Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τίμησε τον Γρηγόρη Λαμπράκη

 

Τον αγωνιστή της ειρήνης, της δημοκρατίας και της αριστεράς, Γρηγόρη Λαμπράκη, τίμησε σήμερα 22 Μαΐου, 58 χρόνια από τη δολοφονία του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεσσαλονίκης.

Ήταν Τετάρτη 22 Μαΐου 1963 όταν διαδραματίστηκε στη Θεσσαλονίκη μια από τις κορυφαίες στιγμές της σύγχρονης τραγωδίας, που θα σφράγιζε ανεξίτηλα την ιστορία της χώρας. Ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης, 51 ετών, υφηγητής της Ιατρικής και βαλκανιονίκης, έπεφτε θανάσιμα τραυματισμένος,  από τους παρακρατικούς φονιάδες Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη, που εφόρμησαν με «τρίκυκλο» εναντίον του. Κλινικά νεκρός, «ο μαραθωνοδρόμος της ειρήνης» άφησε την τελευταία του πνοή στις 27/5/1963 στο ΑΧΕΠΑ.

Αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο το οποίο έχει αναγερθεί προς τιμήν του βουλευτή της Αριστεράς στο σημείο της δολοφονίας του από το δεξιό παρακράτος στη συμβολή των οδών Σπανδωνή, Ερμού και Βενιζέλου.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ήταν ο συντονιστής της Ν.Ε. Α΄ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς και ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε.  Β΄ Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Εδιρνέλης. Παρευρέθησαν επίσης οι βουλευτές Α΄ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Αμανατίδης και Χρήστος Γιαννούλης και Β΄ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη και Σωκράτης Φάμελλος, ο πρώην βουλευτής, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο οποίος μίλησε για τα γεγονότα, καθώς και αγωνιστές της αντιδικτατορικής αντίστασης.

Καλογρίτσας σε βουλευτές της ΝΔ: "Είστε χέστες!!!"

 

Ιερό μένος διακατέχει τον βασικό μάρτυρα της Ν.Δ. Χρήστο Καλογρίτσα με τους Χούρι. Είναι χαρακτηριστικός ο επεισοδιακός τρόπος με τον οποίο ολοκλήρωσε την κατάθεσή του το βράδυ της Πέμπτης, αλλά και το γεγονός ότι παρουσιάζει τους Άραβες επιχειρηματίες ως να έχουν σχέση με το Ισραήλ, την κυβέρνηση Νετανιάχου και άλλες... υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν έχει καν προτείνει τους Χούρι για να τους καλέσει ως μάρτυρες και δεν δείχνει καμία διάθεση γι’ αυτό. Όμως ο μάρτυρας κατηγορίας που έφερε η Ν.Δ. πιέζει και απαιτεί από την πλειοψηφία. Αρχικά έχει αποστείλει εξώδικο υποστηρίζοντας πως αν δεν κληθούν οι Χούρι, η Επιτροπή θα καταστεί «φάρσα – παρωδία».

Την Πέμπτη, στη συνεδρίαση της Προκαταρκτικής, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, ο Χρ. Καλογρίτσας επανήλθε και αποκάλεσε «χέστες» τους βουλευτές επειδή δεν καλούν τους ιδιοκτήτες της CCC. «Ψάξτε τους Άραβες που σας έλεγα! Τολμάς; Είστε χέστες!» φέρεται να φώναξε σε έξαλλη κατάσταση ο Χρ. Καλογρίτσας μπροστά στους εμβρόντητους βουλευτές, κάνοντας και τις σχετικές προσβλητικές χειρονομίες. Το επεισόδιο έγινε στο τέλος της συνεδρίασης, όταν ο Χρ. Καλογρίτσας κήρυξε τη λήξη της μονομερώς λέγοντας: «Καλά είμαι. Δεν είμαι άρρωστος. Δεν μπορώ να απαντήσω. Να μείνω εδώ όλη τη νύχτα, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Είμαι υγιέστατος, είμαι καλά, έχω και αυτόν τον Πολάκη εδώ, δεν το διακινδυνεύω, αλλά δεν μπορώ να απαντήσω. Ψυχικά δεν έχω τη δύναμη να απαντήσω».

Ο Χρ. Καλογρίτσας αποκαλεί συνεχώς «απατεώνες» τους Χούρι και για κάποιον λόγο τους ταυτίζει με το Ισραήλ. «Αφού πληροφορήθηκα -γιατί κάποτε είχα και τη δήθεν ιδιότητα να πληροφορούμαι- γι' αυτή την εταιρεία, νόμιζα ότι αυτό το κανάλι δεν θα ήταν ένα κανάλι, όπως έλεγαν, να απευθύνεται στους αραβικούς πληθυσμούς της Ευρώπης κ.λπ. Πίστευα, δηλαδή, ότι ήταν ένα μπροστινό κανάλι, το οποίο θα καθοδηγούνταν, τουλάχιστον στο μέρος το δικό τους, από Ισραηλίτες -έτσι πίστευα εγώ- και άλλες υπηρεσίες», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη Δευτέρα, όταν υποστήριζε ότι διαφωνούσε να συνεργαστεί με την CCC και ότι «δεν θα ήθελα να βρίσκομαι σε τέτοια σχέση».

Υπογραμμίζεται ότι ο μάρτυρας της Ν.Δ. επανήλθε στους ισχυρισμούς του και την Τρίτη. «Όταν είχα τις αμφιβολίες μου για τους συγκεκριμένους Άραβες, τότε μου είπαν ότι 'ξέρεις, αυτή η CCC μας στήριξε και στη συνάντηση που είχαμε με τον Νετανιάχου' τον Ιανουάριο, αν θυμάμαι καλά», κατέθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης, όμηρος των γαλάζιων φυλών

 

Σεισμικές δονήσεις προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ρήγματα που δημιουργούν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. οι νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και οι παραλείψεις της κυβέρνησης. Πηγή ανησυχίας για το κυβερνητικό επιτελείο αποτελεί η διαπίστωση ότι οι πρόσφατες διαρροές -κατά την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια- αλλά και οι γενικότερες αντιδράσεις προέρχονται από τις πτέρυγες που βρίσκονται στη σκιά των πρώην πρωθυπουργών της παράταξης. Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλέσει άμεσα τους βουλευτές με σκοπό να βάλει φρένο στην εξάπλωση της δυσαρέσκειας. Ομολογία αδυναμίας ελέγχου της Κ.Ο. από τον πρωθυπουργό -για «σκορποχώρι» έκανε λόγο κυβερνητικός αξιωματούχος- αποτελεί η ιδιότυπη καραντίνα της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, σε αντιδιαστολή με το πλήρες άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων!

Ανησυχία για τις κινήσεις του «καραμανλικού» μπλοκ

Οι πρόσφατες διαφοροποιήσεις των Μαριέττας Γιαννάκου και Όλγας Κεφαλογιάννη δεν αποτέλεσαν κεραυνό εν αιθρία για τους ενοίκους του Μαξίμου, καθώς είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για τη διαφορετική γραμμή πλεύσης τους. Το βασικό ερώτημα που βασανίζει το κυβερνητικό επιτελείο είναι αν η αρνητική στάση των δύο πρώην υπουργών αποτελεί την αφετηρία ευρύτερων αντιδράσεων του καραμανλικού μπλοκ έναντι της προωθούμενης πολιτικής. Ο πανικός που προκαλεί το ανωτέρω εφιαλτικό σενάριο εξαναγκάζει σε πυροσβεστικές κινήσεις τους στενούς συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη. «Κάθε νομοσχέδιο έχει διαβαθμισμένη πολιτική οντότητα. Σε νομοσχέδια υψηλής ευαισθησίας, που άπτονται ατομικών δικαιωμάτων, είναι πιο δεκτικές οι διαφοροποιήσεις» επεσήμανε προχθές ο Γιώργος Γεραπετρίτης εκπέμποντας ένα σήμα γενναιόδωρης ανεκτικότητας. Ο υπουργός Επικρατείας μάλιστα ζήτησε «να είμαστε κοινοβουλευτικά ώριμοι» και «να δεχόμαστε κυβερνητικές αποκλίσεις»! Σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υποστηρίξει ο Μητσοτάκης το νομοσχέδιο Τσιάρα στη Βουλή. Στο τέλος, ωστόσο, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της... φυγομαχίας, καθώς εκτιμήθηκε ότι η άκαμπτη στάση των κ. Γιαννάκου - Κεφαλογιάννη θα άφηνε βαθιές ρωγμές στο προσωπικό προφίλ του πρωθυπουργού.

Κομματική πειθαρχία έναντι του οδοστρωτήρα

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο, αφού επιχείρησαν, με την αρωγή της πλειονότητας των ΜΜΕ, να υποβαθμίσουν το ναυάγιο με την αναγκαστική συνεπιμέλεια, κοιτούν με ανησυχία την επόμενη ημέρα. Στο μικροσκόπιο του Μαξίμου έχουν τεθεί οι γαλάζιες ενστάσεις που καταγράφονται έναντι του οδοστρωτήρα των εργασιακών σχέσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δέκα βουλευτές εκφράζουν έντονους προβληματισμούς έναντι του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ήδη, η βουλευτής και εργατολόγος -προσκείμενη στη σαμαρική πτέρυγα- Άννα Ευθυμίου εξήγησε (σ.σ.: ενόψει της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση) ότι «η σχέση εργοδότη και εργαζόμενων δεν είναι μια ισότιμη σχέση». Παράλληλα, ο άξονας Μαξίμου - υπ. Εργασίας συναντά προσκόμματα στην προσπάθεια να συγκροτήσει από τώρα μια ομάδα βουλευτών με έντονο πολιτικό αποτύπωμα, που θα τεθεί στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης του νομοθετήματος. Οι ίδιοι κύκλοι εκφράζουν τη βεβαιότητα πως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα είναι εκτός της γαλάζιας λίστας!

Σε αυτό τον φόντο, κυβερνητικές πηγές προειδοποιούν ότι θα τεθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ενώ, όπως είπε με νόημα και ο κ. Γεραπετρίτης, «το κάθε νομοσχέδιο έχει διαβαθμισμένη πολιτική οντότητα. Για τον προϋπολογισμό ή για αναπτυξιακά και οικονομικά, φορολογικά, μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια, δεν νοείται διαφοροποίηση». Επιπλέον, τα γαλάζια βλέμματα στρέφονται και στον συνδικαλιστικό χώρο, καθώς η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις σε κομβικές πτυχές του νομοσχεδίου όπως «η κατάργηση της απεργίας».

Όμηρος των Πρεσπών

Τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθιστούν όμηρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η άρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να στηρίξουν τα πρωτόκολλα απαγορεύει κάθε σκέψη για επιβολή κομματικής πειθαρχίας! Φημολογείται μάλιστα ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Καραμανλής θα παραδώσει την έδρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης κρατά ακόμα στο συρτάρι τις συμφωνίες με τη γειτονική χώρα συνυπολογίζοντας και το γεγονός ότι βουλευτές της Ν.Δ. από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο σχεδιάζουν να στοιχηθούν πίσω από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Η κυβίστηση έναντι της φαρμακευτικής κάνναβης

Θεαματική κυβίστηση στη στάση της Ν.Δ. έναντι της φαρμακευτικής κάνναβης αποτέλεσε η θετική ψήφος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, προχθές, στη Βουλή, στο σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης. Πολλοί γαλάζιοι βουλευτές «ψήφισαν με βαριά καρδιά», σύμφωνα με κοινοβουλευτικές διαρροές, κι ενώ στο Μαξίμου υπήρχε αγωνία μέχρι την τελευταία στιγμή για πιθανές νέες διαφοροποιήσεις... Η περιβόητη "συγγνώμη" του Άδωνι Γεωργιάδη στον Νίκο Καρανίκα (έναν από τους κεντρικούς στόχους του «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου») με αφορμή τη λαϊκίστικη ρητορική της Ν.Δ. από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σηματοδότησε την αλλαγή πλεύσης της παράταξης. Προκάλεσε όμως και τη δυσανεξία του Μάκη Βορίδη αλλά και μιας σειράς βουλευτών που στοχεύουν στο υπερσυντηρητικό ακροατήριο.

Βέλη για Παιδεία και εγκληματικότητα

Επιπροσθέτως, σε πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εξελίσσεται το «αντάρτικο» του Κωνσταντίνου Τζαβάρα, που διαμηνύει ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής λόγω του κλεισίματος δύο πανεπιστημιακών σχολών στον Πύργο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. -που θεωρείται ως το παλαιότερο στέλεχος της καραμανλικής πτέρυγας- βάλλει κατά της Ν. Κεραμέως καθώς, αφού υποστήριξε ότι “με την ελάχιστη βάση εισαγωγής ούτως ή άλλως θα μειωθούν οι σχολές”, διερωτάται «γιατί αυτό να γίνει εκ των προτέρων». Τις τελευταίες ψηφίδες στο γαλάζιο μωσαϊκό των ενστάσεων έβαλαν τα tweets των Γιώργου Κύρτσου και Γιώργου Κουμουτσάκου με αφορμή το γεγονός ότι «η κατάσταση ξεφεύγει» και «εξελίσσεται σε μάστιγα» στο μέτωπο της βαριάς εγκληματικότητας...

Η «ατζέντα» Μητσοτάκη και το σχέδιο Τσίπρα

 

«Ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα» δίδασκε τα απείθαρχα πλήθη των... υπηκόων του ο  Έλληνας πρωθυπουργός την περασμένη Δευτέρα, έξαλλος που δεν είχαν την υπευθυνότητα να κάνουν ένα weekend στην Τήνο, όπως έκανε ο ίδιος μετά της συζύγου∙ αλλά, με την άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων, ξεχύθηκαν στην αττική ύπαιθρο σαν πρόβατα που το ’σκασαν απ’ το μαντρί.

«Ο πρόεδρος ανησύχησε ότι η απειθαρχία μπορεί να κοστίσει την αλλαγή της ατζέντας για σταδιακή και ελεγχόμενη επιστροφή στην κανονικότητα» προσπάθησε να τον δικαιολογήσει στενός συνεργάτης του απ’ το Μαξίμου: «Βλέπεις, η άρση των περιορισμών και τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας και την πίεση του ΕΣΥ δίνουν το περιθώριο στον κ. Μητσοτάκη για μετατόπιση της πολιτικής ατζέντας σε κεντρώα κατεύθυνση: σε θέματα που αφορούν την προοδευτική, ας πούμε, πλευρά του εκλογικού σώματος, ελπίζοντας ότι θα εδραιώσει την κυριαρχία του στο πολιτικό κέντρο, πιέζοντας ακόμα περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ναι, μάλιστα, του απάντησα γελώντας... «Νομίζει ότι θα παραμυθιάσει την κοινωνία με απατηλές δικαιωματικές φανφάρες για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, την ομοφοβία, την αμφιφοβία, την τρανσφοβία, τα ζώα συντροφιάς κ.λπ. Ενώ ταυτόχρονα προμοτάρει, μέσω των φιλίων του ΜΜΕ, ‘κοσμογονικές αλλαγές και συνθήκες ανάπτυξης αντίστοιχης της δεκαετίας του ’60 (!), με κινητήρια δύναμη το ζεστό χρήμα του ταμείου ανάκαμψης’: κλείνοντας το μάτι στην κρατικοδίαιτη οικονομική ελίτ για... επιστροφή στη δανειακή αφθονία»!.. Μετά «σούπερ διευκολύνσεων από τέσσερα κανάλια χρηματοδότησης», παρακαλώ...

***

Καθώς η πανδημία υποχωρεί -αν υποχωρεί- αφήνει πίσω της μια συντετριμμένη παγκόσμια κοινωνία, βυθισμένη στην ανεργία, τη φτώχεια, την κατάθλιψη, τον θάνατο.  Έχω την αίσθηση ότι, γι’ αυτή την παγκόσμια κοινωνία, την ευρωπαϊκή και πάντως την ελληνική κοινωνία το δίλημμα δεν είναι «επιστροφή στην κανονικότητα», αλλά «επιστροφή στο μέλλον».

Ούτως ή άλλως, η λέξη «κανονικότητα» μπάζει από παντού. Μια ακόμα «αμερικανιά» είναι, που εγκαταστάθηκε στη χαμένη στη μετάφραση ρητορεία των Ελλήνων κυβερνητικών της μνημονιακής περιόδου∙ και, μέσω της ελαφρώς αγράμματης και αρκούντως άβουλης δημοσιογραφίας των καιρών, εγκαταστάθηκε στην καθομιλουμένη. Με συνήθη προπομπό τη λέξη «επιστροφή» να φορτίζει την ανούσια λέξη - στόχο «κανονικότητα», με ίχνη ομηρικής νοσταλγίας.

Νοσταλγία για τι ακριβώς; Για επιστροφή στην καμουφλαρισμένη με fake δικαιωματικά παραφερνάλια νεοφιλελεύθερη κανονικότητα τύπου Σημίτη, που, για λόγους ψηφοθηρίας, υπαινίσσεται ο κ. Μητσοτάκης;  Ή μήπως για επιστροφή στη μνημονιακή... κανονικότητα -την οποία, μεθοδικά, αποκαθιστούσε απ’ την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του και αργότερα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας- γκρεμίζοντας κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Ούτε λόγος... Επιστροφή στο μέλλον είναι η μεγάλη νοσταλγία της συντετριμμένης παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών που βγαίνει -αν βγαίνει- απ’ την πανδημία: μια κάποια επιστροφή στο μέλλον όπως το υπόσχονται -αν το υπόσχονται- οι «Δυο μικρές... κεντροαριστερές ελπίδες» που αναδύονται ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού (προσωποποιούμενες στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη Γερμανίδα Ανναλένα Μπέρμποκ του κόμματος των Πρασίνων), όπως τις περιέγραφα στο κείμενό μου στην ΑΥΓΗ της Κυριακής 9.5.2021: ως σημεία ενός ανατέλλοντος πολιτικού εξανθρωπισμού στο λυκόφως μιας εποχής ετοιμοθάνατης (της εποχής του αχαλίνωτου οικονομισμού) που αρνείται να πεθάνει...

***

Μια τρίτη ελπίδα για «επιστροφή στο μέλλον» αναδύεται εξ αριστερών της χώρας μας. Είναι μια ελπίδα με αρκούντως επιτυχημένο κυβερνητικό παρελθόν, που, στη σημερινή της εξέλιξη (ως ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ηγέτη τον Αλέξη Τσίπρα), έχει την αφετηρία της στη συνάντηση της ιδέας της δικαιοσύνης και της ιδέας της προόδου.

Διότι, όπως υποστηρίζει ο Ζακ Ζιλιάρ:* «Δεν νοείται Αριστερά που δεν θα επιδιώκει την πραγμάτωση της δικαιοσύνης μέσα στο πλαίσιο της προόδου. Η αναγκαιότητα της δικαιοσύνης είναι ριζωμένη στις αριστερές καρδιές, αλλά είναι γεγονός ότι η πρόοδος υφίσταται σκληρή κριτική, πόσο μάλλον όταν τη μετράμε με όρους ανάπτυξης. Ωστόσο οι πιο τολμηροί μεταξύ των σοσιαλιστών δεν είναι πλέον επαναστάτες, ούτε καν θιασώτες των εθνικοποιήσεων. Είναι κεϋνσιανοί μέχρις εσχάτων...».

«Για να καταφέρει η ελληνική οικονομία να συμμετέχει σε μια διαδικασία επαναφοράς και προσανατολισμού προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης, χρειαζόμαστε ένα σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την Υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζοντας τη στρατηγική του κόμματός του.

Βλέπετε, στην «επιστροφή στο μέλλον» η εναλλακτική επιλογή δεν είναι Μαρξ εναντίον  Άνταμ Σμιθ, αλλά Κέυνς εναντίον Μίλτον Φρίντμαν.

Αλέξης Τσίπρας: Το New Deal στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου μανιφέστου Μητσοτάκη

 

Τη μαύρη περίοδο της κρίσης, από το 2010 έως το 2015, υπολογίζεται ότι 200.000 νέοι επιστήμονες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, εγκατέλειψαν την Ελλάδα των Μνημονίων. Μια από τις μεγαλύτερες πληγές που άφησε η κρίση στη χώρα μας. Οι κυβερνήσεις Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να θυσιάσουν μια ολόκληρη γενιά, που πλήρωσε τα σπασμένα των Μνημονίων. Έντεκα χρόνια μετά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εκλέχτηκε υποσχόμενη πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές και τη μετατροπή του brain drain σε brain gain, στρώνει το έδαφος για ακόμη μια χαμένη γενιά.

Σημείο χωρίς επιστροφή

Ο κόσμος βρίσκεται σε σημείο τομής. Ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Ως εκ τούτου, οι πολιτικές που θα ακολουθήσουν οι πολιτικές ηγεσίες διεθνώς θα καθορίσουν τους όρους ανάπτυξης, ζωής, της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της εργασίας για τις επόμενες δεκαετίες. Πρόκειται για μια συζήτηση που έχει ανοίξει σε όλο τον πλανήτη, με την ομιλία Μπάιντεν στο Κογκρέσο να θεωρείται εμβληματική. Ο μετριοπαθής Πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε δημόσια για την αποτυχία των νεοφιλελεύθερων εμμονών και την ανάγκη ενός νέου μοντέλου, αυξήσεις στους μισθούς, πράσινη μετάβαση, δείχνοντας πως αναπόφευκτα οι κυβερνήσεις θα κληθούν να αναμετρηθούν με τα νέα ερωτήματα.

Δύο σχέδια, δύο κόσμοι

Στην Ελλάδα ξεδιπλώνονται δύο σχέδια με φόντο τη μεγάλη ευκαιρία που δίνουν τα 32 δισ. του ταμείου ανάκαμψης, τα 14 δισ. δανείων από ευρωπαϊκά κονδύλια, η άρση των δημοσιονομικών περιορισμών. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. μετατρέπει το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο Πισσαρίδη σε σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Ως πολιτική και ιδεολογική επιλογή, χωρίς Μνημόνια και καταναγκασμούς. Αναδιανομή του πλούτου προς τα πάνω, για τις μεγάλες επιχειρήσεις και το 1% των ισχυρών, εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πλήρης απορρύθμιση της εργασίας με κατάργηση οκταώρου και φτηνές υπερωρίες, ιδιωτικοποιήσεις νευραλγικών τομέων του κοινωνικού κράτους, ακόμα και στον χώρο της Υγείας, "επενδύσεις" σε βάρος του περιβάλλοντος.

New Deal, με την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πιάνει το νήμα της διεθνούς συζήτησης παρουσιάζοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση, που εκκινεί από την παραδοχή πως το σχέδιο για τη νέα εποχή μετά την πανδημία δεν μπορεί παρά να βασίζεται στη στήριξη των νέων, την ενίσχυση της εργασίας, των δικαιωμάτων και των μισθών, την καταπολέμηση των ανισοτήτων τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα New Deal, μια συνολική στρατηγική για την οικονομία και την κοινωνία (βλ. αναλυτικά σελίδες 16-17).

Απαντώντας στα κρίσιμα ερωτήματα, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη καταρτίσει και παρουσιάσει τις αναλυτικές προτάσεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού "κορωνοχρέους" και για το νέο ΕΣΥ. Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πρόταση για την πράσινη μετάβαση, αφού η κλιματική κρίση και η αντιμετώπισή της θα καθορίσει ενδεχομένως συνολικά την πορεία των κοινωνιών και των οικονομικών σχέσεων τα επόμενα χρόνια. Και, φυσικά, για τα εργασιακά, αφού η σύγκρουση με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο - οδοστρωτήρα του Κ. Χατζηδάκη συνιστά τη μητέρα των μαχών για τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, δρομολογούνται και ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ενώ θα συνεχιστούν οι περιοδείες και οι επαφές με εργαζόμενους και εκπροσώπους τους, με στόχο την ενδυνάμωση του μετώπου για την υπεράσπιση του οκταώρου και των δικαιωμάτων.

Καταδικάζουν τους νέους στην ανεργία ή στη μετανάστευση

Κεντρική εκτίμηση του ηγετικού επιτελείου της Κουμουνδούρου αλλά και δεκάδων ακαδημαϊκών, εργατολόγων κ.λπ. είναι πως η εφαρμογή του εργασιακού νομοσχεδίου σε συνδυασμό με τα χτυπήματα στην Παιδεία και την έρευνα θα οδηγήσουν σε νέο κύμα brain drain. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι άνεργοι στη χώρα μας παραμένουν σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο, με τις προβλέψεις να είναι αποκαρδιωτικές. Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση της έρευνας και των πανεπιστημίων εξαφανίζεται, ενώ με την εφαρμογή του νόμου Κεραμέως 25.000 υποψήφιοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός pανεπιστημίων.

Επένδυση στην έρευνα

"Δεν πρέπει να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία των πόρων του ταμείου ανάκαμψης. Θα πρέπει να γίνει σημαντική επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην έρευνα και στην τεχνολογία", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους επιστήμονες, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτροπή ενός νέου κύματος φυγής των νέων στο εξωτερικό. Επένδυση στην έρευνα και στην οικονομία της γνώσης, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ώστε να "κουμπώσει" επάνω του το ανθρώπινο δυναμικό που μένει αναξιοποίητο, αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην εργασία, είναι βασικοί άξονας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τη δημοκρατία

Την ίδια στιγμή, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εντείνει τη θεσμική και πολιτική πίεση ώστε να βγει η δημοκρατία από την καραντίνα, ζητώντας την κανονική λειτουργία της Βουλής. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχουν κανονικά στις εργασίας του Κοινοβουλίου, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα. Όπως τονίζουν στην Κουμουνδούρου, ο Κ. Μητσοτάκης βάζει σε καραντίνα τη Βουλή για να κρύψει τις εσωκομματικές του διαφωνίες, που εκφράστηκαν με τις δυο τρανταχτές διαφοροποιήσεις στον νόμο για τη συνεπιμέλεια. Παράλληλα, η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζει να αποχωρεί από τις ονομαστικές ψηφοφορίες για όσο διάστημα οι βουλευτές δεν ψηφίζουν αυτοπροσώπως. Εξάλλου οι βουλευτές έχουν μπροστά τους το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και την "καυτή πατάτα" για τους γαλάζιους βουλευτές: Την κύρωση των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί υπό προϋποθέσεις

Στο μεταξύ, ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος Ανδρέας Ξανθός έθεσε το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Αναγνωρίζοντας ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς και σε μικρό ποσοστό, ιδίως για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Ενώ υπάρχει και ένα σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών Υγείας."Η θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων για την καθολική εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών είναι εύλογη και αναλογική του εκτιμώμενου κινδύνου", ανέφερε, σε δήλωσή του. "Πάντα με σεβασμό στους κανόνες δικαίου και στις σύγχρονες βιοηθικές προσεγγίσεις. Αλλά με προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής και στο καθολικό δικαίωμα στην υγεία". Τόνισε δε πως αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει με συντεταγμένο τρόπο, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν ακόμα εξαντληθεί όλα τα περιθώρια άρσης επιφυλάξεων και συναίνεσης των πολιτών.

Φωτιές στα μπατζάκια των αρίστων

 

Χωρίς πολιτικές αιχμές, χωρίς αναζήτηση υπευθύνων και χωρίς απαρίθμηση πληγέντων και καταστροφών κάλυψαν τη μεγάλη καταστροφή που προκάλεσε η φωτιά στα Γεράνια τα ΜΜΕ. Είδαμε τις αρχές να σπεύδουν, και ας μην έσπευσαν. Ούτε ως προς το 112. Αλλά ούτε και ως προς τον σχεδιασμό.

Λείπουν 29 πυροσβεστικά εναέρια μέσα, παραδέχτηκε ο Χαρδαλιάς ρίχνοντας τις ευθύνες... στην τύχη, γιατί είμαστε εκτός αντιπυρικής σεζόν. «Ήμασταν άτυχοι, διότι τα εναέρια μισθωμένα αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου μέχρι τις 10 Ιουνίου» είπε στην ενημέρωση.

Τη φωτιά στη Ν.Δ. όμως δεν την κάλυψαν τα κανάλια. Χωρίς τηλεοπτική συζήτηση και αντιπαραθέσεις, η υποχρεωτική συνεπιμέλεια ψηφίστηκε μέσα από ένα πέπλο τηλεοπτικής σιωπής και πρωθυπουργικής αφωνίας.

Ούτε οι διαφωνίες των φορέων ακούστηκαν, ούτε νύξη για τη διεθνή κατακραυγή της χώρας, ούτε για το ψήφισμα του ΟΗΕ, ούτε για τη Διεθνή Αμνηστία, ούτε καν για τις ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Η αντιπολίτευση αποκλείστηκε από τον δημόσιο διάλογο, μαζί και όλοι όσοι διαφωνούσαν. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και στη Μ. Γιαννάκου δόθηκε τηλεοπτικό βήμα μετά την ψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Ο Κ. Μητσοτάκης, μη θέλοντας να αντιμετωπίσει την αντιπολίτευση και τις βουλεύτριές του που διαφώνησαν ανοιχτά, θυμήθηκε πόσο σέβεται η Ν.Δ. τις διαφορετικές απόψεις και προτίμησε τη θαλπωρή του Μαξίμου.

Πόσο ευγενής είναι ο Γ. Λοβέρδος της Ν.Δ. το ακούσαμε από τους δημοσιογράφους του Mega και πόσο «κόσμια η δημοσιογραφική και πολιτική του διαδρομή» το πιστοποίησε ο Άδ. Γεωργιάδης σε tweet άμεσης πυρόσβεσης.

"Θα έρθει η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και θα κυρωθούν τα πρωτόκολλα, όπως λέγαμε προεκλογικά ότι θα γίνει" είπε ο υπουργός Ανάπτυξης στον ΑΝΤ1 επισημοποιώντας τη μεγαλειώδη κωλοτούμπα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Είχε προηγηθεί αυτή της κάνναβης...

"Δεν θα βγει φωτογραφία ο υπουργός Ανάπτυξης με έναν πρωθυπουργό;" αναρωτήθηκε ο Άδ. Γεωργιάδης (ΑΝΤ1). Σωστά, αλλά τη χώρα που είναι πρωθυπουργός ο Ζόραν Ζάεφ πώς τη λένε; Δεν θα σας πει. Είναι το απαγορευμένο όνομα για τους βουλευτές της Ν.Δ.

Τι θέλουν και δίνουν συνεντεύξεις στο εξωτερικό οι «άριστοι»; «The most important minister worldwide in terms of shipping» καμάρωσε για τον εαυτό του, ως τον σημαντικότερο υπουργό του κόσμου, ο Γ. Πλακιωτάκης, σε συνέντευξή του σε Πορτογάλους δημοσιογράφους.

Για να ακούσει, λίγο μετά, τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη να λέει: «Η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών τους λέει να κάνουν». «Οι πλοιοκτήτες δεν χρειάζονται την ελληνική κυβέρνηση. Δεν χρειάζονται το υπουργείο. Δεν χρειάζονται την IMO, τον πρωθυπουργό, μπορούν να χέσ...ν πάνω στον πρωθυπουργό», γιατί το 80% των πλοίων είναι με ξένη σημαία. Δεν τους νοιάζει η ελληνική.

Όταν τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα

 

Τα ανεύθυνα επικοινωνιακά παιχνίδια για την υγεία, με μια πανδημία που έχει συγκλονίσει τον κόσμο, είναι επικίνδυνα. Και μάλιστα στη δική μας χώρα, με μια κυβέρνηση η οποία πουλάει μονίμως φιγούρα, ύστερα από το οδυνηρό πάθημα του προηγούμενου καλοκαιριού, το τίμημα μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό για όλους και να μας βυθίσει σε σκληρή, παρατεταμένη κρίση.

Καλλιεργείται μια τεχνητή αισιοδοξία, πως η χώρα πέρασε τον κάβο και άρα οι πολίτες μπορεί να χαλαρώσουν. Ανακοινώνονται, όπως και πέρσι, πρωτόκολλα, για το απαραίτητο μεν άνοιγμα της οικονομίας, αλλά χωρίς το κράτος να διαθέτει μηχανισμούς ελέγχου, ώστε αυτά τα απαραίτητα πρωτόκολλα να εφαρμόζονται για να αποδώσουν.

Πλην όμως, υπάρχουν χώρες και κυβερνήσεις που δεν τσιμπάνε στην εσωτερική μας προπαγάνδα. Πρόσφατο παράδειγμα, οι ανακοινώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να αποφύγουν ταξίδια και διακοπές σε χώρες της πορτοκαλί λίστας, όπως η δική μας.

«Είναι πολύ σημαντικό -είπε- να συνειδητοποιήσει ο κόσμος τι είναι μια πορτοκαλί χώρα. Δεν είναι μια χώρα στην οποία θα πρέπει να πηγαίνουν για διακοπές. Ας είμαι πολύ ξεκάθαρος για αυτό. Αν κάποιοι παρ' όλα αυτά πάνε σε χώρα της πορτοκαλί λίστας, αν απαραιτήτως χρειάζεται να πάνε για κάποια επείγουσα οικογενειακή ή άλλη έκτακτη υπόθεση, τους παρακαλώ να έχουν κατά νουν ότι θα πρέπει να θέτουν εαυτούς σε απομόνωση για δέκα ημέρες όταν επιστρέψουν».

Κακό προηγούμενο, αν μάλιστα υιοθετηθεί και από άλλες χώρες που τροφοδοτούν τον θερινό τουρισμό στην Ελλάδα. Και τα νέα που αφορούν την πανδημία ταξιδεύουν τόσο γρήγορα όσο και ο ιός.

Για παράδειγμα, ιδιαίτερα ανησυχητική ήταν η ανίχνευση κορωνοϊού στα λύματα για την εβδομάδα 10-16 Μαΐου, καθώς σε μόλις 3 από τις 11 συνολικά παρακολουθούμενες περιοχές της χώρας εμφανίστηκε ουσιαστική υποχώρηση της επιδημίας. Οι υπόλοιπες 7 περιοχές είχαν είτε σταθερή είτε ανοδική πορεία, μεταξύ των οποίων και η Αττική.

Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν ότι αν κάπου τα πράγματα δεν πάνε καλά, θα καταφύγει σε νέα lockdown τοπικού χαρακτήρα, προκειμένου να αποτραπούν νέες εξάρσεις της πανδημίας, στην περίπτωση, βεβαίως, που «οι πολίτες δεν πειθαρχήσουν», όπως διαμηνύεται χαρακτηριστικά.

Για όλα θα φταίνε οι ανεύθυνοι πολίτες. Οι ανύπαρκτοι και σε μεγάλο βαθμό διεφθαρμένοι μηχανισμοί ελέγχου του κράτους δεν φταίνε ποτέ. Η κυβέρνηση ποτέ δεν φταίει και οι ανίκανοι υπουργοί της ποτέ δεν παραιτούνται και ποτέ δεν απολύονται, πλην του Γ. Βρούτση που διέταξε την απόλυσή του ο Φουρθιώτης!

Και όταν τα πράγματα ζορίζουν και οι υπηρεσίες προστασίας του πολίτη, που ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με διώξεις διαμαρτυρομένων για κυβερνητικές μεθοδεύσεις διαδηλωτών, πιάνονται κοιμώμενες, βγαίνει ο πρωθυπουργός και δίνει μια βαρύγδουπη εντολή να συλληφθούν οι δολοφόνοι του δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ. Στο μεταξύ, ούτε το σκούτερ που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Είναι τόσο καλά προετοιμασμένοι και σοβαροί που πανηγύρισαν για την εκτεταμένη και, φυσικά, χρήσιμη προληπτική εφαρμογή των self tests, αλλά δεν πρόσεξαν ότι στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει τη συσκευασία τους αναγράφεται: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».

Και τα εκατομμύρια τεστ που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι σήμερα κατέληξαν στα σκουπίδια ή τους κάδους ανακύκλωσης, αναγκάζοντας τους ειδικούς να εκπέμψουν σήμα συναγερμού, καθώς το υγρό που περιέχει το χρησιμοποιημένο τεστ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Το θέμα όμως είναι σοβαρό, διότι ένας νέος κύκλος έξαρσης της πανδημίας και τα συνεπακόλουθα lockdown θα έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες στη ζωή των Ελλήνων, καθώς το εφαρμοζόμενο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο δεν περιλαμβάνει καμιά πρόνοια για την κοινωνία και τις ανάγκες της.

Θα περιμένουμε, μας λένε, κάποτε η αγορά να αυτορυθμιστεί, οι μεγάλες επιχειρήσεις να κερδίσουν - και μετά, αν έχουν την καλοσύνη τα αφεντικά τους, να μας επιτρέψουν να εργαζόμαστε 8 ώρες την ημέρα και να μας πληρώνουν την υπερωριακή εργασία. Πόσο όμως αντέχει η στρεβλή παραγωγικά ελληνική οικονομία να περιμένει το θαύμα; Διότι για θαύμα θα πρόκειται, όταν το χαμένο διαθέσιμο εισόδημα για κατανάλωση θα συρρικνώσει δραματικά τη ζήτηση και τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και Πατούλης - Πυροσβεστική τσακώνονται για το ποιος φταίει που δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες!!!

 

Δύο χρόνια κοντεύει να κλείσει στην διακυβέρνηση της χώρας η άριστη κυβέρνηση της ΝΔ, δύο χρόνια κοντεύει να κλείσει στη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής ο Γιώργος Πατούλης και πάνω από 1 χρόνο είναι αρχηγός της Πυροσβεστικής ο αρχηγός της ΕΜΑΚ την περίοδο της τραγωδίας στο Μάτι Στέφανος Κολοκούρης, που προήχθη στη θέση που κατέχει σήμερα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Και όμως επί “άριστης” διακυβέρνησης σε χώρα και Περιφέρεια το επιχειρησιακό πλαίσιο, ποιος είναι δηλαδή υπεύθυνος να κάνει τι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπως φαίνεται δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Αποτέλεσμα είναι την ώρα που η φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και πλέον έχει φτάσει στην Αττική και τα Μέγαρα να τσακώνονται ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με τον αρχηγό και τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής για το ποιος φταίει που δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες.

Όλα ξεκίνησαν, όταν το πρωί της Παρασκευής, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος ΠΣ Στέφανος Κολοκούρης ανέφερε ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δυσκολεύτηκαν, καθώς δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της Περιφέρειας Αττικής, με τον Γιώργο Πατούλη να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένος.

«Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών ανήκει στο Δασαρχείο και την εποπτεύουσα αρχή που είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Θα έπρεπε να το γνωρίζει ως εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης που επισκέφτηκε το Αλεποχώρι, ενώ η Περιφέρεια επανέφερε το θέμα, βγάζοντας σχετική ανακοίνωση όπου ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Κόκκαλης, δηλώνει ότι «η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια».

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας» συμπλήρωσε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Η ευθύνη για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, όπως ορίζεται και από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ανήκει στο Δασαρχείο, που εποπτεύεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζει ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, όταν σε σημερινή παρέμβασή του σε ραδιοφωνική εκπομπή, ανέφερε ότι ως μια αιτία για την μη γρήγορη κατάσβεση της φωτιάς, που μαίνεται εδώ και δύο ημέρες και την αδυναμία οριοθέτησης του τεράστιου μετώπου της, είναι και η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, για τη δημιουργία των οποίων αρμόδια θεωρούσε την Περιφέρεια.

Η δημόσια παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ποια είναι η αλήθεια, ήταν καταλυτική, αλλά δεν αρκεί. Είναι προφανές πως ένα στέλεχος που εκπροσωπεί μια τόσο κρίσιμη για την πολιτική προστασία των τοπικών μας κοινωνιών υπηρεσία, οφείλει να γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες κι ευθύνες των φορέων του Κράτους.
Πώς θα αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς, όταν στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αγνοούν τα στοιχειώδη; Θεωρούμε αυτονόητο ότι ο Aρχηγός της Πυροσβεστικής, θα πράξει ό,τι απαιτείται για την αποκατάσταση της αλήθειας.
Σε κάθε περίπτωση η άποψη αυτή δεν αναιρεί τη δημόσια διακηρυγμένη θέση μας ως Περιφέρεια Αττικής ότι τιμούμε κι αναγνωρίζουμε το τεράστιο έργο και προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού της Πυροσβεστικής, το οποίο στηρίζουμε με κάθε τρόπο.

Επισημαίνεται πως σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο οι αρμοδιότητες ορίζονται ως εξής:

Τα Δασαρχεία (Αποκεντρωμένη Διοίκηση) έχουν την αρμοδιότητα καθαρισμού, βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών με σκοπό την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών.
Οι Δήμοι έχουν την αρμοδιότητα εκτέλεσης έργων και εργασιών προληπτικού χαρακτήρα εντός οικιστικού ιστού αλλά και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων και οικισμών (σε συνεργασία με το δασαρχείο), όπως είναι η απομάκρυνση της ξερής βλάστησης, οι ελεγχόμενες αραιώσεις, οι κλαδεύσεις, η αφαίρεση και η ελάττωση της πυκνότητας των θάμνων,
Με βάση τα παραπάνω η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει καμία αρμοδιότητα έργων αντιπυρικής προστασίας σε δασικές εκτάσεις, ζώνες μίξης δασών-πόλεων και οικισμών».

«Στην γειτονική χώρα» για τουρισμό!!! Νέο απολαυστικό βίντεο Μιχαηλίδη που σαρώνει στο διαδίκτυο!!!

 

Ο Θανάσης Μιχαηλίδης «ξαναχτυπά» με νέο σπαρταριστό βίντεο, με το γνωστό τηλεφώνημα, πάντα στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας…

Τους λέει βέβαια πως τώρα που άνοιξαν τα σύνορα θα πάνε στην «γειτονική χώρα»…

Και όπως ο ίδιος γράφει:

«Άνοιξε ο τουρισμός και όλοι θα εκδράμουμε… δημοφιλής προορισμός η ”γειτονική χώρα…” η ”λεγάμενη”, η ”περί ου ο λόγος”, η ”ακατανόμαστη”, η ”αυτή εκεί παν”, η ”φτου σκατά στο στόμα”… Η πλήρης προσβολή της φιλοξενίας στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας… Αλλά μην ξεχνάμε πως μιλάμε για τον χορηγό του Τερκενλή… Τι να έκανε.. Τουλάχιστον εξαιτίας του τσουρεκιού ”τίμησε” και την γενοκτονία..
Νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια κι ο Λοβέρδος το είπε καθαρά.. ”ξύλο στη γυναίκα μέχρι να βγει αίμα”…. Φοβερός Τσίπρας στη Βουλή… ”Κοινοβούλιο σε καταστολή, δημοκρατία σε καραντίνα..” ΑΝΥΠΑΚΟΗ»

Στα “μανταλάκια” κρεμάει και τον Πιερρακάκη ο Πολάκης για απευθείας ανάθεση!!! «Πότε θα σταματήσει αυτό το όργιο απευθείας αναθέσεων και μάλιστα σε εταιρείες – φαντάσματα;»

 

Τις νέες «αναθέσεις στο γαλάζιο βάλτο της επιτελική αριστείας» καταγγέλλει ο Παύλος Πολάκης, δημοσιεύοντας άλλο ένα περιστατικό με εμπλεκόμενο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, εταιρεία που συστάθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ως ιδιωτική – κεφαλαιουχική εταιρεία «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» έλαβε με απευθείας ανάθεση το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για την εξειδίκευση του Έργου “Ψηφιακή ανάπτυξη και μετασχηματισμός της Τουριστικής Προβολής της χώρας”», αντί προϋπολογισμού με ΦΠΑ: 23.560,00 ευρώ.

«Αλήθεια πού την βρήκε την εταιρεία ο κ. Πιερρακάκης και οι παρατρεχάμενοί του; Με ποια εμπειρία και τεχνογνωσία θα αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία τα τεχνικά δελτία και τις λοιπές απαιτούμενες ενέργειες για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι η Τουριστική Προβολή της χώρας;

Πότε θα σταματήσει αυτό το όργιο απευθείας αναθέσεων και μάλιστα σε εταιρείες – φαντάσματα;» διερωτάται ο Παύλος Πολάκης.

Αναλυτικά η καταγγελία του Παύλου Πολάκη:

«Άμα πουλάς οικόπεδα, δίνεις και «συμβουλές» για ψηφιακά έργα!

Κυριάκος Πιερρακάκης και Κοινωνία της Πληροφορίας σε νέες περιπετ…. συγγνώμη αναθέσεις στο γαλάζιο βάλτο της επιτελική αριστείας!

Η εταιρεία «GARITO IKE» συστάθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο ως ιδιωτική – κεφαλαιουχική εταιρεία «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ – ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» (όλα τα σφάζει με λίγα λόγια).

Όλως τυχαίως, αυτή η εταιρεία επιλέγεται ελάχιστους μήνες για να λάβει με απευθείας ανάθεση το έργο «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Τεχνικής Υποστήριξης για την εξειδίκευση του Έργου “Ψηφιακή ανάπτυξη και μετασχηματισμός της Τουριστικής Προβολής της χώρας”», αντί προϋπολογισμού με ΦΠΑ: €23.560,00.

Ειδικότερα, αντικείμενο του έργου αποτελεί η Τεχνική Υποστήριξη της Κοινωνίας της Πληροφορίας Μ.Α.Ε. για την εξειδίκευση του έργου «Ψηφιακή ανάπτυξη και μετασχηματισμός της Τουριστικής Προβολής της χώρας».

Αλήθεια πού την βρήκε την εταιρεία ο κ. Πιερρακάκης και οι παρατρεχάμενοί του;

Με ποια εμπειρία και τεχνογνωσία θα αναλάβει η συγκεκριμένη εταιρεία τα τεχνικά δελτία και τις λοιπές απαιτούμενες ενέργειες για ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι η Τουριστική Προβολή της χώρας;

Πότε θα σταματήσει αυτό το όργιο απευθείας αναθέσεων και μάλιστα σε εταιρείες – φαντάσματα;».

Ανεμελιά δίχως όρια και φραγμούς!!! Ο Κώστας Μπακογιάννης πέφτει με αλεξίπτωτο και ζει στον κόσμο του!!!

 

Το έχει τελικά το «σόι». Μετά το θείο του, που βρίσκει κάθε ευκαιρία να φύγει από το Μέγαρο Μαξίμου και τη σύζυγο του πρωθυπουργού-θείου προτιμά εν μέσω πανδημίας να δίνει συνεντεύξεις στους Financial Times στυλ life style, o Κώστας Μπακογιάννης συνεχίζει τη μόδα της «ανεμελιάς».

Από χθες που μαίνεται η πυρκαγιά και καίγεται η Κορινθία δεν έχει ανεβάσει τίποτα σχετικό, ενώ προωθεί το έργο του Δήμου Αθηναίων, αν και ο Μεγάλος Περίπατος άφησε πολλά τραύματα και οικονομικά και αισθητικά.

Ίσως καλό θα ήταν να ευχηθούμε και την δυνατότητα να μπαίνει στη θέση του απλού πολίτη, που αυτή τη στιγμή υποφέρει, πέρα από τα «χρόνια πολλά».

Ο ίδιος επέλεξε ως δώρο για τον εαυτό του να πέσει με αλεξίπτωτο, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στο facebook που συνοδεύεται και με φωτογραφία.
Θα σεβαστούμε, που όπως γράφει το έκανε στη μνήμη ενός φίλου του…

Τόσοι άνθρωποι έχασαν τις περιουσίες τους, τόσοι άνθρωποι κινδύνεψαν, τόσες δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου κάηκαν και ο απολογισμός δεν έχει γίνει ακόμα… Αλλά ο Κώστας Μπακογιάννης πέφτει με αλεξίπτωτο. Σε λίγο θα πέσει και από τα σύννεφα αφού ασκούμε κριτική!

Την ίδια ώρα οι Έλληνες προσπαθούν να βρουν τρόπο να πάνε σε μια θάλασσα, ή ακόμα και να βγουν στο κοντικό πάρκο, αν υπάρχει στην περιοχή τους, αλλά ο Δήμαρχος σκέφτηκε να προμοτάρει τον εαυτό του να πετάει πάνω από βουνά και λαγκάδια!

Επίσης γράφει πως «τα μυαλά είναι σαν τα αλεξίσφαιρα, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι ανοιχτά». 

Τώρα πως θα είναι ανοικτά στον αστερισμό της οικογενειοκρατίας, του νεοφιλελευθερισμού και της άκρατης ταξικής κοινωνίας, μόνον ο κ. Μπακογιάννης θα μπορούσε να το πιστεύει!

Γενικά η ευρύτερη οικογένεια έχει ένα μικρό πρόβλημα στην προσγείωση και στην ενσυναίσθηση, αφού τόσο ο ίδιος όσο και ο θείος του, πρωθυπουργός έχουν ένα πρόβλημα με τις «συγκυρίες» και το «timing» (στο ελληνικότερο).

Και πάλι τις ευχές μας κύριε Δήμαρχε! 

«Ράπισμα» ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για την επίθεσή στον Νίκο Παππά μετά τη μήνυση σε Κελέτση!!! Σε παραζάλη από τις αντιφάσεις και τις διαψεύσεις Καλογρίτσα!!! Ας προσπαθήσουν να μην καταστούν παντελώς καταγέλαστοι!!!

 

Η ΝΔ δεν μπόρεσε να κρύψει τον εκνευρισμό της μετά την μηνυτήρια αναφορά του Ν. Παππά κατά του Στέλιου Κελέτση, προέδρου της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, και εξαπέλυσε πυρά κατά του Ν. Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωσή της. Άμεση ήταν η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που απάντησε αιχμηρά στην ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ν. Παππάς κατήγγειλε τον Σ. Κελέτση, για αλλοίωση των πρακτικών της προανακριτικής επιτροπήςαναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχουν αφαιρεθεί από αυτά ουσιώδεις δηλώσεις του Χρήστου Καλογρίτσα κατά την κατάθεσή του, ενώ παράλληλα ζητά τη διερεύνηση σειράς αδικημάτων όπως αυτά της ψευδούς βεβαίωσης, της πλαστογραφίας και της παράβασης καθήκοντος.

Ράπισμα ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ως απάντηση στην ανακοίνωση της ΝΔ που κάλυπτε τον πρόεδρο της προανακριτικής και έκανε επίθεση στον Ν. Παππά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «η ομολογία Καλογρίτσα ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με καθαρά δικά του λεφτά, όπως και οι αντιφάσεις του ίδιου και οι διαψεύσεις από έγγραφα που έχει καταθέσει ο γιος του, Βλαδίμηρος, είναι οι αιτίες της παραζάλης της ΝΔ.

Ας κάνουν μία τελευταία προσπάθεια στην Πειραιώς να μην καταστούν παντελώς καταγέλαστοι»υπογραμμίζει τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Νωρίτερα, στην ανακοίνωσή της η ΝΔ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Παππάς έχουν πανικοβληθεί από τις καταθέσεις του κ. Καλογρίτσα, ενώ τόνισε τον «αποπροσανατολισμό» στη συζήτηση, καλύπτοντας τον Σ. Κελέτση.

Η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ο πανικός του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Παππά για όσα έρχονται στο φως από τις καταθέσεις του κ. Χρήστου Καλογρίτσα, στην Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής, είναι πλέον ολοφάνερος».

«Ο κ. Παππάς, αντί να απαντήσει σε όσα αποκαλύπτει εναντίον του στην κατάθεσή του ο μάρτυρας, προχώρησε στο πυροτέχνημα της υποβολής μήνυσης στον Πρόεδρο της Επιτροπής, που εφαρμόζει πιστά τον Κανονισμό της Βουλής. Αλήθεια γιατί δεν καταθέτει μήνυση στον κ. Καλογρίτσα για όσα κατέθεσε εναντίον του, σχετικά με τις “εντολάρες” που έπαιρνε από τον πρώην υπουργό για το στήσιμο του διαγωνισμού, τη “χρηματοδότηση” μέσω δανεισμού για διάφορα εγχειρήματα στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης, το ότι ο ίδιος “κοιμόταν” στο σπίτι του “Μεγαλοεργολάβου”».

«Αυτά δεν τα διάβασε στα Πρακτικά της Επιτροπής, στα οποία έχει απόλυτη και ανεμπόδιστη πρόσβαση;

Όσο κι αν προσπαθούν ο κ. Παππάς και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποπροσανατολίσουν τη συζήτηση από την ουσία της και να αποφύγουν να απαντήσουν στα αμείλικτα ερωτήματα που ανακύπτουν, δεν θα τα καταφέρουν. Ό,τι κι αν κάνουν, η αλήθεια για όλη αυτή τη σκοτεινή υπόθεση θα αναδειχθεί».

Ανάρτηση - “λεπίδι” του Στέφανου Μάνου στο κυβερνητικό success story με τον κορονοϊό!!! Οι θάνατοι από covid-19 εδώ και αλλού, αξιοσημείωτη η τουριστική ανταγωνίστριά μας Ισπανία!!!

 

Έμμεσο χτύπημα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τη διαχείριση της πανδημίας μετά και το νέο “ανέμελο” άνοιγμα του τουρισμού, ενώ τα κρούσματα παραμένουν καθημερινά σχεδόν πάνω από 2.000 και ο αριθμός των νεκρών παραμένει υψηλός (το τελευταίο 24ωρο άλλοι 56 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό) έδωσε με ανάρτησή του στο twitter ο Στέφανος Μάνος.

Στην ανάρτηση περιλαμβάνεται ένας πίνακας όπου καταγράφεται ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκους ανά εβδομάδα και με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνει, η Ελλάδα σημειώνει για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου μέσο όρο 5,14 την ίδια ώρα που η Ιταλία έχει 2,52, η Γερμανία 2,19 και η Ισπανία 0,98….

Όπως γράφει ο πρώην υπουργός της ΝΔ:

Οι θάνατοι από COVID-19, εδώ και αλλού VI

Συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα η βραδεία αποκλιμάκωση του αριθμού των θανάτων στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτη είναι η τουριστική ανταγωνίστρια μας Ισπανία. Αλλά και η Ιταλία.

Βαριές αιχμές Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση για την Ακρόπολη!!! «Aλαζονεία!!! Νομίζουν ότι είναι ιδιοκτήτες μιας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς!!! Ας σταματήσουν να την κακοποιούν»!!!

 

Για αυταρχισμό και ιδιοκτησιακή νοοτροπία ακόμα και στον Πολιτισμό κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά από την ξενάγηση που είχε στην Ακρόπολη από επιφανείς επιστήμονες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού και τις πρόσφατες εργασίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Κατά την ξενάγηση που είχε από τρεις «σπουδαίους και αναγνωρισμένους επιστήμονες», όπως σημειώνει σε βίντεο που ανήρτησε στα social media, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει «το μέγεθος της τσιμεντένιας επέμβασης που αλλάζει το τοπίο ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, προκαλώντας την κριτική πλήθους επιστημόνων, την έντονη αντίδραση της κοινής γνώμης ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης αλλά και επικριτικά άρθρα στο διεθνή Τύπο».

«Η ιδιοκτησιακή νοοτροπία και ο αυταρχισμός που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν αποτελεί μόνο πλήγμα για την Δημοκρατία. Πληγώνει τον πολιτισμό μας. Στιγματίζει την εικόνα της χώρας μας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Χαρακτήρισε τον Παρθενώνα «μνημείο του μέτρου και της αρμονίας αλλά και παγκόσμιο σύμβολο της Δημοκρατίας», επισημαίνοντας πως «η Ακρόπολη ανήκει στην ανθρωπότητα και στην αιωνιότητα» και υπογραμμίζοντας ότι «οι όποιες επεμβάσεις στον Ιερό Βράχο θα έπρεπε να έχουν ευρύτατη συναίνεση όχι μόνο της εγχώριας αλλά και της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας».

Συνδέοντας τις έντονες αντιδράσεις που προκαλούν οι πρόσφατες εργασίες στην Ακρόπολη με αυτές που έχει προκαλέσει η απόφαση για τις αρχαιότητες στο Μετρό της Θεσσαλονίκης, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ακούσει «την κραυγή αγωνίας της Διεθνούς Πολιτιστικής κοινότητας» και «να σταματήσει να κακοποιεί την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Ο κ. Τσίπρας, που συνοδευόταν από την Τομεάρχη Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου και τον πρώην υφυπουργό Πολιτισμού, Κώστα Στρατή, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης από την Ισμήνη Τριάνη, Επίτημη έφορο Ακροπόλεως και ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, τον Δρ. Τάσο Τανούλα, αρχιτέκτονα, προϊστάμενο του έργου αποκατάστασης των Προπυλαίων (1984-2012) και επιβλέπων της αναστήλωσης στη νότια πτέρυγα των Προπυλαίων (2013-2016) και τον Αλκη Πρέπη, καθηγητή Ιστορίας Αρχιτεκτονικής, Αποκατάστασης και Επανάχρησης Μνημείων Ιστορικών Συνόλων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο κι εμπειρογνώμονα της UNESCO σε θέματα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Κατατέθηκε η μηνυτήρια αναφορά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κατά της Σοφίας Νικολάου για πράξεις διαφθοράς και ζημία του Δημοσίου άνω των 2 εκατ. ευρώ!!!

 

Όπως είχε προαναγγείλει από την Παρασκευή, μηνυτήρια αναφορά κατά της γενικής γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου κατέθεσε σήμερα Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Προστασίας του Πολιτη Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Διοικητικής Διαφάνειας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενοι από τον δικηγόρο Εμμ. Καπνισάκη, υπέβαλαν στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη μηνυτήρια αναφορά κατά της Σοφίας Νικολάου για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, αναμένεται να γνωστοποιήσουν την εν λόγω αναφορά ως καταγγελία του άρθρου 258 Σ.Λ.Ε.Ε (Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις δικές της ενέργειες.

Όπως έχει τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., οι ενέργειες αυτές καθίστανται επιβεβλημένες, αφού στο χρονικό διάστημα από 30.03.2020 έως και 30.03.2021 η Σοφία Νικολάου με την ιδιότητά της ως γενική γραμματέας και με την επίκληση της «ανάγκης αντιμετώπισης της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID -19 στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας», προέβη σε 28 παράνομες απευθείας αναθέσεις προμήθειας ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, αφρόλουτρα κλπ) και υπηρεσιών καθαρισμού (απολύμανση και απεντόμωση), συνολικού ποσού 3.892.181,29 ευρώ, από τις οποίες προκλήθηκε ζημιά εις βάρους του Δημοσίου, υπολογιζόμενου ύψους 2.191.561,46 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι η ζημία που έχει προκληθεί σε βάρος του Δημοσίου ανέρχεται με βαση μετριοπαθείς υπολογισμούς στο ποσό των 2.191.561,46 ευρώ και ζητούν από τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει το ενδεχόμενο η Σοφία Νικολάου να έχει τελέσει πράξεις διαφθοράς. Κατά τους καταγγέλλοντες βουλευτές εξάλλου, η γενική γραμματέας ζημίωσε εν γνώσει της το Δημόσιο, αφού, σκοπίμως και κατ’ εξακολούθηση, προχωρούσε σε «σαλαμοποίηση» των έργων ώστε να μπορεί να προχωρά σε απευθείας αναθέσεις.

«Η καταγγελλόμενη» υποστηρίζουν στην αναφορά τους οι τρεις βουλευτές, «προκειμένου να αποφεύγει σκοπίμως την τήρηση των διατάξεων του ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου οι οποίες εφαρμόζονται απαρέγκλιτα σε κάθε σύμβαση άνω των 139.000 ευρώ και προβλέπουν διαγωνιστικές διαδικασίες ακόμη και σε επείγουσες περιπτώσεις προέβαινε τεχνηέντως στην κατάτμηση της εκάστοτε σύμβασης, ούτως ώστε να εμφανίζει την εκτιμώμενη αξία εκάστης εξ αυτών μικρότερη του ποσού των 139.000 ευρώ». Μέσω αυτής της μεθόδευσης, επισημαίνουν οι τρεις βουλευτές, η Σοφία Νικολάου, προχωρούσε σε απευθείας αναθέσεις, παρακάμπτοντας τη νομοθεσία, ακόμη όμως και τις διατάξεις που εκτάκτως είχαν θεσπιστεί από την κυβέρνηση λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η γενική γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής ανέθεσε το σύνολο των προμηθειών σε 14 εταιρείες. Είναι ενδιαφέρον ότι όπως είχε αποκαλύψει το Documento, μία από τις εταιρείες αυτές συστήθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα υποβολής της προσφοράς της, δεν διέθετε γραφεία και υπαλλήλους και η οποία, πέραν της συγκεκριμένης ανάθεσης δεν έχει εμφανίσει καμία άλλη εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα. Παράλληλα φαίνεται από τις 14 εταιρίες στις οποίες η Σοφία Νικολάου ανέθεσε έργα, τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες ημέρες πριν από τις κατά περίπτωση αναθέσεις από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να περιλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε υπό ανάθεση αντικείμενο. Ακόμη τέσσερις εταιρείες δεν είχαν συναφή δραστηριότητα στον εν λόγω τομέα, καθώς ασχολούνταν κατά κύριο επάγγελμα με εντελώς άσχετα αντικείμενα, μία ακόμη εταιρεία δεν είχε καμία απολύτως (προγενέστερη ή μεταγενέστερη) συμμετοχή σε οιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία προμήθειας του Δημοσίου με ομοιογενή αγαθά, και τέλος, τρεις εταιρείες εμφανίζονταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα με τις υπό κρίση αναθέσεις να προσφέρουν (είτε στις ιστοσελίδες τους είτε ως συμμετέχουσες σε έτερους δημόσιους διαγωνισμούς) τα ίδια είδη σε χαμηλότερες τιμές.

Σκανδαλώδεις αναθέσεις
Όλγα Γεροβασίλη, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Παύλος Πολάκης καταγράφουν αναλυτικά τα παραδείγματα, πολλά από τα οποία έχει αποκαλύψει το Documento και το documentonews.gr. Σύμφωνα με στοιχεία που συμπεριλαμβάνονται στη μηνυτήρια αναφορά προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μόνο μία εταιρεία εισέπραξε 506.740 ευρώ για την απολύμανση των 34 φυλακών της χώρας., του Ιδρύματος Αγωγής Αρρένων Βόλου και των 120 υπηρεσιακών τους οχημάτων, καθώς και για την απεντόμωση και μυοκτονία των ίδιων καταστημάτων κράτησης. Η εν λόγω εταιρία, αναφέρεται στην αναφορά των τριών βουλευτών, πήρε το έργο με τρεις διαδοχικές αποφάσεις της Σοφίας Νικολάου, οι οποίες είναι παράνομες αφού το ποσό της κάθε ανάθεσης ξεπερνούσε κατά πολύ το όριο των 139.000 ευρώ.

Περαιτέρω όμως, η συγκεκριμένη εταιρία δεν είχε καμία απολύτως σχέση με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες, ενώ οι συμβάσεις με τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, είναι μόνες που έχει συνάψει ποτέ με το Δημόσιο. Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι η σχετική τροποποίηση του καταστατικού της με την οποία προστέθηκε στους σκοπούς της η παροχή υπηρεσιών καθαρισμών και απολυμάνσεων, δημοσιεύθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) μία ημέρα μετά την ημερομηνία της πρώτης ανάθεσης. Τέλος, έχει ενδιαφέρον ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν διέθετε καν την ειδική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, ούτε όμως περιλαμβανόταν στο δημόσιο μητρώο των αδειοδοτημένων εταιρειών για πραγματοποίηση τέτοιων εργασιών που τηρείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καίτοι τούτο είναι εκ του νόμου προαπαιτούμενο για την ανάληψη και εκτέλεση αυτών.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί ότι η ανάδοχος δεν εκτέλεσε η ίδια το έργο που ανέλαβε αλλά το ανέθεσε σε υπεργολάβους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι τρεις βουλευτές, «τρεις από τις οκτώ εταιρείες – υπεργολάβους είχαν παράσχει και στο παρελθόν αντίστοιχες υπηρεσίες σε Καταστήματα Κράτησης ανά την επικράτεια, με χρεώσεις ανά εφαρμογή στο 1/3 ή ακόμη και στο 1/4 του ποσού που δαπανήθηκε με την υπό κρίση ανάθεση για κάθε Κατάστημα». Σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνυτήριας αναφοράς, προκύπτει ότι «για μία εφαρμογή απολύμανσης και μία εφαρμογή απεντόμωσης/μυοκτονίας για τις οποίες η Γ.Γ.Α.Π κατέβαλε 326.940 ευρώ, τα Καταστήματα Κράτησης κατέβαλαν αντίστοιχα, με αυτοτελείς συμβάσεις, το συνολικό ποσό των 38.858,07 ευρώ, με την διαφορά, συνεπώς, να ανέρχεται σε 288.081,93 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη ζημία του Δημοσίου».

Περισσότερα κραυγαλέα παραδείγματα
Εκτός του παραπάνω απολύτως ενδεικτικού παραδείγματος, στην αναφορά τεκμηριώνεται ο τρόπος ζημίωσης του Δημοσίου από κάθε μία ανάθεση στην οποία προχώρησε η Σοφία Νικολάου. Είναι για παράδειγμα χαρακτηριστικό ότι εταιρεία η οποία εισέπραξε 213.400 ευρώ για την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής και ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για όλα τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, ιδρύθηκε κατά την αναφορά, αποκλειστικά για να αναλάβει την εν λόγω προμήθεια. Η εταιρεία συστήθηκε συγκεκριμένα μόλις ημέρα πριν από την υποβολή της “προσφοράς” της προς τη Γ.Γ.Α.Π. Και σε αυτή την περίπτωση η εταιρεία, δεν εμφανίζεται να έχει γραφεία ή υπαλλήλους, δεν έχει καταθέσει ισολογισμό και ούτε βέβαια έχει συνάψει ποτέ στο παρελθόν άλλη σύμβαση με το Δημόσιο. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι βεβαίως και το γεγονός ότι η προσφορά της εταιρίας υποβλήθηκε πριν το Δημόσιο δεσμεύσει το ποσό. Δηλαδή, η συσταθείσα στις 29.03.2020 εταιρεία υπέβαλε στις 30.03.2020 προσφορά ύψους 213.400€ για προμήθεια υλικών καθαριότητας και ειδών ατομικής υγιεινής για τα Καταστήματα Κράτησης της χώρας, χωρίς να υπάρχει καν σχετική απόφαση από την αρμόδια Υπηρεσία περί της δήθεν ανάγκης προμήθειας αυτών.

Μεταξύ άλλων η Σοφία Νικολάου δαπάνησε και 366.000 ευρώ τα οποία διατέθηκαν σε τρεις εταιρίες οι οποίες προμήθευσαν τις φυλακές με χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Και σ’ αυτήν την περίπτωση όμως, οι δύο από τις τρεις εταιρείες υπέβαλαν την προσφορά τους πριν από τις σχετικές αποφάσεις της Γ.Γ.Α.Π. για δέσμευση πίστωσης του εκάστοτε ποσού δαπάνης, ενώ οι τιμές στις οποίες συμφώνησε το Δημόσιο ήταν εξόφθαλμα υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που κατά την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο άλλοι δημόσιοι Φορείς, Οργανισμοί, και Ν.Π.Δ.Δ προμηθεύθηκαν τις χειρουργικές μάσκες μίας χρήσης. Οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τεκμηριώνουν στην αναφορά τους, ότι απ’ αυτήν και μόνο την περίπτωση προκλήθηκε ζημία ύψους 236.400 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, τις οποίες οι βουλευτές καταγράφουν αναλυτικά, εντοπίζουν ζημία του Δημοσίου που ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ κατά περίπτωση. Το συνολικό ποσό που εκτιμούν πως η Σοφία Νικολάου έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο ανέρχεται σε 2.191.561,46 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την ποινική δίωξη κάθε υπευθύνου.

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...