Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: Να ανασταλεί ο νόμος και να υπάρξει συνεννόηση με τους υγειονομικούς

 

Απάντηση στις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τον νόμο για την «υποχρεωτικότητα», που προβλέπει από 1/9/2021 αναστολή εργασίας  και απώλεια μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, δίνει ο Ανδρέας Ξανθός. Ξεκαθαρίζοντας ότι «προφανώς δεν είναι υπερασπίσιμο το “δικαίωμα” κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος», ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζει ότι «ούτε η κυβέρνηση έχει το “δικαίωμα” να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο  με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης. 

Ο Ανδρέας Ξανθός καλεί έτσι την κυβέρνηση να αφήσει τα «τελεσίγραφα» προς τους εργαζόμενους  και να αναστείλει σήμερα την εφαρμογή  του ν.4820/2021  για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού σε δομές Υγείας και Πρόνοιας, δίνοντας «χώρο» και χρόνο  σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άρσης επιφυλάξεων. «Αλλιώς αναλαμβάνει την αποκλειστική  ευθύνη για ένα πραγματικό “υγειονομικό σαμποτάζ” στη χώρα» καταλήγει.

Ολόκληρη η απάντηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στον Βασίλη Κοντοζαμάνη:

«Χθες ο αν. Υπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης μας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το νόμο για την «υποχρεωτικότητα», που προβλέπει από 1/9/2021 αναστολή εργασίας  και απώλεια μισθού για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.   Επειδή, όπως δήλωσε, είναι μια ρύθμιση «εθνικά απαραίτητη», «κοινωνικά ευαίσθητη» και «μελετημένη».  Τίποτα πιο αναληθές και παραπειστικό:  

  1. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι όντως εθνική υπόθεση, αλλά κρίνεται σε πολλαπλά επίπεδα (καθολικός εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ομάδες που «έχουν μείνει πίσω» όπως οι ηλικιωμένοι, επιδημιολογική επιτήρηση, καλή ιχνηλάτηση, πρόληψη διασποράς στους χώρους εργασίας-αναψυχής, ενίσχυση του ΕΣΥ, έμφαση στην ΠΦΥ και στην προνοσοκομειακή διαχείριση κρουσμάτων, μετανοσοκομειακή παρακολούθηση, κατ’ οίκον φροντίδα κλπ) και όχι μόνο στην εμβολιαστική κάλυψη ενός τμήματος εργαζομένων στην Υγεία.  Τι έχει κάνει η κυβέρνηση για όλα αυτά; Τίποτα! 
  2. Δεν είναι «κοινωνικά ευαίσθητη» μια ρύθμιση που στηρίζεται στο κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Είναι ο ορισμός του τιμωρητισμού και της «κοινωνικής βαρβαρότητας», με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία!  
  3. Προφανώς δεν είναι «μελετημένη» μια ρύθμιση που δεν συνοδεύεται με αριθμητικά δεδομένα  για το πρόβλημα που υποτίθεται ότι επιχειρεί να λύσει. Πόσοι είναι ακριβώς οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα υγείας; Έχει βελτιωθεί η εικόνα μετά την ψήφιση του νόμου; Αν, όπως υπολογίζεται, το 25% του προσωπικού του ΕΣΥ είναι ανεμβολίαστο  σήμερα, τι θα γίνει στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε 10 μέρες που αυτοί οι εργαζόμενοι  θα τεθούν  σε υποχρεωτική αργία; Πόσο «μελετημένη» είναι μια ρύθμιση που βάζει με ανεύθυνο τρόπο σε τεράστιο  κίνδυνο την ευστάθεια του ΕΣΥ την ώρα της «αναζωπύρωσης» της πανδημίας; Αυτή είναι η μέριμνα εν όψει του 4ου επιδημικού κύματος και η κατάλληλη προετοιμασία για τα νοσοκομεία, που αδυνατούν ήδη να καλύψουν την αυξανόμενη πίεση της περιόδου; Αυτή  είναι η αναγνώριση και ο σεβασμός για τους «ανθρώπους της πρώτης γραμμής»; 

Η υποτροπή της υγειονομικής κρίσης και η ανασφάλεια που προκαλεί δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με «πολιτική πυγμής» απέναντι στους υγειονομικούς.  Είναι τραγικό λάθος να επενδύει η κυβέρνηση  στην «ιερή αγανάκτηση» των εμβολιασμένων, στη στοχοποίηση και στον κοινωνικό  διχασμό. Προφανώς δεν είναι υπερασπίσιμο το «δικαίωμα» κανενός υγειονομικού να φροντίζει ευάλωτους ασθενείς ανεμβολίαστος. Είναι πέραν κάθε επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας. Αλλά ούτε η κυβέρνηση έχει το «δικαίωμα» να εκβιάζει οποιονδήποτε εργαζόμενο  με το φόβο της απόλυσης, της απώλειας εισοδήματος και της αδυναμίας επιβίωσης. Μια υγειονομική κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί χωρίς συναινέσεις και συνειδητή συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρα Δημόσιας Υγείας. Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο «θωράκισης» του ΕΣΥ και της κοινωνίας που δεν υπάρχει και, κυρίως, πολιτική βούληση σοβαρής επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας , που επίσης δεν υπάρχει. 
Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση κατά μέρος τα «τελεσίγραφα» στους εργαζόμενους  και ας αναστείλει σήμερα την εφαρμογή  του ν.4820/2021  για υποχρεωτική αργία του μη εμβολιασμένου προσωπικού σε δομές Υγείας και Πρόνοιας. Δίνοντας  «χώρο» και χρόνο  σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άρσης επιφυλάξεων, αλλά και μεριμνώντας για την ασφαλή φροντίδα ευάλωτων ανθρώπων. Αλλιώς αναλαμβάνει την αποκλειστική  ευθύνη για ένα  πραγματικό «υγειονομικό σαμποτάζ» στη χώρα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...