Ψάχνει – λέμε τώρα – να βρει ενόχους μεταξύ των υπαλλήλων για το «Τουρκικό Αιγαίο» ο Υπ. Ανάπτυξης και Εμπορίου Άδωνης Γεωργιάδης, ενώ την “αυτοκριτική” του έκανε δήθεν σεμνά ο Μάκης Βορίδης ( ό έτερος ακροδεξιός του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση).
Δύο λέξεις που είπε χαμηλόφωνα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης μιλώντας στον Ant1 ήταν αρκετές για να επιβεβαιώσουν ότι και εντός της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι σαφές ότι υπάρχουν ευθύνες του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη (αλλά και του αναπληρωτή του Νίκου Παπαθανάση, του Έλληνα Επιτρόπου Μαργαρίτη Σχοινά και των αρμόδιων υπηρεσιών) όσον αφορά το ότι η Τουρκία ανενόχλητη επεδίωξε το 2021 και πέτυχε στις 15 Δεκεμβρίου να κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα «Turkaegean», αποκτώντας έρεισμα για τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. «Έτσι είναι» είπε ο κ. Βορίδης στην τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι πρόκειται για «ήττα» και το ότι πλέον δεν υπάρχει δυνατότητα απάντησης καθώς η Ελλάδα «έπρεπε να το παλέψει όταν το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή. Βγήκε η απόφαση; Τελείωσε!». «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει αβλεψία της συγκεκριμένης υπηρεσίας … Προφανώς και είναι απολύτως δικαιολογημένη και εύλογη η ανησυχία και η ευαισθησία, αυτονοήτως θα έλεγα …Τίθεται ζήτημα λειτουργίας της υπηρεσίας, είναι και πολιτικό ζήτημα. Αυτή η υπηρεσία, ακριβώς επειδή εμφάνισε αυτά τα προβλήματα, της έχει ήδη αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα σε χρόνο προγενέστερο και έχει μεταφερθεί στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας», όπως ανέφερε.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης και ενώ ήδη έχει κατατεθεί ερώτηση από 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την οποία τον καλούν να δώσει εξηγήσεις στη Βουλή, προσπαθεί να βγάλει την ουρά του απέξω και διέταξε ΕΔΕ για να διαπιστωθούν, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, πειθαρχικά παραπτώματα υπαλλήλων της πρώην Διεύθυνσης Σημάτων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ο υπουργός Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση.
Εντωμεταξύ όμως, όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr, από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποδεικνύεται ότι, από τις 3 Ιουλίου του 2021 η Υπηρεσία Προώθησης και Ανάπτυξης Τουρισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας είχε ανεβάσει διαφημιστικό σποτ στο youtube με στο οποίο χρησιμοποιούσε τον όρο «turkaegean» και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πετούσε «χαρταετό». Πριν ακόμη καταθέσει αίτηση κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM). Μάλιστα εάν ανατρέξει κανείς στα link που έχουν αναρτηθεί από την τουρκική πλευρά κάτω από το βίντεο θα διαπιστώσει ότι το turkaegean χρησιμοποιείται ευρέως στη γειτονική χώρα.
Λίγες μέρες μετά το σχετικό σποτ και συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η τουρκική πλευρά κατέθεσε αίτηση στην ΕΕ για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean». Δύο μήνες μετά και συγκεκριμένα στις 7 Σεπτεμβρίου η αίτηση δημοσιεύτηκε. Όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, h ελληνική πλευρά μπορούσε να καταθέσει αίτηση ανακοπής σε βάρος της τουρκικής αίτησης εντός τριμήνου. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ η διαδικασία της ανακοπής διήρκησε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου του 2021. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ουδέποτε κατέθεσε τη σχετική αίτηση, με αποτέλεσμα στις 7 του Δεκέμβρη να λήξει η προθεσμία που είχε στη διάθεσή της. Μερικές μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου του 2021 το «turkaegean« κατοχυρώθηκε στην τουρκική πλευρά και το σήμα δημοσιεύτηκε. Μάλιστα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ, η κατοχύρωση του σήματος ισχύει μέχρι και τις 31 Ιουλίου του 2031, όταν και λήγει η σχετική άδεια.
Το έγγραφο κατοχύρωσης
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUTM) η καταχώρηση του εμπορικού σήματος «δημοσιεύτηκε στο Δελτίο σημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 16 Δεκεμβρίου του 2021». Κανείς όμως στην ελληνική κυβέρνηση δεν αντιλήφθηκε τίποτα. Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν συστηματικά αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και εκτοξεύει απειλές η κυβέρνηση «Μητσοτάκη» έδωσε τη δυνατότητα στην τουρκική πλευρά να χρησιμοποιεί τον όρο Αιγαίο «για διαφημίσεις στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το Διαδίκτυο και αλλού, για την ενοικίαση τουριστικών ακινήτων, αυτοκινήτων, αλλά και την παροχή νομικών και άλλων υπηρεσιών» και σε μια σειρά από άλλες δραστηριότητες.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα αρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Πως είναι δυνατόν εδώ και ένα χρόνο να κάνουν ότι θέλουν οι Τούρκοι και η ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί αμέτοχη;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου