Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου

 

Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος κατάφερε με παζάρια να πάρει αυτό που θέλει, ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη… εκτός τόπου και χρόνου, δηλώνοντας μάλιστα ικανοποιημένος από την συμφωνία Μπάιντεν – Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με ανταλλάγματα που ευνοούν πλήρως την τουρκική πλευρά (το ζήτημα δεν είναι μόνο πόσα πήρε αλλά και πόσα θα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας) και ρίχνουν ακόμη περισσότερο την ελληνική.

Συγκεκριμένα, κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι σήμερα η Συμμαχία θα απευθύνει πρόσκληση στη Φινλανδία και στη Σουηδία να γίνουν το 31ο και το 32ο μέλος της Συμμαχίας. Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».

Την ικανοποίησή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει δηλαδή για το γεγονός πως η Σουηδία και η Φινλανδία υπέγραψαν με την Τουρκία Συμφωνία, κατά την οποία δεν θα υπάρχουν εθνικά εμπάργκο όπλων μεταξύ τους.

Μάλιστα η Σουηδία (διαθέτει εξαιρετικά ανεπτυγμένη πολεμική βιομηχανία), αλλάζει το εθνικό κανονιστικό της πλαίσιο για έλεγχο όπλων σε σχέση με Συμμάχους ΝΑΤΟ, λέει η Συμφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνεται ικανοποίηση, καθώς η χτεσινή Συμφωνία δίνει το «πράσινο» φως στην Τουρκία για την προμήθεια του μαχητικού Gripen JAS 39E.

Την ίδια ώρα, «η Φινλανδία και η Σουηδία δεσμεύονται να στηρίξουν την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή της Τουρκίας… στις υφιστάμενες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) για Στρατιωτική κινητικότητα».

Επιπλέον, σημειώνεται πως λίγες ώρες μετά την Συμφωνία, η Αμερικανίδα βοηθός υπουργός Άμυνας δήλωσε δημοσίως ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16 της Τουρκίας».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, Μπάιντεν και Ερντογάν πρόκειται, κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Τετάρτη, να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία» και του εξοπλιστικού προγράμματος συνολικότερα, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

Πως Μητσοτάκης – Πέτσας επιχείρησαν να εξαπατήσουν τους συνταξιούχους για να μην κάνουν προσφυγή για τα αναδρομικά τους

 

Θέλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους τους συνταξιούχους ότι δεν χρειάζεται να ασκούν προσφυγές, δεν χρειάζεται να τρέχουν σε δικηγόρους. Χρειάζεται μόνο να έχουν λίγη υπομονή καθώς δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής»Αυτό δήλωνε ανερυθρίαστα στις 15 Ιουλίου του 2020 ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσαςκοροϊδεύοντας ωμά τους συνταξιούχους για να μην καταθέσουν προσφυγές διεκδικώντας αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις στις επικουρικές

Τότε, οι συνταξιούχοι είχαν ακόμη περιθώριο δύο εβδομάδων να προσφύγουν στα δικαστήρια. Έως τις 31/7/2020 δηλαδή, όταν και ψηφίστηκε η επίμαχη διάταξη για απόδοση αναδρομικών μόνο από τις κύριες συντάξεις, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό σε απόσβεση τις αξιώσεις για τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές

Τώρα, σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, αποδείχθηκε περίτρανα η απάτη της κυβέρνησης προς τους συνταξιούχους με την απόφαση-«βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας. Απόφαση, που σημαίνει πως για το περιβόητο εντεκάμηνο 11/6/2015-11/5/2016) «αναδρομικά από την κατάργηση των δώρων και τις μειώσεις στις επικουρικές μπορούν πλέον να διεκδικήσουν μόνο όσοι είχαν ασκήσει δικαστικές αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, πριν από την ψήφιση του σχετικού νόμου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος – εργατολόγος Δ. Μπούρλος.

Εμπαιγμός χωρίς έλεος με άλλα λόγια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη…

Μας κάνουν πλάκα Γεωργιάδης και Μαξίμου

 

Μας κάνουν πλάκα και οι Τούρκοι τώρα επισημαίνοντας ότι όχι μόνο το ήξερε η κυβέρνηση αλλά ο Κωστίδης στον ΣΚΑΙ είχε αναφερθεί πριν από 7 μήνες στην καμπάνια TurkAegean. Ο Κυρ. Μητσοτάκης που μόλις πριν 1,5 μήνα καβάλησε το αεροπλάνο ένα Παρασκευοσαββατοκύριακο και πήγε στον Βόσπορο στο σπίτι του Ερντογάν να δειπνήσουν οι δυο τους με θέα τα στενά και την Αγιασοφιά … το κατάπιε αμάσητο. Όπως και όλη η κυβέρνηση. Ασχολιόταν με την Μακεδονία που είναι ελληνική και δεν πρόλαβε …”

Γιατί το θέμα του όρου Turkaegean δεν έγινε για πρώτη φορά γνωστό στη χώρα μας.

Όσοι έτυχε να παρακολουθήσουν την εκπομπή «Σήμερα», στον ΣΚΑΪ, στις 19 Νοεμβρίου του 2021 θυμούνται ότι το θέμα παρουσιάστηκε από το κανάλι του Φαλήρου μέσω του ανταποκριτή του σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη.

«Turkaegean είναι το νέο σύνθημα του υπουργείου Τουρισμού της Τουρκίας. Τουρκικό Αιγαίο. Η «Ηurriyet» το έχει και θέμα. Όχι στο πρωτοσέλιδο, αλλά στις μέσα σελίδες. Γράφει «κόντρα για το Αιγαίο με την Ελλάδα». Είναι διαφημιστικό σποτάκι, το οποίο σύμφωνα με τον υφυπουργό Τουρισμού της Τουρκίας, επειδή η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως δική της περιοχή, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το σύνθημα και να φτιάξουμε τέτοια βίντεο για να δείξουμε ότι το Αιγαίο είναι και μέρος της Τουρκίας. Κάποιοι στην Τουρκία δεν θέλουν να το λένε Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστίδης.

Δηλαδή, απ’ όλα όσα γνωρίζουμε, η Ελλάδα όχι μόνο δεν υπέβαλλε αίτηση για τη διακοπή της αντίστοιχης τουρκικής για την κατοχύρωση του ονόματος Turkaegean, αλλά δεν το πήρε και κανένας χαμπάρι, παρά το γεγονός ότι η είδηση φιλοξενήθηκε πριν από 7 μήνες στον ΣΚΑΪ και μάλιστα σε μια πρωινή εκπομπή με μεγάλη ακροαματικότητα την οποία τιμούν καθημερινά κυβερνητικά στελέχη.

Σοκάρει ο πρώην Γραμματέας της ΝΔ για την ρήτρα αναπροσαρμογής

 

Εισαγγελέας ακούει; …

«Χιλιάδες αναφορές για τα θέματα ενέργειας και τη ρήτρα αναπροσαρμογής» έχουν δεχτεί οι υπηρεσίες του Συνηγόρου του Καταναλωτή, όπως επισήμανε ο Λευτέρης Ζαγορίτης μιλώντας Στο Κόκκινο και την εκπομπή «Αυτή, αυτός και τα Πειστήρια».

Ο Συνήγορος του Καταναλωτής υπογράμμισε μάλιστα ότι οι καταγγελίες «έχουν ξεπεράσει κάθε όριο», καθώς «πέρυσι το πρώτο εξάμηνο ήταν 700, τώρα έχουμε πιάσει τις 2.600». Σημείωσε δε πως πρέπει να πολλαπλασιάσουμε αυτές τις καταγγελίες «επί 100 ή 200 για να έχουμε την τάξη του προβλήματος».

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως εταιρίες ενέργειας «μετέτρεπαν τις συμβάσεις με σταθερού τιμολογίου σε κυμαινόμενο χωρίς προειδοποίηση», ενώ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Είπε χαρακτηριστικά: «Ο καθένας την υπολογίζει κατά το δοκούν, γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια την νομοθεσία, έβαζαν αντί για έναν συντελεστή, περισσότερους», ενώ επικρατεί «τεράστια αδιαφάνεια» καθώς εταιρίες «δεν ακολουθούσαν τις συστάσεις της ΡΑΕ»

«Αναγκαστήκαμε να βγάλουμε συστάσεις και να ζητήσουμε να επιστρέψουν τουλάχιστον το 50% των χρεώσεων πίσω στους καταναλωτές» ανέφερε ο Λευτέρης Ζαγορίτης, σημειώνοντας μάλιστα ότι «αυτές τις συστάσεις τις κοινοποιούσαμε στα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης και την ΡΑΕ».

Ο Συνήγορος σημείωσε ότι σε αυτό το ζήτημα «δεν ανταποκρίθηκαν οι περισσότερες εταιρίες», ενώ σημείωσε πως λίγο αφότου ο ίδιος ενημέρωσε τη Βουλή για τα ζητήματα αυτά, «μας ήρθε η τροπολογία για αναστολή ρήτρας αναπροσαρμογής την περασμένη Παρασκευή βράδυ».

«Οι πάροχοι για τους οποίους έχουμε βροχή καταγγελιών είναι επτά. Η ΡΑΕ, μαθαίνω, διενεργεί έρευνα για 12 προμηθευτές» πρόσθεσε ο Λευτέρης Ζαγορίτης και υπογράμμισε ότι «πρέπει να σταματήσει άμεσα αυτή η κατάσταση». «Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρξει μείωση των χρεώσεων και διαφάνεια, ενώ οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν και σύγκριση των τιμών».εκτίμησε ο κ. Ζαγορίτης.

Ωστόσο, ερωτηθείς για το τι μέλει γεννέσθαι για όσους καταναλωτές πλήρωσαν κανονικά τους λογαριασμούς τους με τους υπέρογκους υπολογισμούς της ρήτρας, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ξεκαθάρισε πως οι εταιρίες που παραβιάζουν τη νομοθεσία «δεν έχουν επιστρέψει ακόμα χρήματα, παρά μόνο στο κράτος με τη φορολογία στα υπερέσοδα 90%. Καλό θα ήταν να επιστρέψουν στους καταναλωτές».

«Ο παραβάτης δεν έχει τιμωρηθεί και αυτό πρέπει να γίνει με σταθερό και σοβαρό τρόπο, ώστε οι παραβάτες να υποστούν σκληρή τιμωρία. Η ΡΑΕ μπορεί να ζητήσει μέχρι και το 10% του τζίρου. Η νομοθεσία υπάρχει το ζήτημα ειναι να εφαρμόζεται» κατέληξε.

Δηκτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: “Αυτοί που δεν θα έλεγαν ποτέ «Βόρεια Μακεδονία» έδωσαν το «Turkaegean» …”

 

«Ο κ. Γεωργιάδης σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, όπως έκανε και με τη Συμφωνία των Πρεσπών, διέταξε ΕΔΕ για να ρίξει τις βαρύτατες και επιζήμιες ευθύνες του αλλού», σημειώνει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Αντί να παραιτηθεί που – εν μέσω κλιμακούμενων τουρκικών απειλών στο Αιγαίο – λόγω ανικανότητάς του παρεδόθη στη γειτονική χώρα ένα όνομα το οποίο βλάπτει τον ελληνικό τουρισμό, επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο και μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει επικίνδυνο προηγούμενο για τα εθνικά μας συμφέροντα, ψάχνει υπαλλήλους για να τους ρίξει την ευθύνη.

Ο άνθρωπος που δεν θα έλεγε ποτέ “Βόρεια Μακεδονία” παρέδωσε στην Τουρκία το  «Turkaegean».

Η συγκεκριμένη επίβλεψη ήταν από τις λίγες αρμοδιότητες που του έχει αφήσει ο κ. Μητσοτάκης, κι όμως ο κ. Γεωργιάδης εδώ και έναν χρόνο δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια διαμαρτυρίας και αφήνει την Τουρκία να αλωνίζει στην Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ.

Είναι γνωστό πως ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας διακοσμητικός υπουργός Ανάπτυξης . Ίσως αυτό αποτελεί κι ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε με τον κ. Μητσοτάκη. Αν είχε ουσιαστικές αρμοδιότητες δεν μπορούμε να φανταστούμε τι άλλο θα είχε κάνει», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ΝΔ κάνει τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα;

 

Με μία εκτός τόπου και χρόνου ανακοίνωση τοποθετήθηκε η Νέα Δημοκρατία στην απόφαση αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου πρότερου βίου στον δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που είχε σαν αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος ο Επαμεινώντας Κορκονέας.

Το κυβερνών κόμμα έκρινε σκόπιμο να απαντήσει στον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος δεν είχε κάνει την παραμικρή αναφορά στη ΝΔ, προκαλώντας την άμεση απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

«Στην ΝΔ χαίρονται για την αποφυλάκιση του Ε. Κορκονέα τόσο πολύ που καρφώθηκαν. Ας μας εξηγήσουν όταν μπορέσουν για ποιο λόγο η γνώμη εισαγγελέα και των τριών δικαστών ήταν κατά της αναγνώρισης του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου» σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει:

«Επίσης ας μας εξηγήσουν γιατί απάντησαν σε μια δήλωση στην οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά στη ΝΔ. Έχουν αναλάβει να κάνουν και τα ρεπό των συνηγόρων του δολοφόνου Κορκονέα;».

Η ΝΔ στην ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων ισχυριζόταν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που ο Επαμεινώντας Κορκονέας κυκλοφορεί πλέον ελεύθερος, λέγοντας ότι εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ν. 4619/2019.

Η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου που προκάλεσε την ανακοίνωση της ΝΔ:

Υπενθυμίζεται ότι οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου θα πραγματοποιήσουν την ερχόμενη Παρασκευή επίσημο διάβημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητώντας «όχι μόνον αναίρεση της αποφάσεως αλλά και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων καθώς και έλεγχο του εάν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων».

Την ώρα που ο Τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ικανοποίηση για το “ντιλ” των Τούρκων στη Μαδρίτη!

 

Σε μια πρωτοφανή κίνηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποστήριξε ότι ικανοποιεί την Ελλάδα η συμφωνία Σουηδίας και Φινλανδίας με την Τουρκία καθώς ισχυρίζεται ότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχη Εξωτερικών, ο οποίος με ανάρτησή του στο Twitter, χαρακτηρίζει ντροπή την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη που εμφανίζεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία Σουηδία και Φιλανδία να δίνουν όπλα στην Τουρκία και να στηρίζουν τη συμμετοχή της στις δομές της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Κατρούγκαλου: «Για την κυβέρνηση που έλεγε ότι το Oruc Reis το “πήρε ο αέρας”, η συμφωνία Σουηδίας/Φινλανδίας να δίνουν όπλα στην Τουρκία (α. 7) κ να στηρίζουν τη συμμετοχή της στις δομές Ευρ.Άμυνας (ά. 8.7) “ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα κ τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Ντροπή!».

Πανηγυρίζει ο τουρκικός Τύπος

Αποθεωτικά είναι τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι εφημερίδες αναφέρουν στα πρωτοσέλιδά τους ότι η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε, με τις δύο χώρες να αποδέχονται τους όρους του Τούρκου προέδρου.

Χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα:

Hurriyet: Αποδέχθηκαν τους όρους και η κρίση ξεπεράστηκε

Aksam: Δόθηκαν 9 εγγυήσεις στην Τουρκία

Sabah: Θρίαμβος στη Μαδρίτη

Milliyet: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε ένα μεμοράντουμ μεταξύ των χωρών

Yeni Safak: Σημαντικές δεσμεύσεις από τη Σουηδία και τη Φινλανδία

Yeni Asir: Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε από τη σύνοδο κορυφής

Ο Ερντογάν κατάφερε να αποσπάσει μια επιβεβαίωση Σουηδίας και Φινλανδίας για το PKK πως είναι τρομοκρατική οργάνωση και θα τερματιστεί η λειτουργία παρακλαδιών της. Για τους Κούρδους της Βόρειας Συρίας και την οργάνωση Feto των γκιουλενιστών, οι δύο χώρες κρατούν αποστάσεις καθώς η συμφωνία αναφέρει ότι πρόκειται για τρομοκρατικές «σύμφωνα με την Τουρκία». Δεν έγινε δεκτό το τουρκικό αίτημα για έκδοση δεκάδων ατόμων στην Τουρκία. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη συνεργασία μεταξύ επιτροπών και μυστικών υπηρεσιών των χωρών, ενώ αίρεται και το εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι Σουηδία – Φινλανδία υπόσχονται να στηρίξουν τη συμμετοχή της Τουρκίας σε πρωτοβουλίες κοινής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ.



Σε απολογία … στη Βουλή καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την κυβέρνηση για την ολιγωρία της στο ζήτημα της ονομασίας “Τουρκικό Αιγαίο”

 

«H κυβερνητική ολιγωρία στοιχίζει πολύ ακριβά στη χώρα – Η κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» σε ολόκληρη την ΕΕ πλήττει τα συμφέροντα της Ελλάδας»

Ερώτηση για την έγκριση από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ της δυνατότητας χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα της λέξης «Turkaegean» κατέθεσαν 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη «Turkaegean» (Τούρκικο Αιγαίο). Η Τουρκία μάλιστα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς. Η έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης.

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Ταυτόχρονα, επισημαίνουν, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ότι η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.

«Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας

Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας» τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και θέτουν μια σειρά απο ερωτήματα προς τους αρμόδιους υπουργούς:

Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;

Έτσουξαν … όσα είπε ο πρόεδρος του “Στ. Νιάρχος” για την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα

 

Φαίνεται ενοχλήθηκαν πολύ, κάποιοι στο Μαξίμου από την αναφορά του προέδρου του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”, Ανδρέα Δρακόπουλου,  στο σοβαρότατο πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα! Ως γνωστόν είχε επιλέξει το κλείσιμο του «SNF Nostos Health 2022», για να «διαλύσει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο κ. Δρακόπουλος είχε αναφερθεί στο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην 108η θέση της κατάταξης των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα αλλά και στην 40η της κατάταξης του Reuters και είπε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι μείζον και τον «απασχολεί πάρα πολύ ως πολίτη. Τους πολίτες οποιασδήποτε χώρας θα πρέπει να τους απασχολεί. Αλλά νομίζω όλοι ξέρουμε γιατί έχουμε φτάσει εκεί», προσθέτοντας ότι «όποιος νομίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, χρειάζεται γιατρό».

Αποτέλεσμα; «Πυρά» για τον φιλανθρωπικό αγώνα δρόμου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξαπέλυσε η … Φωτεινή Πιπιλή!

Η βουλευτής της ΝΔ (σχεδόν έχουμε ξεχάσει την κοινοβουλευτική υπάρξή της, 3 χρόνια), που δεν έχει ενοχληθεί προφανώς καθόλου για την ταλαιπωρία των Αθηναίων από τα πανάκριβα πειράματα και το Lego … του Κωστάκη Μπακογιαννη, στο κέντρο της πόλης, που ξηλώνει και ξανακτίζει όλη την ώρα την κακόγουστη και ακαλαίσθητη (μνημείο κακοτεχνίας και κακού γούστου) φάρσα του “Μεγάλου Περιπάτου” με τα πλατάνια – “γλάστρες”, με ερώτησή της στη Βουλή, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κάνει λόγο για «μαρτύριο» και «πρωτοφανή ταλαιπωρία» που προκάλεσε η διοργάνωση του φιλανθρωπικού αγώνα δρόμου στην Αθήνα από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τον εορτασμό της Ολυμπιακής Ημέρας, καλεί την κυβέρνηση να λάβει αυστηρά μέτρα κατά εκδηλώσεων απο «εξωθεσμικούς φορείς»!

Είναι πάντως γνωστό ότι ο αδυσώπητος μηχανισμός του Μαξίμου “δεν αφήνει να κουνιέται τίποτα”, που ενοχλεί ή θίγει τον “Καίσαρα” του οικήματος!

Θα “διαβεί το Ρουβίκωνα”;

 

Σήμα έναρξης της προεκλογικής περιόδου, αναμένεται να δώσει ο Πρωθυπουργός στην προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων που γίνεται με δική του πρωτοβουλία (είχε προηγηθεί αντίστοιχο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης) και ενώ την προηγούμενη μέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει μιλήσει στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ελπίζει ότι θα έχει σκηνοθετηθεί “υποδοχή” και “σκηνικό” ανάλογο με εκείνο στο Κογκρέσο, προ μηνός!

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ αλλά και τα δημοσιεύματα ακόμα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου (ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-Δημοσιογραφικός Οργανισμός Μαρινάκη κλπ) στα τέλη του μήνα (Ιούλιος) το Μαξίμου θα έχει στα χέρια του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αλλά και ένα πρώτο δείγμα γραφής για το πως κυλαει το καλοκαίρι (ακρίβεια – πανδημία – πυρκαγιές – ελληνοτουρκικά) ώστε να προχωρήσει μετά το Δεκαπενταύγουστο στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Πιθανότερες ημερομηνίες για την πρώτη κάλπη (στον πρωθυπουργικό σχεδιασμό πλέον υπάρχει ως πιθανό σενάριο και το ενδεχόμενο τριπλών εκλογών σε βάθος 2-3 μηνών) η 25η Σεπτεμβρίου και η 2α Οκτωβρίου. Πιο δύσκολα η 18η του Σεπτέμβρη μιας και εκεί εκτιμάται ότι θα παραείναι χαλαρη … η προσέλευση στις κάλπες λόγω του καύσωνα και του καλοκαιριού που οι πρώτες προβλέψεις λένε ότι θα τραβήξει φέτος με υψηλές θερμοκρασίες μέσα στο Φθινόπωρο.

Υποκρισία Άδωνη – Βορίδη και Μητσοτάκη με την δήθεν ΕΔΕ και την “αυτοκριτική” για το «τουρκικό Αιγαίο»

 

Ψάχνει – λέμε τώρα – να βρει ενόχους μεταξύ των υπαλλήλων για το «Τουρκικό Αιγαίο» ο Υπ. Ανάπτυξης και Εμπορίου Άδωνης Γεωργιάδης, ενώ την “αυτοκριτική” του έκανε δήθεν σεμνά ο Μάκης Βορίδης ( ό έτερος ακροδεξιός του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση).

Δύο λέξεις που είπε χαμηλόφωνα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στον Ant1 ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσουν ότι και εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη (αλλά και του αναπληρωτή του Νίκου Παπαθανάση, του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και των αρμόδιων υπηρεσιών) όσον αφορά το ότι η Τουρκία ανενόχλητη επεδίωξε το 2021 και πέτυχε στις 15 Δεκεμβρίου να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Turkaegean», αποκτώντας έρεισμα για τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Έτσι είναι» είπε ο κ. Βορίδης στην τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για «ήττα» και το ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα απάντησης καθώς η Ελλάδα «έπρεπε να το παλέψει όταν το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή. Βγήκε η απόφαση; Τελείωσε!». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αβλεψία της συγκεκριμένης υπηρεσίας … Προφανώς και είναι απολύτως δικαιολογημένη και εύλογη η ανησυχία και η ευαισθησία, αυτονοήτως θα έλεγα …Τίθεται ζήτημα λειτουργίας της υπηρεσίας, είναι και πολιτικό ζήτημα. Αυτή η υπηρεσία, ακριβώς επειδή εμφάνισε αυτά τα προβλήματα, της έχει ήδη αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα σε χρόνο προγενέστερο και έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας», όπως ανέφερε.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ενώ ήδη έχει κατατεθεί ερώτηση από 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία τον καλούν να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω και διέταξε ΕΔΕ για να διαπιστωθούν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.

Εντωμεταξύ όμως, όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποδεικνύεται ότι, από τις 3 Ιουλίου του 2021 η Υπηρεσία Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας είχε ανεβάσει διαφημιστικό σποτ στο youtube με στο οποίο χρησιμοποιούσε τον όρο «turkaegean» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετούσε «χαρταετό». Πριν ακόμη καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM). Μάλιστα εάν ανατρέξει κανείς στα link που έχουν αναρτηθεί από την τουρκική πλευρά κάτω από το βίντεο θα διαπιστώσει ότι το turkaegean χρησιμοποιείται ευρέως στη γειτονική χώρα.

Λίγες μέρες μετά το σχετικό σποτ και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε. Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, h ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει  αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η διαδικασία της ανακοπής διήρκησε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της. Μερικές μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 το «turkaegean« κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύτηκε. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια.

Το έγγραφο κατοχύρωσης

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM) η καταχώρηση του εμπορικού σήματος «δημοσιεύτηκε στο Δελτίο σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Δεκεμβρίου του 2021». Κανείς όμως στην ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συστηματικά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει απειλές η κυβέρνηση «Μητσοτάκη» έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να χρησιμοποιεί τον όρο Αιγαίο «για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών» και σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Πως είναι δυνατόν εδώ και ένα χρόνο να κάνουν ότι θέλουν οι Τούρκοι και η ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη;

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Οδηγίες από την ΕΡΤ πώς να κλέψετε βενζίνη

 

Οδηγίες να κλέψουν ρεζερβουάρ έδωσε μέσα από ρεπορτάζ της η δημόσια τηλεόραση, παρουσιάζοντας τους πιο διαδεδομένους τρόπους καθώς και τα εξαρτήματα που χρειάζονται.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η κλοπή βενζίνης από σταθμευμένα αυτοκίνητα είναι ένα φαινόμενο. Ωστόσο ο σταθμός εκτίμησε πως πρέπει να εξειδικεύσει το φαινόμενο και εξηγήσει με ποιους τρόπους γίνεται η κλοπή «επακριβώς».

Μάλιστα για την ανάγκη του ρεπορτάζ κάλεσε και μηχανικό για να γίνει πιο εμπεριστατωμένο το θέμα ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για κάτι δύσκολο, αφήνοντας ενεούς τους τηλεθεατές.

Κατατοπιστικότατο το ρεπορτάζ καταγράφει πως μπορεί να κλέψει κανείς ρεζερβουάρ βήμα το βήμα.

Οι τρόποι λοιπόν, οι πιο διαδεδομένοι είναι δύο δεν χρειάζονται ιδιαίτερο εξοπλισμό. Το ρεπορτάζ χαρακτηρίστηκε από το πάνελ «διαφωτιστικό».

Οι 10 δηλώσεις για την εξάντληση της τετραετίας που θέλει να ξεχάσει

 

Μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μην πεις λέει ο σοφός λαός και ο Κυριάκος Μητσοτάκης των επτά αμυγδάλων θα πρέπει να αρχίσει να παίρνει σοβαρά υπόψη τις λαϊκές ρήσεις.

Γιατί μέσα σε εννέα μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και τις 17 Ιουνίου 2022, διαβεβαίωσε δέκα φορές  ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών.

Για του λόγου το αληθές μαζέψαμε σε ένα βίντεο και τις δέκα δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί εξάντλησης της τετραετίας.

Ζωντανά στις 5 το απόγευμα η ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

 

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής.

Τις εργασίες της συνεδρίασης της ΚΟ θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στις 5 το απόγευμα.

Η ομιλία Τσίπρα θα μεταδοθεί ζωντανά από το avgi.gr και τον «105,5 Στο Κόκκινο».

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Και ο Γιάννης Λοβέρδος ξέρει πότε θα γίνουν εκλογές

 

Μετά τον βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Γιόγιακατη σκυτάλη πήρε ο Γιάννης Λοβέρδος ο οποίος εμφανίστηκε στα τηλεπαράθυρα για να ανακοινώσει πότε θα γίνουν οι πρόωρες εκλογές.

Ο «γαλάζιος» βουλευτής μιλώντας στον ΑΝΤ1 υποστήριξε ότι  οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν κατά 70% στις 2 Οκτωβρίου. Πρόσθεσε, βέβαια, για να μην του ζητάνε τα ρέστα μετά πως υπάρχει περιθώριο για την ακριβή ημερομηνία μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά.  Ο Γιάννης Λοβέρδος είπε ακόμα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει την οριστικά απόφαση μετά τις 20 Αυγούστου.

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Ανακοίνωσε ημερομηνία εκλογών και όρισε υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών

 

Τετραπλό μήνυμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος άνοιξε τον δρόμο των πρόωρων εκλογών έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρωθυπουργό:

  • Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο
  • Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές.
  • Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο.
  • Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στην πορεία προς τις εκλογές.

Ειδικότερα, μιλώντας για τις πρόωρες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «μπροστά στα συσσωρευμένα αδιέξοδα που δημιούργησε, από ό,τι φαίνεται αποφάσισε να δραπετεύσει με εκλογές.

Καλοδεχούμενη η απόφασή του. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτό συμβαίνει με μια κυβέρνηση της Δεξιάς. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που δεν αναζητείται δικαιολογία σε κάποιο εθνικό θέμα, αλλά στο πολιτικό κλίμα και ιδιαίτερα στην αντιπολίτευση».

«Καλούμε τον κο Μητσοτάκη να σοβαρευτεί. Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση, κοινωνική και γεωπολιτική και οφείλει να τις διαχειριστεί με εθνική ευθύνη, όσο ακόμα θα είναι στη θέση του πρωθυπουργού» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και συμπλήρωσε:

«Αν πραγματικά, λοιπόν, επιθυμεί κλίμα πολιτικού πολιτισμού και συνεννόησης, ιδίως στα μεγάλα εθνικά θέματα, τον καλούμε στην πορεία προς τις εκλογές να πράξει τα εξής :

  • Να ανακοινώσει από τώρα την ημερομηνία των εκλογών μέσα στο Σεπτέμβριο
  • Να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό υπουργό εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές.
  • Να θέσει σε διαρκή συνεδρίαση το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να είναι σε πλήρη γνώση των εξελίξεων στα εθνικά μας θέματα καθ' όλη τη προεκλογική περίοδο.
  • Να συσταθεί άμεσα η αρμόδια διακομματική επιτροπή και να επιβάλει δημοκρατικούς κανόνες ισότιμης προβολής των κομμάτων στα Μέσα Ενημέρωσης στη πορεία προς τις εκλογές.
  • «Προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευση του με ανεπαρκή επιδόματα»

    Αναφορικά με την πολιτική συγκυρία, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η χώρα έχει οδηγηθεί σε ένα διπλό αδιέξοδο. «Από την μία διαμορφώνονται συνθήκες κοινωνικής κρίσης με την τρομακτική άνοδο του πληθωρισμού και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων. Από την άλλη για πρώτη φορά υπάρχει τόσο μεγάλη ανασφάλεια και τόση ένταση στη σχέση μας με την Τουρκία».

  • «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχοντας αποτύχει να αντιμετωπίσει επαρκώς την υγειονομική κρίση αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει τώρα την ενεργειακή κρίση και την κρίση ακρίβειας. Η ακρίβεια Μητσοτάκη, μία ακρίβεια με σαφές ταξικό περιεχόμενο και προσανατολισμό, υπηρετεί τους λίγους και ισχυρούς, στοχοποιεί τον κόσμο της εργασίας, τους ασθενέστερους και την μεσαία τάξη. Με τις ενέργειές της και κάνοντας πλάτες στην αισχροκέρδεια πολλαπλασίασε τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Όπως είπε, «ο ενεργειακός πληθωρισμός τρέχει στην Ελλάδα με 60% ενώ σε όλη την Ευρώπη με 39%. Ο πληθωρισμός στην Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος στη Δυτική Ευρώπη. Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 7η ακριβότερη στον κόσμο. Την ίδια ώρα που τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη με λογιστικά κόλπα προσπαθεί να μειώσει για να μην τα φορολογήσει. Η ακρίβεια δεν κάνει μόνο τους φτωχούς φτωχότερους αλλά πλήττει καίρια και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη μεσαία τάξη».

    «Αντί για σοβαρή αύξηση στους μισθούς, αντίστοιχη με τον πληθωρισμό και δραστικά μέτρα όπως παίρνουν άλλες χώρες για τη μείωση των τιμών σε καύσιμα και λογαριασμούς ρεύματος, ο κ. Μητσοτάκης με ανεπαρκέστατα επιδόματα, που εξανεμίζονται από τις διαρκείς αυξήσεις πριν καλά καλά φτάσουν στις τσέπες των πολιτών, το μόνο που καταφέρνει είναι να επιδοτεί την αισχροκέρδεια σε ενέργεια και καύσιμα που κινείται σε αρνητικό ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Αυτός που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τα επιδόματα στα δύσκολα χρόνια της διακυβέρνησης του, τώρα προσπαθεί να αντιστρέψει την κατάρρευση του με ανεπαρκή επιδόματα. Δεν ενδιαφέρεται να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στο τσουνάμι της ακρίβειας αλλά μόνο να τους κοροϊδέψει με επιδόματα με ημερομηνία λήξης τις πρόωρες εκλογές που σχεδιάζει».

    «Ο Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες»

    Σχετικά με τα εθνικά θέματα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες με την Ι.Χ. εξωτερική πολιτική που ασκεί. Αλλάζει το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και από πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη δύσκολη περιοχή της Αν. Μεσογείου και των Βαλκανίων μετατρέπεται σε προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, με την εν κρυπτώ αποστολή βαρέως οπλισμού στην Ουκρανία, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση των κομμάτων και του ελληνικού λαού, που εμπλέκει τη χώρα στον πόλεμο κάνοντας την μέρος της κρίσης, ενώ την ίδια ώρα στερεί οπλισμό από τη νησιά. Ο κ. Μητσοτάκης στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες στην συνάντηση του με τον Ερντογάν υποσχέθηκε ένα ήρεμο καλοκαίρι. Δεν πέρασαν δύο εβδομάδες και άρχισε πάλι η κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία».

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...