.

Με δεδομένη την ασφυκτική υπεροχή της κυβέρνησης στην περιοχή της ενημέρωσης και με το ετερόκλητο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο να αντέχει, απορώ με την αισιοδοξία σας.

Θα παραλλάξω κάπως τη γνωστή ρήση: Μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πολύ, πολλούς για λίγο, αλλά όχι όλους για πάντα. Κανένας λαός, και πολύ περισσότερο ο δικός μας, που έχει πάθει κι έχει μάθει πολλά, δεν είναι έρμαιο της προπαγάνδας. Διαφορετικά, θα είχαμε ακόμα χούντα. Το βίωμα είναι πολύ ισχυρότερο από την εικόνα ή τα λόγια. Οι πολίτες σήμερα –ακόμα και αυτοί που δεν συμπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αριστερά– ζουν τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η κυβέρνησαη Μητσοτάκη. Καταλαβαίνουν τι τους επιτρέπει να έχουν και τι πρέπει να έχουν. Η ζωή και η ζωή των παιδιών τους, το σήμερα και η προσδοκία τού αύριο θα καθορίσουν τη στάση τους. Ενας πρωθυπουργός που τους κουνάει συνεχώς το δάχτυλο για το τι είναι σωστό και τι λάθος, αλλά δεν αισθάνεται την ανάγκη να υποβάλει ούτε ένα σωστό «πόθεν έσχες», θα κριθεί κάποια στιγμή όπως του αξίζει. Μην αμφιβάλλετε γι’ αυτό. Και όσο τεχνητή είναι η στήριξή του για την άνοδο και τη διατήρησή του στην εξουσία τόσο απότομη θα είναι η πτώση, μόλις η τεχνητή αυτή στήριξη υποχωρήσει έστω και λίγο. Οσο για αυτό που αποκαλείτε αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, νομίζω ότι δεν υπάρχει πια μέτωπο. Αυτό φαίνεται από τις συνεδριάσεις της Βουλής μέχρι τις συζητήσεις στα καφενεία.

Τι εννοείτε;

Το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα έχει εξασθενίσει σοβαρά. Πνέει τα λοίσθια, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του κ. Μητσοτάκη και τη μονότονη προσπάθεια των φιλικών του ΜΜΕ να το συντηρήσουν. Αντιθέτως, το αντικυβερνητικό ρεύμα φουντώνει και θεριεύει, ιδίως όσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να επενδύει στην προπαγάνδα και να αγνοεί τις ανάγκες των ανθρώπων και ιδιαίτερα της νέας γενιάς.

Αλήθεια, για τη δημιουργία του αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματος έχει ευθύνες ο ΣΥΡΙΖΑ; Αυτοί που το συγκροτούν δελεάστηκαν από τη Δεξιά, ή τους σπρώξατε και εσείς στην αγκαλιά της με τις επιλογές σας;

Κοιτάξτε, η γενεσιουργός αιτία αυτού του «ρεύματος» είναι ότι κάποιοι που νιώθουν και θα νιώθουν πάντα ιδιοκτήτες αυτής της χώρας, άνθρωποι που για δεκαετίες κινούσαν νήματα, είτε εντός του κράτους είτε ως αυτουργοί της διαπλοκής και ευνοούμενοι της εξουσίας, ξαφνικά το 2015 είδαν τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια τους. Και επένδυσαν στον κ. Μητσοτάκη, τον στήριξαν και έβαλαν σκοπό της ζωής τους, αξιοποιώντας την επιρροή τους στα ΜΜΕ, να εξαφανίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από εκεί και πέρα προφανώς και εμείς το τροφοδοτήσαμε, διότι τα δικά μας λάθη ή τις δικές μας αντικειμενικές αδυναμίες εκμεταλλεύτηκαν για να στήσουν την προπαγάνδα τους.

Ας μην ξεχνάμε ότι την ίδια ώρα βγάζαμε τα κάστανα από τη φωτιά και τη χώρα από τη χρεοκοπία. Μνημόνιο εφαρμόζαμε.

Αλλά και εμείς στην προσπάθειά μας να φτιάξουμε τις άμυνές μας απέναντι σε αυτόν τον προπαγανδιστικό αντιΣΥΡΙΖΑ μηχανισμό ενίοτε τον τροφοδοτούσαμε και δίναμε πάτημα να δημιουργείται μια εικόνα εντελώς αντίθετη από την πραγματική για το ήθος και ύφος της διακυβέρνησής μας.

Στον τομέα της επικοινωνίας με δυο λόγια οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν τα πήγαμε τόσο καλά, σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που μόνο αυτό κάνει. Και κάποιες φορές, ίσως, υποτιμήσαμε τη δύναμη των αντιπάλων μας και τη δυνατότητα να εκμεταλλεύονται πλευρές της πολιτικής μας απέναντι σε στρώματα της λεγόμενης μεσαίας τάξης.

Μιλάτε για την ανάγκη προοδευτικής κυβέρνησης. Ούτε το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ούτε το ΜέΡΑ25 απάντησαν θετικά στο προσκλητήριό σας. Σκέφτεστε να κάνετε συγκεκριμένη πρόταση για διάλογο;

Η πρότασή μας είναι διαρκής και ανοιχτή για όποιον αντιλαμβάνεται ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα σήμερα είναι μια ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση. Κατανοώ τις ενστάσεις όλων. Εχουμε τις διαφορές μας και θα συνεχίσουμε να τις έχουμε. Ομως το διακύβευμα είναι πραγματικά ιστορικό. Θα απαλλάξουμε τη χώρα από τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, πριν οι βλάβες που αυτή προκαλεί γίνουν ανήκεστες; Θα ανοίξουμε όλοι μαζί έναν δρόμο αλλαγής και προόδου, προς το συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας;

Επ’ αυτού θα τοποθετηθούν στην πράξη και θα κριθούν στην κάλπη όλοι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, για να γίνω καθαρός, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα αναλάβει το βάρος της διακυβέρνησης και της αλλαγής με απλωμένο χέρι ενότητας προς τις προοδευτικές δυνάμεις.

Κανείς δεν περισσεύει στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική ανασυγκρότηση και την αναγέννηση της χώρας. Αρκεί να το επιθυμεί.

Εχετε στο μυαλό σας το πορτογαλικό μοντέλο; Το ΚΚΕ το υπολογίζετε στην πρόσκλησή σας;

Είναι ένα εγχείρημα με εξαιρετικό ενδιαφέρον, κυρίως ως προς τον τρόπο που τέθηκαν στο τραπέζι τα ζητήματα της κοινωνικής ατζέντας, όπως ο κατώτατος μισθός, το ΕΣΥ και η δημόσια παιδεία. Σας είπα και πριν ότι η πρότασή μας είναι ανοιχτή και διαρκής σε όσους αντιλαμβάνονται την ανάγκη να πάει ο τόπος μπροστά. Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν στη νέα εποχή η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου μπορούν να γίνουν πραγματική πρωτοπορία, όχι μόνο με τις ιδέες αλλά και με τα έργα τους από θέση ευθύνης, που θα βελτιώσουν τις ζωές των πολιτών. Να δώσουν χώρο στην κοινωνική δικαιοσύνη, να συμβάλουν στην ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Αυτό είναι το στοίχημα της εποχής μας και όχι να είμαστε απλά σχολιαστές που φωνάζουμε, ενώ η κοινωνία αγωνιά, «εγώ σας τα ’λεγα».

Πολιτική αντιπαράθεση και πολιτικές διώξεις


Εσείς αποκαλέσατε τον Κυρ. Μητσοτάκη «τον μεγαλύτερο μπαταχτσή της Μεταπολίτευσης». Αυτός σας αποκαλεί «σαμποτέρ» και τον «πιο διχαστικό πολιτικό της Μεταπολίτευσης». Αυτά και πολλά άλλα εξίσου σκληρά δεν τα λες προγραμματική αντιπαράθεση.

Πιστεύω ότι οι χαρακτηρισμοί στην πολιτική, όπως και στη ζωή άλλωστε, είναι το άλλο όνομα της αμηχανίας και της έλλειψης επιχειρημάτων. Οχι όμως όλα στο ίδιο καλάθι. Ολοι κρινόμαστε, και το ήθος κάθε πολιτικού, κάθε πολίτη που ασκεί εξουσία, είναι καθοριστικός παράγοντας γι’ αυτή την κρίση. Οταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρωστάει τεράστια ποσά στις τράπεζες, το κόμμα του βαρύνεται με θηριώδη χρέη, ο όρος μπαταχτσής μπορεί να είναι σκληρός, αλλά καθρεφτίζει μια πραγματικότητα. Τελείως διαφορετική από τον σαμποτέρ, τον προδότη, τον γιο του χουντικού, για να θυμηθώ ορισμένα από τα χυδαία και άθλια που έχουν εκτοξευτεί εναντίον μου. Οπως τελείως άλλο πράγμα είναι οι αποκαλύψεις για τις απευθείας αναθέσεις, την αδιαφάνεια και τη σπατάλη υπέρ των δικών τους παιδιών, που χαρακτηρίζουν τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, από τη συστηματική προσπάθεια να συκοφαντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαβρωθεί το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα. Μάταια βέβαια, όπως όλοι ξέρουν. Μιλώντας όμως για τον κ. Μητσοτάκη θέλω να πω ότι τη στάση του δεν τη χαρακτηρίζουν απλώς κάποιοι απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί.

Δηλαδή, τι εννοείτε;

Η χυδαιότητα, τα fake news, η εκτόξευση λάσπης, οι δολοφονίες χαρακτήρων είναι όπως αποδείχτηκε στο πολιτικό του DNA. Η απάνθρωπη εκμετάλλευση της τραγωδίας στο Μάτι και η αναφορά του σε φέρετρα στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής βεβαιώνουν ότι δεν έχει κανέναν ηθικό ενδοιασμό να εκμεταλλεύεται με τον πιο συστηματικό και χυδαίο τρόπο ακόμα και τους νεκρούς. Προσωπικά ποτέ δεν θα σκεφτόμουν να εκμεταλλευτώ τις χιλιάδες των νεκρών της πανδημίας για να πλήξω τον πολιτικό μου αντίπαλο. Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, επιμένει στην ίδια πολιτική τυμβωρυχία που χρησιμοποίησε κατά κόρον για να έρθει στην κυβέρνηση. Και εξακολουθεί να τη χρησιμοποιεί για να κρύψει πίσω από τους νεκρούς τού χθες το δράμα των ζωντανών τού σήμερα. Θα κριθεί όμως και γι’ αυτό, να είστε σίγουρος.

Με αφορμή τις παραπομπές του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που τις χαρακτηρίζετε πολιτικές διώξεις, να υποθέσω ότι θα μπείτε στον πειρασμό να σκεφτείτε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε τους αντιπάλους σας με τον ίδιο τρόπο, αν οι συσχετισμοί σάς το επιτρέψουν;

Ο κ. Μητσοτάκης διάλεξε για τις περιπτώσεις που αναφέρετε τον δρόμο της εκδίκησης, για λογαριασμό μάλιστα κάποιων που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ξεβόλεψε». Εκανε λάθος, αποδείχτηκε ήδη με τη γελοιοποίηση όλης της διαδικασίας, και θα του βγει πολιτικά ξινό. Οσο για μένα, πιστεύω ότι δεν είναι δουλειά της όποιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά μιας πραγματικά ανεξάρτητης Δικαιοσύνης να κρίνει, να εξετάζει, να κατηγορεί, να τιμωρεί. Αυτό προσπάθησα να κάνω με το σκάνδαλο Νοβάρτις, που ο κ. Μητσοτάκης βάφτισε σκευωρία. Δικαιοσύνη για όλους συνεπώς, αλλά όχι πολιτικές εκδικητικές διώξεις της όποιας πλειοψηφίας εις βάρος των αντιπάλων της. Αυτή είναι η θέση μου.

Προκλήσεις και διλήμματα στην Ευρώπη

Στη Γερμανία πυκνώνουν οι φωνές για επιστροφή στην κανονικότητα της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Τι λέτε, θα κερδίσουν ξανά οι Γερμανοί επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι η Ευρώπη είναι γερμανική ή τούτη τη φορά θα υπάρξουν ισχυρές αντιστάσεις;

Υπάρχει μια κατηγορία πολιτικών στην Ευρώπη, κατά βάση από τους Συντηρητικούς και την Ακροδεξιά, που συμπεριφέρεται λες και βρισκόμαστε 15 χρόνια πριν. Είναι λες και βρισκόμαστε σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι με δυο μπουλντόζες απ’ έξω και κάποιος ασχολείται με το αν θα λερωθούν οι κουρτίνες. Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει δυο υπαρξιακά ζητήματα: την κλιματική κρίση και τις κοινωνικές ανισότητες. Οποιαδήποτε πράξη δεν υπακούει στην ανάσχεση αυτών των δύο δεν είναι απλά άστοχη, αλλά επικίνδυνη. Οι προοδευτικές δυνάμεις αυτή τη στιγμή σε επίπεδο Ευρώπης εκπροσωπούν τη λογική και την ωριμότητα. Το θέμα είναι αν στο σύνολό της η Ε.Ε. μπορεί να συμπεριφερθεί λογικά και ώριμα ή θα μπει σε έναν νέο σισύφειο κύκλο για να δικαιωθούν ορισμένα εμμονικά και ιδιοτελή μυαλά της ευρωπαϊκής Δεξιάς.


Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...