Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε πηγαδάκι με Σάντσεθ και Λέτα στο Βερολίνο

 

Το παρόν στη δεξίωση που παρέθεσε ο επικεφαλής του SPD Όλαφ Σολτς στο κέντρο Βίλι Μπραντ, προς τους ηγέτες που παραβρέθηκαν στο συνέδριο του PES λίγες ώρες πριν την έναρξή του έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Εκεί είχε την ευκαιρία να συζητήσει με αρχηγούς κομμάτων της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας και ηγέτες σε πιο χαλαρό κλίμα για τις επικείμενες γερμανικές εκλογές και το μέλλον της Ευρώπης μετά τη πανδημία.

Ο Αλέξης Τσιπρας είχε για αρκετή ώρα συζήτηση με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ με τον οποίον συζήτησαν για την πορεία της πανδημίας και την επίθεση που δέχεται η κυβέρνηση του από την αντιπολίτευση της Δεξιάς. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία του υπενθύμισε ότι κι ο ίδιος είχε βρεθεί στην ίδια θέση με μια δεξιά αντιπολίτευση να υιοθετεί ακραίες θέσεις, όπως με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης τον συνεχάρη για τη χθεσινή απόφασή του να δοθεί χάρη στον Καταλανό αυτονομιστή πολιτικό που βρίσκονταν στη φυλακή τα τελευταία τρία χρόνια, επιλογή που ξεσήκωσε κύμα καταγγελιών εναντίον του από την Ισπανική δεξιά.


Μακρά ανταλλαγή σκέψεων είχε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, και πλέον γγ του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, ο οποίος τον προσκάλεσε το επόμενο διάστημα στη Ρώμη για να δυναμώσουν οι σχέσεις μεταξύ των δυο προοδευτικών κομμάτων.


Και φυσικά με τον οικοδεσπότη Όλαφ Σολτς με τον οποίο κουβέντιασαν για τη καμπάνια του για τις επικείμενες εκλογές και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Στη δεξίωση ήταν παρόντες επίσης ο Πάολο Τζεντιλονι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, η Ευρωπαία Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής από την Πορτογαλία, Έλισα Φερέιρα, ο γνωστός στην Ελλάδα για τη λίστα κατά της φοροδιαφυγής Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και πολλοί άλλοι.


Με όλους συζήτησαν για την ανάγκη συντονισμού όλων των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, την ώρα που τα συντηρητικά κόμματα του ΕΛΚ σπεύδουν να επαναφέρουν τη λιτότητα, τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα  που απέτυχαν και οδήγησαν σε όξυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων και τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες πριν καλά καλά κοπάσει η πανδημία.

Οι Σαμαρο-Βενιζέλοι ως σωσίβιο και ως όπλο

 

Ιδιαίτερη έκταση έλαβε στον φιλοκυβερνητικό Τύπο η πρωτοβουλία των Σαμαρά, Βενιζέλου, Στουρνάρα, Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη και Λοβέρδου να ζητήσουν από κοινού από το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο να αποκαλυφθούν τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.

Από τα δεκάδες ρεπορτάζ -ή, για την ακρίβεια, από τις δεκάδες αναπαραγωγές του ίδιου κειμένου- έλειπε μια σημαντική λεπτομέρεια: πως οι τρεις από τους υπογράφοντες ελέγχονται ακόμη από τη Δικαιοσύνη για τα πεπραγμένα τους και τις σχέσεις της πολιτικής εξουσίας με τον φαρμακευτικό κολοσσό. Στον έναν εκ των τριών, δε, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της δωροδοκίας.

Η απόλυτη απόκρυψη αυτής της «λεπτομέρειας» δεν αποτελεί απλώς μια προσπάθεια να θαφτούν οι σχετικές έρευνες. Ο απώτερος στόχος είναι να καλλιεργηθεί η εντύπωση πως τα εν λόγω πρόσωπα είναι αμόλυντα σε μια πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

Αφενός στο στρατόπεδο της Ν.Δ. οι «σαμαρικοί» αναδιοργανώνονται και δείχνουν τα δόντια τους στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η διαρροή πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία ανάγκασε τον Μητσοτάκη να αναβάλει ακόμα μια φορά την ψήφισή τους στη Βουλή. Ο δε  Άδωνις Γεωργιάδης, που φέρεται να δέχεται αρκετές γκρίνιες από το Μαξίμου για την κατάσταση στην αγορά και τα λουκέτα, θέτει τον εαυτό του στη διάθεση της εσωκομματικής φράξιας υπό τον Σαμαρά, μπας και γλιτώσει από το ναυάγιο.

Στο στρατόπεδο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Λοβέρδος, που ακόμα και σύντροφοί του τον αποκαλούν υποψήφιο του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κόμμα, κερδίζει πολλά από τη συνυπογραφή του αιτήματος με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Δεν είναι και λίγο να εμφανίζεσαι ως συνοδοιπόρος του επίδοξου Νέστορα της παράταξης. Η καθεμιά ψήφος υπέρ του θα τον ισχυροποιήσει στην επόμενη μέρα της ανάδειξης αρχηγού στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και στη μοιρασιά των θέσεων του κομματικού μηχανισμού.

Συγκολλητική ουσία αυτών των δύο ομάδων, που ονομάστηκαν όχι τυχαία Σαμαρο-Βενιζέλοι, είναι η ίδια που τους κρατούσε ενωμένους καθ’ όλη την ταραγμένη περίοδο της διακυβέρνησής τους: ο Στουρνάρας. Ο άνθρωπος που βρίσκεται στο πιο κρίσιμο πόστο, επικεφαλής ενός τραπεζικού συστήματος χρεοκοπημένου, που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός ή ολέθριος για το πολιτικό προσωπικό που τον εξέθρεψε και που τα συμφέροντά του προστάτευσε όταν χρειάστηκε.

Στο αίτημα για τους προστατευόμενους μάρτυρες του σκανδάλου Novartis βλέπουμε, δηλαδή, να ξανατονώνεται η συμμαχία που στήθηκε για να φύγει από τη διακυβέρνηση της χώρας η Αριστερά. Ωστόσο δεν πρέπει να φοβούνται από αυτή την κίνηση ούτε οι μάρτυρες της υπόθεσης ούτε προφανώς κανένας Παπαγγελόπουλος.

Μάλλον ο Μητσοτάκης θα πρέπει να ανησυχεί, που βλέπει τις «μπαταριές» διαφόρων επιχειρηματικών κέντρων να πυκνώνουν, με κίνδυνο να καλύψουν σε λίγο καιρό τον ανέφελο ουρανό που νομίζει πως έχει πάνω από το κεφάλι του. Γιατί καλά τα δώρα στο μεγάλο κεφάλαιο, ωστόσο οι «ευεργέτες» της χώρας ούτε ανέχονται ούτε συγχωρούν παρασπονδίες.

Μακιγιάζ στην ασφαλιστική αντιμεταρρύθμιση από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

 

Το μαύρο άσπρο θα επιχειρήσουν να κάνουν στο ασφαλιστικό τοπίο τις επόμενες εβδομάδες τα επικοινωνιακά εργαλεία της κυβέρνησης -με την αρωγή ασφαλώς της μεγάλης πλειονότητας των ΜΜΕ- ενόψει της κυκλοφορίας του οδοστρωτήρα και στην επικουρική ασφάλιση.

Τα καμπανάκια της αποδοκιμασίας των πολιτών -όπως αποτυπώνεται στις σφυγμομετρήσεις- για τις αντεργατικές διατάξεις που εγκρίθηκαν πρόσφατα από τη γαλάζια πλειοψηφία ακούγονται με ηχηρό τρόπο και προκαλούν έκδηλο προβληματισμό στο επιτελείο του πρωθυπουργού.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου με τις δυσμενείς παρεμβάσεις στο πεδίο της επικουρικής ασφάλισης αναμένεται να παραπεμφθεί για τις αρχές φθινοπώρου -με την επανέναρξη της λειτουργίας στη Βουλή μετά τη θερινή ανάπαυλα- ώστε να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εξωραϊσμού άλλης μίας αντιμεταρρύθμισης.

Ενοχλητικά ερωτήματα από τη γαλάζια βάση

Οι βουλευτές της Ν.Δ. έχουν μεταφέρει σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στους ενοίκους του Μαξίμου τα μηνύματα και τις διαμαρτυρίες της εκλογικής βάσης «για την κατάργηση του οκταώρου» και τις «απλήρωτες υπερωρίες».

Στο γαλάζιο στρατόπεδο κυριαρχεί η εκτίμηση ότι στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων αναδείχτηκε το «έλλειμμα της ενημέρωσης» των πολιτών, που «παρασύρθηκαν από τις φωνές τις αντιπολίτευσης» παρά τις καταιγιστικές απόπειρες των εγχώριων μίντια να περάσουν τον νέο νόμο σαν... φιλεργατικό! Σε αυτό το φόντο, στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, πολλοί υπουργοί πρόταξαν την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής καμπάνιας που θα εστιάζει στα υποτιθέμενα οφέλη της αντιμεταρρύθμισης.

Όπως ανέφεραν προς τον πρωθυπουργό, «πρόκειται για ένα σύνθετο θέμα που χρειάζεται να το εξειδικεύσουμε όσο πιο απλά γίνεται» θέτοντας τον στόχο να απορριφθούν «οι αιτιάσεις ότι έρχεται ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις».

Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να ισχυριστεί ότι «είναι ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου» αποσιωπώντας τις περιπτώσεις όπου τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία των ΗΠΑ (AIG, ΙΝG) βάρεσαν κανόνι ή τις επιπτώσεις των ανάλογων καταστροφικών πειραμάτων σε Λατινική Αμερική και Ανατολική Ευρώπη. Κάποιοι δε γαλάζιοι παράγοντες θυμήθηκαν και την τραγωδία με την Ασπίς...

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού φέρονται δε αποφασισμένοι να επιμείνουν στις συνταγές του κοινωνικού αυτοματισμού ώστε να τιθασεύουν το νέο κύμα πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων.

Εμμένουν μάλιστα στο μοτίβο ότι «οι ισχνές διαμαρτυρίες για το εργασιακό νομοσχέδιο απέδειξαν τη χαμηλή επιρροή των συνδικαλιστών στην κοινωνία» επιδιώκοντας, προκαταβολικά, να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις της νέας πολιτικής απομόνωσης. Για το κόστος δε της μετάβασης από το παλιό στο νέο σύστημα, που θα διογκώσει το δημόσιο χρέος, τηρείται σιγή ιχθύος...

Χάνεται το στοίχημα του τουρισμού

Η κυβέρνηση, ωστόσο, καλείται να διαχειριστεί και την πίεση που προκαλούν η ανεμελιά και οι αντιφάσεις της στο σκέλος της πανδημίας μετά τους ποικίλους κινδύνους που κυοφορεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση να... πέσουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να αναγκαστούν οι πολίτες των περιοχών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να ξαναφορέσουν τις μάσκες φωτογραφίζοντας με ευκρίνεια αρχικά την Κρήτη! Ήδη ο πρωθυπουργός προχθές από τις Βρυξέλλες προϊδέασε για επιβολή τοπικών lockdowns σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε τοπικές εξάρσεις».

Κυρίως όμως φρόντισε να απαλλάξει προκαταβολικά την κυβέρνηση από οποιαδήποτε ευθύνη σε περίπτωση «πισωγυρίσματος» και αποτυχίας της υλοποίησης των στόχων της τουριστικής περιόδου.

Εστιάζοντας στην αναγκαιότητα της επιτάχυνσης του εμβολιασμού διαμήνυσε χωρίς περιστροφές «ότι καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του» ενταφιάζοντας το success story που συμπυκνωνόταν στη δήλωση (3 Ιουνίου) ότι «η Ελλάδα υποδέχεται το καλοκαίρι θωρακισμένη με την ασπίδα του εμβολιασμού».

Η κυβέρνηση μάλιστα θα επιχειρήσει να δώσει ώθηση στο πρόγραμμα «Ελευθερία» ανακοινώνοντας τις επόμενες ημέρες τις «διευκολύνσεις» για τους εμβολιασμένους -που θα αφορούν κυρίως την πρόσβαση σε χώρους ψυχαγωγίας- κι ενώ το ποσοστό ανοσίας μόλις που ξεπερνά το 30%! Στις τάξεις της Ν.Δ. ψιθυρίζεται πάντως ότι «η χώρα θα περάσει κάτω από τον πήχη του 50% των τουριστικών εσόδων του 2019».

Ψυχρολουσία από το "θα επανέλθουμε" της Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός, σε αυτό το φόντο, αναλώνεται σε ασκήσεις καθησυχασμού επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το... στρίμωγμα στη γωνία της συνόδου κορυφής που του επεφύλαξε ο γαλλογερμανικός άξονας.

Αφενός χαρακτήρισε «δημοσιογραφικές υπερβολές» τις πληροφορίες ότι η  Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν του άσκησαν σφοδρή κριτική για την προσέλευση στη χώρα μας εμβολιασμένων τουριστών με σκευάσματα που δεν έχουν εγκριθεί στην Ε.Ε. Αφετέρου επιχείρησε να πείσει, με το βλέμμα στον εγχώριο τουριστικό κλάδο, ότι η καγκελάριος δεν έθεσε ζήτημα απαγόρευσης ταξιδιών από τις χώρες τις οποίες σαρώνει η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού.

«Δεν είμαι σίγουρη εάν το θέμα έχει ρυθμιστεί πλήρως.  Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε» φέρεται να αντέτεινε ωστόσο η  Άνγκελα Μέρκελ -σύμφωνα με το Bloomberg- προκαλώντας ψυχρολουσία στην κυβέρνηση...

Ο Χρυσοχοΐδης στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών

Γαλάζιοι αξιωματούχοι πάντως αναγνωρίζουν ότι το κλίμα για την κυβέρνηση στις Βρυξέλλες «έχει υπάρξει και καλύτερο». Εστιάζουν στο γεγονός της παρουσίας του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις Βρυξέλλες για τη «λεπτομερή επισκόπηση» της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχτηκε πολύ πιεστικές ερωτήσεις για την υπόθεση από τους ευρωβουλευτές, ακόμη και από μέλη της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η Ομάδα Παρακολούθησης Δημοκρατίας, Κράτους Δικαίου και Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωκοινοβουλίου κάλεσε και τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος όμως δεν προσήλθε επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις...

Εργασιακή ασφάλεια, αναχαίτιση της ανεργίας, μείωση ανισοτήτων

 

Απέναντι στην πλήρη απορρύθμιση που νομοθέτησε η κυβέρνηση της Ν.Δ., η αξιωματική αντιπολίτευση βασίζει την πρότασή της στη δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία δημιουργώντας θέσεις με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες. Έτσι, εκτός από την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεδιπλώσει ένα συνολικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό σχέδιο για την προστασία της εργασίας, την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση των ανισοτήτων.

Όπως αναφέρουν κομματικές πηγές, πρόκειται για ένα πλαίσιο συνολικά ανταγωνιστικό στην πολιτική της Ν.Δ., που μειώνει τους μισθούς με απλήρωτη εργασία, γενικεύει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας μέσα από απελευθέρωση των απολύσεων και αντικίνητρα στις προσλήψεις από αύξηση υπερωριών υφιστάμενων εργαζομένων και υποβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας.

Οι τέσσερις άξονες

Η προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

  • Αυξήσεις στους μισθούς.
  • Ισχυρό σύστημα συλλογικών συμβάσεων.
  • Αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.
  • Ενεργητικές πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας και στήριξης των ανέργων.

Βαθιά διαχωριστική τομή τα εργασιακά

Για την Κουμουνδούρου, τα εργασιακά ζητήματα συνιστούν μια από τις τις βαθιές διαχωριστικές τομές τής μετά την πανδημία εποχής. Όπως υπογραμμίζουν κορυφαία στελέχη, αυτή η διαχωριστική γραμμή μπαίνει δυναμικά στην πολιτική αντιπαράθεση, μετά και την επίθεση της κυβέρνησης για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά ενός αποτυχημένου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στη συμπίεση των μισθών -άρα και της αγοραστικής δύναμης-, που λειτουργεί ως επιταχυντής της ύφεσης.

Νέο παραγωγικό μοντέλο, νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Η πρόταση για τα εργασιακά συνδέεται άρρηκτα με τις προγραμματικές προτάσεις που έχουν παρουσιαστεί το προηγούμενο διάστημα, όπως για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους. Καθώς και την πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, σε ένα ολιστικό σχέδιο για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, που αφενός βάζει στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφετέρου προϋποθέτει σαφή πολιτική ενίσχυσης των μισθών και βελτίωσης των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.

35ωρο

Υπό αυτό το πρίσμα, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις όπως η μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση στους μισθούς. Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται αύριο να μιλήσει για την καθιέρωση του 35ωρου σε συγκεκριμένους κλάδους πιλοτικά. Κάτι που για την Κουμουνδούρου μπορεί να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση, προκρίνοντας τη στήριξη παρόμοιων μεταρρυθμίσεων από το ταμείο ανάκαμψης.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχιά

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία διαπνέεται από τον στόχο για καταπολέμηση των ανισοτήτων και της ανασφάλειας. Πρώτο βήμα είναι η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών ρυθμίσεων της Ν.Δ., όπως έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων η προγραμματική πρόταση - δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία προβλέπει:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
  • Δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • Αναβάθμιση και ενδυνάμωση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας. Στόχος: ούτε μία ώρα απλήρωτη εργασία.
  • Επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων.
  • Μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους.
  • Στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά στους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη.
  • Αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
  • Καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, δημιουργία ειδικού φορέα για την ασφάλιση του επαγγελματικού κινδύνου και ισοτιμία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης (εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
  • Θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.
  • Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι ως αυτοαπασχολούμενων.
  • Ρύθμιση της τηλεργασίας. Με διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση, με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Αναχαίτιση της ανεργίας και του brain drain

Κεντρικό στοιχείο του προγράμματος αποτελεί και η καταπολέμηση της ανεργίας, που αναμένεται να εκτοξευθεί με τη εφαρμογή του νέου νόμου που καταργεί την προστασία των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, προτείνονται μέτρα για την αναχαίτιση του brain dran και κίνητρα για την παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα.

Οι προτάσεις για την ανεργία και το brain drain στηρίζονται σε τρεις άξονες:

Ο πρώτος αφορά τη φάση εξόδου και ανάκαμψης από την κρίση της πανδημίας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μαζικό πρόγραμμα επιδότησης της διατήρησης θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό και κοινωνικό τομέα καθώς και στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με ρύθμιση και μερική διαγραφή των χρεών της πανδημίας και δάνεια με κρατική εγγύηση.

Ο δεύτερος αφορά τη φάση μετά τη σταθεροποίηση της ανάκαμψης. Σε αυτόν περιλαμβάνονται ειδικά προγράμματα εργασίας νέων πτυχιούχων στον δημόσιο τομέα προς υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και στον ιδιωτικό τομέα σε κλάδους αιχμής για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και προγράμματα υποστήριξης της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ο τρίτος αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ πέρα από το 35ωρο που θα ενισχύσει την απασχόληση. Έτσι, προβλέπεται μεταξύ άλλων ο επανασχεδιασμός του συστήματος εισοδηματικής στήριξης των ανέργων και το δωρεάν δικαίωμα πρόσβασης όλων των νέων που αποφοιτούν από το Λύκειο και δεν εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε μαθητεία ή μεταλυκειακή επαγγελματική κατάρτιση.

Εξάλλου στην Κουμουνδούρου φέρουν την πολύ θετική παρακαταθήκη της διακυβέρνησης την περίοδο 2015-2019, οπότε και το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε κατά 10 μονάδες, ενώ δημιουργήθηκαν περισσότερες από 400.000 νέες θέσεις εργασίας, 70% εκ των οποίων πλήρους απασχόλησης.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην εκδήλωση, που θα διεξαχθεί αύριο στις 8 το απόγευμα και θα μεταδοθεί από το avgi.gr, τον isyriza και τα social media του Αλ. Τσίπρα, συμμετέχουν οι: Xoρέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Birkbeck του Λονδίνου, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Άρης Καζάκος, ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Μισκεδάκης, δικηγόρος - εργατολόγος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

2, 3, 4 Ιουλίου η Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα θα ανέβει η αυλαία της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία την ερχόμενη Παρασκευή 2 Ιουλίου στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια με φυσική παρουσία των αντιπροσώπων. Τις επόμενες δυο ημέρες, οι εργασίες θα γίνουν διαδικτυακά με θεματικά "στρογγυλά τραπέζια". Στη Συνδιάσκεψη συμμετέχουν τα μέλη των Νομαρχιακών Επιτροπών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η ευρωομάδα και η ΚΕΑ.

Γέφυρα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Αλέξη Τσίπρα

Κοινός βηματισμός των ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων για μια Ευρώπη με κοινωνική δικαιοσύνη, βιώσιμη ανάπτυξη, αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και καταπολέμηση των ανισοτήτων ή επιστροφή στη δημοσιονομική ορθοδοξία και τη λιτότητα που προκρίνουν ξανά οι συντηρητικές δυνάμεις. Αυτό είναι το δίλημμα, η μεγάλη πρόκληση για την επόμενη μέρα της Ευρώπης, μετά το σοκ της πανδημίας και τις τεράστιες αναταράξεις που έχει επιφέρει σε όλα τα πεδία.

Το ανέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όπου είχε συναντήσεις με τις ηγεσίες των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Αριστεράς. Καλεσμένος στην προσύνοδο του PES και για πρώτη φορά ως παρατηρητής στην τακτική συνάντηση των ευρωσοσιαλιστών ηγετών, είχε συναντήσεις και με την ευρωπαϊκή ηγεσία, κάτι που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία αυτού του ταξιδιού αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο του Αλ. Τσίπρα στα ευρωπαϊκά πράγματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρωταγωνιστεί στη στρατηγική σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο επιβεβαιώνοντας τον ρόλο του γεφυροποιού στο διήμερο ταξίδι του. Ως θετικά παραδείγματα καταγράφονται οι κυβερνήσεις Σοσιαλιστών και Αριστεράς σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στη Γερμανία μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ένας μετεκλογικός συνασπισμός Σοσιαλιστών - Πρασίνων - Αριστεράς θα μπορούσε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 40%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για ένα Σύμφωνο Σύγκλισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης, για τη θεσμοθέτηση του ταμείου ανάκαμψης ως μόνιμου αναπτυξιακού μηχανισμού αλλά και για την άρση των πατεντών στα εμβόλια βρίσκουν ευήκοα ώτα και μπορούν να αποτελέσουν κοινό τόπο. Εάν η απομάκρυνση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών από το άρμα του ΕΛΚ και η κουλτούρα ευρύτερων προοδευτικών συνεργασιών έχει αντανάκλαση και στην Ελλάδα, μένει να φανεί. Πάντως και από το Βερολίνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την ανάγκη ανάδειξης προοδευτικής κυβέρνησης και στην Ελλάδα.

Οι διαθέσεις ωστόσο της ευρωπαϊκής Δεξιάς είναι σαφείς. Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος για την καγκελαρία Άρμιν Λάσετ εισηγείται, ως άλλος Σόιμπλε, την επιστροφή στην προτέρα κατάσταση της δημοσιονομικής ορθοδοξίας, της υποχώρησης του κράτους, των σκληρών περιοριστικών πολιτικών λιτότητας. Την ίδια στιγμή, ο ομοϊδεάτης του Έλληνας πρωθυπουργός προωθεί μια πολιτική στην εργασία και στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν ακόμα και τα όσα απαιτούσε η τρόικα στην περίοδο των Μνημονίων. Ενώ στην Ουγγαρία και στην Πολωνία των ακροδεξιών συντηρητικών κυβερνήσεων το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες υποχωρούν ραγδαία. Σε αντίθεση με τη στροφή των ΗΠΑ, όπου η διοίκηση Μπάιντεν προχωρά σε έναν προϋπολογισμό και μια στρατηγική που βάζει στο επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, την αύξηση των μισθών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη φορολόγηση των πλουσίων.

Τι έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας για το νέο σήμα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

 

«Καλοτάξιδο το νέο έμβλημα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο Twitter, με αφορμή το νέο σήμα της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ με κύρια συστατικά το αστέρι, τον άνθρωπο και την Αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσθέτει, «εύχομαι οι νέες και οι νέοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να το νοηματοδοτούν καθημερινά με τις αξίες και τους αγώνες τους». Και να γίνει το σύμβολό τους συνυφασμένο με την αλλαγή, τη νιότη και το μέλλον» έγραψε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.


Από το οκτάμηνο lockdown στη δεκάωρη εργασία

 

Η έρευνα της Palmos Analysis δημοσιεύεται σε μια μεταβατική περίοδο για την κοινωνία. Η παρατεταμένη περίοδος χάριτος που απολάμβανε η κυβέρνηση τελείωσε και την ακολουθεί ήδη μια περίοδος όπου οι πολίτες, βιώνοντας και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, αξιολογούν αυστηρότερα την κυβερνητική πολιτική. Μετά από εννιά μήνες, όπου το ζήτημα της πανδημίας απασχολούσε κυρίαρχα την κοινωνία, μεταβαίνουμε σε μια περίοδο όπου κυριαρχεί η αγωνία για την επόμενη ημέρα.

Για πρώτη φορά η ανεργία θεωρείται το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα (34% έναντι 27% τον Μάρτιο), ενώ μεγάλη αύξηση παρατηρείται τόσο στα ζητήματα των χαμηλών μισθών και των συνθηκών εργασίας (28% έναντι 18% τον Μάρτιο) όσο και στο ζήτημα της εγκληματικότητας, όπου σκαρφαλώνει στο 21% (8% τον Μάρτιο). Αντίθετα, παρατηρούμε μεγάλη πτώση στο θέμα της πανδημίας, καθώς κατρακυλάει στο 18% (48% τον Μάρτιο).

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν το νέο μωσαϊκό της επόμενης ημέρας στην πολιτική ζωή. Το 58% των πολιτών συνεχίζουν σταθερά να θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, ενώ μόνο το 33% πιστεύουν το αντίθετο. Το 65% των πολιτών πιστεύουν ότι ο νέος νόμος για τα εργασιακά πλήττει τους μισθούς και περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ μόλις το 18% ισχυρίζονται το αντίθετο. Αυτό το στοιχείο μας δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη μόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου μόνη της με 158 βουλευτές ψήφισε τον νέο αντεργατικό νόμο, αλλά είναι περιχαρακωμένη και από την κοινωνία, καθώς τη βρίσκει μαζικά απέναντί της σ’ ένα εμβληματικό γι’ αυτήν νομοθετικό έργο.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν το νέο μωσαϊκό της επόμενης ημέρας στην πολιτική ζωή. Το 58% των πολιτών συνεχίζουν σταθερά να θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, ενώ μόνο το 33% πιστεύουν το αντίθετο. Το 65% των πολιτών πιστεύουν ότι ο νέος νόμος για τα εργασιακά πλήττει τους μισθούς και περιορίζει τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ μόλις το 18% ισχυρίζονται το αντίθετο. Αυτό το στοιχείο μας δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι απομονωμένη μόνο στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου μόνη της με 158 βουλευτές ψήφισε τον νέο αντεργατικό νόμο, αλλά είναι περιχαρακωμένη και από την κοινωνία, καθώς τη βρίσκει μαζικά απέναντί της σ’ ένα εμβληματικό γι’ αυτήν νομοθετικό έργο.

Οι συνεχείς παλινωδίες των κυβερνητικών αρχών στο θέμα του εμβολιασμού και συγκεκριμένα στο εμβόλιο της AstraZeneca έχουν προβληματίσει τους πολίτες σε μεγάλο βαθμό. Το 72% των πολιτών πιστεύουν ότι με αυτούς τους αντιφατικούς χειρισμούς η κυβέρνηση καταφέρνει να ενισχύσει το αντιεμβολιαστικό κίνημα και κυρίως τις επιφυλάξεις και τους φόβους των πολιτών για τον εμβολιασμό.

Η Ν.Δ., πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα της και χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, το μόνο που καταφέρνει είναι να εντείνει την ανασφάλεια και τη δυσπιστία των πολιτών. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατορθώνει σταδιακά να απευθυνθεί σε ευρύτερα κομμάτια της κοινωνίας μέσα από τον ριζοσπαστικό προγραμματικό του λόγο και καλείται να δώσει προοπτική στον κόσμο για μια πιο δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία.

* Ο Κώστας Πουλάκης είναι μέλος της Κ.Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Ο Βασίλης Κικίλιας στρώνει το έδαφος της ατομικής ευθύνης

 

Την ώρα που το μεταλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει θέσει επί ποδός της υγειονομικές αρχές, το τείχος ανοσίας πηγαίνει για... φθινόπωρο (και αν) και το ΕΣΥ επιστρέφει απροετοίμαστο στην κανονικότητα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εμφανίζεται... ανεμελότερος και του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας μια εικόνα αναντίστοιχη της πραγματικότητας.

Ο Β. Κικίλιας, μιλώντας στο Euronews, στάθηκε για άλλη μια φορά στους πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ρίχνοντάς τους εξ ολοκλήρου το βάρος και τις ευθύνες για το στέλεχος Δέλτα, χωρίς ωστόσο να εξεταστεί γιατί δεν έχουν λάβει ακόμα το σκεύασμα. Εξάλλου, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν προλάβει λόγω μη διαθέσιμων ραντεβού το προηγούμενο διάστημα, ενώ αναμένεται ακόμα η έναρξη των κατ’ οίκον εμβολιασμών για όσους έχουν κινητικά προβλήματα.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Υγείας τόνισε ξανά ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς, σε πολύ υψηλό επίπεδο και με μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας να έχει πλέον εμβολιαστεί, παρότι όλοι οι επιστήμονες συνομολογούν ότι το τείχος ανοσίας δεν πρόκειται να χτιστεί εντός του καλοκαιριού. Μάλιστα, ο υπουργός απέφυγε να θέσει τον χρονικό ορίζοντα για το τείχος ανοσίας, κάνοντας αναφορά στις νέες ηλικίες, παρότι αυτή η ηλικιακή κατηγορία είναι που «τραβά» το εμβολιαστικό πρόγραμμα προς τα εμπρός.

Μίνι παράδεισος

Ο υπουργός Υγείας δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός ούτε για το ενδεχόμενο νέου lockdown, ενώ υπεραμύνθηκε του ανοίγματος στον τουρισμό, παρουσιάζοντας τη χώρα μας ως... μίνι παράδεισο, που συνδυάζει αρμονικά διακοπές και υγεία. «Πέρυσι οργανώσαμε και παρουσιάσαμε ένα υβριδικό σύστημα υγειονομικών μονάδων στα νησιά, με πολλαπλό testing, νοσοκομεία αναφοράς, αεροδιακομιδές και πλωτές διακομιδές και καταφέραμε αυτό το οποίο δεν είχαν άλλες μεσογειακές και ευρωπαϊκές χώρες: τη δυνατότητα να μείνουμε πέντε μήνες ανοιχτοί, από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο, και να έχουμε σημαντικό μερίδιο του τουρισμού σε σχέση με όλους τους άλλους. (...) Έτσι ξεπεράσαμε την κρίση αυτούς τους 15 μήνες και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε» δήλωσε ο Β. Κικίλιας, ξεχνώντας πάντως τις διαμαρτυρίες επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου οι οποίοι έχουν πολλά παράπονα από την κυβέρνηση για ελλιπή στήριξη, την ώρα που και το φετινό καλοκαίρι μοιάζει πολύ δύσκολο.

Διαστρεβλώσεις για το ΕΣΥ

Από τις απαντήσεις του Β. Κικίλια δεν έλειψαν και οι διαστρεβλώσεις για την κατάσταση στο ΕΣΥ, το οποίο, σύμφωνα με τον υπουργό, έμεινε όρθιο. Σε αυτούς τους 17 μήνες πανδημίας, ωστόσο, θυμόμαστε διαδρόμους γεμάτους ράντζα, διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, εφημερίες του τρόμου και υγειονομικούς που έδιναν ηρωική μάχη νυχθημερόν λόγω των ελλείψεων προσωπικού.

Η «ανεμελιά» φαίνεται ότι έχει ποτίσει για τα καλά το αφήγημα του Μαξίμου, με τα κυβερνητικά στελέχη να ετοιμάζουν από τώρα το σενάριο της ατομικής ευθύνης σε ενδεχόμενο νέο εκτροχιασμό της πανδημίας.

Κρίσιμο να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλη την Ευρώπη

 

«Ο κόσμος μετά την πανδημία αλλάζει. Η εδώ και τέσσερις δεκαετίες κυριαρχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου έχει αρχίσει πια να κλονίζεται» τόνισε στην τακτική συνάντηση Ευρωσοσιαλιστών ηγετών στο Βερολίνο, όπου βρίσκεται προσκεκλημένος ως παρατηρητής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η πανδημία αλλά και η κλιματική κρίση μας αναγκάζουν να ξαναδούμε και να ξαναθυμηθούμε ξεχασμένες προτεραιότητες και ανάγκες. Την ανάγκη πάνω από όλα να στηρίξουμε τη δημόσια Υγεία, με σταθερά και δυνατά, ισχυρά συστήματα Υγείας και κοινωνικής Πρόνοιας, την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση που απειλεί να καταστρέψει τον πλανήτη και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής που έχει επιφέρει η ραγδαία όξυνση των ανισοτήτων τα τελευταία χρόνια».


«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κρίσιμο παντού στην Ευρώπη να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις που μπορούν να δώσουν απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ζητήματα και να καλύψουν τις βασικές κοινωνικές ανάγκες που έχουν προκύψει» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ δήλωσε ότι «η πιθανότητα να προκύψει προοδευτική κυβέρνηση σε μία κρίσιμη χώρα, όπως η Γερμανία το επόμενο διάστημα, θα είναι κρίσιμη για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. Όπως επίσης, η κρισιμότητα αυτή αφορά και την Ελλάδα. Την Ελλάδα που έχει ανάγκη να κοιτάξει μπροστά. Σε μια Ευρώπη και έναν κόσμο που αλλάζει, να μην μείνουμε προσηλωμένοι στις συνταγές του χθες, που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία και την καταστροφή».

Το δικό μας «νέου τύπου» κόμμα

 

Αναδιφώντας στην εκατονταετή ιστορία του «προγονικού» μας PCI (Partito Communista Italiano) μέσω της ειδικής επετειακής εκδοτικής προσφοράς της εφημερίδας Η ΑΥΓΗ, συγκράτησα κατά πρώτο λόγο την επίμονη προτροπή τού Γκράμσι για αέναη επιδίωξη καλλιέργειας διαλεκτικής σχέσεως κόμματος - κοινωνίας με σκοπό την αμοιβαία επιμόρφωση και τη μετεξέλιξη του κόμματος σε «συλλογικό διανοούμενο». Είναι πραγματικά «επαναστατικό» εν έτει 1921 ο Γκράμσι να διανοίγει την ατραπό για την κουλτούρα της αντι-ηγεσίας και του εν γένει αντι-ελιτισμού για την ευρύτητα της πολιτικής διεργασίας!

Επίσης, το να κάνει ο Τολιάτι εμφατικά λόγο για την «αποπλειβειοποίηση» των εργατών ως μείζονα αποστολή του κόμματος συστήνει τον ορισμό της «ριζοσπαστικής» θέσεως! Η χειραφέτηση της τάξης των εργατών θα πραγματωθεί ουσιαστικά μόνο μέσω της επιμόρφωσής της. Κάθε εργάτης και διανοούμενος και πολλαπλασιαστής των ιδεών, «ηγέτης» στον χώρο της κοινωνικής του επενέργειας.

Η γκραμσιανή σχολή ουσιαστικά θεμελιώνει την μετα-μαρξιανή Αριστερά, μια Αριστερά πέρα από τη διακήρυξη του σαγηνευτικού «Κομμουνιστικού Μανιφέστου», με αποστολή την υλοποίηση ενός νέου κόσμου που είναι εφικτός άνευ αιματηρής πάλης. Ο κόσμος του σοσιαλισμού με ικανή και αναγκαία συνθήκη τη δημοκρατία, δηλαδή τον ουσιαστικά πλουραλιστικό κοινοβουλευτισμό με νέους συσχετισμούς δυνάμεων υπέρ των εργαζομένων, των νέων ανδρών και γυναικών, των φοιτητών, των διανοουμένων. Το ανοιχτό κόμμα σε κάθε περιθωριοποιημένη ή εν δυνάμει περιθωριοποιημένη «τάξη» πολιτών είναι το «όχημα» το οποίο οδηγεί στην πραγματική κοινωνική χειραφέτηση.

Ο δε Μπερλινγκουέρ με ακόμα πιο τολμηρό επιχείρημα κάνει λόγο για κόμμα ανοιχτό σε κάθε πολίτη που συμφωνεί με τις προγραμματικές του θέσεις, ακόμα και μη κομμουνιστή.

Όλα αυτά τα προκρίματα απολήγουν στο μεταπολεμικό σύνταγμα της Ιταλίας, το οποίο είναι διάχυτο από τη φιλοσοφία δικαίου του ιταλικού ανανεωτικού κομμουνισμού. Κατά τις μεταπολεμικές δεκαετίες οι Ιταλοί κομμουνιστές επιλέγουν τη «δύσβατη» ατραπό της διεκδίκησης και υλοποίησης θέσεων στο αστικοδημοκρατικό status quo.

Το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα των διαφορετικών πολιτών και ομάδων είναι αυτό το οποίο δίδει στο κόμμα τη δυνατότητα να συγκρούεται κριτικά και με το δογματικό ΚΚΣΕ και με τη «φυγόκεντρο» Σοσιαλδημοκρατία της δυτικής Ευρώπης, η οποία τείνει να «νοθεύει» τον πολιτικό της λόγο με αμφίσημες θέσεις.


Ακόμα και οι υπό την αλληλεγγύη και πνευματική καθοδήγηση του PCI απεργίες των εργατών στο Gruppo FIAT έχουν ως στόχευση την ενδυνάμωση της ταξικής τους θέσης, η οποία όταν πραγματώνεται απολήγει, μεταξύ άλλων, και στη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής του ομίλου. Οι κινητοποιήσεις αυτές ωθούν τη διοίκηση της FIAT στην απόφαση του να ιδρυθεί μονάδα παραγωγής στην ΕΣΣΔ, γεγονός το οποίο σήμανε, μεταξύ άλλων, και την αναβάθμιση των διεθνών οικονομικών και γεωπολιτικών σχέσεων της Ιταλίας με καινοτόμο πολιτικό - πολιτισμικό πρόσημο σε εποχές οξύτατης δογματικής αντιπαλότητας. Η ιδιωτική επένδυση μέσα στη «Μέκκα» τού «εφαρμοσμένου» μαρξισμού. Τι πιο ρηξικέλευθο!

Ο «ιστορικός συμβιβασμός» επιδιώκεται με τη Δεξιά εν καιρώ, οπότε η τελευταία παλεύει να απαγκιστρωθεί από τον εκκλησιαστικό δογματισμό όταν διεκδικεί τη δική της μεταπολεμική ανανέωση. Η Θεολογία δύναται να αξιοποιείται ως έμπνευση για συνδιαμόρφωση νομοθέτησης, δεν δύναται όμως να αφεθεί να την καθοδηγεί. Ακόμα και η Καινή Διαθήκη είναι ένα κείμενο «κωδικοποίησης» κοινωνικών συγκρούσεων και φιλοσοφίας δικαίου της επιείκειας. Η νομοθεσία είναι οικουμενική, καλείται να πλαισιώσει την κοινωνική οργάνωση διαφορετικών οντοτήτων.

Εκατό χρόνια μετά, ο Γκράμσι είναι κοντά μας με το ιταλικό του μπρίο και μας καλεί σε μια επανάσταση συνείδησης, μας καλεί να ανακαλύψουμε χαρίσματα που ούτε οι ίδιοι συνειδητοποιούμε ότι έχουμε. Ο δε Μπερλινγκουέρ μας καλεί κοντά του ακόμα κι αν δεν νιώθουμε Κομμουνιστές και μας θυμίζει ότι δεν είναι ανάγκη να είσαι κομμουνιστής για να αγαπάς τον κοινωνικά δίκαιο σκοπό. Ο Τολιάτι μας εμπνέει να ανασχέσουμε την «επαναπληβειοποίηση» του εργατικού κινήματος.

Ο δικός μας ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ως κόμμα «νέου τύπου» έχει κάθε δυνατότητα και κάθε ηθικό χρέος να λειτουργήσει. Αρχή της ισότητας, συλλογικά δικαιώματα, δομές κοινωνικής συνοχής, αδέσμευτη πατρίδα σε περιβάλλον ειρηνικού διεθνισμού είναι έννοιες οι οποίες τέρπουν τον νου κάθε δημοκρατικά ανήσυχου πολίτη. Η διαλεκτική σχέση του κόμματος με τον πολίτη αυτό είναι το «προικιό» της δεύτερης φοράς Αριστερά!

Στην Αριστερά, ακόμα κι αν δεν είμεθα άπαντες κομμουνιστές, είμεθα αδιαμφισβήτητα «κοινωνικοί δημοκράτες». Αγωνιούμε για τον άλλο διότι, πολύ απλά, ο «άλλος» είμεθα απαρέγκλιτα εμείς!

* Ο Δημήτρης Π. Κυριακαράκος είναι δικηγόρος, κάτοχος ΜΔΕ «Ευρωπαϊκό Δίκαιο και Πολιτική» Παντείου Πανεπιστημίου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέχασε την επιστροφή στα πλεονάσματα

 

«Τέλη Αυγούστου» θα γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ από το πακέτο του ταμείου ανάκαμψης, όπως εκτίμησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είναι θετική η γενικότερη εκτίμηση (σ.σ.: των ηγετών των κρατών - μελών) για την ευρωπαϊκή οικονομία και το ίδιο πιστεύω και για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», λησμονώντας την επιστροφή της χώρας στη γραμμή παραγωγής των υψηλών πλεονασμάτων από το 2023.

Δεν δίστασε μάλιστα να δηλώσει «εξαιρετικά αισιόδοξος» για τη δυνατότητα της χώρας μας «να απορροφήσει αυτούς τους πόρους και για το τεράστιο αναπτυξιακό όφελος, κυρίως τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, που θα έχει το σχέδιο Ελλάδα 2.0" στη σκιά της πρόσφατης ψήφισης του νομοσχεδίου που καταστρατηγεί το εργασιακό δίκαιο.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός -με αφορμή την «ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων» των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο του Eurogroup και την επικεφαλής της ΕΚΤ-, «η γενικότερη εκτίμηση για την πορεία της οικονομίας της Ευρώπης είναι θετική», συμπληρώνοντας ότι «είναι μια εκτίμηση την οποία συμμερίζομαι και εγώ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Ο «λαγός», η αξιολόγηση και οι απολύσεις

 

Μπορεί να χειροκροτούν ακόμη υποκριτικά τους “ήρωες” του ΕΣΥ, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλες ιδέες. Μπορεί να μιλούν γενικώς και αορίστως για προσλήψεις που ποτέ δεν γίνονται πράξεις, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν απολύσεις. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα εμφανίστηκε και ο βουλευτής - λαγός που, χρησιμοποιώντας μια ανώνυμη επιστολή κάποιου πολίτη που διαμαρτυρόταν για τις κακές υπηρεσίες που του παρείχαν σε δημόσιο νοσοκομείο, άνοιξε τη συζήτηση για αξιολόγηση του προσωπικού του ΕΣΥ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και όπως πολύ καλά γνωρίζουμε, αυτό που για τη Νέα Δημοκρατία ακολουθεί της αξιολόγησης δεν είναι τίποτε άλλο παρά απολύσεις και περαιτέρω μείωση προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ήταν ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ., ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, που έπαιξε τον ρόλο του λαγού στη Βουλή για να πάρει την πρέπουσα απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, αλλά όπως και να το κάνουμε η συζήτηση άνοιξε και η κυβέρνηση έκανε μια πρώτη κίνηση για την παρουσίαση των μελλοντικών της σχεδίων για τους “ήρωες” του υποστελεχωμένου ΕΣΥ που πλέον κατηγορούνται για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους. Ο βουλευτής της Ν.Δ. δεν δίστασε να κατηγορήσει το προσωπικό του ΕΣΥ, παραβλέποντας φυσικά τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησής του, που όλο αυτό το διάστημα, παρά τα χειροκροτήματα και τις κούφιες υποσχέσεις, έχει εγκαταλείψει τα δημόσια νοσοκομεία στη μοίρα τους σχεδιάζοντας τη μετά Covid εποχή. Μια εποχή σχεδιασμένη προς όφελος αυτών που την ώρα της έξαρσης των κυμάτων της πανδημίας λιποτάκτησαν από τη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ. Μια νέα, όπως τη βαφτίζουν, εποχή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία, που εδώ και μήνες, με την ανοχή της κυβέρνησης, αξιοποίησαν την πανδημία και τις τραγικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος για να αυξήσουν τα κέρδη τους σε βάρος των ασθενών και των υγειονομικών.

Ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στάση εργασίας της ΟΛΜΕ

 

Ευθεία παρέμβαση στη δικαιοσύνη, την οποία κάλεσε να προκηρύξει παράνομη και καταχρηστική την τρίωρη στάση εργασίας της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), πραγματοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πληροφορηθήκαμε χθες δυστυχώς ότι η ΟΛΜΕ επέλεξε να προκηρύξει απεργία για να εμποδίσει εξετάσεις νέων παιδιών που θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις σε ένα δημόσιο πρότυπο ή πειραματικό σχολείο. Για αυτό και προσφύγαμε άμεσα στη δικαιοσύνη και εκτιμώ και ελπίζω ότι η απεργία θα κηρυχθεί παράνομη έτσι ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά και να σταματήσουμε να είμαστε όμηροι τέτοιων ξεπερασμένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων» σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε συζήτηση με θέμα «Νέοι που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το Εξωτερικό», στο πλαίσιο των εργασιών του forum «project2030.gr» το οποίο διοργανώνει η ΟΝΝΕΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε στο αντεργατικό νόμο του Κωστή Χατζηδάκη που θέτει εμπόδια στις απεργίες, λέγοντας ότι «μια από τις θετικές επιπτώσεις του εργασιακού νομοσχεδίου που ψηφίσαμε είναι ότι αν η απεργία κηρυχθεί παράνομη δεν θα μπορεί να επιστρέψει από το παράθυρο σε κάποιο δευτεροβάθμιο φορέα».

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ κήρυξε στάση εργασίας τη Δευτέρα 11.00 – 14.00  για όσους και όσες επιθυμούν να μην εμπλακούν στις εξετάσεις των Πρότυπων (επιτηρητές/τριες κλπ) προκειμένου να καλυφθούν συνδικαλιστικά  και να εκφράσουν με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στο θεσμό των Προτύπων, στην υποχρεωτικότητα και στην άμισθη επιτήρηση.

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατέθεσε κατεπείγουσα αγωγή ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ως παράνομη και καταχρηστική την τρίωρη στάση εργασίας.

Αποθεώνουν το υπουργείο Πολιτισμού για έργο του ΣΥΡΙΖΑ

 

Την αντίδραση του πρώην υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου προκάλεσε δημοσίευμα που αναφερόταν στις ξένες κινηματογραφικές παραγωγές που γυρίζονται στην Ελλάδα.

Ο Λευτέρος Κρέτσος, αναφερόμενος σε δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» κάνει λόγο για «αποθέωση του υπουργείου Πολιτισμού».

«Δε γνωρίζουν ότι οι νόμοι/κανονισμοί/πόροι κτλ. με τους οποίους λειτουργούν τα κίνητρα και το ΕΚΟΜΕ είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ; Δε γνωρίζουν για ξένα τιμολόγια, για χαμηλό φόρο Netflix, για το ταμείο Εγγυοδοσίας και Επιχ. Συμμετοχών που κατάργησε η ΝΔ;» σημειώνει ο Λευτέρης Κρέτσος.

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το τριήμερο 2, 3 και 4 Ιουλίου

 

Τα επόμενα βήματα του κόμματος και τον οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα αναμένεται να συζητηθεί, στην προγραμματική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο  2, 3 & 4 Ιουλίου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε αυτή θα συμμετέχουν - σύμφωνα με την απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου (Ιανουάριος 2021) - όλα τα μέλη των νέων νομαρχιακών επιτροπών, της  κοινοβουλευτικής ομάδας και της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και της ΚΕΑ.

Την Παρασκευή 2/7/2021, ημέρα έναρξης της προγραμματικής συνδιάσκεψης, η εναρκτήρια συνεδρίαση θα γίνει στο Κατράκειο Θέατρο και θα είναι ανοιχτή.

Ενόψει της προγραμματική συνδιάσκεψης θα μιλήσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  Αλέξης Τσίπρας.

Το πρόγραμμα της συνδιάσκεψης διαμορφώνεται ως εξής:

Παρασκευή 2/7/2021

19:00:  Εναρκτήρια συνεδρίαση στο Κατράκειο Θέατρο Νίκαιας με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα.

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή ενώ οι σύνεδροι από την περιφέρεια θα συμμετέχουν μέσω ψηφιακής πλατφόρμας.

Σάββατο 3/7/2021

10:00-14:00 :  Διαδικτυακά  “στρογγυλά τραπέζια”  με τις εξής θεματικές:

1.Οικονομία

2.Περιβάλλον

3.Εργασία

4.Κοινωνικό Κράτος

5.Πολιτισμός

6.Κράτος-Δημοκρατία-Θεσμοί

Οι σύνεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε όποια θεματική επιθυμούν.

18:00-22:00: Ολομέλεια προγραμματικής συνδιάσκεψης

Κυριακή 4/7/2021

10:00-14:00:  – Ολομέλεια προγραμματικής συνδιάσκεψης – Συμπεράσματα

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης: Ο Κ. Καραμανλής να σταματήσει να ταλαιπωρεί τους πολίτες με τα «ανέκδοτά» του

 

«Εδώ και δύο χρόνια, το θέμα των δημόσιων μεταφορών της Θεσσαλονίκης έχει καταφέρει να γίνει μεγαλύτερο ανέκδοτο κι από την “τρύπα του Κούβελα”. Κι αν κάποτε ο κόσμος γελούσε με τον συνδυασμό των λέξεων “Μετρό” και “Θεσσαλονίκη”, τώρα πια τα λεωφορεία ήρθαν για να συμπληρώσουν το τρίπτυχο. Αν όμως ο κ. Καραμανλής έχει ανάγκη από γέλιο στη ζωή του, ας βρει άλλο τρόπο από το να ταλαιπωρεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι μεθοδεύσεις ακύρωσης της σύμβασης αγοράς νέων αστικών λεωφορείων που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντικατάστασή του με αγορά 49 μεταχειρισμένων οχημάτων στην ίδια τιμή, έγινε στο όνομα της πανδημίας, με αμέριστο συμπαραστάτη τον δήμο Θεσσαλονίκης. Βέβαια το τελικό κόστος πενταπλασιάστηκε λόγω των εξόδων μεταφοράς, συντήρησης και στάθμευσης. Τελικά από τα 49 λεωφορεία κατάφεραν να κυκλοφορήσουν μόνο τα 17! Αυτές οι λεπτομέρειες όμως δεν απασχολούν τον κ. Καραμανλή, καθώς το “λεφτόδεντρο” φυτρώνει εδώ και δεκαετίες στην αυλή της οικογενείας του.

Δε φυτρώνει όμως στην αυλή του κάθε εργαζόμενου που πλέον δεν έχει τρόπο να πάει στη δουλειά του. Προχθές ανακοινώθηκε ότι και τα 17 λεωφορεία που κατάφεραν να κυκλοφορήσουν, αποσύρονται στα αμαξοστάσια για όλο το καλοκαίρι επειδή δε διαθέτουν ούτε κλιματισμό, ούτε παράθυρα που να ανοίγουν! 

Το ανέκδοτο συνεχίζεται κι από το γεγονός ότι δε θα μπορέσουν καθόλου να κυκλοφορήσουν κατά τους θερινούς μήνες, καθώς η χαμηλή τους ιπποδύναμη δεν επιτρέπει την εγκατάσταση κλιματισμού που, ούτως ή άλλως, θα ανέβαζε ακόμα περισσότερο το κόστος.

Η μόνη λύση για τον κ. Καραμανλή, είναι να προμηθεύσει με ηλεκτρικά πατίνια τους κατοίκους της πόλης ώστε να καταφέρουν να πάνε στις δουλειές τους. Έτσι, θα συνεχιστεί η παράδοση παραγωγής ανέκδοτων από την παράταξή του για την πόλη της Θεσσαλονίκης. 

Ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης, η μόνη προϋπόθεση που θέτουμε είναι να μετακινούνται υποχρεωτικά με πατίνι ο ίδιος, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καθώς και οι ιδιώτες μέτοχοι, στων οποίων τα χέρια ετοιμάζεται να ξαναδώσει η κυβέρνηση τον Ο.Α.Σ.Θ. Αφού δεν τα κατάφεραν να διαλύσουν εντελώς τον φορέα στην προηγούμενή τους θητεία, ας το κάνουν τώρα. Απλά να ξέρουν ότι θα μας βρούνε μπροστά τους».

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό συμβούλιο

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης μάλλον μπέρδεψε τους μπλε φακέλους διαβάζοντας αυτούς του 2019. Του θυμίζουμε ...