Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ: Πέφτουν και ονόματα στο τραπέζι; Τα 3 σενάρια που παίζουν


Ήρθε η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει και πάλι όνομα; Η απάντηση στην Κουμουνδούρου είναι καταφατική και το θέμα συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Οι πρώτες ιδέες έχουν πέσει στο τραπέζι αν και όλοι συμφωνούν πως είναι πολύ νωρίς και όλα θα αποφασιστούν στο επικείμενο Συνέδριο.
Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι πως το όνομα του κόμματος θα έχει ως βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία», αφού, πλέον δεν θα υπάρχουν συνεργαζόμενοι αλλά ο χώρος θα είναι ενιαίος. Δεν έχει υπάρξει ποτέ καμία σκέψη αλλαγής του βασικού «brand name» και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που από τον Μάιο του 2012 τα αποτελέσματα που έφερε στο χώρο της αριστεράς εδραίωσαν την παράταξη ως τον έναν από τους δυο ισχυρούς πόλους του πολιτικού συστήματος.
Η στροφή που υπάρχει στην Ευρώπη σε κινήματα της οικολογίας και της πράσινης ανάπτυξης, οι κινητοποιήσεις που γίνονται για την κλιματική αλλαγή, αλλά και η συνεργασία που υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο με τους Πράσινους έχει οδηγήσει πολλά στελέχη να προτείνουν το «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», ως το πιο προσιτό όνομα αυτή τη στιγμή για τους ψηφοφόρους. Όχι μόνο ο όρος Αριστερά περιλαμβάνεται δυο φορές, αλλά το επίθετο «Πράσινη» αγγίζει τόσο τους οικολόγους όσο και τους ψηφοφόρους του κέντρου.
Μια παραλλαγή αυτού του ονόματος, που επίσης έχει ακουστεί στην Κουμουνδούρου, είναι το «ΣΥΡΙΖΑ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».
Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η πρόταση που επίσης μπήκε από κορυφαίο μέλος του οργάνου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και προκάλεσε θετικές εντυπώσεις ήταν το «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ». Όσοι είδαν με θετικό μάτι την ιδέα υποστήριζαν πως με αυτό το όνομα μπορεί να σηματοδοτηθεί το άνοιγμα του κόμματος στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Διαψεύδει “Τα Νέα” ο ΣΥΡΙΖΑ: Καμία συνδρομή Σπίρτζη-Πιτσιόρλα στην υπόθεση της μετονομασίας σταθμών του μετρό


Πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδουν κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «τα Νέα» περί συνδρομής υπουργών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα της μετονομασίας των σταθμών του ΜΕΤΡΟ.
«Ουδέποτε υπήρξε συνδρομή των πρώην υπουργών Χρήστου Σπίρτζη και Στέργιου Πιτσιόρλα για το θέμα της μετονομασίας των σταθμών του ΜΕΤΡΟ. Το εν λόγω δημοσίευμα είναι εκ του πονηρού», αναφέρουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο.

Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ: ” Να αλλάξουμε το σύστημα όχι το κλίμα! Ακούστε την απαίτηση της νεας γενιάς σε όλο τον κόσμο!


«Σήμερα, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, οι ηγέτες όλων των χωρών έχουν την ευκαιρία -και οφείλουν- να ανταποκριθούν στην απαίτηση της νέας γενιάς που διαδηλώνει παγκοσμίως, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του πλανήτη» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει:
«Δε χρειάζονται άλλες υποσχέσεις, έχουν δοθεί αρκετές. Χρειάζονται άμεσα μέτρα και δεσμεύσεις. Χρειάζεται να ακούσουν όλοι, τους εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές, που με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Διότι μόνο αυτοί έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει τι διακυβεύεται. Δεν είναι το δικό μας μέλλον, είναι το δικό τους, το μέλλον των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα».
Όλη η ανάρτηση:
Σήμερα, στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα, οι ηγέτες όλων των χωρών έχουν την ευκαιρία -και οφείλουν- να ανταποκριθούν στην απαίτηση της νέας γενιάς που διαδηλώνει παγκοσμίως, ζητώντας τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του πλανήτη.
Δε χρειάζονται άλλες υποσχέσεις, έχουν δοθεί αρκετές.
Χρειάζονται άμεσα μέτρα και δεσμεύσεις.
Χρειάζεται να ακούσουν όλοι, τους εκατομμύρια μαθητές και φοιτητές, που με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Διότι μόνο αυτοί έχουν πραγματικά συνειδητοποιήσει τί διακυβεύεται. Δεν είναι το δικό μας μέλλον, είναι το δικό τους, το μέλλον των παιδιών μας. Με λίγα λόγια, οφείλουμε να κάνουμε πράξη το σύνθημα: Να αλλάξουμε το σύστημα, όχι το κλίμα.

Τι ψηφίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τους απόδημους και την Αναθεώρηση – “Κλειστή εκπροσώπηση” που δεν θα μετράει στο γενικό αποτέλεσμα και αύξηση των βουλευτών Επικρατείας


Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στη Βουλή από το Γενικό Εισηγητή Γ. Κατρούγκαλο, και τον Κ. Πουλάκη, Πρόεδρο της Επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών (επί υπουργίας Α. Χαρίτση) για την ψήφο των εκτός επικρατείας Ελλήνων, παρουσιάστηκαν οι βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση και η πρόταση νόμου για τους αποδήμους που κατατέθηκε στη Βουλή.
Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης Ε. Αχτσιόγλου, ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Εσωτερικών, ο αναπληρωτής Τομεάρχης Απόδημου Ελληνισμού Γ. Αμανατίδης και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τη συνταγματική αναθεώρηση κορυφαία στιγμή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και αποκορύφωμα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας για εκδημοκρατισμό των θεσμών και κατοχύρωση των δικαιωμάτων. Κατά την διακυβέρνηση μας προωθήσαμε πολλές και σημαντικές δημοκρατικές και δικαιοκρατικές τομές, επιστέγασμα των οποίων ήταν η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία είχε ως κύριο στόχο δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις του κράτους και εγγυήσεις υπέρ των ελευθεριών και δικαιωμάτων, για την πληρέστερη ικανοποίηση τους και την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού.
Βέβαια, η εκλογική επικράτηση της ΝΔ συνεπάγεται ότι η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί στο σύνολο της. Μπορεί όμως ακόμη να επιτευχθούν συναινέσεις γύρω από υπερώριμες μεταρρυθμίσεις και μάλιστα όχι μόνον για αυτές που επιτεύχθηκε πλειοψηφία τριών πέμπτων στην προτείνουσα Βουλή. Το παράδειγμα του διαχωρισμού των ρόλων εκκλησίας και κράτους, που γίνεται ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ είναι εμβληματικό, αλλά όχι το μοναδικό. Προϋπόθεση όμως για τις συναινέσεις είναι ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η διαδικασία που το Σύνταγμα προβλέπει για την αναθεώρηση του. Περιμένουμε από τη ΝΔ να σεβαστεί τόσο την κατεύθυνση που έδωσε η προηγούμενη βουλή, αλλά και τον ίδιο τον εαυτό της, να μην απέχει δηλαδή από όσα η ίδια υποστήριζε στο άμεσο παρελθόν και με την υπογραφή του σημερινού Πρωθυπουργού.
Στη συνέντευξη παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόταση νόμου που είχε συνταχθεί από την ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο ΥΠΕΣ επί Υπουργίας Α. Χαρίτση, και η οποία κινείται στις ίδιες πολιτικές αποδοχές στις οποίες στηρίχθηκε και η πρόταση αναθεώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία είχε προταθεί η συμπερίληψη στο άρθρο 54 του ισχύοντος Συντάγματος προσθήκης νέας, τέταρτης παραγράφου, «προς την κατεύθυνση της δυνατότητας ορισμού από ενιαίο ψηφοδέλτιο έως πέντε (5) βουλευτών απόδημου Ελληνισμού», κατά το μοντέλο Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας.
Κοινό στοιχείο της πρότασης αναθεώρησης και της πρότασης νόμου αποτελεί η αναγνώριση της ανάγκης συγκεκριμένης, «κλειστής» κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να ενσωματώνεται δηλαδή το αποτέλεσμα της σχετικής ψηφοφορίας στον γενικό οριστικό πίνακα των αποτελεσμάτων του εκλογικού σώματος εντός της Ελληνικής Επικράτειας. Αυτή είναι η λύση που προκρίνει το Συμβούλιο της Βενετίας, το αρμόδιο για τους θεσμούς δηλαδή όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης και ακολουθείται και από κράτη που έχουν, όπως το δικό μας, μεγάλο αριθμό ομογενών. Στη συνέντευξη υπογραμμίστηκε ότι είναι παραπλανητικά όσα διαρρέονται από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι δηλαδή το όλο θέμα αφορά μόνο 300.000 Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Παρόμοια στοιχεία δεν υπάρχουν. Άλλωστε, όλοι όσοι έχουν ελληνική ιθαγένεια έχουν δικαίωμα ψήφου. Εφόσον δε ο Κώδικας Ελληνικής Ιθαγένειας διαχρονικά καθιερώνει το «δίκαιο του αίματος» (jussanguinis), βάσει του οποίου αναγνωρίζεται η ελληνική ιθαγένεια σε οποιονδήποτε μπορεί να αποδείξει, σε απεριόριστο γενεαλογικό βάθος, την καταγωγή του από Έλληνα ή Ελληνίδα πολίτη, δυνητικά οι Έλληνες εκλογείς εξωτερικού μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια.
Επειδή δε οι πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό ούτε την ίδια πληροφόρηση έχουν, ούτε συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στον κοινό δημόσιο χώρο με όσους βρίσκονται εντός επικράτειας, είναι πολιτικά αναγκαίο η ψήφος τους να σταθμίζεται με διαφορετικό τρόπο από ότι η ψήφος των τελευταίων. Αυτή είναι άλλωστε και η διεθνής εμπειρία. Υπάρχουν κράτη, όπως η Ιρλανδία, που αποκλείουν εντελώς την ψήφο των ομογενών τους και άλλα, όπως η Γερμανία ή η Αγγλία που αποκλείουν όσους λείπουν πάνω από μερικά χρόνια στο εξωτερικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως θέλει να κατοχυρώσει, όπως είναι και η συνταγματική επιταγή, την δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της χώρας. Είναι το μόνο κόμμα, στα σαράντα χρόνια που εκκρεμεί η προαναφερθείσα συνταγματική επιταγή, που και εξειδίκευσε στην αναθεώρηση την αρχική πρόβλεψη, και φρόντισε να καταρτιστεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου.
Στην πρόταση αναθεώρησης είχε υιοθετηθεί το μοντέλο Γαλλίας, Ιταλίας και Ισπανίας, για εκλογή σε κάθε μεγάλη γεωγραφική περιφέρεια του εξωτερικού βουλευτή που θα εκπροσωπεί όσους διαμένουν σε αυτή, π.χ. ένας βουλευτής θα εκπροσωπούσε στην Ελληνική Βουλή τους Έλληνες στην Αμερική, μέσω εκλογής με ενιαίο και όχι κομματικό ψηφοδέλτιο. Στην τροποποιημένη πρόταση που θα καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στην διαδικασία της αναθεώρησης για την εξειδίκευση του περιεχομένου της διάταξης της νέας παραγράφου 4 του άρθρου 54 θα διατηρηθεί η δυνατότητα αυτή ως συνταγματικά ανεκτή επιλογή, σε συνδυασμό με την εναλλακτική περί εκλογής σε ενιαία λίστα εξωτερικού, που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατατέθηκε σήμερα.
Περαιτέρω, ρητά θα προβλέπεται η μη συμπερίληψη στο οριστικό εκλογικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επικράτειας της ψηφοφορίας δυνάμει της τελευταίας αυτής εναλλακτικής. Αυτό θα γίνει καθαρά για λόγους ασφάλειας δικαίου, δεδομένου ότι, όπως ορθά υποστήριξε η πλειοψηφία της Επιτροπής, και χωρίς συνταγματική τροποποίηση η αρχή της ισότητας της ψήφου δεν κωλύει την δυνατότητα διαφορετικής αντιμετώπισης, ως προς τη συμπερίληψη στο εκλογικό αποτέλεσμα, των εκλογέων εσωτερικού και εξωτερικού, εν όψει των ουσιωδώς διαφορετικών κατηγοριών, από πλευράς πραγματικού, στις οποίες ανήκουν.
Ειδικότερα, η πρόταση νόμου που κατατέθηκε προβλέπει ότι, στις γενικές βουλευτικές εκλογές, οι εκτός Επικρατείας εκλογείς δεν θα επιλέγουν τους εκπροσώπους τους μόνον από την γεωγραφική περιφέρεια στην οποία διαμένουν, αλλά θα επιλέγουν μεταξύ του νέου θεσμού των ψηφοδελτίων επικρατείας «εξωτερικού» των κομμάτων. Και περαιτέρω, προκειμένου να δημιουργηθεί επαρκής «χώρος» για την κατά το δυνατόν ισότιμη εκπροσώπηση των εκτός Ελλάδας εκλογέων, αυξάνεται ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας στο ανώτατο επιτρεπτό από το Σύνταγμα όριο, ήτοι σε δεκαπέντε (15). Προβλέπεται δε τη στη συνέχεια η διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Εάν ο αριθμός όσων ψηφίσουν είναι μέχρι 180.000 ψήφοι θα εκλέγονται 3 βουλευτές. Για κάθε 60.000 βουλευτές πέρα από τον αριθμό αυτό θα εκλέγεται ένας ακόμη, που θα αφαιρείται από τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών Επικρατείας «εσωτερικού», οι οποίες, κατά τα λοιπά, θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.
Σε κατακλείδα, επισημάνθηκε στη συνέντευξη ότι η αναθεώρηση θα αποτελέσει Λυδία λίθος όχι μόνον για την υπερψήφιση υπερώριμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων αλλά και για την όλη κατεύθυνση της πολιτικής ζωής. Θα συνεχίσει η ΝΔ να επιχειρεί την παλινόρθωση κράτους της δεξιάς; Και με ποια από τις δύο επιλογές, των μεταρρυθμίσεων ή της παλινόρθωσης, θα στοιχηθούν τα κόμματα της ελάσσονας αντιπολίτευσης;

Με μισθό στη διοίκηση του Αγίου Όρους ο εφοπλιστής Μαρτίνος σύμφωνα με το ΦΕΚ διορισμού!


Εξεδόθη το προεδρικό διάταγμα, με πρόταση των υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο διορίζεται νέος διοικητής του Αγίου Ορους ο εφοπλιστής Αθανάσιος Μαρτίνος.




Όπως φαίνεται και στο παραπάνω ΦΕΚ, ο κ. Μαρτίνος διορίζεται με βαθμό και αποδοχές Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ενώ ο μέχρι τώρα πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Κωστής Δήμτσας, είχε αναλάβει αμισθί τη θέση του διοικητή.
Μαρτίνος: Δεν θα λαμβάνω αμοιβή, λάθος το ΦΕΚ
Ωστόσο, αμέσως μετά την δημοσίευση της ανάληψης καθηκόντων από τον εφοπλιστή στο Άγιο Όρος, ο Αθανάσιος Μαρτίνος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα αμείβεται γι’ αυτήν και ότι το σχετικό απόσπασμα στο ΦΕΚ περί έμμισθης θέσης ήταν εκ παραδρομής.
«Eξ αρχής έχω δηλώσει γραπτώς στην αποδοχή της τιμητικής πρότασης που μου εγένετο ότι δεν επιθυμώ να λάβω οποιαδήποτε αμοιβή για τη θέση του διοικητή του Αγίου Όρους με την οποία με τιμά η Πολιτεία. Είναι αυτονόητο για μένα ότι θα προσφέρω τις υπηρεσίες μου αμισθί» είπε.
«Η διαφορετική αναγραφή στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θεωρώ ότι έγινε εκ παραδρομής. Ο μόνος λόγος ανάληψης της συγκεκριμένης θέσης είναι η προσφορά στην πατρίδα και στο Άγιο Όρος» συνεχίζει ο κ. Μαρτίνος.

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

“Κωλοτούμπα” και στον ΟΑΣΘ: Έκραζε ΣΥΡΙΖΑ και Στέλιο Παππά η ΝΔ αλλά τώρα λέει ότι “ο Οργανισμός θα παραμείνει κρατικός”


H Νέα Δημοκρατία από τη μέρα που σταμάτησε το αμαρτωλό, αποτυχημένο και χρεοκοπημένο καθεστώς του ΟΑΣΘ, δεν σταμάτησε να κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για την κρατικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης και να στοχοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους με κάθε ευκαιρία. Για τη ΝΔ από το 2017 και για δύο χρόνια επρόκειτο για «εμμονικούς», «κρατιστές» και… «Μαδούρους».
Τελικά πέρασαν δύο χρόνια, η κυβέρνηση άλλαξε, η διοίκηση του ΟΑΣΘ άλλαξε ήδη αλλά ο Υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι ο ΟΑΣΘ θα παραμείνει κρατικός! Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που ως τομεάρχης υποδομών της ΝΔ δήλωνε το 2017: «Την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εντάσσει τις αστικές συγκοινωνίες των Αθηνών στο Υπερταμείο, έρχεται ο κ. Σπίρτζης και καταθέτει νομοσχέδιο για την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ. Αλήθεια, έχουν ενημερώσει για το σχέδιό τους, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ή θα κάνουν για άλλη μια φορά – όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει – στροφή 180 μοιρών και το μόνο που θα καταφέρουν είναι εν μέσω καλοκαιριού να ταλαιπωρήσουν το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης… Καλούμε τον κ. Σπίρτζη να προσγειωθεί στον 21ο αιώνα και στο 4ο μνημόνιο, που με “πόνο ψυχής” ψήφισαν ο ίδιος και οι σύντροφοί του πριν από λίγες ημέρες».
Αλλά και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αναγάγει σε βασικό αντιπολιτευτικό του αφήγημα για τη Θεσσαλονίκη, την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ, δήλωνε πριν από ένα χρόνο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης:  «Η κατάσταση είναι τραγική. Σίγουρα είναι χειρότερη από το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο επίσης είχε προβλήματα. Είχα προειδοποιήσει ότι η κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα, από όσα θα έλυνε». 
Πρόκειται για μια ακόμη περίπτωση, στην οποία η ΝΔ αντιπολιτεύτηκε σκληρά αλλά ακολουθεί πανομοιότυπη πολιτική με την προηγούμενη κυβέρνηση και τους Στέλιο Παππά, Χρήστο Σπίρτζη, τους οποίους δαιμονοποιούσε. Μάλιστα, η κυβέρνηση που είχε λύσεις για όλα τα ζητήματα, τώρα ζητά «υπομονή και πίστωση χρόνου», όπως ομολογεί ο Υπουργός Μεταφορών από τη Θεσσαλονίκη.

Ξαναεπιστρέφουν και οι … Σκουριές στην Χαλκιδική με την κυβέρνηση Μητσοτάκη


Εγκρίθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι τρεις αιτήσεις της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για παράταση / τροποποίηση αδειών της εγκατάστασης στις Σκουριές, ανακοίνωσε η εταιρία εκφράζοντας την ικανοποίησή της και σημειώνοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή θα πραγματοποιήσει κατασκευαστικές εργασίες που διακόπηκαν το 2017, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του κτιρίου του εργοστασίου εμπλουτισμού, προκειμένου να προστατέψει τον μέχρι σήμερα εκτεθειμένο εξοπλισμό. Η επένδυση για αυτές τις εργασίες προστασίας των υποδομών της εκτιμάται στα 5 εκατ. δολάρια.
Με τις αποφάσεις που εκδόθηκαν εγκρίνεται η τροποποίηση άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για το έργο του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, καθώς η επικαιροποίηση – συμπλήρωση των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και Ολυμπιάδας και πρόσθετου εξοπλισμού για το μεταλλείο της Ολυμπιάδας (αναβαθμισμένος υποσταθμός ηλεκτρικής ενέργειας και βοηθητικές κτηριακές υποδομές).
Οι αιτήσεις για τις άδειες είχαν κατατεθεί το 2016-2017, η εταιρία προσέφυγε εν τω μεταξύ στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το δικαστήριο την δικαίωσε με τρεις αποφάσεις (1531, 1532 και 1533), που κάνουν αποδεκτές στο σύνολό τους τις αιτήσεις ακύρωσης.
Σε σχετική ανακοίνωση το ΥΠΕΝ έκανε λόγο για «εμμονές» και «ιδεοληψίες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «εμπόδιζαν την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» ενώ ανήγγειλε ότι το ΥΠΕΝ θα συμμορφωθεί άμεσα και πλήρως με τις αποφάσεις του ΣτΕ και θα εκδώσει τις σχετικές άδειες, όπως και έγινε.
Η Ελληνικός Χρυσός επισημαίνει στην ανακοίνωση ότι με την μητρική της εταιρεία Eldorado Gold εργάζονται από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση για να δημιουργηθούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την πλήρη επανεκκίνηση της κατασκευής στο έργο των Σκουριών. Αυτές περιλαμβάνουν ένα σταθερό κανονιστικό πλαίσιο, διασφαλίσεις για την προστασία των άμεσων ξένων επενδύσεων και μηχανισμούς διευθέτησης διαφορών, καθώς και την έγκαιρη έγκριση και χορήγηση των επικείμενων αδειών και τεχνικών μελετών.
«Το αρμόδιο υπουργείο, προσθέτει, συνεργάζεται με την εταιρεία προς τη διαμόρφωση ενός αμοιβαία αποδεκτού αναπτυξιακού σχεδιασμού, για την κατασκευή και λειτουργία ασφαλών και σύγχρονων εγκαταστάσεων παγκοσμίου βεληνεκούς στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης για την εφαρμογή της μεθόδου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές. Πρόκειται για τη βέλτιστη διαθέσιμη τεχνολογία, που αναμένεται να μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου κατά περίπου 40%, καθώς και την κατανάλωση νερού στο έργο».
Ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για τη λήψη αυτών των πολυαναμενόμενων αδειών, οι οποίες μάς επιτρέπουν να προστατεύσουμε την υπάρχουσα επένδυσή μας. Μάς ενθαρρύνει δε ιδιαιτέρως η έως τώρα συνεργασία μας με την Πολιτεία και προσβλέπουμε σε μια εξίσου εποικοδομητική συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία. Πιστεύουμε ότι το έργο στις Σκουριές προσφέρει σημαντική αξία στους επενδυτές μας και οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία, πάντοτε στο πλαίσιο της πλήρους εναρμόνισης με τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα».

Υποψήφιος του Πατούλη μέλος του Τομέα Υγείας της ΝΔ αποκάλεσε «πίθηκο» πρόσφυγα για το αντιφασιστικό tweet που έκανε


Ο Αράς Χαμπάι, πρόσφυγας που δηλώνει φωτογράφος γράφει στην ανάρτησή του: “Ε, φασίστες, Είμαι οκ στη νέα μου πατρίδα, δεν θα αποφασίζετε εσείς πώς θα κινούμαι, θα συνεχίσω να αλλάζω το πρόσωπο και την ατμόσφαιρα της νέας μου πόλης. Η πόλη μας πρέπει να καθαρίσει από φασίστες.”
Είναι απόλυτα ευδιάκριτο σε όλους ότι ο πρόσφυγας στην αναρτησή του δεν αναφέρεται σε όλους τους Ελληνες, αλλά σε εκείνη την μικρή αλλα ευδιάκριτη μειοψηφία των φασιστών που δυστυχώς υπάρχει παντού και στον τόπο μας.
Γιατί όμως να αφήσουμε την αλήθεια να μας χαλάσει μια “ωραία ιστόρία” και μια ευκαιρία να δημοσιοποιησουμε κάποιες ενδόμυχες σκέψεις μας… Ο κατά τα αλλα γεννετιστής, επιστήμων, υποψήφιος και με τον Γ.Πατούλη (ιατρός κι αυτός και πρόεδρος του ΙΣΑ…) στην Περιφέρεια Αττικής αλλά και γνωστό γαλάζιο στέλεχος πρωην Διοικητής του “Ελπίς” που όταν τον απομάκρυνε το 2015 ο Παύλος Πολάκης είχε ξεσηκωθεί η ΝΔ απαιτώντας την πάση θυσία παραμονή του (στο ιδιο νοσοκομειο ήταν και ο γνωστός γαλάζιος οδοντιατρος κ. Κρανιάς ), κ. Τεο Γιάνναρος, που απολάμβανε της εμπιστοσύνης του τοτε υπουργού Υγειας κ Αδ Γεωργιάδη, στο αντιφασιστικό ποστ του κ. Χαμπάι αναγνώρισε όλους τους Έλληνες και άρα δικαιολογεί έτσι την ιερή οργή που τον έκανε να τον αποκαλέσει “πίθηκο” είναι ιδελογογίας άξιον! Μάλιστα για να τιμωρήσει τον “πιθηκο” τον μπλόκαρε από το τουίτερ.  
ΥΓ: Ο κ. Γιάνναρος συστήνεται στο προφίλ του ως Μοριακός Βιολόγος Γενετιστής, τ.Διοικητής Ελπίς, Μέλος Τομέα Υγείας ΝΔ.


Τασία Χριστοδουλοπούλου στο “Ραντάρ”: Υπόνοιες για βαλτούς μπαχαλάκηδες στα Εξάρχεια – Καρφιά για Χρυσοχοίδη! “Η κυβέρνηση την … πάτησε στο προσφυγικό!”


«Οι κριτικές που δεχτήκαμε όχι μόνο ήταν άδικες αλλά ήταν σκόπιμες, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερες ψήφους»
«Μπορεί οι μπαχαλάκηδες να είναι όργανα αυτών των ανθρώπων. Το γνωρίζει κανείς;». Υπόνοιες για… βαλτούς μπαχαλάκηδες στα Εξάρχεια άφησε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στην εκπομπή «Ραντάρ» στον Alpha989, με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.
Σε συζήτηση για τα κυκλώματα ναρκεμπόρων που λυμαίνονται την πλατεία Εξαρχείων αλλά και τα επεισόδια που σημειώνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει με… καχυποψία την παρουσία αυτών των «συγκεκριμένων ανθρώπων» (σ.σ.: των μπαχαλάκηδων) σε «συγκεκριμένα σημεία» της ευρύτερης περιοχής, εκεί όπου πέφτουν βροχή πέτρες και μολότοφ.
Αναφερόμενη στη δράση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, τόνισε: «Ο κύριος Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι σε μία μέρα θα καθαρίσει τα Εξάρχεια! Επιτέθηκε σε συναυλία, χωρίς λόγο, προφανώς επειδή γνώριζαν ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί, δεν είχαν πάνω τους μολότοφ!».
«Κανένα άνθρωπος δεν θέλει στο όνομα της δικής του ασφάλειας να παραβιάζονται δικαιώματα ανθρώπων, συλλογικοτήτων, όπως έγινε τις προάλλες στα Εξάρχεια», πρόσθεσε.
Αναφερόμενη στο προσφυγικό/μεταναστευτικό, τόνισε: «Δεν είμαι καθόλου υπερήφανη για τη Μόρια. Προσπαθήσαμε. Θα δείτε και τώρα τα εμπόδια που θα βρει η ΝΔ. Κανείς δεν τους ήθελε στον χώρο του. Ο δήμαρχος της Κω, για παράδειγμα, αρνιόταν οποιαδήποτε δομή΄. Όταν δεν εξηγείς το φαινόμενο στις κοινωνίες, είναι φυσικό να λένε ‘δεν θέλω να έρθουν εδώ’. Έτσι αναπτύσσονται οι ξενοφοβίες και ρατσισμοί».
«Οι ηγέτες κρίνονται από το πώς απαντούν στα προβλήματα του καιρού τους. Όταν δεν απαντάς, όταν καλύπτεις ανθρώπους μισαλλόδοξους που δεν θέλουν κανέναν, όταν είσαι τόσο σκληρός με τις οικονομικές οδηγίες και χαλαρός στα υπόλοιπα, είσαι και υπεύθυνος για την άνοδο της ακροδεξιάς. Πείθεις τις κοινωνίες ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες είναι κίνδυνος», υπογράμμισε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
Στο ερώτημα αν γυρνάει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση η στάση που κράτησε ως αντιπολίτευση απέναντι στο μεταναστευτικό, είπε: «Η κυβέρνηση με την αλαζονεία ότι έρχεται υποσχέθηκε πολλά και τα υποσχέθηκε ‘εδώ και τώρα’. Τώρα βλέπει την πολυπλοκότητα των προβλημάτων. Να καταλαβαίνουν ότι οι κριτικές που δεχτήκαμε όχι μόνο ήταν άδικες αλλά ήταν σκόπιμες, για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όλο και περισσότερες ψήφους. Τον τελευταίο ενάμιση μήνα δεν μετέφεραν στην ενδοχώρα αυτούς για τους οποίους είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Τι περίμεναν; Ότι επειδή είχαν σκληρή στάση, ξαφνικά δεν θα έρθει κανείς στα νησιά; Είναι δυνατόν να έχει τόσο απλοϊκή αντίληψη γι’ αυτά τα τεράστια παγκόσμια φαινόμενα; Σε δέκα χρόνια θα έχουμε κλιματικούς πρόσφυγες (σ.σ.: πχ λόγω έλλειψης νερού). Τι θα κάνουμε τότε; Η Ευρώπη ετοιμάζεται γι’ αυτά;»

Το “βρώμικο” χτύπημα προεκλογικά της “Αττική Οδός” στον Αλέξη Τσίπρα και η “κίνηση καλής θέλησης” στον Κυριάκο Μητσοτάκη! Παίρνει πίσω τωρα τις αυξήσεις


Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Ιουνίου, τρεις βδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, είχε ανακοινωθεί ότι τα διόδια της Αττικής Οδού θα αυξηθούν κατά 50 λεπτά μέσα σε έξι μήνες. Η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι οι τιμές των διοδίων θα αυξάνονταν σε δυο δόσεις, η μια την 1η Ιουλίου 2019 και η άλλη την 1η Ιανουαρίου 2020. Το θέμα είχε γίνει πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες και πρώτη ειδηση στους ιστότοπους και τα δελτία των καναλιών.
Την πρώτη Ιουλίου από 2,80 ευρώ θα πήγαιναν στα 3 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου θα πήγαιναν από 3 ευρώ στα 3,30, ενώ για τα φορτηγά και άλλα μεγαλύτερα οχήματα οι αυξήσεις θα ήταν ακόμα πιο τσουχτερές.
Στην Κατηγορία πέντε, η συνολική αύξηση θα ξεπερνούσε το ένα ευρώ, αφού από την 1η Ιουλίου είχε ανακοινωθεί ότι θα πάει από 7,10 ευρώ σε 7,50 και από την 1η Ιανουαρίου στα 8,20 ευρώ. Ευτυχώς για όσους χρησιμοποιούν την Αττική Οδό, οι αυξήσεις τελικά δεν θα εφαρμοστούν.
Ο τότε Υπ. Μεταφορών Χρ. Σπίρτζης είχε σπευσει να διαβεβαιώσει οτι η κυβέρνηση θα ακυρωνε μονομερώς οποιαδήποτε αύξηση, κύκλοι όμως τις εταιρείας υπενθυμιζαν οτι από την συμβαση της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο προβλεπόταν αυτο το δικαίωμα και άφηναν να εννοηθεί οτι ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο και προσφυγής στη Δικαιοσύνη!
Σήμερα… με μια λιτή ανακοίνωση η Αττική Οδός ενημερώνει ότι δεν θα αυξηθούν οι τιμές των διοδίων.
Στο κείμενο της εταιρίας αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Αττικής Οδού δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τις αυξήσεις διοδίων τελών που ανακοίνωσε στις 14 Ιουνίου 2019».
Πριν από λίγες ημέρες, σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας με την ηγεσία του Υπ. Υποδομών είχε διαφανεί ότι επήλθε συμβιβασμός των δύο πλευρών, οι οποίες εκτός από τις τιμές των διοδίων, συζήτησαν κι άλλα θέματα που αφορούν τις παραχωρήσεις.

Ποιοι σχεδιάζουν να επαναφέρουν τον “ΣΥΡΙΖΑ του 4,5%”. Το σχέδιο, τα πρόσωπα


«Να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ του 4,5%, να ιδρύσουμε ένα κόμμα που θα καλύψει το χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στη μετατόπιση της Κουμουνδούρου προς το κέντρο»
Σύμφωνα με ρεπορταζ του Βασίλη Σκουρή στην ιστοσελίδα news247.gr, κινήσεις ανασύνταξης καταγράφονται στο Αριστερό Ρεύμα. Κίνηση που είχε συγκροτηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και διέρρηξε τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα μετά τη στροφή στο δημοψήφισμα του 2015 ακολουθώντας αυτόνομη πορεία και αποτελώντας την κύρια δύναμη της ΛΑΕ, προχωρεί σε συνέδριο σημαντικών αποφάσεων. Το Συνέδριο προγραμματίζεται για το τέλος του έτους και έχει ως στόχο τη συσπείρωση όσων αποχώρησαν από την Κουμουνδούρου κατηγορώντας κατά διαστήματα την ηγεσία του για «δεξιά στροφή», αλλά και τη συστράτευση μικρών κινήσεων και προσωπικοτήτων του συγκεκριμένου χώρου.
Στόχος, όπως τονίζεται, «να φτιάξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ του 4,5%, να ιδρύσουμε ένα κόμμα που θα καλύψει το χώρο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ιδίως τώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει στη μετατόπιση της Κουμουνδούρου προς το κέντρο».
Μετά την παραίτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη από την ηγεσία του, πάντως, όπως και από την ηγεσία της ΛΑΕ,το Αριστερό Ρεύμα (στο οποίο ανήκουν 32 πρώην βουλευτές και 5 πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να εκλέξει και τον νέο επικεφαλής του. Μέχρι τώρα κανένα από τα στελέχη που θεωρούνται για τον πολύ κόσμο φαβορί, όπως ο Νίκος Χουντής και ο Δημήτρης Στρατούλης, έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Η ύστατη προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου που καλύπτει η ΛΑΕ, πάντως, θεωρείται από πολύ δύσκολη, έως ουτοπική. Ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση θα εκφράσει το τυχόν κλίμα «να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη», ο Γιάννης Βαρουφάκης με κοινοβουλευτική πλέον εκπροσώπηση θα επιχειρήσει να εκφράσει το συγκεκριμένο χώρο, ενώ το ΚΚΕ δεν έχει κανένα λόγο για «συνεργασία» με πρώην στελέχη του. Και επιπλέον, η προσπάθεια ενοποίησης του χώρου αυτού επιχειρήθηκε προεκλογικά από την ΛΑΕ και απέτυχε. Και αποτελεί ερώτημα τι θα είναι εκείνο που θα την κάνει να πετύχει τώρα.

Έφυγε από το ΚΙΝΑΛ ο Κρεμαστινός! “Το σημερινό ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο κόσμος γνώρισε ως ΠΑΣΟΚ” – Ενοχλημένη η Γεννηματά του έκλεισε το τηλέφωνο !!!


Τέλος στις σχέσεις του με το σημερινό Κίνημα Αλλαγής βάζει ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου, αλλά και προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου.
Ο ίδιος ανακοίνωσε την απόφασή του σε στενούς του φίλους, αναφερόμενος, μάλιστα σε ραδιοφωνική συνέντευξη στο News24/7 στους 88,6 και το παρασκήνιο του τηλεφωνήματος που αμέσως μετά είχε με την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συνομιλητές του στην ιστοσελίδα, μετά την τηλεφωνική συνέντευξη υπήρξε τηλεφώνημα από τη Φώφη Γεννηματά, που είχε ως κατάληξη η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, να κλείσει το τηλέφωνο.
Ο λόγος είναι διότι της είπε ότι εμμένει στις θέσεις του, γεγονός που εκνεύρισε τη Φώφη Γεννηματά.
Ο Δ. Κρεμαστινός, μετά από αυτό, είπε στους φίλους του ότι με αυτό το ΚΙΝΑΛ, που ούτε το σύμβολο τον εκφράζει, ούτε η ουσία, δεν θέλει καμία απολύτως σχέση.
“Το σημερινό ΚΙΝΑΛ δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο κόσμος γνώρισε ως ΠΑΣΟΚ” τους είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Θ. Καρούνος: Η “χρυσή” μεταγραφή Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο “εξπέρ” του ψηφιακού τοπίου αλλά και της εκλογής Προέδρου και οργάνων από την βάση των ψηφοφόρων!


Στα τέλη του 2009, στο Μέγαρο Σταθάτου, λίγες εβδομάδες μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα συνεργατών. Στο κτίριο της οδού Ηροδότου, λίγα μέτρα πιο πάνω από το νεοκλασικό της Λέσχης Αξιωματικών στη Ρηγίλλης, είχαν έδρα πρόσωπα όπως ο Θόδωρος Καρούνος, υπεύθυνος για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η Γλυκερία Σιούτη, τότε νομική σύμβουλος του Πρωθυπουργού, ο Γιάννης Αυγερινός, διευθυντής του γραφείου του Χάρη Παμπούκη, τότε υπουργού Επικρατείας.
Ο Καρούνος, από τα λίγα πρόσωπα που γνωρίζει τόσο καλά τον χώρο της πληροφορικής και του Διαδικτύου, βρέθηκε προ ημερών σε κλειστή σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος. Ο καθηγητής του ΕΜΠ με διαδρομή από τον Ρήγα Φεραίο και τις τάξεις της ανανεωτικής Αριστεράς, κατέθεσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τις απόψεις του για το πώς θα μετασχηματιστεί ψηφιακά το κόμμα.
Για τους μυημένους ο Καρούνος είναι ένα από τα βασικά πρόσωπα που γνωρίζει όσο ελάχιστοι πώς μπορεί να στηθεί το μοντέλο που θέλει ο Τσίπρας για το κόμμα στο νέο ψηφιακό τοπίο. Την πολιτική ευθύνη για το εγχείρημα έχει ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και μια ομάδα στενών φίλων του από το ΕΜΠ, όπου ο Καρούνος διδάσκει.
Πώς έγινε η επαφή; Είχε προηγηθεί επιστολή του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) στα κόμματα της Βουλής – και άρα και στον ΣΥΡΙΖΑ – με εννέα προτάσεις πολιτικής για την ενίσχυση της Ανοιχτής Διακυβέρνησης, των ανοιχτών δεδομένων και της ενεργής συμμετοχής και ενημέρωσης των πολιτών, ζητώντας να τις λάβουν υπ’ όψιν και να δεσμευθούν για μια σειρά από αλλαγές που, χωρίς οικονομικό κόστος, μπορούν να ωφελήσουν πολυεπίπεδα τη δημοκρατία και την οικονομία. Μάλιστα η ΕΕΛΛΑΚ, της οποίας αντιπρόεδρος είναι ο Καρούνος, είχε συναντηθεί προεκλογικά και με τον πρόεδρο της ΝΔ και νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνάντηση αυτή συμμετείχε και ο πρόεδρός της Διομήδης Σπινέλλης, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στις επαφές συμμετείχαν και στελέχη της ομάδας εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση και στην ομάδα υπεύθυνος είναι ο Θανάσης Δεληγιάννης, που είναι στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και θα συντονίζει τη συνεργασία. Η πληροφορία ότι συμμετείχε στη συνάντηση με τον Τσίπρα πυροδότησε κύκλο συζητήσεων στον στενό πυρήνα της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο ο ίδιος, παρά τα σενάρια διαφόρων και τις αναφορές ότι είχε καλή σχέση με τον Γιάννη Ραγκούση, αναφέρει ότι πολιτικά δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ και οι όποιες συμβουλές θα είναι στο πλαίσιο της ομάδας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση. Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο αυτό η ΕΕΛΛΑΚ παρέχει συμβουλές για την υιοθέτηση ανοιχτών τεχνολογιών σε πολλούς φορείς, όπως προκύπτει και από το σάιτ του οργανισμού.
Ο Καρούνος που οργάνωσε την πρώτη εκλογή αρχηγού του ΠΑΣΟΚ από τη βάση το 2004, όταν και εξελέγη ο Παπανδρέου στο τιμόνι της προεδρίας, έχει καλή σχέση και χημεία με πάρα πολλά πρόσωπα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό απέχει αρκετά από το να έρθει κοντά και πολιτικά με την αξιωματική αντιπολίτευση. Και όπως είπε και ο ίδιος μιλώντας στα «ΝΕΑ», είναι «στις παρυφές του Κινήματος Αλλαγής και συμμετέχει ενεργά στην Κίνηση για τη Σοσιαλδημοκρατία». Τα τελευταία δύο έτη ήταν ειδικός άμισθος σύμβουλος του υπουργού Παιδείας και είχε οριστεί συντονιστής της Ομάδας Διοίκησης Εργου για την Ψηφιακή Πολιτική και την Ανοιχτή Διακυβέρνηση. Θεωρείται σημαντική η συμβολή του για τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ που «στήθηκε» επί πρωθυπουργίας Γιώργου Παπανδρέου, ενώ ήταν αυτός που έκανε την πρώτη ιντερνετική διασύνδεση όλων των πανεπιστημίων. Πολλοί θυμούνται την ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία του την περίοδο 2002-2004 επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, όταν ήταν προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής της Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του ΕΜΠ στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και έχει πολλές δράσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, ήταν την περίοδο 2004-2009 συντονιστής του τμήματος Πληροφορικής του ΠΑΣΟΚ και μεταξύ 2009-2012 σύμβουλος του προέδρου του κόμματος και παράλληλα συντονιστής της Ομάδας Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Μετείχε σε όλες τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ στα τέλη του 2018 είχε επιμεληθεί μαζί με τον Θόδωρο Τσέκο και τον Μιχάλη Χάλαρη έρευνα για το τι πιστεύουν οι κεντροαριστεροί στο εσωτερικό των Κινήσεων Πολιτών που ήταν μια από τις ιδρυτικές συνιστώσες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Κινήματος Αλλαγής. Η πλειοψηφία σε αυτή την έρευνα δεν εξέφραζε ικανοποίηση για τις αντιπολιτευτικές επιδόσεις της Κεντροαριστεράς, ενώ ήταν σαφής η επιθυμία, παρά την αποχώρηση του Ποταμιού, να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ευρύτερη ενότητα του χώρου.
Πολλοί λένε ότι είναι από τα πρόσωπα με τα οποία θα μπορούσε να συζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε πολιτικό επίπεδο, ενώ είναι ενδιαφέρον πως ήταν μεταξύ των περίπου 300 πανεπιστημιακών, καλλιτεχνών, ανθρώπων του πολιτισμού κ.ά. που υπέγραψαν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών το καλοκαίρι του 2018, μια κίνηση της κυβέρνησης Τσίπρα που αποτέλεσε και τη «γέφυρα» με πολλούς από τον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας. Βέβαια, το κρίσιμο καλοκαίρι του 2015, ήταν υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα, με την υπογραφή του σε ένα κείμενο που υπέγραψαν 250 παλιά μέλη του «Ρήγα Φεραίου» και του «Δημοκρατικού Αγώνα».

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Απασφάλισε κι ο Πολάκης με την “πατάτα” Μητσοτάκη με τα Μάρμαρα: “Ούτε τα στοιχειώδη … ο “άριστος” Πρωθυπουργός”


«Ούτε τα στοιχειώδη δεν μπορεί να αντιληφθεί ο “άριστος” πρωθυπουργός» αναφέρει σε ανλαρτησή του ο Παύλος Πολάκης.
Την πρόταση Μητσοτάκη για “δανεισμό” των Γλυπτών του Παρθενώνα που προκάλεσε την αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου που έπσευσε να αξιοποιησει προς οφελός του Μουσείου την απίστευτη γκάφα για τις επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης, σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης.
“Οταν σκεφτεσαι μόνο με όρους επικοινωνίας και όχι ΟΥΣΙΑΣ τότε γινεσαι ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΕΘΝΩΣ!!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ.
Δανεισμός τέλος: «Αν θέλετε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αναγνωρίστε ότι είναι δικά μας», λέει το Βρετανικό Μουσείο.” έγραψε ο πρώην αν. Υπ Υγείας

Νέο “χτύπημα” από το … “10 το καλό” του Ομίλου Μαρινάκη! Λευτ. Χαραλαμπόπουλος για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: “Αυτά που σου έκλεψαν δεν ζητάς μετά να τα «δανειστείς» “


Νέο επικριτικό άρθρο σε διαστημα λίγων ημερών από τον “ισχυρό άντρα” του Ομίλου Μαρινάκη ( κατ’ άλλους το Νο2… ) τον δημοσιογράφο Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο. Μετά το άρθρο του περασμένου Σαββάτου στο in.gr με το οποίο ασκούσε σκληρή κριτική για την “επιχείρηση” επικοινωναική καταιγιδα των ΜΑΤ στον ιστορικο πολυχώρο ΒΟΞ στα Εξάρχεια, επανερχεται σημερα με νεο άρθρο – κόλαφο για την απίστευτη γκάφα – πάλι με επικοινωνιακά ερείσματα – του “δανεισμού” από το Βρετανικό Μουσείο των Γλυπτών του Παρθενώνα…
Το άρθρο του Λευτερη Χαραλαμπόπουλου:

“Όταν η Μελίνα Μερκούρη ξεκίνησε την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, πρόβαλλε μια πάρα πολύ απλή αλήθεια: Ότι ένα από τα μεγαλύτερα μνημεία της ανθρωπότητας είναι σήμερα ακρωτηριασμένο ως αποτέλεσμα μιας κλοπής που υπέστη.
Και αυτή η κλοπή δεν ήταν μια μεμονωμένη πράξη. Αποτελούσε μια από τις χειρότερες εκφράσεις της αποικιοκρατίας: τη λογική ότι μπορούσαν οι μεγάλες δυνάμεις να λεηλατούν αρχαιότητες.
Γεμάτα είναι τα ευρωπαϊκά μουσεία από τα αποτελέσματα αυτής της λεηλασίας.
Προφανώς και τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι παγκόσμια κληρονομιά.
Όμως, είναι παγκόσμια κληρονομιά ως τμήμα ενός μνημείου και ως κομμάτι ενός τοπίου.
Το αίτημα να επιστραφούν δεν αποτελεί ούτε εθνικιστική αξίωση ούτε ένδειξη πατριδοπληξίας.
Ζητά να διορθωθεί η ιστορική αδικία που έγινε πρώτα και κύρια στο ίδιο το μνημείο.
Και όπως και να το δει κανείς, πρέπει κάποτε η Βρετανία να διορθώσει αυτή την αδικία που σε τελική ανάλυση κληρονομιά της αποικιοκρατίας είναι.
Ούτε είναι τυχαίο ότι το αίτημα αυτό συνάντησε εξαρχής μεγάλη αποδοχή ακόμη και στο εσωτερικό της ίδια της Βρετανίας και αγκαλιάστηκε από πνευματικούς ανθρώπους.
Δεν ήταν μόνο η καταλυτική προσωπικότητα της Μελίνας: ήταν και ένα ιστορικά δίκαιο αίτημα.
Γι’ αυτό το λόγο και είναι λανθασμένη η πρόταση του πρωθυπουργού να υπάρξει «δανεισμός» των Γλυπτών από τη Βρετανία στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 200 ετών από το 1821.
Γιατί μπορεί ο πρωθυπουργός να λέει ότι η χώρα μας επιμένει στο αίτημα της επιστροφής, όμως όταν κάνεις πρόταση να τα «δανειστείς», άρα και να τα επιστρέψεις μετά, είναι σαν να παραδέχεσαι ότι δεν είναι και δικά σου.
Με αυτή την έννοια, ίσως είναι προτιμότερο για τη χώρα μας να συνεχίσει να δείχνει την κλοπή παρά να τη συγκαλύπτει με μια πρόσκαιρη επίδειξη των Γλυπτών (αν και εφόσον μας τα «δανείσουν»).
Θα πουν διάφοροι φαντάζομαι «με αυτά θα ασχολούμαστε τώρα;». Ίσως και να έχουν δίκιο.
Προφανώς και η χώρα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα, πιο ζωτικά ίσως και σίγουρα πιο άμεσα. Όμως και εκείνο το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του Μακρυγιάννη, έχει, όπως και να το δεις, μια επικαιρότητα ακόμη.
Υστερόγραφο: Ας μην προσπαθήσουν να κάνουν πολιτική εκμετάλλευση του θέματος στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι επί των ημερών τους παραλίγο να δούμε τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να πηγαίνουν στο… Υπερταμείο και ότι χρειάστηκε να υπάρξει καταιγισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών προτού τα εξαιρέσουν”

“Χαστούκι” και από το ΔΣΑ μετά την Βεστάγκερ και την Επιστημονική Επιτροπή στον Μητσοτάκη για θεσμική εκτροπή με τη Θανου”! Τι αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ


«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδεικνύει με γνωμοδότησή του την αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των Αρχών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Συγκεκριμένα επισημαίνει:
«Μετά το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία επεσήμανε πως η παύση των μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την επιστολή της επιτρόπου Μαργκρέτε Βεστάγκερ προς την κυρία Θάνου, όπου σημειώνεται ότι το θέμα θεωρείται «ύψιστης σημασίας» και παρακολουθείται στενά από την Κομισιόν, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών καταδεικνύει με γνωμοδότησή του την αθέμιτη παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην κατοχυρωμένη ανεξαρτησία των Αρχών.»
Και προσθέτει:
«Ο κ. Μητσοτάκης είχε να επιλέξει ανάμεσα στην εξυπηρέτηση συμφερόντων που θίχτηκαν από τις έρευνες της Επιτροπής Ανταγωνισμού και στην τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Επέλεξε το πρώτο. Δεν μας εξέπληξε.
Ο διασυρμός από αυτή τη θεσμική εκτροπή δεν είναι μόνο προσωπικός, είναι και εθνικός.»

Έξαλλος ο Μητσοτάκης για το “φιάσκο” με τα Γλυπτά του Παρθενώνα! Στο “στόχαστρο” η ηγεσία του ΥΠΠΟ και κορυφαία στελέχη


Εξαλλος – σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημενες πηγές – είναι ο Κυριάκος Μητσοτακης, μετά το μεγαλειώδες φιάσκο, όπως αποδείχτηκε, του “δανεισμού” των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που … “αγόρσσε” ασμένως την εισήγηση για ένα επικοινωνιακό τρυκ που θα άλλαζε την εικόνα “αδράνειας” που παρουσίασε στα ταξίδια του σε Παρίσι-Βερολίνο, χρεώνει τώρα στους “εμπνευστές” της οτι εφόσον του εισηγήθηκαν μια τέτοια πρωτοβουλία όφειλαν να γνωρίζουν καλύτερα το ισχύον καθεστώς πριν ανοίξει το στόμα του ο πρωθυπουργός!
Στο στόχαστρο του Κυρ Μητσοτάκη έχουν μπει, σύμφωνα με τις ιδιες πηγες η ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού καθώς και στενοί συνεργατες τους, ο Υπ Επικρατείας Γ Γεραπετρίτης, τα στελεχη του λεγόμενου “πρωινού καφέ” στο Μαξίμου, αλλά και … γνωστός δημοσιογράφος του συγκροτηματος της Καθημερινης-ΣΚΑΙ. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφοριες, ο Κυρ Μητσοτάκης χρησισμοποιησε σκληρή γλώσσα ενώ ιδιαίτερα επικριτική για το “φιάσκο” ήταν και η Μαρέβα Μητσοτάκη που η ίδια γνωριζε το καθεστώς που διέπει το Βρετανικό Μουσείο

Στ. Μαλέλης σε Νίκο Παπανδρέου: Το πρόβλημα δεν είναι εάν θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ. Το πρόβλημα είναι ότι πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ! Μοναδικός αντίπαλος, όπως θα έλεγε και ο πατέρας σας, είναι η Δεξιά


Στον Νίκο Παπανδρέου απαντά ο Σταμάτης Μαλέλης με άρθρο του που φιλοξενείται στον ηλεκτρονικό Τύπο και υπογραμμίζει πως το μείζον στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν εντοπίζεται στην αλλαγή ονόματος και συμβόλου αλλά στην αλλαγή πολιτικής.
Όπως αναφέρει ο κ. Μαλέλης το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσιογνωμίας τα οποία δεν λύνονται με αλλαγές ονομάτων.
Σε σχέση με τη φυσιογνωμία του κόμματος ο κ. Μαλέλης τονίζει: «Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρέπει να βάλει κατακόκκινες γραμμές με τη συντήρηση. Η συνεχής ροή στελεχών μας προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι από καιρό».
Απευθυνόμενος στον κ. Νίκο Παπανδρέου τονίζει στο άρθρο του στο in.gr πως οι πολίτες θέλουν αλλαγή πολιτικής και «απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβίσει το Κίνημα σε ρόλο κομπάρσου».
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του κ. Μαλέλη στο in.gr:
Μια καλοπροαίρετη απάντηση στον Νίκο Παπανδρέου
Το μείζον θέμα της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς δεν είναι τα ονόματα και τα σύμβολα αλλά οι πολιτικές.
Το ΚΙΝΑΛ ή το ΠΑΣΟΚ, που είναι ο κυριος φορέας που το συγκροτεί, αντιμετωπίζουν προβλήματα φυσιογνωμίας τα οποία δεν μπορούν να λυθούν με αλλαγές ονομάτων.
Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ ή όπως θέλετε, έχει πρόβλημα πολιτικού στίγματος. Δυστυχώς ετεροκαθορίζεται.
Δεν είναι πολιτική κόμματος να προσδιορίζει την θέση του με το απολίτικο «ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον». Ούτε ότι «είναι κόμμα του κέντρου», ούτε … εναλλακτικό, όπως άκουσα να λέει κορυφαίο στελέχος του Κινήματος.
Να είμαστε ρεαλιστές. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα των μη προνομιούχων. Το κόμμα της προόδου, το κόμμα που έκανε ριζικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία.
Που κατάφερε να κινητοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις που είχαν τεθεί από τη Δεξιά στο περιθώριο. Δεν ήταν, ούτε είναι, το κόμμα που υπερασπίζεται ως στρατηγική επιλογή τη συνεργασία με τη Δεξιά το 2012.
Βεβαίως, άλλαξαν και αλλάζουν πολλά. Όμως, και στην σημερινή εποχή, πολύ περισσότερο με την παγκοσμιοποίηση, οι αντιθέσεις υπάρχουν. Και οι προνομιούχοι υπάρχουν και οι ολιγάρχες, και οι αδύναμοι υπάρχουν και οι περιθωριοποιημένοι – κυρίως νέοι- υπάρχουν.
Η Κεντροαριστερά – χωρίς ναι μεν αλλά – είναι στο πλευρο των αδυνάτων. Των σύγχρονων μη προνομιούχων.
Είναι σαφές ότι το ΚΙΝΑΛ πρέπει να στρίψει το τιμόνι ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Πρέπει να βάλει κατακόκκινες γραμμές με τη συντήρηση. Η συνεχής ροή στελεχών μας προς τη Νέα Δημοκρατία, δείχνει ότι κάποιοι ήταν έτοιμοι από καιρό.
Ας το πάρουν κάποιοι είδηση. Σοσιαλδημοκρατία δεν σημαίνει φλέρτ με τη Δεξιά. Οσοι το έκαναν στο παρελθόν είναι υπευθυνοι που το 40% έγινε 4% και 8%.
Αντίπαλος μας είναι η Δεξιά. Και αυτό δεν είναι γενικό και αόριστο. Εμείς είμαστε με το κοινωνικο κράτος για το οποίο η ΝΔ στην καλύτερη περίπτωση αδιαφορεί. Εμείς είμαστε με τους εργαζόμενους , τους οποίους πλήττει η ΝΔ με τα πρώτα της νομοσχέδια.
Είμαστε με τους συνταξιούχους, είμαστε με την ανάπτυξη και όχι με την λεηλασία. Θέλουμε να γίνουν τα έργα στο Ελληνικό αλλά για να δημιουργήσουν νέο πλούτο και όχι για να γίνουν οι πλούσιοι πλουσιότεροι.
Γνωρίζω ότι ο Ν. Παπανδρέου γύρισε την χώρα και μίλησε με ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ . Είμαι βέβαιος ότι κατέγραψε μόνο την βούληση τους για το όνομα, αλλά και αυτήν για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής του κόμματος που αγάπησαν. Τα στρογγυλά φληναφήματα και οι ανόητες ατάκες, τους αφήνουν αδιάφορους.
Αλλαγή πολιτικής θέλουν.
Φαντάζεστε, κ. Παπανδρέου, τον πατέρα σας να αποκαλούσε το ΠΑΣΟΚ «κόμμα του κέντρου;»
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Αλλαγή πολιτικής θέλουμε, απομάκρυνση όσων έχουν εγκλωβίσει το Κίνημα σε ρόλο κομπάρσου. Και όχι αλλαγές ονομάτων.
Μοναδικός αντίπαλος , όπως θα έλεγε και ο πατέρας σας , είναι η Δεξιά.

Τα “αγκάθια” στην πορεία του νέου κόμματος προς την εκλογική βάση – Τα πρόσωπα από τον Προοδευτικό χώρο που θα συμμετέχουν στην ΚΟΕΑ και θα είναι υποψήφιοι και στο νέο Συνέδριο


Σύμφωνα με ρεπορταζ του Δημ. Χατζηνικόλα για το documentonews.gr, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει συγκροτηθεί σε σώμα η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ) στον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα λάβει όλες τις σημαντικές αποφάσεις στον δρόμο προς το τακτικό συνέδριο το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Την ίδια περίοδο αναμένεται να είναι έτοιμη και η διακήρυξη του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί ώστε να εκκινήσουν και επίσημα η καμπάνια εγγραφής νέων μελών και οι περιοδείες ανά την επικράτεια του Αλέξη Τσίπρα και των κορυφαίων στελεχών του νέου φορέα.
Στην ΚΟΕΑ θα μετέχουν τα μέλη της σημερινής Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ενώ από πλευράς Προοδευτικής Συμμαχίας τα ονόματα όσων θα συμμετάσχουν όχι μόνο στην ΚΟΕΑ αλλά και σε όλες τις επιτροπές που αυτήν τη στιγμή λειτουργούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα σταλούν στο γραφείο του προέδρου του κόμματος μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, λέει στο Documento o άνθρωπος που έχει αναλάβει να καταρτίσει τον σχετικό πίνακα.
Τα πρόσωπα
Στις εν λόγω προτάσεις θα περιλαμβάνονται πρόσωπα από τον χώρο, όπως οι Λούκα Κατσέλη, Στέφανος Τζουμάκας, Σωτήρης Βαλντέν, Θοδωρής Δουλουμπέκης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης, Γιάννης Ραγκούσης, Δημήτρης Χατζησωκράτης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Θάνος Μωραΐτης, Αγγελος Τόλκας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μέλη της ομάδας νέων του ΚΙΝΑΛ, με αναφορά στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, PES Activists και αρκετοί άλλοι.
Με τον τρόπο αυτόν και στην ΚΟΕΑ και σε όλες τις επιμέρους επιτροπές που λειτουργούν εντός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπουν πρόσωπα από την Προοδευτική Συμμαχία όπως φυσικά θα μπουν και στις Επιτροπές Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Ειδικότερα στην ΚΟΕΑ εκτός των μελών της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των μελών της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συμμετάσχουν και πρόσωπα-έκπληξη από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο που δεν θα προέρχονται ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε από την Προοδευτική Συμμαχία.
Εννοείται πως όλα τα παραπάνω πρόσωπα θα αποκτήσουν και ουσιαστική σχέση με το κόμμα αφού θα γραφτούν ως ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία που θα εκκινήσει το προσεχές διάστημα με στόχο να έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής συνέδρων και φυσικά του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στο τακτικό συνέδριο.
Αγκάθια
Την ίδια ώρα τόσο στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης όσο και στη συνεδρίαση της επόμενη ημέρας του συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας όπου έδωσε το παρών και ο Αλ. Τσίπρας δεν μπήκε θέμα εκλογής από την ΚΟΕΣ ενός ολιγομελούς οργάνου για τον καλύτερο συντονισμό του εγχειρήματος και την καθημερινή λειτουργία του.
Ωστόσο είναι πολλοί εντός της Προοδευτικής Συμμαχίας αλλά και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο αλλά εδώ πρέπει να αποσαφηνιστεί και ο ρόλος της Πολιτικής Γραμματείας που λειτουργεί ήδη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το πιο πιθανό είναι τα δύο όργανα να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα αφού αυτό της ΚΟΕΣ, πέρα από το ότι θα μπορούν να συμμετέχουν τα περισσότερα μέλη της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, θα ασχολείται αποκλειστικά με τα οργανωτικά θέματα του επερχόμενου συνεδρίου. Πάντως ο στόχος της ηγεσίας είναι να υπάρξει μια όσμωση των δύο χώρων και όχι η παράλληλη ή πολύ περισσότερο η αυτόνομη λειτουργία.
Αγκάθι στην όλη διαδικασία είναι το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων οργανώσεων – επιτροπών εντός του κόμματος ανά νόμο αλλά και ανά κλάδο. Αυτό από πολλούς θεωρείται επιβεβλημένο. Η ισχνή απήχηση για παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην αυτοδιοίκηση ή στο συνδικαλιστικό κίνημα επιβάλλει την εισδοχή νέων προσώπων μέσω της δημιουργίας νέων οργανώσεων. Κι αυτό είναι κάτι που και γνωρίζει και αποδέχεται η πλευρά της ηγεσίας. Για τον σκοπό αυτόν το προσεχές διάστημα θα λάβουν χώρα συσκέψεις στελεχών τα οποία δραστηριοποιούνται στον χώρο της αυτοδιοίκησης, στο εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και στα κινήματα της νεολαίας.
Ορόσημο ο Οκτώβριος
Οσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο στόχος είναι η διακήρυξη του νέου φορέα να δει το φως της δημοσιότητας στα τέλη Σεπτεμβρίου και αμέσως μετά να εκκινήσει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Οι περιοδείες του Αλ. Τσίπρα θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την παρουσία του στη ΔΕΘ στις 14 και 15 Σεπτεμβρίου πρώτα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο στόχος είναι να υπάρξει παρουσία είτε του προέδρου είτε κορυφαίων στελεχών και στους 54 νομούς της χώρας. Ο πρόεδρος του κόμματος βέβαια θα μιλήσει και στο Φεστιβάλ της Νεολαίας που θα διεξαχθεί δύο εβδομάδες μετά τη ΔΕΘ. Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει και η ΚΕ του κόμματος.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μεγάλο ενδιαφέρον στη λεγόμενη ψηφιοποίηση του κόμματος. Ηδη ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος έχει αναλάβει να τρέξει το όλο εγχείρημα, είχε την Παρασκευή διαρκείς συσκέψεις για το θέμα προκειμένου η νέα ψηφιακή πλατφόρμα να είναι έτοιμη και να συμβάλει (χωρίς να υποκαταστήσει το κόμμα) αποφασιστικά στην καμπάνια για νέες εγγραφές από τις αρχές Οκτωβρίου. Ο στόχος είναι να εμπλακούν σε όλη τη διαδικασία τόσο οι οργανώσεις ανά την επικράτεια (σε πολλές από αυτές δεν υπάρχει σήμερα ούτε σύνδεση στο διαδίκτυο ούτε Η/Υ ούτε άνθρωποι που μπορούν να τα χειρίζονται) όσο και μέλη τα οποία θα εκπαιδευτούν ειδικά για τον σκοπό αυτόν.

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...