Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ATTICATV

 

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, στην εκπομπή του ATTICA TV «ΓΕΓΟΝΟΤΑ 2.0» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Μελιγγώνη

Γ. Μελιγγώνης: Καλησπερίζω και τον ευχαριστώ που είναι εδώ, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Καλησπέρα, τι κάνετε κύριε Πρόεδρε; Καλώς ήρθατε.

Σ. Φάμελλος: Εγώ ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι ένα στούντιο και μια δημοσιογραφική παρέα που έχω συνηθίσει, αλλά από έναν ρόλο που δεν έχω συνηθίσει ακόμα. Σας ευχαριστώ πολύ και για την συνέπεια των προσκλήσεων και για την σημερινή πρόσκληση. Είμαι στη διάθεση σας.

Γ. Μελιγγώνης: Αλίμονο, αλίμονο. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για την πολιτική συγκυρία; Έχουμε πια δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η Νέα Δημοκρατία από σταθερή, τσιμπάει κάτι ψηλά, ο ΣΥΡΙΖΑ τσιμπάτε λίγο, είναι η αλήθεια, και λίγο περισσότερο και το ΠΑΣΟΚ είναι κάτω από το 20%. Όλο αυτό συνδυαστικά πώς το διαβάζετε εσείς;

Σ. Φάμελλος: Εκφράζεται και στις δημοσκοπήσεις και η αγωνία της κοινωνίας για μια, θα έλεγα όχι καλή, κατάσταση στην οποία ζουν. Δεν θα ήθελα να ξεκινήσω με αρνητικούς χαρακτηρισμούς, αλλά η πλειοψηφία των νοικοκυριών δεν τα βγάζει πέρα. Αυτό νομίζω το βλέπουμε όπως, -προηγουμένως είχατε και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου- και οι επιχειρήσεις δεν τα βγάζουν πέρα. Μπορώ να σας πω ότι περίπου το 70% των νοικοκυριών ζουν στο όριο ή κάτω από τα όρια της φτώχειας, γιατί έχουν το πολύ δύο μισθούς των 950 ευρώ. Όταν έχεις έσοδα σε μια οικογένεια τόσο χαμηλά δεν τα βγάζεις πέρα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και δυστυχώς μιλάμε πλέον για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας. Αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση δεν θεωρώ ότι εισπράττει κάποια θετική ένδειξη από την κοινωνία, η οποία ψάχνει να βρει αντιπολίτευση. Το ΠΑΣΟΚ, πράγματι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη και φαίνονται τα ποσοστά του να είναι σταθεροποιημένα. Και για μας υπάρχουν πάρα πολλές απαιτήσεις. Βλέπω, και παρακολουθούμε κι εμείς, την πορεία των δημοσκοπήσεων. Οφείλω να σας πω, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχρέωση και έχει αναλάβει από την κοινωνία τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα πρέπει να ανταποκριθεί πολύ καλύτερα, με περισσότερο δυναμισμό, με υψηλότερη και ποιότητα και ποσοτικά χαρακτηριστικά. Και αυτή είναι η επανεκκίνηση η οποία κάνουμε. Δεν μπορώ να κρύψω ότι περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, μια αρνητική περίοδο θα έλεγα, αλλά εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην λαϊκή εντολή. Αυτό κάνουμε τις τελευταίες τρεις βδομάδες. Θεωρώ ότι υπάρχει μια πολύ καλή δυναμική και συμμετοχή στις οργανώσεις. Αλλά ακόμα είναι νωρίς. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια γιατί τα δύσκολα και η δουλειά είναι μπροστά μας. Εμείς έχουμε υποχρέωση να δουλεύουμε για την κοινωνία.


Γ. Μελιγγώνης: Άρα σε επίπεδο Βουλής, ας πούμε, θα συνεχίσετε να λειτουργείτε ως εάν να ήσασταν ακόμα αξιωματική αντιπολίτευση. Προτάσεις, νόμους, πρόγραμμα. Δηλαδή προγραμματική ή δομική αντιπολίτευση που λέγαμε παλιά; Όχι σε όλα ή προτάσεις;

Σ. Φάμελλος: Όχι, προγραμματική είναι η αντιπολίτευση, απλά με αυτή την κυβέρνηση δεν βρίσκεις και πολλά πράγματα με τα οποία μπορείς να συμφωνήσεις. Θα έλεγα είναι ελάχιστα. Στη Βουλή διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερο σκηνικό. Εμείς έχουμε ξεκάθαρα το ρόλο της δυναμικής αντιπολίτευσης. Πάντως όχι της συναινετικής αντιπολίτευσης. Γιατί από τη μεριά του κ. Ανδρουλάκη και μετά τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη αφέθηκε κάτι τέτοιο να εννοηθεί. Εμείς πολλές φορές…

Γ. Μελιγγώνης: Πώς αφέθηκε, μπορείτε να μου το πείτε;

Σ. Φάμελλος: Δεν ξέρω. Αυτό πρέπει να το απαντήσει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δεν μπορώ να το απαντήσω εγώ.

Γ. Μελιγγώνης: Εννοείται ότι καλλιεργήθηκε ένα κλίμα; Υπήρξε κάποια δήλωσή του που σας προβλημάτισε;

Σ. Φάμελλος: Ακούστηκε, παραδείγματος χάριν, μια δήλωση για συζήτηση και συναινέσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση. Εμείς ρωτήσαμε δημόσια, γιατί δεν θέλω τίποτα να γίνεται υπόγεια και τίποτα να γίνεται παραπολιτικά, ποια μπορεί να είναι τα πεδία συναίνεσης με μια κυβέρνηση όπως αυτή του κ. Μητσοτάκη; Μπορεί να υπάρχει συναίνεση στην αλλαγή του άρθρου για τα δημόσια πανεπιστήμια; Μπορεί να υπάρχει συναίνεση στην αλλαγή του άρθρου που αφορά τα δημόσια χαρακτηριστικά του νερού; Μπορεί να υπάρχει συναίνεση στην προσβολή των ανεξάρτητων Αρχών που κάνει αυτή η κυβέρνηση, και των κανόνων δικαίου όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα; Αυτά είναι ξεκάθαρα ερωτήματα. Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις, ούτε προσωπικά εγώ, ούτε στη δημόσια σφαίρα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει πεδίο συζήτησης με αυτή την κυβέρνηση γι’ αυτά τα ζητήματα, διότι ζούμε σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση έχει επιλέξει και έχει υποβαθμίσει λειτουργίες του Συντάγματος και του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Έχει γίνει αυτό αντικείμενο συζήτησης και στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, εμείς έχουμε θέσει το εξής ζήτημα, και στην κοινωνία και στον κ. Ανδρουλάκη: Απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συναινέσεις, υπάρχει δυναμική αντιπολίτευση. Σε μια τέτοια δυναμική αντιπολίτευση μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες προοδευτικές. Γι’ αυτές τις συνεργασίες εμείς έχουμε καταθέσει ανοιχτή πρόσκληση. Δεν έχουμε κανένα κομματικό εγωισμό, γιατί προέχει το συμφέρον της κοινωνίας και είναι ανοιχτή αυτή η συζήτηση ό,τι και να έχει προηγηθεί σαν στάση. Αυτό νομίζω είναι ξεκάθαρο.

Γ. Μελιγγώνης: Άρα, κύριε Πρόεδρε, με το σκεπτικό που ξετυλίξατε μόλις, αυτό σημαίνει ότι σε κανένα θέμα εσείς δεν θεωρείτε… ακόμα και σε διαδικασίες που είναι εξ ορισμού συνθετικές, δηλαδή η συνταγματική αναθεώρηση είναι η μόνη διαδικασία, αν δεν απατώμαι, που δεν προϋποτίθεται κομματική πειθαρχία. Δηλαδή θυμάμαι και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να του κατεβάζει το χέρι ο τότε γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αν θυμάστε, για το άρθρο 24 κιόλας, για τους δασικούς χάρτες.

Σ. Φάμελλος: Για το περιβάλλον, για το περιβάλλον και τα δάση, ναι.

Γ. Μελιγγώνης: Αν, ας πούμε, υπάρξει μια συζήτηση για να αποσυνδεθεί η ανάδειξη της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από το Υπουργικό Συμβούλιο και την κυβέρνηση, και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μπει εκεί; Δηλαδή μόνο το άρθρο 16 είναι το θέμα; Και το αν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό; Εκεί δεν θα μπείτε, οκ.

Σ. Φάμελλος: Μπορούν να υπάρξουν πολλά πεδία συζήτησης, και μακάρι να υπάρξουν. Δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα ο κύριος Μητσοτάκης. Με την ασκούμενη πολιτική δεν έχει δώσει. Να σας πω ένα παράδειγμα τώρα, που καταλαβαίνουν οι πολίτες, συγκεκριμένο. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης του προϋπολογισμού, βιάστηκε να χαιρετίσει την προετοιμαζόμενη πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις τράπεζες. Για να τη χαρακτηρίσει μάλιστα και ως νίκη του ΠΑΣΟΚ. Τελικά αυτό που έφερε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ψίχουλα. Ήταν χάδι για τις τράπεζες. Για ποιο λόγο πρέπει κάποιος να προανακοινώνει και να απονέμει τα εύσημα στον κύριο Μητσοτάκη, ενώ δεν ανταποκρίνεται αυτό στην ασκούμενη πολιτική; Όταν οι τράπεζες έχουν 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη δεν μπορεί κανείς να χαρεί με 150 εκατομμύρια μείωση των προμηθειών την επόμενη χρονιά. Διότι στα κέρδη που είναι στα ταμεία τους τα τρία τελευταία χρόνια δεν θα παρέμβει καθόλου η κυβέρνηση. Εμείς λέμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει περιθώριο εδώ συναίνεσης, συζήτησης.  Να χαρούμε γιατί; Για τα 150 εκατομμύρια των προμηθειών του επόμενου χρόνου, που μάλιστα, όπως συζητάγατε λίγο πριν, δεν αφορούν την επιχειρηματικότητα, δηλαδή δεν θα δει όφελος καμία σχεδόν επιχείρηση; Αυτό είναι ένα πρόβλημα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτά είναι συγκεκριμένα παραδείγματα. Δεν αποκλείω, στην πολιτική και στη ζωή, να υπάρξουν στο μέλλον και συμπτώσεις ή να αλλάξουν πολιτικές. Δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα ο κ. Μητσοτάκης. Θα ήθελα να συζητήσουμε για το τι έχει κάνει μέχρι στιγμής, να τα συζητήσουμε. Και για μεγάλα ζητήματα. Για παράδειγμα, είπατε ότι υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούν και πρέπει να υπάρχουν συμπτώσεις. Θα έλεγα ότι η εξωτερική πολιτική είναι ένα τέτοιο πεδίο και θα έπρεπε να υπάρχουν συμπτώσεις. Σε ποια γραμμή; Στην εθνική γραμμή. Εμείς αυτό κάναμε και στη συμφωνία των Πρεσπών, το κάνουμε και στο κυπριακό πρόβλημα, γιατί πρόσφατα ήμουν εκεί, το κάνουμε και στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ακολουθούμε την εθνική γραμμή. Το κάνει ο κ. Μητσοτάκης;

Γ. Μελιγγώνης: Δεν το κάνει; Λέει, μία και μόνη διαφορά, ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα…

Σ. Φάμελλος: Εγώ θα ήθελα να το κάνει. Στην περίπτωση των Πρεσπών όμως, δεν το έκανε. Έπαιξε ένα μικροκομματικό παιχνίδι και τώρα ζητάει από τους βόρειους γείτονές μας να τηρήσουν τη συμφωνία, την οποία όμως κατήγγειλε τότε. Μάλιστα είχε φτάσει στο ακραίο σημείο να μας καταγγείλει ότι ανταλλάξαμε τη συμφωνία, που ήταν στην εθνική γραμμή, με τις συντάξεις, κάτι το οποίο ήταν στα όρια της πολιτικής χυδαιότητας. Για ποιο λόγο το έκανε αυτό; Για να κερδίσει, προσωρινά ή μη, θα δούμε, εκλογικά οφέλη. Τότε έκανε μια συμμαχία με τον κ. Σαμαρά. Τώρα λέει ότι ο πατριωτισμός είναι καταφύγιο των απατεώνων. Τελικά τι ισχύει για τον κύριο Μητσοτάκη; Πότε είναι συνεπής; Πάντως τώρα δεν είναι συνεπής με αυτά που έλεγε τότε.

Γ. Μελιγγώνης: Για τον κύριο Ανδρουλάκη. Γιατί δεν σας καλύπτει; Το έχει πει τρεις τέσσερις φορές εδώ και δέκα μέρες, ότι επ’ ουδενί θα συγκυβερνήσει με τη Νέα Δημοκρατία. Είναι μια σαφής δήλωση αυτή.

Σ. Φάμελλος: Αυτή η δήλωση, όμως, προέκυψε μετά τις έντονες πιέσεις που καταθέσαμε εμείς μετά από τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Άρα, ακόμα και αυτό να είναι η κατάληξη, βλέπετε ότι μια συμπαγής, ξεκάθαρη αντιπολιτευτική γραμμή κάνει καλό. Δεν θέλω να πάρω τα εύσημα όλα στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτή είναι μια κατάληξη.

Γ. Μελιγγώνης: Μια που μιλάμε για συναινέσεις. Προφανώς αυτή η δήλωση, αφού εκφράζετε την ικανοποίησή σας, σας φέρνει πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ ή, τέλος πάντων, σας φέρνει στο ίδιο μπλοκ, να το πούμε έτσι. Η ψήφος του ΠΑΣΟΚ στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μπαίνει στη συζήτηση αν σας φέρνει πιο κοντά ή πιο μακριά; Ή εκεί είναι άλλη συζήτηση το θέμα των συναινέσεων; Δηλαδή αν είναι κάποιος κεντροαριστερός Πρόεδρος, εσείς θα θεωρήσετε ότι είναι δείγμα συναίνεσης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το να ψηφίσει μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο;

Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ προφυλάσσουμε ιδιαίτερα τη συζήτηση  για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας – γιατί δεν μπορώ εκ των προτέρων να υποθέσω το φύλο των υποψηφίων. Αλλά υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα. Μπορούν τα κόμματα να υπερασπιστούν αυτή τη διαδικασία με σοβαρότητα απέναντι στον δημοκρατικό κανόνα; Εμείς θα θέλαμε. Γι’ αυτό το λόγο και δεν έχουμε αφήσει να προκύψει κανένα όνομα στη δημόσια σφαίρα, γιατί θεωρούμε ότι αυτό είναι και νωρίς να γίνει και σε κάθε περίπτωση μπορεί και να προσβάλλει ακόμα και τα ίδια τα ονόματα. Δεν θέλουμε να χρησιμοποιηθούν ονόματα σε μια διαδικασία ενός διαγωνισμού μεταξύ των κομμάτων για το καλύτερο όνομα. Αντίθετα, θεωρώ ότι με αυτή τη στάση διασφαλίζουμε και το κύρος του θεσμού. Είναι πολύ πιο σημαντικό, και εγώ θα έλεγα να ξεκινήσουμε μια συζήτηση, για το με ποια χαρακτηριστικά θα επιλέξουν τα κόμματα υποψηφιότητα ή τι θα στηρίξουν. Σε τέτοιο πολιτικό επίπεδο θεωρώ ότι είναι πιο υγιής αυτή η συζήτηση και πιθανά μετά τις γιορτές μια τέτοια συζήτηση μπορεί να γίνει με πιο θεσμικό τρόπο μπροστά στα χρονοδιαγράμματα που επιβάλλει ο νόμος.

Γ. Μελιγγώνης: Χαρακτηριστικά λοιπόν. Πρέπει να τηρηθεί η παράδοση να προέρχεται από την απέναντι παράταξη από την παράταξη που κυβερνά; Για πολιτικό χαρακτηριστικό σάς ρωτάω.

Σ. Φάμελλος: Θα έλεγα ότι είναι πιο σημαντικό να μην είναι μια μονοκομματική ή κομματική υποψηφιότητα. Να ξεκινήσουμε από εκεί. Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας πάντα, και λόγω του συνταγματικού κανόνα, εξασφάλιζε κάποιες ελάχιστες συναινέσεις, και είχαμε και περιπτώσεις με πολύ μεγάλες πλειοψηφίες. Θα έλεγα ότι είναι πολύ σημαντικό να μην επιλέγει μια κομματική υποψηφιότητα, να μην χρησιμοποιήσει δηλαδή η κυβέρνηση, γιατί μόνο από τη μεριά της κυβέρνησης μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο μετά την αλλαγή του Συντάγματος, να μη χρησιμοποιήσει αυτή την αλλαγή για να έχουμε μια υποψηφιότητα η οποία να έχει μόνο ψήφους της συμπολίτευσης. Αυτό νομίζω θα δώσει ένα δείγμα και των διαθέσεων, όχι απλά των συνεργασιών, αλλά των συναινέσεων που μπορεί να επιτευχθούν. Από κει και μετά θα έλεγα ότι πρέπει η προσωπικότητα να μπορεί να δίνει απαντήσεις στα χαρακτηριστικά της θέσης. Είναι το Σύνταγμα και η Ελληνική Δημοκρατία τα βασικά χαρακτηριστικά. Είμαστε σε μια περίοδο που το Σύνταγμα και η Ελληνική Δημοκρατία και οι κανόνες του κράτους δικαίου, όπως σας είπα, έχουν αμφισβητηθεί, έχουν θιγεί από κυβερνητικές πολιτικές. Άρα υπάρχει εδώ ένα ερώτημα πώς μπορεί και η υποψηφιότητα και το πρόσωπο να συμβάλλουν και να συμβολίσουν και να διασφαλίσουν αυτό που εμείς θέλουμε πρώτα απ’ όλα: Σύνταγμα, κανόνες δικαίου. Κατά την άποψή μου, σήμερα, έτσι όπως είναι η πολιτική κατάσταση της χώρας, ακόμα και αυτά, τα ελάχιστα θα έλεγε κανείς, είναι ένα δείγμα προοδευτικής στάσης, τουλάχιστον δημοκρατικής, αν θέλετε, στάσης, που θεωρώ ότι δεν είναι προνόμιο κανενός και όλοι έχουν το δικαίωμα να το διεκδικήσουν. Θα ήθελα να μείνω σε αυτά. Να μην υποθέσω δηλαδή πολιτικές ταυτότητες σε κάτι άλλο. Προφανώς, από ένα κόμμα αριστερό και προοδευτικό όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, θα θέλατε και θα πιστεύατε ότι εμείς θέλουμε η προσωπικότητα να είναι όσο γίνεται περισσότερο προοδευτική. Αυτό νομίζω είναι αναμενόμενο, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει να πω τα αναμενόμενα. Καλό είναι να βοηθήσω, και να συμβάλλουμε κι εμείς, στην επίτευξη μιας τέτοιας μη μονοκομματικής υποψηφιότητας.

Γ. Μελιγγώνης: Επειδή έχετε πει, και όντως δεν ανοίγετε τα χαρτιά σας, θέλετε να προστατεύσετε τη συζήτηση, το ίδιο το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πόσο απλούστερη θα ήταν αυτή η συζήτηση εάν απλώς συμφωνούσατε όλοι – δηλαδή κυρίως ο πρωθυπουργός  το έχει αφήσει ορθάνοιχτο – ότι η κ. Σακελλαροπούλου δικαιούται ανανέωση της θητείας; Εξάλλου και ο κ. Τσίπρας είπε ότι εάν δεν προτείνει την ανανέωση της θητείας της, θα πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να εξηγήσει για ποιο λόγο το κάνει. Είναι καλή πρόεδρος η κ. Σακελλαροπούλου;

Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει πρώτα απ’ όλα από την κυβέρνηση, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε προτείνει την κ. Σακελλαροπούλου και αυτό είναι ένα ερώτημα το οποίο και εμένα με έχει προβληματίσει, για ποιο λόγο έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Αλλά μην περιμένετε εγώ σήμερα να κάνω κριτική επί των προσώπων, γιατί αυτό θα είναι μια έμμεση συζήτηση για πρόσωπα, που έτσι και αλλιώς εμείς έχουμε προστατεύσει τον θεσμό και τα πρόσωπα απ’ αυτή τη συζήτηση. Αλλά για ποιο λόγο ξεκίνησε αυτή η συζήτηση είναι ένα θέμα το οποίο ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει απαντήσει. Να σας πω την αλήθεια; Θεωρώ ότι και εδώ υπάρχουν κομματικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία, γιατί ανέφερα και ένα άλλο μείζον θέμα, που είναι η εξωτερική πολιτική. Θα ήθελα αυτά τα θέματα να μην μπαίνουν στους μικροκομματικούς σχεδιασμούς. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης όλα τα εντάσσει σε μια τέτοια συζήτηση. Κοιτάει δηλαδή το εσωτερικό και του κόμματος του και πιθανά δημοσκοπήσεις και ποιοτικά χαρακτηριστικά αποτελέσματος εκλογικού και έτσι κάνει σχεδιασμούς. Για μένα η πολιτική δεν είναι πάντως σκοπιμότητα εκλογική και ιδιαίτερα δεν είναι ψηφοθηρία και ισορροπίες. Έχει να κάνει μόνο με τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας. Αλλιώς δεν θα ήμουν στην πολιτική, σας το λέω και προσωπικά.

Γ. Μελιγγώνης: Εσείς, και για συνάντηση γνωριμίας με τη νέα σας ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού, θα ζητήσετε να δείτε την κ. Σακελλαροπούλου;

Σ. Φάμελλος: Ναι, έχω ήδη επικοινωνήσει με την κ. Σακελλαροπούλου, διότι θα την επισκεφθώ και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, στα πλαίσια και του πρωτοκόλλου.Οπότε την έχω ενημερώσει για αυτή την επίσκεψη, η οποία θα γίνει στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και πρέπει να σας πω ότι στα πλαίσια και στο πλαίσιο των υποχρεώσεων, αλλά και των αναγκών που έχει η θέση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όλες οι συναντήσεις είναι μπροστά, στον προγραμματισμό. Γιατί να μη γίνουν συναντήσεις και συζητήσεις; Δεν φοβάμαι τις συναντήσεις. Τα αποτελέσματα με ενδιαφέρουν περισσότερο. Πάντως δεν πρόκειται να κάνουμε συναντήσεις μόνο για εθιμοτυπικά λόγους. Το λέω αυτό γιατί είχα μια πολύ σημαντική εμπειρία από το ταξίδι που κάναμε στην Κύπρο. Ξέρετε, συνηθίζεται οι αρχηγοί των κομμάτων της Ελλάδος να επισκέπτονται την Κύπρο, και δεν το θεωρώ κάτι λίγο, είναι πολύ σημαντικό. Όταν ξεκινήσαμε να το σχεδιάζουμε υπήρξε το ερώτημα: θα πάμε στην Κύπρο όπως προβλέπεται να γίνει και όπως συνηθίζεται; Επιλέξαμε να υπερβούμε αυτό το εθιμοτυπικό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και το θέμα και το πρόβλημα. Ξέρετε, όταν πηγαίνεις στην Κύπρο διαπιστώνεις κάτι που εμείς από μακριά δεν το βλέπουμε ή δεν το αισθανόμαστε τόσο έντονα. Ότι έχουμε για πενήντα χρόνια μια κατοχή που έχει δημιουργήσει ήδη τουλάχιστον δύο γενιές ανθρώπων που δεν έχουν ζήσει σε έναν κοινό δημοκρατικό χώρο των δύο κοινοτήτων, ενός νησιού. Το ότι έχει κατοχή μια ευρωπαϊκή χώρα είναι κάτι πρωτοφανές που το έχει ξεχάσει και η Ευρώπη. Συζητάμε για το απαράδεκτο της εισβολής στην Ουκρανία – και προφανώς πρέπει να συζητάμε και για την επίλυση με ειρηνικά μέσα αυτού του προβλήματος -, για την απειλή κατά της ζωής και της εδαφικής ακεραιότητας, και δεν αναγνωρίζει η Ευρώπη σε όλες τις αποφάσεις και σε όλες τις πρωτοβουλίες ότι έχουμε κατοχή σε μια ευρωπαϊκή χώρα που είναι η Κύπρος.

Σκεφτείτε πώς νιώθει η τουρκοκυπριακή πλευρά – γιατί κάναμε και μια πολύ σημαντική επίσκεψη στη νεκρή ζώνη και είδαμε την τουρκοκυπριακή κοινότητα και μάλιστα σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις. Για μένα ήταν συγκλονιστικό. Γιατί από εκεί καταλαβαίνεις πόσο σημαντικό είναι το θέμα των εποίκων, πόσο σημαντικό είναι το θέμα του στρατού κατοχής, πόσο σημαντικό είναι το θέμα να είναι Ευρωπαίοι πολίτες και να μην έχουν όλα τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών και πόσο σημαντικό είναι να διεκδικήσουν μια λύση, έστω και τώρα, μετά από 50 χρόνια. Γιατί όσο περνάνε τα χρόνια αυτή η κατάσταση πολύ δύσκολα θα ανατραπεί. Εμείς θέλουμε να ανατραπεί. Άρα, κλείνω λέγοντας ότι καμιά συνάντηση, καμιά πολιτική πρωτοβουλία δεν μπορεί να είναι εθιμοτυπική. Πρέπει όλες να είναι ουσιαστικές και να δίνουν αλλαγές. Ένα μεγάλο πρόβλημα της πολιτικής είναι, κ. Μελιγγώνη, ότι πολλά λένε οι πολιτικοί ηγέτες, τα κόμματα, και λίγα κάνουν. Δείτε το πρόβλημα της ειρήνης. Πόσες δηλώσεις έχετε ακούσει του ΟΗΕ όχι μόνο για την Ουκρανία, για το Παλαιστινιακό, για το Κυπριακό ζήτημα, και για τη Συρία και για το Λίβανο. Υπάρχουν πολλές δηλώσεις. Και τι έχει γίνει; Γιατί δεν έχει γίνει μια, αν θέλετε, σε ανώτατο επίπεδο διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή και το πρόβλημα της Συρίας; Πώς είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει ένα κράτος δικαίου με δημοκρατία και δικαιώματα στη Συρία; Πώς είναι σίγουρο ότι ένα αυταρχικό καθεστώς δεν έχει δώσει τη θέση του σε ένα καθεστώς που επίσης δεν θα είναι δημοκρατικό; Γιατί όλα αυτά θεωρούνται δεδομένα και μερικές φορές αφήνουμε τις μεγάλες δυνάμεις – δυστυχώς, πρέπει να το πω – να κάνουν παιχνίδια, οι διεθνείς οργανισμοί να καταθέτουν δηλώσεις και τίποτα να μην εφαρμόζεται. Αυτό δημιουργεί πρόβλημα αξιοπιστίας στην πολιτική.

Γ. Μελιγγώνης: Αναφερθήκατε πριν στη θεσμική ταλαιπωρία που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η χώρα ως προς την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τον τρόπο λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών – και είμαι και πολύ ευγενικός στον τρόπο που το θέτω. Υπήρχε καλύτερη υποψηφιότητα ανθρώπου που έχει βάλει το κεφάλι του στον ντορβά, να το πούμε έτσι, για τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας των ανεξάρτητων αρχών, για να μάθουμε τι έγινε με το σκάνδαλο των υποκλοπών, από τον κ. Ράμμο; Γιατί αφήσατε την υποψηφιότητά του να καεί;

Σ. Φάμελλος: Καταρχάς νομίζω ότι είναι γνωστό ότι όταν ανακοινώθηκε η πρόταση αυτή από τη Νέα Αριστερά – που δεν θέλω να κρίνω εδώ την επιλογή της Νέας Αριστεράς, το χρονικό σημείο και την εμπλοκή ενός ονόματος. Ήμουν στο ταξίδι της Κύπρου και είπαμε ότι μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού -γιατί ήταν η βδομάδα του προϋπολογισμού- εμείς θα πάμε σε μια συνάντηση για μια τέτοια συζήτηση. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ να γίνει μια τέτοια συζήτηση. Υπήρχε ένα θέμα χρονισμού. Εντάξει, δεν ζητώ να γνωρίζουν το πού βρισκόμαστε και τι προτεραιότητες υπάρχουν για κάθε κόμμα. Αλίμονο. Έχει το δικαίωμα κάθε κόμμα να κάνει μια πρόταση. Εγώ θεωρώ ότι αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να γίνονται με έναν τρόπο ώστε να προφυλάσσουν και την πρόταση και το όνομα. Τον κ. Ράμμο τον τιμούμε και τον σεβόμαστε και με τη θέση που υπηρετεί σήμερα, γιατί είναι Πρόεδρος μιας ανεξάρτητης Αρχής. Αφήσαμε ένα ερώτημα -το οποίο δεν το θέσαμε πολύ έντονα, γιατί ακριβώς σεβόμαστε πάρα πολύ τον κ. Ράμμο και τη δυνατότητα και της Νέας Αριστεράς να κάνει πρόταση- πώς αυτό προφυλάσσει και τον θεσμό. Αλλά δεν υποτιμώ τη δυνατότητα να γίνει μια τέτοια πρόταση. Δεν είχε να κάνει σε τίποτα με την εκτίμησή μας απέναντι στον κ. Ράμμο η οποιαδήποτε διαχείριση του θέματος. Που δεν έγινε και από εμάς, εμείς είπαμε ότι θα τη συζητήσουμε την πρόταση.

Γ. Μελιγγώνης: Άρα συγνώμη: Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε το βράδυ της Κυριακής. Αν ο κ. Ράμμος τη Δευτέρα δεν είχε αποσύρει εαυτόν από αυτή τη συζήτηση, θα είχατε σηκώσει το τηλέφωνο να μιλήσετε με τον κ. Χαρίτση προγραμματίζοντας συνάντηση.

Σ. Φάμελλος: Μπορεί να προγραμματιζόντουσαν συναντήσεις, βέβαια, γιατί όχι, αφού δεν το είχαμε αρνηθεί.

Γ. Μελιγγώνης: Α, αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.

Σ. Φάμελλος: Όχι, δεν είναι ενδιαφέρον. Είχαμε πει ότι μετά τον προϋπολογισμό θα συζητήσουμε. Μπορεί βέβαια η περίοδος των εορτών να μην ήταν η κατάλληλη. Πάντως δεν το είχαμε αρνηθεί. Ήμασταν πάρα πολύ σοβαροί στην αντιμετώπιση αυτή. Τουλάχιστον εγώ δεν είχα κάνει καμία τέτοια δήλωση. Σε κάθε περίπτωση όμως υπήρξε αυτό το πρόβλημα του χρονισμού. Δεν θέλω όμως να κάνω…

Γ. Μελιγγώνης: Η διάθεση υπάρχει ακόμα; Έχετε στο γραφείο σας την επιστολή του κ. Χαρίτση.

Σ. Φάμελλος: Δεν θέλω να κάνω αυτή τη στιγμή κανένα σχόλιο για το ζήτημα των προσώπων. Προσέξτε, είμαι πολύ προσεκτικός.

Γ. Μελιγγώνης: Το αφήνω το πρόσωπο στην άκρη.

Σ. Φάμελλος: ..γιατί αφορά και τη θέση του προέδρου μιας ανεξάρτητης Αρχής. Γι’ αυτό είμαι πάρα πολύ προσεκτικός.

Γ. Μελιγγώνης: Ως πολιτική κατεύθυνση. Έχετε στο γραφείο σας ακόμη την επιστολή του κ. Χαρίτση, την έχει κι ο κ. Ανδρουλάκης, να κάτσετε όλοι μαζί και να δείτε αν μπορείτε να καταλήξετε σε μια κοινή προοδευτική υποψηφιότητα. Αυτή είναι μια συζήτηση που σας αφορά;

Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι η συζήτηση για τον Πρόεδρο, για την υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και τα χαρακτηριστικά της συζήτησης των κομμάτων μεταξύ τους είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί.

Γ. Μελιγγώνης: Άρα το επόμενο διάστημα να περιμένουμε ραντεβού, συναντήσεις κ.λ.π.;

Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα αυτό που περιμένει ο κόσμος είναι τις εορτές των Χριστουγέννων. Με συγχωρείτε, αλλά υπάρχει διαφορετικός προγραμματισμός στην κοινωνία από αυτόν που πιθανά θέλετε να εισάγετε σήμερα. Μετά τις γιορτές όμως…

Γ. Μελιγγώνης: Νομίζω ότι έχετε ήδη ξεκινήσει. Είδατε τον κ. Κοτζιά, είδατε τον κ. Κόκκαλη, τον επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και τον επικεφαλής της κίνησης

Κόσμος. Τελειώνει εδώ ο γύρος αυτών των συναντήσεων;

Σ. Φάμελλος: Ήταν μια βδομάδα με δύο πολύ ενδιαφέρουσες συναντήσεις, οι οποίες έγιναν πράγματι η μία σήμερα και η άλλη προχθές. Βέβαια, μέσα στη βδομάδα αυτή κάναμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα. Χθες είχαμε Πολιτική Γραμματεία, σήμερα συμμετείχα σε συνεδρίαση της Γραμματείας Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα είναι βδομάδες πολιτικής δραστηριότητας, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκινήσει την πολιτική του εξόρμηση. Είναι υποχρέωσή μας, μετά από μια περίοδο συρρίκνωσης, θα έλεγα σε ένα βαθμό και απαξίωσης αν θέλετε, της δικής μας πολιτικής εικόνας, εμείς πρέπει να κάνουμε ένα γρήγορο, στα ελληνικά όπως λέμε, come back. Λοιπόν, πρέπει να γίνει μια γρήγορη επανεκκίνηση και γι’ αυτό δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Ενώ όμως εμείς κάνουμε αυτή την επανεκκίνηση, τα προβλήματα δεν σταματάνε. Είτε μιλάμε για τον προϋπολογισμό, είτε σήμερα που είχαμε πάλι συζήτηση στη Βουλή, είτε τα εργασιακά, είτε το θέμα της πολιτικής απάντησης, δηλαδή της συνεργασίας του προοδευτικού χώρου για μια δυναμική αντιπολίτευση, δεν σταματάει. Η συνάντησή μου λοιπόν και με τον Νίκο τον Κοτζιά και με τον Πέτρο τον Κόκκαλη είχε αυτό και μόνο αυτό το θέμα, δηλαδή τη συνεργασία του προοδευτικού χώρου, την έναρξη αν θέλετε ενός διαλόγου που είχαμε. Γιατί με τον Νίκο Κοτζιά είχα την τιμή να είμαι στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο, με τον Πέτρο Κόκκαλη ήμασταν στο ίδιο κόμμα και μάλιστα εγώ ήμουν τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και ο Πέτρος ήταν εκείνη την περίοδο ευρωβουλευτής που είχε το χαρτοφυλάκιο αυτό, άρα δύο πρόσωπα που τους θεωρώ συντρόφους μου, που έχουμε δουλέψει πολύ μαζί. Είμαστε σε διαφορετικούς σχηματισμούς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας ενδιαφέρει η προοδευτική συνεργασία και η προοδευτική προοπτική. Γι’ αυτά συζητήσαμε. Μην το συγχέουμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί κάνατε μια σύνδεση. Σας λέω ότι δεν υπήρχε.

Γ. Μελιγγώνης: Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς τα θεωρείτε συντρόφους σας; Και μ’ αυτούς είστε σε διαφορετικούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Σ. Φάμελλος: Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς επέλεξαν να μην είναι σύντροφοί μας και να μην είναι στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχα διαφωνήσει με την αποχώρησή τους εκείνη την περίοδο. Διαφώνησα, αν θέλετε, και με βάση τον πλουραλισμό που χρειαζόταν να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη συζήτηση που γινόταν για την ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να είναι παρόντες και παρούσες. Σέβομαι την επιλογή τους, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνώ. Επέλεξαν να είναι σε ένα διαφορετικό κόμμα και να το συγκροτήσουν με πρόσφατο συνέδριο. Από κει και μετά όμως δεν θεωρώ ότι δεν είναι στον προοδευτικό χώρο. Άρα υπάρχουν δυνατότητες συνεργασίας, και πολιτικής, κομματικής δηλαδή, και κινηματικής και κοινωνικής. Και πρέπει, όταν μια πρόταση τέτοια απευθύνεται στον χώρο π.χ. του ΠΑΣΟΚ, δεν θα αφήσει απέξω την Νέα Αριστερά. Όπως, να σας πω την αλήθεια, δεν μπορεί να αφήσει απέξω ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ούτε την Πλεύση Ελευθερίας. Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και να έχει μαζικά χαρακτηριστικά. Γιατί, απλά: στις επόμενες βουλευτικές εκλογές απέναντι στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να υπάρχει ένα προοδευτικό ψηφοδέλτιο που να μπορεί να τον κερδίσει, να τον ανατρέψει. Να ανατρέψει αυτή τη δεξιά πολιτική. Άρα πρέπει να κάνουμε όλοι και όλες ό,τι μπορούμε, φτάνοντας μέχρι εκεί, γιατί κανείς δεν ξέρει με τι συσχετισμούς θα φτάσουμε, ώστε να υπάρχει απάντηση με τη μεριά της κοινωνίας. Η απάντηση δεν πρέπει να δοθεί από τα δεξιά του κυρίου Μητσοτάκη, από τα αριστερά πρέπει να δοθεί. Να είναι προοδευτική. Γιατί; Γιατί πρέπει να έχουμε λιγότερες ανισότητες και περισσότερη πρόοδο. Δεν υπάρχει άλλη πρόταση που να το εξασφαλίζει. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρχει μια τέτοια απάντηση. Είναι πολύ νωρίς – και μάλιστα είναι πολύ νωρίς και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει μόλις πριν τρεις βδομάδες επιλέξει πρόεδρο – να πάρει έναν άλλο ρόλο από αυτόν που μας αντιστοιχεί. Πρώτα πρέπει να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, να έχουμε ένα μαζικό και συγκροτημένο κόμμα, και ταυτόχρονα, αλλά ιδιαίτερα μετά από αυτή την ενδυνάμωσή μας και το συνέδριο που ετοιμάζουμε, να συμμετέχουμε και στην προοδευτική απάντηση, άρα και σε συμμαχικά σχήματα. Δεν μπορεί λοιπόν κάποιος να λείπει. Αλλά μέχρι τότε δεν θα περιμένουμε. Εμείς καλούμε ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ όλους και όλες που θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι το κόμμα που θα δώσει την πιο κεντρική απάντηση σε αυτή την προοδευτική αντιπολίτευση, που πρέπει να είναι ο πυλώνας αυτής της προοδευτικής αντιπολίτευσης και των συμμαχικών σχημάτων. Και αυτή η πρόταση πρέπει να σας πω ότι είναι ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ανταλλάγματα. Γίνεται δημόσια. Είναι για όλους και όλες όσους αποστρατεύτηκαν ή απογοητεύτηκαν. Και περιλαμβάνει και μια περίοδο που είναι αρκετά πιο διευρυμένη, δεν είναι μόνο οι τελευταίες μέρες,  θα έλεγα ότι πάει και λίγο πριν το ‘23 αυτή η πρόταση και η πρόσκληση.

Γ. Μελιγγώνης: Άρα αφού μιλάμε για ένα ψηφοδέλτιο, μιλάμε για συμμαχικά σχήματα τα οποία θα κατέβουν στις εκλογές ως ένα ψηφοδέλτιο, ως ένας συνδυασμός.

Σ. Φάμελλος: Σας είπα βέβαια ότι είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Γιατί δεν έχουμε τον ορίζοντα των εκλογών και πρέπει να διαμορφωθούν και να διατυπωθούν και κοινωνικά κάποιοι συσχετισμοί.

Γ. Μελιγγώνης: Απλώς ξέρετε ότι αυτές οι διεργασίες θέλουν χρόνο για να ζυμωθούν. Αλλιώς θα φανεί ότι παραείναι της κορυφής πράγμα αν μια μέρα ανακοινώσετε στον κόσμο ότι τα βρήκατε με τον κ. Χαρίτση και τον κύριο Ανδρουλάκη, και κατεβαίνετε όλοι μαζί.

Σ. Φάμελλος: Και προσωπικά έχω επιλέξει, αλλά αυτή είναι και η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση των συνεργασιών να διατυπώνεται υπερβαίνοντας τους κομματικούς εγωισμούς σε όλες τις ευκαιρίες και σε όλους τους χώρους. Στη Βουλή έχω λάβει τον λόγο μετά την εκλογή μου τρεις φορές. Και τις τρεις φορές τοποθετήθηκα σε κεντρικές ομιλίες – γιατί έκανα και δύο παρεμβάσεις, μία για τις τράπεζες και μία για το μετρό της Θεσσαλονίκης – αλλά και στις τρεις κεντρικές τοποθετήσεις επανέλαβα, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις μας, για το αν υπήρξε συναίνεση ή όχι, για το αν υπάρχει δομική, προγραμματική αντιπολίτευση ή όχι, επανέλαβα την πρόταση ότι όποιο και αν είναι το πλαίσιο και το περιβάλλον, όποιες και αν είναι οι αντιθέσεις, εμείς επιδιώκουμε να υπάρχουν συνεργασίες, διάλογος, ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, και συμμαχίες. Δεν θέλει βέβαια μόνο έναν ή μόνο δύο αυτή η συζήτηση, αλλά θέλει πολλούς περισσότερους και πολλές περισσότερες.

Γ. Μελιγγώνης: Δεν είναι καν ταγκό.

Σ. Φάμελλος: Όχι, όχι. Είναι ελληνικός παραδοσιακός χορός.

Γ. Μελιγγώνης: Βέβαια.

Σ. Φάμελλος: Πρέπει να είμαστε πολλοί και πολλές. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η πρόταση είναι ανοιχτή. Πρέπει να υπερβούμε τους κομματικούς εγωισμούς. Εμείς βγήκαμε από μια πολύ δύσκολη και αρνητική περίοδο και έχουμε πάρει και αρκετά μηνύματα και έχουμε βγάλει συμπεράσματα. Έχουμε πάρει μαθήματα, ας το πω έτσι..

Γ. Μελιγγώνης: Άρα, κύριε Πρόεδρε, ο Σωκράτης Φάμελλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αν βρει τώρα στο δρόμο, έξω από το κανάλι που θα βγείτε, έναν πολίτη από αυτούς που σας έλεγαν προεκλογικά «κάντε κάτι» και σας πει αυτός ο πολίτης ότι όλοι σας, μέχρι να λύσετε τα εσωκομματικά σας, είχατε προεξοφλήσει ότι κάτι θα γίνεται μετά, και τώρα βλέπω τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει στη Νέα Αριστερά βιάστηκες με τον Ράμμο, τη Νέα Αριστερά να λέει στον ΣΥΡΙΖΑ τι αριστερός είσαι εσύ που ψηφίζεις τις αμυντικές δαπάνες, τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει στον Ανδρουλάκη μην κοιτάς προς τα δεξιά, μη γίνεσαι συναινετική αντιπολίτευση, ότι δεν είναι αυτή εικόνα, δεν θα φτάσουμε έτσι στις άλλες εκλογές. Το εγγυάστε αυτό σε έναν πολίτη που σας έλεγε «κάντε κάτι» μέχρι πριν ένα μήνα, σε όλους σας;

Σ. Φάμελλος: Επειδή βλέπω αυτόν τον διάλογο, τον παρατηρώ κι εγώ, αλίμονο, και ως πολίτης…

Γ. Μελιγγώνης: Είναι πινγκ πονγκ τώρα. Είστε όλοι εναντίον όλων.

Σ. Φάμελλος: Όχι, όχι. Ο διάλογος αυτός γίνεται για να μπορέσει να διαμορφώσει και τους όρους μιας συζήτησης συνεργασίας. Δεν τον υποτιμώ. Θα μπορούσα να απαντήσω, και για τον κ. Ράμμο και για τις αμυντικές δαπάνες. Ήδη εμμέσως σχολίασα την πρόταση του κ. Ράμμου, χωρίς να υποτιμώ την προσωπικότητα, και τη δυνατότητα ενός κόμματος να κάνει προτάσεις. Όσον αφορά ποια είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στον κ. Μητσοτάκη, η τοποθέτησή μας έγινε για να υπάρχει μία αντιπολιτευτική πρόταση η οποία να είναι δυναμική και να μην είναι συναινετική. Άρα, ακόμα και για να διορθωθούν γραμμές και επιλογές. Δεν είναι κακό να γίνονται αυτά στη δημόσια σφαίρα. Σημασία έχει να αφήνεις την πόρτα της συνεργασίας ανοιχτή. Εγώ το επαναλαμβάνω: δεν είναι μόνο ότι δεν μας διακατέχει κανένας κομματικός εγωισμός. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξανακαταθέσει πρόταση συνεργασίας. Δεν θέλω να ξεχνιέται. Η πρόταση συνεργασίας ήταν η πιο θεσμική που μπορούσε να γίνει.

Γ. Μελιγγώνης:  Και το πλήρωσε. Λέτε για τις εκλογές της απλής αναλογικής.

Σ. Φάμελλος: Ναι, πράγματι.

Γ. Μελιγγώνης: Σας κατέστρεψε αυτή, μεταξύ μας.

Σ. Φάμελλος: Ήταν μία πρόταση η οποία ανταποκρίνεται σε αυτό που πιστεύουμε εμείς ότι είναι σωστό. Δεν είχε καλά αποτελέσματα. Δεν πιστεύω ότι ήταν το μόνο, αλλά ναι, στον βαθμό που ο κ. Ανδρουλάκης δεν το δεχόταν και δεν είχε υποστηριχθεί από την αρχή αυτή η πρόταση απλής αναλογικής, να σας πω την αλήθεια, δημιουργούσε μια ανάγκη και αλλαγής γραμμής ή στάσης δικιάς μας. Αλλά εμείς δεν κάναμε κάποιο λάθος ως προς τη στρατηγική μας. Εμείς εξακολουθήσαμε μέχρι το τέλος να προτείνουμε αυτό που πιστεύουμε ότι είναι το σωστό για την κοινωνία. Δεν ήταν ως τακτική σωστό, εννοείτε εσείς μάλλον, αλλά για την κοινωνία ήταν σωστό να έχουμε μια προοδευτική απάντηση. Τα μαθήματα που πήραμε δεν αναιρούν τη βασική μας επιδίωξη. Πιστεύουμε στην προοδευτική συνεργασία. Εξάλλου, ένα κομμάτι της προοδευτικής συνεργασίας είναι κι ο τίτλος μας.

Γ. Μελιγγώνης: Μάλιστα.

Σ. Φάμελλος: Έτσι δεν προέκυψε η προοδευτική συμμαχία;

Γ. Μελιγγώνης: Όντως. Όντως.

Σ. Φάμελλος: Κάποιο τρόπο είναι ταυτοτικό. Γιατί; Μήπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν συνασπισμός; Δεν είχε συνιστώσες; Δεν ήταν συνεργασία;

Γ. Μελιγγώνης: Κύριε Πρόεδρε, παρακολούθησα όλη τη συζήτηση για τις τράπεζες. Νομίζω επίκειται να καταθέσετε και μία δική σας πρόταση πλέον. Και προφανώς συμφωνούμε ότι είναι άλλο πράγμα η ενίσχυση της παρουσίας του Δημοσίου στην Εθνική κι είναι άλλο πράγμα η κρατικοποίηση μιας τράπεζας. Θα σας το πω ευθέως: Διαμορφώνεται μια εικόνα ότι ο κ. Πολάκης, ως ο εκφραστής του 43%, θα έχει ένα διακριτό στίγμα, μια αυτονομία, και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αυτή τη διχοστασία ή την πολυφωνία που είχατε από την εποχή των συνιστωσών, που τις θυμηθήκατε πριν. Σας προβληματίζει αυτό; Συμφωνούμε, φαντάζομαι, ότι η κρατικοποίηση είναι άλλο πράγμα από την ενεργότερη παρουσία του δημοσίου.

Σ. Φάμελλος: Χθες λοιπόν είχαμε Πολιτική Γραμματεία και συζητήσαμε και ήταν και ο Παύλος Πολάκης και μπορώ να δημοσιοποιήσω ένα κομμάτι, διότι συμφωνήσαμε απόλυτα. Ποιο είναι το βασικό στοιχείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ; Πρώτον, υπάρχει αισχροκέρδεια και καρτέλ τραπεζών. Δεύτερον, υπάρχει ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης το έχει επιτρέψει. Τρίτον, το αποτέλεσμα είναι μια κλοπή της τάξης των 4,5 δισεκατομμυρίων το χρόνο που φεύγει απ’ τα ταμεία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτά είναι τα σημαντικά. Σε αυτά συμφωνούμε. Πάμε τώρα στην πρόταση. Συμφωνούμε ότι εκτός από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών, και εκτός από την ανατροφοδότηση της οικονομίας με αυτόν τον πόρο -γιατί το ζήτημα είναι τι θα τα κάνεις τα λεφτά, δηλαδή πρέπει να δημιουργήσεις νέα επιχειρηματικότητα, να δημιουργήσεις στεγαστική πολιτική για παράδειγμα-  πρέπει να υπάρχει και ενίσχυση του ρόλου του Δημοσίου και να ασκήσει το Δημόσιο τον ρόλο του. Και σε αυτό την ίδια πρόταση έχουμε. Συμφωνούμε, και ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει, το Δημόσιο να παίξει τον ρόλο του και στο σημερινό μετοχικό κεφάλαιο και να εξετάσει και την αύξηση της συμμετοχής του στη μετοχική σύνθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έχει μία πρόταση, είναι αυτή. Το μέχρι πού θα φτάσει, το ποσοστό ποιο θα είναι, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και στη λειτουργία της τράπεζας, είναι κάτι το οποίο το εξετάζουμε, ναι, αλλά δεν αναιρούμε το ότι το Δημόσιο πρέπει να έχει και να ασκεί στρατηγικό ρόλο. Είναι ακριβώς αυτό που δεν κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Δεν υπάρχει κανένα κενό. Ναι, εμείς ψάχνουμε πάρα πολλά σενάρια για την προγραμματική μας πρόταση, αλλά συμφωνούμε απολύτως ότι πρέπει το Δημόσιο να έχει ρόλο. Γίνεται μια προσπάθεια να επαναφέρουμε ζητήματα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία λύθηκαν με τις εκλογές. Δεν υπάρχουν ούτε οι άνθρωποι του Φάμελλου, ούτε οι άνθρωποι του Πολάκη, ούτε οι άνθρωποι του Φαραντούρη, ούτε οι άνθρωποι του Γκλέτσου. Όχι. Είμαστε όλοι ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία. Εκείνη τη μέρα ψηφίσαμε όλοι ΣΥΡΙΖΑ και αυτό ήταν πάρα πολύ σημαντικό. 70.000 πολίτες ψήφισαν και επέλεξαν να έχουν ένα δυνατό και συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ. Και τον έχουμε. Και αυτό προσπαθούμε κάθε μέρα με πάρα πολλή δουλειά να πετύχουμε. Το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί καμία πολιτική έτσι ώστε να μην έχουμε καρτέλ στις τράπεζες. Με συγχωρείτε, αλλά αυτό το συμπέρασμα βγάλαμε, και στην Πολιτική Γραμματεία και ήταν ομόφωνο χθες.

Γ. Μελιγγώνης: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε – και πριν γίνετε πρόεδρος, όσο ήσασταν υποψήφιος – θυμάστε ότι συνέντευξη με εμένα που να μην ρωτήσω για τους απλήρωτους συναδέλφους μου στην ΑΥΓΗ και στο Κόκκινο δεν γίνεται. Θέλω λοιπόν να σας ρωτήσω τι θα κάνετε με τα κομματικά media εν γένει, αλλά και εν είδει, επειδή είδα και την πρόταση του συναδέλφου, αυτή την πρωτοβουλία του Νίκου Μανεσιώτη της One Voice για εξαγορά της «Αυγής» με αυτά τα δύο εκατομμύρια και εν είδει θέλω να σας ρωτήσω πώς το σκέφτεστε όλο αυτό; Υπάρχει πρόβλημα, έτσι δεν είναι;

Σ. Φάμελλος: Ναι, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα, το οποίο οφείλω να πω ήταν ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τα οποία παρέλαβα και παραλάβαμε μετά την ολοκλήρωση της εκλογής Προέδρου. Υπήρξε μια καταστροφική περίοδος όσον αφορά τα κομματικά μέσα. Μια απάνθρωπη, θα έλεγα, στάση απέναντι στους εργαζόμενους, με πολλές υπεκφυγές από τον προηγούμενο, έκπτωτο πρόεδρο. Συσσώρευσε πάρα πολλά προβλήματα, τα οποία οδηγούσαν να έχουμε μια κατάσταση ώστε τέλος Δεκεμβρίου να φαίνεται ότι χρωστάμε τέσσερις μισθούς και το δώρο, άρα πέντε μισθούς. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, οικονομικό, χωρίς πόρους και χωρίς έσοδα να καλύψουμε κάτι τέτοιο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουμε στο τέλος του χρόνου, αντί γι’ αυτούς τους ισοδύναμους πέντε μήνες – το δώρο δεν το θεωρώ μηνιάτικο, είναι μια υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά είναι αντίστοιχου κόστους αν θέλετε -, αντί για τους πέντε οφειλόμενους μισθούς να έχουμε ενάμιση. Και έχω ενημερώσει τους εργαζόμενους γι’ αυτή την προετοιμασία και ετοιμαζόμαστε αύριο να καταβληθεί και το δώρο των εργαζομένων στα κομματικά μέσα. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε, και ήδη έχει καταβληθεί ο πρώτος μισθός, θα καταβληθεί το δώρο και περιμένουμε ακόμα ενάμιση μισθό μέχρι το τέλος του χρόνου. Είναι λίγα μπροστά στις υποχρεώσεις μας. Καταρχήν είναι μόνο μια πρώτη απάντηση απέναντι στους εργαζόμενους που είναι δικαίωμά τους και υποχρέωσή μας. Έχουμε και πάρα πολλές άλλες υποχρεώσεις που έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο βάρος στα κομματικά μέσα. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Η πρώτη προτεραιότητα και η πρώτη δική μου δέσμευση ήταν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την Αυγή και το Κόκκινο. Άρα, το σχέδιο το οποίο θα πρέπει να εκπονήσουμε εμείς, το πολύ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, και συνομιλούμε και με τους εργαζόμενους γι’ αυτό, είναι μια πρόταση επαναλειτουργίας, κανονικής επαναλειτουργίας – μέσα σε ένα νέο πλαίσιο, προφανώς, όσο φτάνουν τα πόδια μας – των κομματικών μέσων ώστε να είναι τα κομματικά μέσα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συζητάμε μια πρόταση, αν θέλετε, εκχώρησης ή πώλησης των κομματικών μέσων. Επειδή κι εγώ ενημερώθηκα για αυτή την πρόταση που έχει τέτοια χαρακτηριστικά, θα μου επιτρέψετε να μην τη βάλω στη συζήτηση. Διότι εμείς θέλουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει, ή μάλλον η Αυγή και το Κόκκινο να ανήκουν στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η πρώτη μας επιδίωξη. Αλλά έπρεπε πρώτα από όλα να λύσουμε το θέμα των εργαζομένων. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, που δεν θα έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα, τότε νομίζω ότι αυτή η συζήτηση θα γίνει με πολύ καλύτερους όρους, γιατί είναι ανθρώπινο πρώτα απ’ όλα.

Γ. Μελιγγώνης: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ για τη συζήτηση, για τον χρόνο. Καλές γιορτές.

Σ. Φάμελλος: Πέρασε πολύ γρήγορα ο χρόνος. Δεν ξέρω αν πήγαμε σε πολλά άλλα μονοπάτια. Θέλω να σας ευχηθώ και εγώ καλές γιορτές. Να ευχηθώ και στους φίλους και στις φίλες που μας βλέπουν καλές γιορτές. Θέλω να τους πω ότι πιστεύω πάρα πολύ ότι για να ζούμε καλά, είτε στις γιορτές είτε όχι, παίζει ένα πάρα πολύ μεγάλο ρόλο η πολιτική. Η πολιτική λοιπόν πρέπει να ξαναδημιουργήσει μια αξιόπιστη σχέση με τον πολίτη. Το να έχεις γιατρό, το να έχεις δάσκαλο, είναι θέμα της πολιτικής. Το να έχεις μισθό, το να έχεις ζεστό σπίτι, είναι θέμα της πολιτικής. Το να είσαι ασφαλής στις πλημμύρες και στις πυρκαγιές είναι θέμα της πολιτικής. Δεν είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Η επιστροφή στην πολιτική για μας σημαίνει περισσότερη δημοκρατία και σημαίνει πραγματικά ενεργοί πολίτες. Κάνουμε μια προσπάθεια να ξαναεμπιστευτούμε την πολιτική και αυτό θέλουμε να δημιουργήσει και μια νέα εμπιστοσύνη με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρω ότι υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας, οι οποίοι μπορεί να έχουν πέντε πτυχία και να μην έχουν ένα μισθό που να μπορεί να τους αφήσει να ζουν στη χώρα μας και να φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτή την κατάσταση θέλουμε να ανατρέψουμε. Γιατί η πολιτική δεν είναι μόνο συμμετοχή, είναι και αγώνας. Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν αγωνιστούμε. Και θέλω να κρατήσουμε αυτό το μήνυμα για τις επόμενες μέρες. Να περάσουμε καλά, να είμαστε γεροί, αλλά μας περιμένουν αγώνες, γιατί αυτή η πολιτική είναι άδικη, πρέπει να ανατραπεί.

Γ. Μελιγγώνης: Και οι πόρτες αυτής της εκπομπής και του καναλιού θα είναι ανοιχτές για να δίνετε συνεντεύξεις, να μας εξηγείτε τι αγώνες δίνετε, τι προσπαθείτε να πετύχετε και για ποιους λόγους. Να είστε καλά κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Καλό βράδυ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου