Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Νέο κυβερνητικό φιάσκο

 

Ήθελαν απλά να υφαρπάξουν την ψήφο των πολιτών το 2019 και το κατάφεραν με πομφόλυγες του τύπου: “την επομένη την νίκης της ΝΔ έχουμε έτοιμες 100.000 θέσεις εργασίας στο πρότζεκτ του Ελληνικού” (Μάιος 2019).

Στην πραγματικότητα εκτός από μερικές – πολύ καλοπληρωμένες- θεσεις απασχόλησης “γαλάζιων” ημετέρων – 4 χρόνια μετά το πρότζεκτ Ελληνικό παραμένει γιαπί, με “ταμπέλα”: «Πωλούνται οικόπεδα, φως – νερό – τηλέφωνο»!

Σε ακόμη ένα κυβερνητικό “κάζο” εξελίσσεται η υπόθεση της επένδυσης στο Ελληνικό, καθώς η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank είναι έτοιμες (για την πρώτη θεωρείται βέβαιο) να μην προχωρήσουν στη μετακίνηση των κεντρικών τους γραφείων στην περιοχή του Ελληνικού. Κι αυτό καθότι έχει προκύψει μια σειρά καθυστερήσεων, οι οποίες έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό στις διοικήσεις των τραπεζών, σύμφωνα με πληροφορίες, με την κυβέρνηση, αλλά και τον καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων να βρίσκονται αντιμέτωποι με ακόμη ένα «κάζο».

Οπως αποκάλυψε το Capital.gr, για την Πειραιώς η απόφαση έχει ληφθεί οριστικά. Σύμφωνα με το MoU που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2021 με τη Lamda Development, η Πειραιώς σχεδίαζε να επενδύσει στην αγορά γραφειακών χώρων στο Ελληνικό συνολικού εμβαδού 40.000 τ.μ. με σκοπό να μεταφέρει όλες τις κεντρικές υπηρεσίες της που στεγάζονται σήμερα σε 18 διαφορετικά κτήρια στο κέντρο της Αθήνας. Η εν λόγω κίνηση θα ισοδυναμούσε, σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς, με εξοικονόμηση 10 εκατ. ευρώ για την τράπεζα.

Καθυστερήσεις 2 ετών
Το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της επένδυσης εντός της πρώτης πενταετούς φάσης υλοποίησης του έργου στο Ελληνικό, δηλαδή έως το 2025. Ωστόσο ο χρόνος ολοκλήρωσης των έργων φαίνεται ότι θα μετατεθεί τουλάχιστον κατά 1-2 έτη, γεγονός που φαίνεται πως συνετέλεσε τα μέγιστα στην απόφαση της τράπεζας να αποσύρει την επένδυση.

Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο επαναδιαπραγμάτευσης της αρχικής συμφωνίας βρίσκεται η Eurobank. Η τράπεζα φέρεται ότι επιχειρεί αναδιάρθρωση της συμφωνίας που υπέγραψε με τη Lamda Development στα τέλη του 2021, η οποία αποτυπώθηκε σε σχετικό μνημόνιο. Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επένδυση ύψους 140 εκατ. ευρώ για την ανέγερση πύργου (tower) ύψους 100 μ. σε έκταση 18 στρεμμάτων στο Επιχειρηματικό Κέντρο του Ελληνικού επί της Βουλιαγμένης, αμιγούς χρήσης γραφείων συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση, «η κίνηση αυτή στοχεύει στη συγκέντρωση των κεντρικών γραφείων και των περισσότερων υπηρεσιών της τράπεζας σε ένα κτήριο που θα ικανοποιεί όλες τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προδιαγραφές και έχει σκοπό την επίτευξη οικονομιών κλίμακος και σημαντική μείωση του σχετικού λειτουργικού κόστους». Μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν υπάρχει οριστική απόφαση, ωστόσο η τράπεζα εξετάζει το σενάριο της αποεπένδυσης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι τόσο η Πειραιώς όσο και η Eurobank αποτελούν τις δύο τράπεζες που χρηματοδοτούν το φιλόδοξο έργο του Ελληνικού με κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 1 δισ. ευρώ.

Άδωνης Γεωργιάδης (απερχόμενος) - Βάλτε πλάτη … στα αφεντικά! Πρωτοφανής τροπολογία για… ολονύχτια λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων!

 

Σε μια πρωτοφανή ρύθμιση προχωρά η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης και προβλέπει την ολονύκτια λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης!

Το πρόσχημα στην αιτιολογική έκθεση είναι η δυνατότητα εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar, μόνο που δεν περιορίζεται σε αυτές τις δράσεις καθώς προβλέπει γενικώς και αορίστως ότι το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές που επιτρέπεται να λειτουργούν, από τις 06:00 έως τις 21:00 από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές, μπορεί να παρατείνεται μέχρι και τις 6 το πρωί της επομένης. «μπορεί να παρατείνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου μέχρι και τις 06:00 της επόμενης ημέρας».

Στην τροπολογία προβλέπεται, ότι η ολονύκτια λειτουργία μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή με απόφαση δημάρχου και μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου.

Απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων προβλέπεται στη ρύθμιση για την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές προκειμένου, όπως αναφέρεται, να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και ιδίως των ετεροδημοτών.

Στη ρύθμιση αναφέρεται ακόμα ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές δεν επιτρέπεται να λειτουργούν τις εξής ημέρες:

-Την πρώτη ημέρα του έτους (Πρωτοχρονιά)

-Την ημέρα της εορτής των Θεοφανίων (6ηΙανουαρίου),

-Την Καθαρή Δευτέρα (κινητή εορτή), εκτός από τα καταστήματα τροφίμων,

-Την ημέρα του εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (25η Μαρτίου)

-Την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα (κινητή εορτή),

-Την ημέρα του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς (1η Μαΐου),

-Την ημέρα του εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15η Αυγούστου),

-Την ημέρα του εορτασμού του Όχι (28ηΟκτωβρίου)

-Την ημέρα των Χριστουγέννων και την επομένη της (25η και 26η Δεκεμβρίου) και

-Την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται οι εθνικές εκλογές.

Αποστομωτική απάντηση από το Νίκο Παππά: «Αφού η ΝΔ λέει ότι θα παραδώσει την διερευνητική εντολή, γιατί τη ζητάει ο κ. Μητσοτάκης;»

 

«Ο Κυριάκος Μητοστάκης είναι ο πρώτος εν ενεργεία πρωθυπουργός που ομολογεί ότι δε θα είναι πρωθυπουργός μετά τις εκλογές», επισήμανε μιλώντας στο «Κόκκινο» και στους Γιώργο Τραπεζιώτη και Γιώργο Μελιγγώνη ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς.

«Αφού η Νέα Δημοκρατία λέει ότι θα παραδώσει την εντολή, αναρωτιέται κανείς γιατί την ζητάει», συνέχισε ο βουλευτής νότιου τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, επιμένοντας ότι η απλή αναλογική δεν είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ σημαία ευκαιρίας.

«Ο κύριος Μητσοτάκης θα ζητήσει εντολή και για συγκάλυψη», προειδοποίησε ο Νίκος Παππάς, κατακεραυνώνοντας την κυβέρνηση για την θέσπιση ακαταδίωκτου στα μέλη της επιτροπής διερεύνησης του δυστυχήματος των Τεμπών.

Αναφερόμενος στην παραμονή των επικεφαλής στον ΟΣΕ, υπογράμμισε ότι «δεν μπορούν να κάθονται πάνω σε κρίσιμα στοιχεία οι ελεγχόμενοι, επιμένοντας ότι «το ανέλεγκτο της επιτροπής δεν είναι δευτερεύουσα λεπτομέρεια» γιατί, όπως είπε, «το πόρισμα κατ’ εντολήν Μητσοτάκη θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του ο κύριος Ντογιάκος».

«Αν επιλέξουν αγνοήσουν τα εξώδικα των συνδικαλιστών ή τις προειδοποιήσεις της εθνικής αρχής διαφάνειας, θα έχουν σοβαρές ευθύνες», επισήμανε με νόημα για τα μέλη της επιτροπής ο Νίκος Παππάς.

Αναφερόμενος στο Νίκο Ανδρουλάκη και τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, ο βουλευτής νότιου τομέα της Β Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «θα ήθελα να κρατήσω τις διατυπώσεις του κυρίου Ανδρουλάκη ότι θέλει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και να στείλει τον κύριο Μητσοτάκη στην αντιπολίτευση.

Φαντάζομαι ότι εννοεί και ολόκληρη τη Νέα Δημοκρατία, γιατί δεν καταλαβαίνω πως θα εφαρμόσει σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα με την Δεξιά», κατέληξε ο Νίκος Παππάς.

Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κράτος

 

Περιοδεία στο Άργος πραγματοποιεί από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε βόλτα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης και μίλησε με πολίτες και εμπόρους και άκουσε τα προβλήματά τους.

Οι εκπρόσωποι του εμπορικού συλλόγου του επισήμαναν ότι ακόμη και στον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης η κίνηση είναι μειωμένη και αυτό τους δημιουργεί πρόβλημα να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε εργοστάσιο κατασκευής Ηλιακών θερμοσιφώνων, ενώ στις 19:00 θα πραγματοποιήσει ανοιχτή ομιλία στην Καλαμάτα.

«Η κυβέρνηση, οι υπουργοί της και ο πρωθυπουργός ασχολούνται με την τοξικότητα, τον διχασμό, γιατί δεν έχουν επιχειρήματα, δεν έχουν απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Δεν νοιώθουν τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέσα στους πολίτες για να ψάχνουμε να βρούμε λύσεις και απαντήσεις στα μεγάλα τους προβλήματα.

Η ακρίβεια έχει μετατρέψει την καθημερινότητα σε ένα Γολγοθά. Το εισόδημα δεν βγαίνει μετά την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Το αίσθημα ανασφάλειας, αβεβαιότητας κυριαρχεί στην πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

Η πλειοψηφία των πολιτών πια καταλαβαίνει ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ποιο κόμμα αλλά ποια μέρα θα μας ξημερώσει. Θα συνεχίσουμε να βουλιάζουμε ή θα αλλάξουμε; Και η προϋπόθεση της πολιτικής αλλαγής είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό και εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση. Πολιτική αλλαγή και προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει από την επόμενη μέρα ένα σχέδιο, ώστε να έχουμε αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό κοινωνικό κράτος, αποτελεσματικό, δίπλα στον πολίτη. Με ένα νέο ΕΣΥ, με ασφάλεια και προστασία για όλους, Και με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη παντού.

Αυτό είναι το σύνθημά μας. Αυτό είναι το όραμά μας. Και θα το κάνουμε πράξη με την ψήφο των πολιτών».


«Πολιτική αλλαγή θα έρθει μονάχα αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος»

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε σύντομη ομιλία σε πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην αγορά του Άργους για να τον υποδεχθεί:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και την υποδοχή σας. Και θέλω να πω ότι ανεξαρτήτως του τι λένε και τι γράφουν οι μετρήσεις, εγώ βλέπω την μοναδική μέτρηση, που είναι η επαφή με τον κόσμο. Και ο κόσμος πια λέει ένα πράγμα. Λέει ως εδώ!

Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με αριστερά, ούτε με δεξιά, ούτε με κέντρο. Έχει να κάνει με τη ζωή μας και με την καθημερινότητά μας. Την αδικία δεν την ανέχεται, ούτε ο αριστερός, ούτε ο δεξιός, ούτε ο κεντρώος. Άρα λοιπόν ο στόχος μας πρέπει να είναι να δημιουργήσουμε εκείνη την ελπίδα, που λείπει από την μεγάλη πλειοψηφία, ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ότι μπορούμε με εντιμότητα, με σκληρή δουλειά και αποφασιστικότητα να δημιουργήσουμε μια καλύτερη προοπτική για τον τόπο, με δικαιοσύνη, περισσότερη δικαιοσύνη.

Καταλαβαίνω ότι αυτό το συναίσθημα που επικρατεί σήμερα στην ελληνική κοινωνία είναι ένα συναίσθημα που λέει “Φτάνει πια. Ως εδώ”. Γιατί; Γιατί βλέπουμε ότι η ζωή μας γίνεται μέρα με τη μέρα δυσκολότερη, ότι η μεγάλη πλειοψηφία δυσκολεύεται να βγάλει το μήνα. Το εισόδημα σώνεται στην τρίτη εβδομάδα. Οι τιμές έχουν ανέβει στο θεό. Αυξήσεις στο ρεύμα, στο σούπερ μάρκετ, αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης.

Μας έλεγαν ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι ελληνική. Διότι, σε όλη την Ευρώπη υπάρχει η κρίση της ακρίβειας, αλλά μονάχα η Ελλάδα είναι πρώτη στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική σε όλη την Ευρώπη.

Έχουμε την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη και έχουμε τις υψηλότερες τιμές στο σούπερ μάρκετ, την ίδια στιγμή που έχουμε τους χαμηλότερους μισθούς, με εξαίρεση τη Βουλγαρία.

Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο πιστεύω απαιτεί σήμερα η ελληνική κοινωνία – αριστεροί, δεξιοί, κεντρώοι – όλοι, σας το λέω με έμφαση αυτό, αυτό που απαιτεί είναι περισσότερη δικαιοσύνη. Και εμείς λέμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια ουσιαστική αλλαγή, όχι μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Μια αλλαγή στην καθημερινότητα, στη ζωή μας. Η πολιτική αλλαγή θα πρέπει να συνάδει με μια μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα των πολιτών.

Πολιτική αλλαγή θα έρθει μονάχα αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος. Και το ξέρουν όλοι αυτό. Και ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, ισχυρό και αποτελεσματικό κράτος. Όχι ένα κράτος που είναι φόβητρο για τον πολίτη, όχι ένα κράτος που γεμίζει ανασφάλεια διότι είναι απαξιωμένο. Και δυστυχώς το είδαμε αυτό με τον πιο τραγικό τρόπο στα Τέμπη. Αλλά ένα κράτος που θα είναι δίπλα στον πολίτη, με ένα ισχυρό σύστημα Υγείας, ώστε όταν βρεθούμε στην ανάγκη να έχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης, και προοπτική για τους νέους ανθρώπους. Που είναι το μέλλον αυτό του τόπου. Ένα μέλλον που δυστυχώς το απαξιώνουμε διαρκώς.

Λέτε να λογοδοτήσουν. Οι πολιτικοί λογοδοτούν στην κάλπη και αυτοί που θα τους κρίνουν είστε εσείς. Είναι οι πολίτες που θα δώσουν την ετυμηγορία τους. Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Θα δώσουμε την δυνατότητα όμως, και ερχόμαστε την επόμενη ημέρα για να χτίσουμε , να οικοδομήσουμε. Όχι για να εκδικηθούμε. Αλλά για να βάλουμε κανόνες. Κανόνες ισονομίας, κανόνες αξιοκρατίας , κανόνες λογοδοσίας. Σε αυτό το πελατειακό, ρουσφετολογικό κράτος που χτίσανε 40 χρόνια. Σε αυτό το κράτος και σε αυτό το πολιτικό σκηνικό της οικογενειοκρατίας. Γιατί οι ίδιοι άνθρωποι κυβερνάνε, οι ίδιες οικογένειες.

Εμείς θα έρθουμε να δώσουμε μια προοπτική ισονομίας, αξιοκρατίας, λογοδοσίας. Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Και βεβαίως, όταν λέμε δικαιοσύνη παντού εννοούμε και δικαιοσύνη στη Δικαιοσύνη. Και στην Δικαιοσύνη θέλουμε δικαιοσύνη».

Θερμή υποδοχή Τσίπρα στο Άργος - «Νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός»

 

Θερμή υποδοχή επεφύλασσαν στον Αλέξη Τσίπρα οι κάτοικοι του Άργους, το οποίο επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο περιοδείας του.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στην κεντρική αγορά της πόλης με το σύνθημα «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός», με αρκετούς να σπεύδουν κοντά του για μία χειραψία, μια αγκαλιά ή μια φωτογραφία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε για αρκετή ώρα με καταστηματάρχες και καταναλωτές, οι οποίοι του εξέφρασαν τα παράπονά τους κυρίως για την ακρίβεια, θίγοντας ωστόσο κι άλλα θέματα, όπως η δικαιοσύνη, η αξιοκρατία, το σύστημα υγείας, τα Μέσα Μεταφοράς, τη διαφθορά, την εγκληματικότητα.

ADVERTISEMENT

«Να δείτε πόσα μαγαζιά είναι ανοιχτά και πόσα είναι κλειστά. Αυτός ήταν ο πιο εμπορικός δρόμος και τώρα είναι νέκρα», είπε μια ιδιοκτήτρια καταστήματος, ενώ στη συνέχεια ένας αγρότης, ο οποίος ασχολείται με την κορινθιακή σταφίδα του είπε: «Η μόνη ελπίδα για τον αγρότη είσαι εσύ. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, έχουμε καταστραφεί, έχουμε τελειώσει. Μόνο εσύ μπορείς να μας επαναφέρεις. Την αξιοπρέπειά μας και τίποτα άλλο».

Μια ηλικιωμένη, λίγο πιο κάτω, ακούγεται να λέει προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Να μας φέρετε δικαιοσύνη, αξιοκρατία και σεβασμό στον άνθρωπο», ενώ ένας κύριος του είπε: «Το κράτος είναι υπό διάλυση. Σύστημα υγείας, Μέσα Μεταφοράς, διαφθορά, εγκληματικότητα».

Ο Αλέξης Τσίπρας συνάντηση και έναν κύριο σε αναπηρικό αμαξίδιο, ο οποίος του είπε ότι του κόπηκε το επίδομα αναπηρίας. «Με κοροϊδεύουνε, γι’ αυτό ήρθα να σε χαιρετήσω. Τίποτα άλλο δεν ζητάω», του είπε.

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Ηχηρή απάντηση της Ράνιας Σβίγκου στον σεξισμό και των “Νέων”: “Αν ενοχλήθηκαν που πήγα να συμπαρασταθώ στον αγώνα του Γαλλικού λαού, φαντάζομαι πόσο θα ενοχληθούν στις 21 Μαΐου…”

“Πρωταγωνιστές” στον φανατισμό και την χυδαιότητα και τα … “Νέα” δέχθηκαν ηχηρό ράπισμα από τη Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ!

«Μαθαίνω πως η Ράνια Σβίγκου, η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πηγαίνει σήμερα στο Παρίσι για να είναι από κοντά στις κινητοποιήσεις των Γάλλων εναντίον του Μακρόν που θέλει να πάει το όριο των συντάξεων από τα 62 στα 64 χρόνια. Υποθέτω πως η κυρία Σβίγκου, όταν ο «δικός τους» Κατρούγκαλος ανέβαζε για την Ελλάδα, το όριο από τα 64 στα 67 ήταν απασχολημένη. Έβγαζε τα φρύδια της ή μάθαινε πώς δενότανε το ατσάλι», έγραψαν σήμερα “Τα Νέα” και η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ μόνον αναπάντητη δεν άφησε την χυδαία επίθεση.

«Τόσο πολύ ενοχλήθηκαν από τη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγωνιζόμενο γαλλικό λαό, που, όχι μόνο αναπαράγουν όλα τα fake news της ΝΔ για το συνταξιοδοτικό, αλλά ξεπέφτουν και σε ένα χυδαίο σεξισμό. Φαντάζομαι πόσο θα ενοχληθούν στις 21 Μαΐου…», έγραψε η Ράνια Σβίγκου.

Νέα έκθεση «καίει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη για υποκλοπές, αστυνομική βία, ανθρώπινα δικαιώματα

 

Σε νέα έκθεση για την περίοδο 2022-23, η Διεθνής Αμνηστία αναλύει ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας όπως η αστυνομική βία, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι επαναπροωθήσεις.

Αναλυτικά, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει:

Οι αναφορές για παράνομη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτριών/-ών συνεχίστηκαν. Οι επαναπροωθήσεις προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών συνεχίστηκαν. Η καταστολή των αρχών εις βάρος των ΜΚΟ που εργάζονται για τη βοήθεια των προσφυγισσών/-ύγων και των μεταναστριών/-ών συνεχίστηκε. Ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείται αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα που υπόκεινται σε παρακολούθηση έγινε νόμος. Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία συνεχίστηκαν. Κατατέθηκε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων που περιέγραφε λεπτομερώς τις καταστροφικές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας στην υγεία.

Υπερβολική χρήση βίας
Οι αναφορές για περιττή και υπερβολική χρήση βίας από αξιωματούχους επιβολής του νόμου κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων συνεχίστηκαν. Τον Μάιο, ο φοιτητής Γιάννης Ντουσάκης υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στο στόμα και στο σαγόνι του, αφού τα ΜΑΤ φέρεται να χρησιμοποίησαν παράνομη βία, συμπεριλαμβανομένων χειροβομβίδων κρότου λάμψης, για να διαλύσουν φοιτήτριες/-ητές που διαδήλωναν ειρηνικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Τον Νοέμβριο, δικαστήριο απέρριψε την έφεση των αρχών κατά πρωτοβάθμιας απόφασης που έκρινε το ελληνικό κράτος υπεύθυνο για τον σοβαρό τραυματισμό του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου από την αστυνομία το 2011.

Δικαίωμα στη ζωή
Τον Μάιο, δικαστήριο έκρινε δύο άντρες ένοχους για θανατηφόρα σωματική βλάβη σε σχέση με τον θάνατο του ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου το 2018. Οι τέσσερις αστυνομικοί που κατηγορούνταν επίσης σε σχέση με τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου αθωώθηκαν, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με την ατιμωρησία. Τον Σεπτέμβριο, η εισαγγελία πρότεινε να παραπεμφθούν σε δίκη εφτά αστυνομικοί με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο σε σχέση με τη δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη, ενός άοπλου 18χρονου Ρομά, ο οποίος απεβίωσε μετά από θανάσιμο πυροβολισμό από την αστυνομία τον Οκτώβριο του 2021. Τον Δεκέμβριο, ο Κώστας Φραγκούλης, ένα 16χρονο Ρομά αγόρι πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης και πέθανε στο νοσοκομείο οχτώ ημέρες αργότερα. Ένας αστυνομικός κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και παράνομη χρήση του όπλου του και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Δικαιώματα προσφύγων
Πάνω από 18.000 προσφύγισσες, πρόσφυγες και μετανάστριες/-άστες έφτασαν από τη θάλασσα και τη στεριά, σε σύγκριση με περίπου 9.000 το 2021. Το ποσοστό θνησιμότητας αυξήθηκε δραματικά, με 326 εκτιμώμενους νεκρούς και αγνοούμενους, έναντι 115 το 2021. Καθώς τα τραγικά ναυάγια τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο οδήγησαν σε δεκάδες θανάτους και αγνοούμενους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυναν έκκληση για ασφαλείς διαδρομές. Στη Σάμο, οι αρχές συνέχισαν να κρατούν παράνομα ορισμένες/-ους αιτούσες/-ντες άσυλο που διαμένουν στη χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. «κλειστή ελεγχόμενη δομή», εμποδίζοντάς τες/τους να εξέλθουν.

Επαναπροωθήσεις
ΜΚΟ και δημοσιογράφοι συνέχισαν να αναφέρουν επαναπροωθήσεις και άλλες καταχρήσεις κατά προσφυγισσών/-ύγων και μεταναστριών/-ών στη στεριά και στη θάλασσα. Σε αρκετές περιπτώσεις, ομάδες εγκλωβίστηκαν υπό οδυνηρές συνθήκες σε νησίδες στον Έβρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) διέταξε προσωρινά μέτρα υπέρ των ατόμων και ζήτησε από την Ελλάδα να μην τα απομακρύνει, φέρεται ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης από τις αρχές καθυστέρησαν ή ότι οι άνθρωποι επαναπροωθήθηκαν. Τον Μάρτιο, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), ένας φορέας που ορίστηκε από την κυβέρνηση για να διερευνήσει τις επαναπροωθήσεις, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση έρευνας που δεν διαπίστωσε παρατυπίες στη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών. ΜΚΟ ζήτησαν από την ΕΑΔ να δημοσιοποιήσει την πλήρη έκθεση, κάλεσαν να υπάρξει λογοδοσία και διαφάνεια και επανέλαβαν ότι η ΕΑΔ δεν μπορεί να θεωρηθεί συνταγματικά ανεξάρτητη. Το ΕΔΔΑ εξέδωσε τον Ιούλιο απόφαση-ορόσημο σχετικά με τη βύθιση βάρκας με μετανάστριες/-άστες στα ανοιχτά του Φαρμακονησίου το 2014, οπότε και 11 από τους 27 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους. Οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι το σκάφος είχε ανατραπεί επειδή η ελληνική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς για να τους προωθήσει προς την Τουρκία. Το ΕΔΔΑ έκρινε την Ελλάδα υπεύθυνη για αρκετές παραβιάσεις, μεταξύ άλλων του δικαιώματος στη ζωή, λόγω ελλείψεων στις επιχειρήσεις διάσωσης και στη διερεύνηση του περιστατικού από την Ελλάδα. Αρκετές υποθέσεις επαναπροωθήσεων παρέμεναν σε εκκρεμότητα ενώπιον του ΕΔΔΑ και της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στο τέλος του έτους. Τον Οκτώβριο, τα ειδησεογραφικά πρακτορεία διέρρευσαν έκθεση της OLAF, της υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης της Ε.Ε., η οποία εξέταζε σοβαρές καταγγελίες κατά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), συμπεριλαμβανομένης της «πιθανής εμπλοκής ή/και συγκάλυψης παράνομων επαναπροωθήσεων» στην Ελλάδα. Η έκθεση διαπίστωσε σοβαρά σφάλματα στον χειρισμό των περιστατικών από τη Frontex, τα οποία εγείρουν ζητήματα θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα
Τον Φεβρουάριο οι αρχές ανακοίνωσαν τον τερματισμό του χρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. προγράμματος στέγασης ESTIA για αιτούσες/-ντες άσυλο που αντιμετωπίζουν συνθήκες ευαλωτότητας και μείωσαν τις θέσεις φιλοξενίας. Οι ΜΚΟ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι θιγόμενοι μεταφέρθηκαν από διαμερίσματα, μετά από πολύ σύντομη προειδοποίηση, σε καταυλισμούς εντός απομονωμένων τοποθεσιών, με αρνητικές επιπτώσεις στην πρόσβασή τους σε βασικές υπηρεσίες. Οι ΜΚΟ ανέφεραν ότι οι αναγνωρισμένες/-οι προσφύγισες και πρόσφυγες που επέστρεψαν στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού του Δουβλίνου της Ε.Ε. αντιμετώπισαν εμπόδια, μεταξύ άλλων στη λήψη εγγράφων ταυτοποίησης, γεγονός που επηρέασε την πρόσβασή τους στην υγειονομική περίθαλψη, τη στέγαση και άλλες υπηρεσίες.

Υπερασπίστριες/-ιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Τον Ιούνιο, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την Κατάσταση των Υπερασπιστριών/-ών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε την ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και τις επαχθείς απαιτήσεις εγγραφής που επιβάλλονται στις οργανώσεις οι οποίες εργάζονται στον τομέα αυτόν. Οι ποινικές διαδικασίες κατά των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Sarah Mardini και Séan Binder που προέκυψαν από το έργο τους στη διάσωση και την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες παρέμειναν ανοιχτές. Τον Δεκέμβριο, ο ιδρυτής της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος βρισκόταν υπό ποινική έρευνα για το έργο του στα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών, κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον δικαστή για κακουργήματα που σχετίζονται με το έργο του με αιτούσες/-ντες άσυλο και κινδύνευσε με κατ’ οίκον περιορισμό και απαγόρευση του έργου του στη ΜΚΟ.

Δικαίωμα στην ιδιωτικότητα
Τον Απρίλιο, δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι το τηλέφωνο του Έλληνα δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη είχε μολυνθεί από το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου 2021 και ότι είχε επίσης υποκλαπεί από την ελληνική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) το 2020. Ο αρχηγός του κόμματος της αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και ο Χρήστος Σπίρτζης, πρώην υπουργός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, είχαν επίσης στοχοποιηθεί με το Predator. Το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη παρακολουθούνταν επιπλέον από την ΕΥΠ. Τον Απρίλιο ξεκίνησε δικαστική έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κατασκοπευτικού λογισμικού, και τον Νοέμβριο ξεκίνησε άλλη μια δικαστική έρευνα μετά τη δημοσίευση από εφημερίδα ενός καταλόγου προσώπων υψηλού κύρους που φέρονται να βρίσκονταν υπό κρατική παρακολούθηση ή/και να έχουν στοχοποιηθεί με Predator. Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στερείτο αποτελεσματικών εγγυήσεων για τα άτομα τα οποία υπόκεινται σε παρακολούθηση και νομιμοποιούσε τη χρήση της κατασκοπευτικής τεχνολογίας από τις αρχές.

Ελευθερία της έκφρασης
Τον Φεβρουάριο, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Παναγιώτης Δημητράς και Αντρέα Γκίλμπερτ καταδικάστηκαν για «ψευδή καταμήνυση», αφού είχαν υποβάλει καταγγελία σχετικά με δήλωση ανώτερου επισκόπου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας το 2017 που θεώρησαν ότι ήταν αντισημιτική και ότι εισήγαγε διακρίσεις. Τον Μάιο, δικαστήριο της Αθήνας εκδίκασε αγωγή κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη και του ανεξάρτητου συνεργατικού μέσου ενημέρωσης Alterthess, επειδή φέρεται να παραβίασαν τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων, δημοσιεύοντας την καταδίκη ανώτερου στελέχους εταιρείας εξόρυξης χρυσού για περιβαλλοντική καταστροφή.

Ελευθερία της συνάθροισης
Τον Σεπτέμβριο, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας παραπέμφθηκε σε δίκη αφού κατηγορήθηκε βάσει ενός αμφιλεγόμενου νόμου για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις για υποτιθέμενη απείθεια και παρακώλυση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον τομέα της υγείας τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ανησυχίες προέκυψαν σχετικά με τη δίωξη δύο ακτιβιστριών της Διεθνούς Αμνηστίας, που, έπειτα από διαμαρτυρία τον Νοέμβριο, συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν με μια σειρά από πλημμεληματικές κατηγορίες.

Διακρίσεις
Τον Απρίλιο, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας ανέφερε 72 περιστατικά ρατσιστικής βίας για το 2021. Τον Ιούνιο ξεκίνησε η δίκη σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση του ακροδεξιού κόμματος Χρυσή Αυγή. Σε απόφαση-ορόσημο τον Οκτώβριο του 2020, πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε, μεταξύ άλλων, ότι η πολιτική ηγεσία του κόμματος ήταν ένοχη για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας είχαν διαπράξει μια σειρά βίαια εγκλήματα, μεταξύ άλλων εναντίον μεταναστών και προσφύγων.

Δικαιώματα αντιρρησιών συνείδησης
Συνεχίστηκαν οι σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αντιρρησιών συνείδησης στη στρατιωτική θητεία, συμπεριλαμβανομένων των δικών και των επανειλημμένων καταδικών από στρατιωτικά δικαστήρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που αποκαλύφθηκαν το 2022, το 2021 το ποσοστό αναγνώρισης των αντιρρησιών συνείδησης που επικαλούνται μη θρησκευτικούς λόγους είχε πέσει στο 0%. Στο τέλος του έτους εκκρεμούσαν αρκετές προσφυγές στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κατά της μεροληπτικής απόρριψης αιτήσεων για το καθεστώς του αντιρρησία συνείδησης. Τον Δεκέμβριο, μια οπισθοδρομική πρόταση νομικής τροποποίησης αποσκοπούσε στην αύξηση του αριθμού των στρατιωτικών μελών της επιτροπής που εξετάζει τις εν λόγω αιτήσεις. Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ του 2021 στην υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Λάζαρου Πετρομελίδη, η οποία διαπίστωσε πολλαπλές παραβιάσεις του Διεθνούς Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα.

Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών
Κατά τη διάρκεια του έτους, 17 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους ή τους πρώην συντρόφους τους. Τον Οκτώβριο, μια 19χρονη γυναίκα κατήγγειλε ότι βιάστηκε από δύο αστυνομικούς στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας στην Αθήνα. Οι δύο αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για ομαδικό βιασμό και αφέθηκαν ελεύθεροι υπό όρους. Ένας τρίτος αστυνομικός κατηγορήθηκε ως συνεργός. Η έρευνα βρισκόταν σε εξέλιξη στο τέλος του έτους.

Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα
Τον Νοέμβριο, η Διεθνής Αμνηστία κατέθεσε συλλογική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η προσφυγή κατέγραφε πώς οι ελληνικές αρχές παραβίαζαν τα δικαιώματα στην υγεία και στην απαγόρευση των διακρίσεων λόγω των επιπτώσεων των μέτρων λιτότητας που θεσπίστηκαν μετά την οικονομική κρίση του 2009-10 και πώς αυτό συνέχιζε να επηρεάζει την ικανότητα του συστήματος υγείας να ανταποκρίνεται στην πανδημία Covid 19.

Δικαιώματα κρατουμένων
Τον Οκτώβριο, η κοινωνία των πολιτών εξέφρασε την ανησυχία της ότι η νέα νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του Σωφρονιστικού Κώδικα θα περιορίσει περαιτέρω τα δικαιώματα των κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προσωρινής αποφυλάκισης, και θα συμβάλει στον διαρκή υπερπληθυσμό των ελληνικών φυλακών.

Υποκρισία και αδιαφορία απέναντι στις ευάλωτες ομάδες, από Κυβέρνηση και Πατούλη, καταγγέλλει η Ρένα Δούρου από το Κέντρο “Ελπίδα”

 

Στο πλευρό των ιδιαίτερων παιδιών του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία “Η Ελπίδα”, βρέθηκε η Ρένα Δούρου. Κατά την επίσκεψή της είχε συνάντηση με την Πρόεδρο του ΔΣ, Καίτη Κατσανάκη, την Γενική Γραμματέα, Ελένη Μπρουστούρα και τον Διευθυντή, Πέτρο Παγτζή. Στο επίκεντρο της συζήτησης το παρόν και το μέλλον του Συλλόγου που επιτελεί σπουδαίο έργο ειδικά μέσα στις σημερινές, δύσκολες συνθήκες. Η Δύναμη Ζωής έχει έμπρακτα αποδείξει το ενδιαφέρον της με τη στήριξη των δομών αυτών την περίοδο της θητείας της στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Συγκεκριμένα για πρώτη φορά χρηματοδότησε τις δομές των οποίων το καταστατικό προέβλεπε παιδική προστασία μέσω δυο προσκλήσεων ύψους 3 και 2 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους. Αντίστοιχη χρηματοδότηση δόθηκε στις προνοιακές δομές μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014 – 2020, στηρίζοντας με 25 εκατ. ευρώ το έργο 23 κέντρων διημέρευσης για τρία χρόνια.

Επίσης δημιούργησε την πλατφόρμα social attica.gr για τη στήριξη του δικτύου δομών κοινωνικής ένταξης στην Περιφέρεια Αττικής το social network, τον επιχειρησιακό βραχίωνα συντονισμού, παρακολούθησης κι αξιολόγησης της κοινωνικής πολιτικής, στην Περιφέρεια Αττικής, συμμετέχοντας στην υλοποίηση και τον προσδιορισμό των προτεραιοτήτων της με βάση τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, παλεύει για τα κοινωνικά προγράμματα που η δεξιά Διοίκηση Πατούλη έχει εγκαταλείψει.

“Το νήμα της αλληλεγγύης στα παιδιά της ‘Ελπίδας’ το υφαίνουμε μαζί, Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύλλογοι, ενεργοί πολίτες. Ένα πλέγμα προστασίας απέναντι σε μια Διοίκηση της Περιφέρειας και μια Κυβέρνηση που τις χαρακτηρίζει υποκρισία και κοινωνική αδιαφορία. Γιατί το τελευταίο που τους απασχολεί είναι οι πιο αδύναμοι, τα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας μας”, σχολίασε η Ρένα Δούρου.

Γιάνης Βαρουφάκης - Ο Μητσοτάκης θέλει δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο για να μην ψηφίσουν οι νέοι



«Ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν» υπογραμμίζει σε δήλωση του ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την προκήρυξη των εκλογών στις 21 Μαΐου.

Ο ίδιος σημειώνει ότι  «μήνες τώρα  λέμε συστηματικά ότι οι εκλογές θα γίνουν τέλη Μαΐου, ανεξάρτητα από την τραγωδία των Τεμπών».

«Επιβεβαιωνόμαστε για άλλη μια φορά και ο λόγος τον οποίο τον λέγαμε, δεν είναι γιατί ήμασταν μάντεις, αλλά ξέραμε ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να κάνει τις δεύτερες εκλογές μέσα στον Ιούλιο όταν οι νέοι μας και οι νέες μας, οι εργαζόμενοι ως εποχιακοί δε θα μπορούν να ψηφίσουν» υποστήριξε ο επικεφαλής του ΜεΡΑ 25.

«Καταγγέλλω τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είχε πάντοτε στόχο 500-600.000 νέους και νέες να τους στερήσει το δικαίωμα ψήφου, γιατί ένα νέος, μια νέα από την Καβάλα, που δουλεύει ξενοδοχοϋπάλληλος στη Ρόδο δεν θα μπορεί, δεν έχει το ρεπό, δεν έχει και τα χρήματα να γυρίσει τον Ιούλιο να ψηφίσει» πρόσθεσε ο Γ. Βαρουφάκης.

«Κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να με διαψεύσετε, έχουμε καταθέσει τροπολογία στη Βουλή που δίνει το δικαίωμα στους εργαζόμενους νέους και νέες, όπως οι αστυνομικοί, όπως οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, όπως οι φαντάροι, να ψηφίζουν στην περιοχή που δουλεύουν, κάντε το. Δεν θα το κάνετε και δεν θα το κάνετε γιατί ο στόχος των διπλών αυτών εκλογών είναι τον Ιούλιο να μην ψηφίσουν οι νέοι» υπογράμμισε.

«Το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη θα είμαστε εδώ, παρ’ όλα αυτά, να σας χαλάσουμε τη μετεκλογική αριθμητική που μια συγκυβέρνηση -θα είστε μέσα δεν θα είστε μέσα, δεν έχει καμία σημασία ποιος θα κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου- στόχο θα έχει το 5ο μνημόνιο» ανέφερε καταληκτικά ο Γ. Βαρουφάκης.

ΣΥΡΙΖΑ καλεί … Μητσοτάκη - “Θα ψηφίσει η ΝΔ την τροπολογία ή θα τη σταματήσουν νέοι Πάτσηδες, Καππάτοι, Παπαθανάσηδες;”

 

«Οι τελευταίες αποκαλύψεις για τον κ. Παπαθανάση με τις βολικές ρυθμίσεις της εγγύησης ενός μεγάλου δανείου, αλλά και της δράσης του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Καππάτου που επιχείρησε να βγάλει στο σφυρί δύο κατοικίες ευάλωτων νοικοκυριών, εξοργίζουν τους δανειολήπτες που γονατίζουν από την αύξηση των επιτοκίων και την ακρίβεια» τονίζει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πόπη Τσαπανίδου.

«Γι’ αυτό επαναφέραμε στη Βουλή την τροπολογία με την οποία οι πολιτικοί θα δηλώνουν στο πόθεν έσχες όχι μόνο τα δάνεια που έχουν λάβει, αλλά και τις ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησαν για την αποπληρωμή τους» σημειώνει.

«Αυτή τη φορά θα την ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία ή θα τη σταματήσουν νέοι Πάτσηδες, Καππάτοι και Παπαθανάσηδες;» διερωτάται με νόημα.

«Όλοι δικαιούνται να γνωρίζουν ποιους αντιμετωπίζει ευνοϊκά το κράτος, που στους πολίτες δείχνει μόνο το εχθρικό του πρόσωπο» καταλήγει η Πόπη Τσαπανίδου.

“Δηλητηριώδες” σχόλιο Ανδρουλάκη μετά την ανακοίνωση των εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Μετά από μήνες αντιθεσμικής σεναριολογίας, που καλλιέργησε ο Πρωθυπουργός ψάχνοντας εναγωνίως σωσίβιο προσωπικής επιβίωσης, σήμερα ανακοίνωσε το τέλος της αποτυχημένης διακυβέρνησής του, σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε δήλωσή του με αφορμή την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχείρησε, να προσδιορίσει ημερολογιακά και τις δεύτερες εκλογές, περιφρονώντας την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, αλλά και το ίδιο το Σύνταγμα.

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στις εκλογές της 21ης Μαΐου ψηφίζουν για μια νέα ελπίδα. Για μια νέα προοπτική», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη

«Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται από την κατάρρευση του δήθεν επιτελικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, την αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπονόμευση του κράτους δικαίου και των ανεξάρτητων αρχών αλλά και τα εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς.
Οι πολίτες ψηφίζουν για την Ελλάδα στην οποία αξίζει να ζούμε.
Για το κράτος που θα εγγυάται το δημόσιο συμφέρον, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη, τη διαφάνεια και την αξιοκρατία.
Σε μια οικονομία ανθεκτική, βιώσιμη, ελληνική, με αξιοπρέπεια και ευημερία για όλους.
Την 21η Μαΐου σας καλώ να πάρουμε μαζί απόφαση αλλαγής».

Το πρώτο ηχηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανακοίνωση των εκλογών

Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά την γνωστοποίηση από τον Πρωθυπουργό της ακριβούς ημερομηνίας που θα στηθεί η κάλπη των εθνικών εκλογών – ενημέρωσε ήδη την ΠτΔ – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε την βεβαιότητά του για κυβέρνηση του προοδευτικού χώρου από την πρώτη Κυριακή. «Χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες. Λίγες εβδομάδες υπομονή και έρχεται η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος» τόνισε από τη Λιβαδειά ο Αλέξης Τσίπρας.

Περιοδεία στη Βοιωτία και τη Φθιώτιδα πραγματοποιεί σήμερα Τρίτη (28/3) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλ. Τσίπρας περπάτησε στην αγορά της Λιβαδειάς και συνομίλησε με τους πολίτες για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της κρίσης ακρίβειας. Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση προς τους εκπροσώπους του Τύπου:

«Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών συνεχίζει να ανεβαίνει το Γολγοθά της ακρίβειας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις σηκώνουν πλέον τα χέρια ψηλά μπροστά στην αισχροκέρδεια, γιατί πολύ απλά δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φαίνεται να συνεχίζει να είναι στον κόσμο της. Ο υπουργός Ανάπτυξης μας λέει ότι ήδη οι τιμές έχουν πέσει, ο άλλος όμως των Οικονομικών μας λέει ότι παρά το 16% του πληθωρισμού στα τρόφιμα, οι τιμές θα ανέβουν και άλλο.

Αυτή η περιπέτεια έρχεται η στιγμή που θα τελειώσει. Έμειναν λίγες εβδομάδες υπομονής και η μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος έρχεται. Στις 21 του Μάη οι πολίτες θα επιστρέψουν στην κάλπη το λογαριασμό που δεν βγαίνει. Και την επόμενη κιόλας μέρα, χωρίς δεύτερες εκλογές και περιπέτειες, μία προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναγέννησης της πατρίδας μας, της ανάταξης της οικονομίας, της στήριξης της κοινωνίας».

Ο Νίκος Παππάς σχολιάζει … την επικαιρότητα

«Είμαστε ενώπιον μίας βεβαιότητας, ότι δηλαδή στις 22 Μαΐου δεν θα υπάρχει Μητσοτάκης πρωθυπουργός, και ενός κεντρικού ερωτήματος, αν η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση ή θα μπει σε παρατεταμένη περίοδο αστάθειας, αν η χώρα θα αποκτήσει κυβέρνηση που θα διευκρινίσει τα “αδιευκρίνιστα”, που θα ρίξει φως στις αιτίες του τρομερού δυστυχήματος στα Τέμπη, που θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία, που θα ρυθμίσει το ιδιωτικό χρέος, που θα στηρίξει την κοινωνία», τόνισε μιλώντας στον 105,5 Στο Κόκκινο και στους δημοσιογράφους Νίκο Σβέρκο και Βούλα Κεχαγιά ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Παππάς.

Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Ο κ. Μητσοτάκης ταυτίζεται με την κοινωνική, πολιτική και οικονομική αστάθεια. Έχουμε έναν εν ενεργεία πρωθυπουργό που έχει ημερομηνία λήξης και ομολογημένη την αδυναμία να επανεκλεγεί από την επερχόμενη κάλπη. Ο Μητσοτάκης τελειώνει στις 21 Μαΐου».

Ο βουλευτής του Β3’ Νότιου Τομέα Αθηνών επεσήμανε ότι «η λύση της σταθερότητας είναι η ψήφος και η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και η συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων, οι οποίες, με την ευρύτητα και με τη διαφάνεια που μπορούν να δώσουν οι κυβερνήσεις συνεργασίας, θα καταφέρουν να βάλουν τη χώρα σε μια περίοδο σταθερότητας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χθεσινές δηλώσεις Μητσοτάκη περί «σταθερών κυβερνήσεων από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα», υπογράμμισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι φορέας μιας πολιτικής παράδοσης, που φέρει υπερηφάνως. Μιας πολιτικής παράδοσης της αποστασίας, της εξαγοράς και του εκμαυλισμού εκλεγμένων με άλλα κόμματα βουλευτών. Φαίνεται ότι ο ίδιος έχει αρχίσει από τώρα να υφαίνει ένα σενάριο τέτοιου τύπου».

Ο γαλάζιος βουλευτής που κυνηγά ανήμπορους δανειολήπτες



Σε σκληρή ανακοίνωση με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις για τη δράση του βουλευτή Κεφαλλονιάς της ΝΔ, Παναγή Καππάτου, προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Σύμφωνα με την εφημερία «Δημοκρατία», το 2020 ο γαλάζιος βουλευτής, εκπροσώπησε στο δικαστήριο τράπεζα σε απόπειρα πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας εργαζόμενης, που αποδεδειγμένα αδυνατούσε να αποπληρώσει το δάνειο της.

Η αποκάλυψη αυτή, σημειώνει το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έρχεται τρεις ημέρες μετά την άλλη αποκάλυψη ότι το 2021 εκπροσώπησε fund σε άλλη αντίστοιχη περίπτωση. Και ποιος ξέρει πόσες ακόμη περιπτώσεις υπάρχουν.

«Αυτή είναι η ΝΔ: Υπουργοί όπως ο κ. Παπαθανάσης «καθαρίζουν» με 50.000 ευρώ για χρέη 2 εκ. και βουλευτές όπως ο κ. Καππάτος κυνηγούν ανελέητα στα δικαστήρια ανήμπορους δανειολήπτες», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Νέα αποκάλυψη για τον Καππάτο της ΝΔ: κυνηγά στα δικαστήρια ανήμπορους δανειολήπτες.
Οι αποκαλύψεις για την δράση του βουλευτή Κεφαλλονιάς της ΝΔ κ. Καππάτου συνεχίζονται.
Όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Δημοκρατία», το 2020 εκπροσώπησε στο δικαστήριο τράπεζα σε απόπειρα πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας εργαζόμενης, που αποδεδειγμένα αδυνατούσε να αποπληρώσει το δάνειο της.
Η αποκάλυψη αυτή έρχεται τρεις ημέρες μετά την άλλη αποκάλυψη ότι το 2021 εκπροσώπησε fund σε άλλη αντίστοιχη περίπτωση. Και ποιος ξέρει πόσες ακόμη περιπτώσεις υπάρχουν.
Αυτή είναι η ΝΔ: Υπουργοί όπως ο κ. Παπαθανάσης «καθαρίζουν» με 50.000 ευρώ για χρέη 2 εκ. και βουλευτές όπως ο κ. Καππάτος κυνηγούν ανελέητα στα δικαστήρια ανήμπορους δανειολήπτες».

Ενοχλήθηκαν οι “Πικραμμένοι” που πήγε η Ράνια Σβίγκου στο Παρίσι! Ηχηρή “φάπα” Κατρούγκαλου στο twitter

 

Με μια αυστηρή ανάρτηση ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναδεικνύει τη συντονισμένη ενέργεια μέσω ψεμάτων να αποδοθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η απόφαση για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην υπουργός Εργασίας κατηγορεί την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ για fake news μέσω, μάλιστα, δύο άρθρων. Αφορμή, όπως αναφέρει, ήταν η συμμετοχή αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, στις κινητοποιήσεις της Γαλλίας με αφορμή το συνταξιοδοτικό.

Όπως επισημαίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 έτη από τον 4093/2012 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και όχι από τον νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4387/2016 του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου:

«Όχι με ένα, αλλά με δύο άρθρα τα σημερινά Νέα, με ευκαιρία τη συμμετοχή αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τη Ράνια Σβίγκου στις κινητοποιήσεις της Γαλλίας, αναπαράγουν το fake news ότι το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 67 από το νόμο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης 4387/2016 («νόμος Κατρούγκαλου»).
Ο ν. 4093/2012 της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου είναι αυτός που όρισε ως γενικό όριο ηλικίας το 67° έτος».

Ενώ ο Τασούλας πετάει αετό - Θέμα Παπαθανάση έθεσε ο α/δρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης

Σε βαρυσήμαντη τοποθέτηση υπέρ της δημοσιοποίησης της συμφωνίας που έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης για το δάνειο των 2 εκατ. ευρώ προχώρησε μιλώντας στο Kontra ο αντιπρόεδρος της Βουλής και ιστορικό στέλεχος της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

«Άκουσα ότι ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε ότι θα κινηθεί νομικά. Προφανώς, θεωρώ ότι θα συμπεριλαμβάνεται και αυτό» είπε ο κ. Κακλαμάνης αναφερόμενος στο να δώσει στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη δημοσιότητα την συμφωνία ρύθμισης των υποχρεώσεών του με την DoValue.

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...