Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Πλιάτσικο και νεοφιλελευθερισμός της ακρίδας

 

Ο Πάτσης και η Πιτσίκα δεν είναι μεμονωμένες περιπτώσεις ούτε «αστοχία υλικού» στη Ν.Δ. Αντιθέτως, είναι ο ορισμός της περί «αριστείας» αντίληψης στον κόσμο του κρατικοδίαιτου νεοφιλελευθερισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο νεοφιλελευθερισμός της… ακρίδας. Ταγμένοι «αυτοδημιούργητοι» αντικρατιστές που τρέφονται αχόρταγα από τον κουβά με το κρατικό χρήμα όταν βρεθούν στα πράγματα οι ίδιοι ή οι ισχυροί φίλοι τους.

Πρόκειται ακριβώς για το σύστημα εξουσίας στο οποίο προΐσταται ο σημερινός πρωθυπουργός. Ένα άθροισμα στελεχών, παραγόντων, οικονομικών, πολιτικών και όχι μόνο όπου ο ένας δουλεύει για τον άλλο και στο τέλος όλοι δουλεύουν για το μεγάλο αφεντικό. Η Ν.Δ. έφερε το νέο που δίνει στο πιάτο των funds την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης, από το οποίο ο Πάτσης έβγαζε το παντεσπάνι του, ψήφιζε ως βουλευτής και στη συνέχεια με εξώδικα απειλούσε πολίτες για χρέη 15.000 ευρώ, ενώ ο γιος του τελούσε χρέη υπευθύνου της Ν.Δ. για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων. Η Πιτσίκα, κορυφαίο στέλεχος, αρμόδια για το μητρώο στελεχών, δεν προλάβαινε να μετρήσει τις απευθείας αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από δημόσιους οργανισμούς για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της.

Οι όψιμες διαγραφές και τα υποκριτικά «δεν ξέραμε, δεν γνωρίζαμε» δεν πείθουν κανέναν. Δεν πείθουν τους πολίτες που δεν τα βγάζουν πέρα μετά τις πρώτες δέκα ημέρες του μήνα, ούτε τη μεσαία τάξη που πίστεψε τις υποσχέσεις και την εκστρατεία λάσπης και προπαγάνδας και σήμερα βρίσκεται με τα «κοράκια» μέσα στη Βουλή, αγωνιώντας να ρυθμίσουν τα χρέη τους για να μην καταλήξει το σπίτι τους στους συνεργάτες του κυρίου Πάτση.

Ο Πάτσης και η Πιτσίκα είναι η εικόνα και ομοίωση του Κ. Μητσοτάκη και του συστήματός του. Ενός συστήματος κυνικών πλιατσικολόγων, που αν έχει κάτι να προσφέρει στη χώρα και στους πολίτες είναι η ανατροπή του.

Το Μητρώο γαλάζιων ακρίδων διευρύνεται

 

Οι νέοι σκελετοί που βγαίνουν από τις γαλάζιες ντουλάπες προκαλούν αναταραχή στην κυβερνητική παράταξη, καθώς η αριστεία των απευθείας αναθέσεων περιλαμβάνει και τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα.

Η Ρεβέκκα Πιτσίκα φέρεται ότι μέσω της εταιρείας People for Business έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις πάνω από 400.000 ευρώ από ΕΛ.ΤΑ., ΕΡΤ και ΑΔΜΗΕ. Θεωρείται πρόσωπο που απολαμβάνει την αμέριστη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, καθώς ήταν σύμβουλός του για θέματα αξιολόγησης στελεχιακού δυναμικού. Το 2016, μάλιστα, ανέλαβε την υλοποίηση του Μητρώου Στελεχών, που είχε διαφημιστεί ιδιαίτερα από τη Ν.Δ. ως όχημα ανανέωσης του κομματικού μηχανισμού. «Μέρα με τη μέρα το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τις γαλάζιες ακρίδες του κ. Μητσοτάκη αποκαλύπτεται σε όλη του έκταση» σχολίασε η αξιωματική αντιπολίτευση λίγο μετά τις σχετικές αποκαλύψεις του Παύλου Πολάκη.

Επιτελική πολυθεσία

Η περίοπτη θέση της κυρίας Πιτσίκα στο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη αποτυπώνεται και στην πολυθεσία της στο επιτελικό οικοδόμημα. Το δεξί χέρι του πρωθυπουργού έχει τοποθετηθεί από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη σε ομάδα εργασίας αναφορικά με την εκπόνηση της έκθεσης «Ελλάδα 2050» και από το 2019 είναι διορισμένη -με απόφαση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια- στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων. «Πάντως, η κυρία Πιτσίκα είναι πρότυπο “αριστείας” και εργατικότητας για τα νέα παιδιά που μένουν άνεργα επειδή δεν ξέρουν να “συντάξουν βιογραφικό”» τόνισε καυστικά ο Μάριος Κάτσης, που έφερε στο φως τα νέα στοιχεία.

Υπέρμαχος της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων

Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν ειδικό ενδιαφέρον οι θεωρήσεις της Ρ. Πιτσίκα για τις εργασιακές σχέσεις. Σε ομιλία της παλαιότερα είχε επικροτήσει το γεγονός ότι η μερική και προσωρινή απασχόληση, οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, η εργασία από απόσταση (λόγω παγκοσμιοποίησης) ή από το σπίτι (λόγω τεχνολογίας) αρχίζουν να αποτελούν τη νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι η συνεργάτιδα του κ. Μητσοτάκη αναφέρει στο βιογραφικό της ότι είναι CEO της People for Business (PfB), μιας εταιρείας που στελεχώνει τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων η Ρ. Πιτσίκα -κι ενώ οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, που έκλεινε το φύλλο, σιωπούσαν- υποστήριξε ότι μόνο το 20% των έργων του δημόσιου τομέα αποτελεί απευθείας αναθέσεις στην People for Business. Συμπλήρωσε ότι η εταιρεία της θα κινηθεί νομικά έναντι όσων τη συκοφαντούν.

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

Μια ιστορία που ποτέ δεν έμαθε ο Αλέξανδρος

Μια συνέντευξη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λίγο πριν τις ευρωεκλογές του 2019, ήταν η αφορμή για να συναντηθούν οι δρόμοι του Ολυμπιονίκη στο Ταεκβοντό, αλλά πρωτίστως Ολυμπιονίκη στην ψυχή και στην ευγένεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τη συνέντευξη πρόσεξαν σχεδόν ταυτόχρονα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάννης Ραγκούσης, που τότε δεν είχε ενταχθεί ακόμα οργανωτικά στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε εντυπωσιαστεί από τις θέσεις, την πολιτική σκέψη, κυρίως όμως από το πολιτικό θάρρος του Αλέξανδρου Νικολαΐδη, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης έδειχνε ενθουσιασμένος: «Ολυμπιονίκης, από τη Βόρεια Ελλάδα, με τέτοιες θέσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τέτοιο μυαλό», μονολογούσε ο πρώην Υπουργός.

Ακολούθησε μία συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη και ανακοινώθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αργότερα έγινε Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, ενώ στην Κουμουνδούρου είχε μόνο φίλους.

Το αξιοσημείωτο; Ουδείς είχε αποκαλύψει στον Αλέξανδρο το παρασκήνιο που οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να τον καλέσει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η οδύνη ειδικά για τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος στάθηκε δίπλα στον Αλέξανδρο μέχρι την τελευταία του στιγμή, είναι πολύ μεγάλη κι αυτό γιατί δεν είχε κερδίσει μόνο την εκτίμησή του, αλλά και την αγάπη του.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Αυτοί θα είναι οι επικεφαλής των τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ


Με ενδιαφέρον πληροφορούμαστε τα ονόματα των επικεφαλής των τμημάτων που αποφάσισε να εισηγηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει την Παρασκευή και το Σάββατο.

Σημειώνουμε, για παράδειγμα, πως το Τμήμα Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει ο Σπύρος Δανέλλης, με αναπληρώτρια την Όλγα Αδανίτη, ενώ το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής ο Γιάννης Βουλγαράκης, με αναπληρώτρια την Αγγελική Βισβίκη.

Το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Ανδρέας Νεφελούδης, με αναπληρώτρια τη Μαρία Καραμεσίνη, Ενώ το Τμήμα της Οικονομικής Πολιτικής η Αναστασία Σαπουνά με αναπληρωτή τον «θεωρητικό» των «53» Χριστόφορο Παπαδόπουλο.

Το Τμήμα Δικαιοσύνης ο Γιάννης Ματζουράνης με αναπληρώτρια τη Λίλα Σαλελέ, ενώ το Τμήμα Άμυνας ο Γιώργος Μπαλάφας με αναπληρώτρια την Αγγελίνα Χατζοπούλου.

Το Τμήμα Ενέργειας ο Νίκος Μαδεμλής με αναπληρώτρια τη Χρυσούλα Μανουσάκη, ενώ το Τμήμα Προστασίας του Πολίτη η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, με αναπληρωτή το Γιώργο Κυριακόπουλο.

Το Τμήμα Πολιτισμού η Άννα Χατζησοφιά με αναπληρωτή τον Κώστα Καλδάρα, ενώ το Τμήμα των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης ο Παναγιώτης Παναγιώτου με αναπληρώτρια την Όλγα Στέφου.

Το Τμήμα Αθλητισμού ο Κώστας Αλεξίου, με αναπληρώτρια τη Μαρία Καλουδιώτη, ενώ το Τμήμα Δικαιωμάτων η Βασιλική Κατριβάνου με αναπληρωτή τον Γιώργο Καραμάνο.

Το Τμήμα Υγείας ο Γιάννης Μπασκόζος με αναπληρώτρια την Ελένη Κεϊμάλη, ενώ το Τμήμα Παιδείας η Ιφιγένεια Καμτσίδου με αναπληρωτή τον Θοδωρή Μπαλτά.

Το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης ο Νίκος Μανιός με αναπληρώτρια την Ηρώ Ζαβογιάννη, ενώ στο Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής και Φύλλου ορίστηκαν συν-συντονίστριες η Φωτεινή Κούβελα και η Μαρία Γιαννακάκη.

Το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης η Τόνια Καραγιάννη με αναπληρωτή τον Χρήστο Γρίβα, ενώ το Τμήμα περιβάλλοντος η Ερμίνα Κυπριανίδου με αναπληρωτή τον Χρήστο Στάικο.

Το Τμήμα Χρηματοπιστωτικού η Φρόσω Σταυράκη με αναπληρωτή τον Αντώνη Ελευθεριάδη, ενώ το Τμήμα Στεγαστικής Πολιτικής η Όλγα Μπαλαούρα με αναπληρωτή τον Σωτήρη Αλεξίου.

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022

«Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση», λέει ο Κοτζιάς «αλλά δεν αρκεί»

 

Τη σημασία να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την εξουσία επεσήμανε, με ανάρτησή του στο facebook, ο Νίκος Κοτζιάς, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για τη φρικιαστική υπόθεση του Κολωνού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν αρκεί.

«Η Ελλάδα παρακμάζει. Μαζεύεται πολύ σαπίλα. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και κάθε γυναίκα. Πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Αλλά δεν αρκεί», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρόσθεσε: «Χρειάζεται να αλλάξει η κοινωνία την στάση της σε πολλά ζητήματα, να αναταχθεί η χώρα οικονομικά, πολιτικά, ηθικά, πολιτισμικά».



Νέες «βόμβες» Κύρτσου: «Σαπίλα στη ΝΔ, αρχικοριός ο Μητσοτάκης»

 

Άλλη μία επίθεση, μέσω Twitter, εξαπέλυσε ο Γιώργος Κύρτσος κατά της Νέας Δημοκρατίας, του Κυριάκου Μητσοτάκη και όχι μόνο…

«Απαράδεκτη η εικόνα της Νέας Δημοκρατίας, κόμματος εξουσίας», έγραψε ο ευρωβουλευτής του Renew Europe και πρόσθεσε: «Από τον αρχηγό μέχρι το τοπικό στέλεχος μας βομβαρδίζουν με αντιδημοκρατικά αντικοινωνικά μηνύματα και αλαζονεία».

Αναλυτικά τα όσα έγραψε:

«Σαπίλα στη ΝΔ..

Αρχηγός: Αρχικοριός

Υπουργός: Έγκριση επιδότησης χωρίς προϋποθέσεις σε σύζυγο βουλευτή ΝΔ.

Πρώην πρόεδρος ΟΝΝΕΔ: Κακοδιαχείριση φοιτ.εστιών δείχνοντας.. ΣΥΡΙΖΑ.

Μαξίμου, υπουργοί: Ό,τι θέλει το λόμπι.

Τοπικό στέλεχος: Στον… κύκλο βιαστών, παιδεραστών +προαγωγός.

Αίσχος!»

«Απαράδεκτη η εικόνα ΝΔ, κόμματος εξουσίας.

Από τον αρχηγό μέχρι το τοπικό στέλεχος μας βομβαρδίζουν με αντιδημοκρατικά αντικοινωνικά μηνύματα και αλαζονεία.

Ο Μητσοτάκης έχει μετατρέψει ΝΔ - λόγω ιδιοτέλειας - σε παράγοντα διάλυσης.

Ζητείται άμεση αντίδραση από στελέχη, βάση της ΝΔ».

«Από NY Times μέχρι France24 προβάλουν χάλια Μητσοτάκη. Στο ΕΚ Φιλελεύθεροι, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Αριστεροί τον δείχνουν για κοριούς, ΜΜΕ. Στελέχη κινούνται μεταξύ κομπινών, ψεμάτων. Υπάρχουν και σεξουαλικά εγκλήματα. Ο Μητσοτάκης με διέγραψε για.. δυσφήμηση κυβέρνησής. Δυσφημείται μόνη της!»

«Βαριές υποψίες για διασύνδεση τοπικού στέλεχους, βιαστή-προαγωγού, «πελάτες»-κτήνη.

Εάν δεν είχε καταθέσει η Ασημακοπούλου υπέρ συμβούλου Μητσοτάκη.

Εάν δεν είχαν κινηθεί για να μείνει ο Λιγνάδης σπίτι του οι υποψίες θα ήταν λιγότερες

Η αξιοπιστία κτίζεται-γκρεμίζεται με πράξεις».

Γιατί αναστολή και όχι διαγραφή από τη ΝΔ για τον 53χρονο;

 

Ερωτηματικά – και όχι άδικα – προκαλεί η απόφαση ν’ ανασταλεί η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας από τον 53χρονο που κατηγορείται ότι βίαζε και εξέδιδε την 12χρονη στον Κολωνό.

Γιατί αναστολή και όχι διαγραφή;

Μπαίνει στον «πάγο» μέχρι να τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση;

Το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα αποφάσισε (εν μέσω πλήθους δημοσιευμένων φωτογραφιών του 53χρονου με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας) να προχωρήσει στην αναστολή της ιδιότητας του μέλος του κόμματος και όχι στην οριστική διαγραφή από τα μητρώα προκαλεί «σκιές» που δεν χρειάζονται.

Ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε γι’ αυτό σχετικά στη σημερινή τηλεοπτική του εμφάνιση, στον ΑΝΤ1, από τον Γιώργο Καραμέρο. «Γιατί δεν τον διαγράψατε;» ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ν’ απαντά: «Αυτό είναι στην ουσία, μην κολλάμε στα τυπικά».

Μα τα ακριβώς τα τυπικά είναι που πολλές φορές κάνουν τη διαφορά.

Όχι;

Η Μισέλ έκαψε τον Μητσοτάκη

 

Ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τα παράνομα λογισμικά -Επιτροπή PEGA- θα έλθει στην Αθήνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αναστατώνει την κυβέρνηση είναι γνωστό. Ιδίως επειδή ενδέχεται να «ανακρίνει» όσους απέκλεισε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η ΝΔ και κυρίως τον Πρωθυπουργό.

Ως πρώτη γραμμή άμυνας ο Γιάννης Οικονόμου είπε κομψά ότι δεν υπάρχει λόγος κατάθεσης Μητσοτάκη: «δεν έχει να προσθέσει κάτι, έχει τοποθετηθεί δημόσια».

Ωστόσο το ενδεχόμενο να κληθεί και να αρνηθεί σημαίνει πανευρωπαϊκή αποδοκιμασία του. Γι’ αυτό η κυβέρνηση έχει βάλει λυτούς και δεμένους να αποκλείσει την πρόσκληση - κάτι όχι ιδιαιτέρως εύκολο.

Με τη συνδρομή του πρωθυπουργικού φίλου Βέμπερ και άλλων παραγόντων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κάτι μπορούσε να καταφέρει. Παρότι οι ευρωβουλευτές όλων των ομάδων τρελαίνονται να έχουν στο έλεός τους επικεφαλής κυβερνήσεων…

Μέχρι που «ανέλαβε» την υπόθεση η Μισέλ Ασημακοπούλου.

Η συγκεκριμένη ευρωβουλευτίνα βγήκε σε κάποιο ελληνικό κανάλι και μίλησε απαξιωτικά για το Ευρωκοινοβούλιο: λέγοντας ότι δεν έχει καμία υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να δεχθεί τη συνάντηση με την Επιτροπή του και άλλα παρεμφερή.

Εδώ δεν έδωσε κανείς σημασία, αλλά επειδή η αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου στην Αθήνα ενημερώνει για όλα, το βίντεο έφτασε στο Στρασβούργο και εξαγρίωσε τους ευρωβουλευτές που το πληροφορήθηκαν.

Τώρα πολλοί λένε ότι η κυρία «έκαψε» τον Πρωθυπουργό - γιατί το Κοινοβούλιο δεν θέλει να φανεί ότι υπέκυψε αν δεν καλέσει τον Μητσοτάκη. Έτσι ο δικός μας δεν θα αποφύγει, είτε την ανάκριση, είτε την οργή, αν την απορρίψει.

Να το έκανε επίτηδες, λόγω Σαμαρά, στον οποίο φέρεται προσκείμενη; Χλωμό. Υπάρχουν απλούστερες εξηγήσεις…

Η ατυχέστατη ανάρτηση του Κουμουτσάκου

 

Μια -το λιγότερο- ατυχέστατη ανάρτηση έκανε το απόγευμα της Δευτέρας ο «γαλάζιος» βουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Πάλι καλά που το ανθρωπόμορφο τέρας του Κολωνού, θα δικαστεί για κακούργημα και όχι για πλημμέλημα, όπως θα ίσχυσε με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ», έγραψε χαρακτηριστικά ο Γ. Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στον 53χρονο που εξέδιδε την 12χρονη!

«Γιώργο ντροπή! Υπάρχουν άνθρωποι στον ΣΥΡΙΖΑ που σε θεωρούσαμε σοβαρό. Να το σβήσεις και να ζητήσεις συγγνώμη. Σε εκθέτει όποιος σου είπε να γράψεις τέτοια καφρίλα. Είναι απολύτως ανακριβές, τοξικό και βρώμικο. Δεν το περίμενα απ εσένα», ήταν η απάντηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.

Σκεφτείτε ο 53χρονος να μην ήταν και μέλος της Νέας Δημοκρατίας τι θα γινόταν!

ΥΓ: Τελικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος, λίγο μετά, κατέβασε την παραπάνω ανάρτηση.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022

Συναγερμός για την «Ελληνική Λύση» στη Νέα Δημοκρατία

 

Η εντυπωσιακή άνοδος της Ελληνικής Λύσης στη Βόρεια Ελλάδα προκαλεί εύλογη αγωνία αλλά δεν αποτελεί έκπληξη για το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο ανέμενε ότι για όλους τους λόγους που σχετίζονται με τα τοπικά χαρακτηριστικά, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά, ο κ. Βελόπουλος θα έβρισκε θερμά ακροατήρια στα βόρεια της χώρας.

Αυτό που όπως μαθαίνουμε, έχει προκαλέσει κανονικό συναγερμό στη ΝΔ, είναι ότι η Ελληνική Λύση αρχίζει και αποκτά υπολογίσιμο ποσοστό και σε περιοχές της χώρας, που στις εκλογές του 2019, με μεγάλο κόπο και αγώνα άγγιξε το 1,5%, όπως πχ στη Δυτική Ελλάδα, και όχι μόνο.

«Η Ελληνική Λύση αρχίζει και γίνεται πρόβλημα» σχολίαζε κορυφαίος υπουργός, παραδεχόμενος ότι η προσήλωση μόνο στο κέντρο, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ αν δεν ληφθεί σοβαρά υπόψη η ανάγκη μείωσης των εκ δεξιών διαρροών.

Κλειστή Ολομέλεια για υποκλοπές - «Λογικευτείτε» διαμηνύουν στο Μαξίμου «γαλάζιοι» βουλευτές

Αγωνιώδη μηνύματα φτάνουν τα τελευταία 24ωρα στο Μέγαρο Μαξίμου από έμπειρους γαλάζιους κοινοβουλευτικούς που ανησυχούν ότι αν η κυβέρνηση επιμένει μέχρι τέλους στη θέση της για διεξαγωγή της Ολομέλειας για την υπόθεση των υποκλοπών κεκλεισμένων των θυρών, θα βρεθεί ξανά σε θέση άμυνας, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.

«Από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα δημοσιοποιήσουν τα πορίσματά τους, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα αυτή η συζήτηση. Δηλαδή, η ΝΔ θα κρατήσει απόρρητο το δικό της πόρισμα που θα είναι και το μόνο στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο αντίλογος στην κριτική της αντιπολίτευσης;» διερωτώνται, προσθέτοντας ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να μεταβάλουν στάση.

«Ολο αυτό είναι μία ανοησία. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από αυτό άμεσα», εκτιμούν οι περισσότεροι.

Εις εξ αυτών, μάλιστα, με ένα αφοπλιστικό επιχείρημα: «Μα, αφού όλοι οι μάρτυρες που είχε καλέσει η αντιπολίτευση επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν είπαν τίποτα, γιατί να μην δημοσιοποιηθούν τα πορίσματα; Δεν κατατέθηκε τίποτα απόρρητο»...

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Σκάνδαλο υποκλοπών - Και αν δώσουν στη δημοσιότητα τα πορίσματα, θα τους πάει στη φυλακή;

Καλά, μόνο διεστραμμένο μυαλό θα μπορεί να έχει εισηγηθεί στο Μαξίμου να επιμείνει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής και, ταυτόχρονα, να απαγορεύσει τη δημοσίευση των πορισμάτων!

-Με δεδομένο ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα υπακούσουν και θα δημοσιοποιήσουν τα πρίσματά τους, τι θα πράξει η κυβέρνηση; Θα τα στείλει στον εισαγγελέα; Ή θα στείλει στον εισαγγελέα όσους δημοσιοποιήσουν τα πορίσματα;

-Το Μαξίμου προσανατολίζεται ασφαλώς στην ενεργοποίηση της σχετικής πρόνοιας του άρθρου 57 του Κανονισμού της Βουλής που επιτρέπει μυστική συνεδρίαση του Σώματος κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης ή 15 βουλευτών. Η πρόβλεψη για μυστική συνεδρίαση, όμως, δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ και από κανέναν, ούτε καν για εθνικά θέματα - ούτε καν για το θέμα των Ιμίων, όπως σωστά ήδη επισημαίνεται.

-Η απόφαση για κλειστή Ολομέλεια είναι σαφές πως δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το πολιτικό κλίμα, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, πρωτοφανείς την μεταπολιτευτική περίοδο της χώρας.

-Από τη στιγμή που στην Εξεταστική ίσχυσε το …«απόρρητο», ώστε οι βασικοί υπεύθυνοι να μην απαντήσουν σε καμία ερώτηση, (εξ)ευτελίζοντας τον κοινοβουλευτισμό, τι νόημα έχει να είναι μυστική η συνεδρίαση της Εξεταστικής;

ΕΡΩΤΗΜΑ: Εφόσον το Μαξίμου επιμείνει στην απόφαση για μυστική Ολομέλεια, το πολιτικό κόστος θα είναι ασφαλώς μεγάλο (για την ακρίβεια, τεράστιο) για την κυβέρνηση. Να φανταστούμε πως έχει κάτι μεγάλο να κρύψει, τόσο μεγάλο, που το κόστος από μια κανονική συνεδρίαση θα είναι μεγαλύτερο; Ή, παράλληλα, δημιουργεί … «προηγούμενο» και για άλλα, που πιθανόν έρχονται;

Την Τρίτη Πολιτική Γραμματεία, την Παρασκευή και το Σάββατο Κεντρική Επιτροπή ο ΣΥΡΙΖΑ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα πρέπει να αναμένουμε τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα της επόμενης Παρασκευής και το Σάββατο όλη τη μέρα.

Όχι μόνο γιατί ο Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει ομιλία εφ' όλης της ύλης, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα είναι ραγδαίες.

Αλλά και γιατί θα γίνει μια πρώτη συζήτηση για την τακτική του κόμματος ενόψει των προσεχών δημοτικών εκλογών, αλλά, πιθανότατα, και για την τακτική του κόμματος στον συνδικαλισμό.

Παράλληλα, θα ανατεθούν οι χρεώσεις στα μέλη της Κεντρικής επιτροπής, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους επικεφαλής των τμημάτων…

Ραντεβού στο ΜΕΤΡΟ του Πειραιά ζητάει ο Μητσοτάκης από Καραμανλή και Σαμαρά

 

Οι ηχηρές απουσίες Καραμανλή και Σαμαρά από τα γενέθλια της ΝΔ αναγκάζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σηκώσει «λευκή σημαία» και να τους προσκαλέσει στα εγκαίνια του ΜΕΤΡΟ στον Πειραιά.

Απομένει να δούμε εάν οι δυο πρώην πρωθυπουργοί και Πρόεδροι της ΝΔ θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση Μητσοτάκη.

Οι κακίες γλώσσες λένε ότι η πρόσκληση στους δυο πρώην πρωθυπουργούς έγινε με υπόδειξη του επικοινωνιολόγου εξ Αμερικής που έχει προσλάβει ο Κυρ. Μητσοτάκης και απ´ ότι φαίνεται είναι τον μόνο που συμβουλεύεται εδώ και καιρό.

Οι εγχώριοι αυλικοί του Μεγάρου Μαξίμου μέρες τώρα προσπαθούν να περάσουν ως διαρροή ότι οι Καραμανλής και Μητσοτάκης είναι χολωμένοι με τον πρωθυπουργό και του κάνουν τσαλιμάκια επειδή δεν εντάσσει στις λίστες των υπό κατάρτιση ψηφοδελτίων και στελέχη που εκείνοι υποδεικνύουν. Φυσικά και Την συγκεκριμένη διαρροή από το Μαξίμου διαψεύδουν συνεργάτες των δυο πρώην πρωθυπουργών οι οποίοι εστιάζουν την προσοχή τους στο θέμα των υποκλοπών καθώς καταλογίζουν συγκεκριμένη ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο του ηθικού αυτουργού αλλά και του ενορχηστρωτή της όλης ιστορίας των παρακολουθήσεων μέσω κακόβουλων λογισμικών.

Άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί στενότατη σχέση με τον Γρήγορη Δημητριάδη από τον οποίο είναι μαθηματικά βέβαιον έχει μάθει από πρώτο χέρι όλο το παρασκήνιο.

Επιτελικές ρωγμές και γκρίνια βουλευτών

 

Εικόνα αλαλούμ εκπέμπει το γαλάζιο οικοδόμημα στην αφετηρία της προεκλογικής περιόδου, με την κυβέρνηση να αναζητεί το επικοινωνιακό αντίδοτο για την αποκατάσταση της εσωτερικής ηρεμίας. Η απουσία των Κώστα Καραμανλή- Αντώνη Σαμαρά από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιβεβαιώνει τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός ακόμα και σε ενδοκομματικό επίπεδο. Απούσα, άλλωστε, ήταν και η Όλγα Κεφαλογιάννη, που δεν κρύβει -σε σχέση με του Μαξίμου- τη διαφορετική ρότα της.

Οι ενστάσεις βουλευτών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα κομβικά ζητήματα της επικαιρότητας λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, ενώ πολλοί -εντός της παράταξης- προεξοφλούν ότι θα μετατραπεί σε μπούμερανγκ για τη Ν.Δ. μία μυστική συνεδρίαση της Ολομέλειας για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. Κοινοβουλευτικά στελέχη τονίζουν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ότι «μία τέτοια απόφαση θα πυροδοτήσει νέο γύρο δημόσιων διαφοροποιήσεων μελών της Κ.Ο. από τους χειρισμούς του Μαξίμου, κάτι που θα συνιστά βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης».

Ανοιχτή πληγή οι υποκλοπές

Σε αυτό το φόντο, κυριαρχεί η εκτίμηση ότι το κεφάλαιο των υποκλοπών θα παραμείνει μια ανοιχτή πληγή για την κυβέρνηση, σε αντιδιαστολή με την επιχείρηση αφανισμού που έχει θέσει σε λειτουργία ο πρωθυπουργικός πυρήνας. Ο ευρωπαϊκός κλοιός, άλλωστε, στενεύει γύρω από την κυβέρνηση και η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να καταθέσει στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Pega που θα επισκεφθεί τη χώρα μας (αρχές Νοεμβρίου) αποτελεί άλλη μία ψηφίδα στην απόπειρα συγκάλυψης.

Το γαλάζιο επιτελείο, αναζητώντας οδούς αποπροσανατολισμού, επενδύει στο δόγμα ότι οι εθνικές κρίσεις συσπειρώνουν κάτω από την κυβερνητική σημαία. Εξού και η υπερπροβολή της λογομαχίας Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού προκαλούν άγχος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που δεν συμμερίζεται (στο σύνολό της) τα αφηγήματα της επιτυχίας του κ. Μητσοτάκη. Στον φακό της κυβέρνησης τέθηκε η προειδοποίηση του Γιώργου Κουμουτσάκου ότι «οι πολίτες κατανοούν την ακρίβεια, αλλά είναι εξοργισμένοι με την αισχροκέρδεια, δεν θα μας τη συγχωρήσουν και αυτό πρέπει να είναι το κύριο μέτωπό μας». Από κόσκινο περνάνε, μάλιστα, και τα μηνύματα που μεταφέρουν πολλοί πολιτευτές της επαρχίας αναφορικά με τις αντιδράσεις που εισπράττουν στις εκλογικές τους περιφέρειες λόγω των ανατιμήσεων και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων.

Χάσμα ανάμεσα σε πολιτευτές και υπουργούς

Στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. αναδείχθηκε εμφατικά και το χάσμα ανάμεσα στους πολιτευτές και στους υπουργούς, ιδίως στους εξωκοινοβουλευτικούς, που ήδη προβάλλουν το έργο τους στις περιφέρειες όπου θα κατέλθουν ως υποψήφιοι. Σημειώνεται ότι οι πολιτευτές που δεν θα εκλεγούν στην πρώτη αναμέτρηση της απλής αναλογικής θα μπουν από θέση αδυναμίας στη δεύτερη μάχη -αν υπάρξει-, με αποτέλεσμα να εντείνεται η νευρικότητα εντός Κ.Ο. Σχετική νύξη, μάλιστα, έκανε ο Γιάννης Λοβέρδος, προειδοποιώντας ότι αυτή η πρακτική κινείται στα όρια του ανήθικου και θα οδηγήσει σε σφοδρές συγκρούσεις που θα βλάψουν σοβαρά την παράταξη.

Παρωχημένη η καταστροφολογία

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο αφήγημα της καταστροφολογίας σε περίπτωση που από την κάλπη της απλής αναλογικής προκύψει μία προοδευτική διακυβέρνηση. Κομματικά στελέχη θεωρούν, εντούτοις, πως η συγκριμένη ρητορική έχει μειωμένη απήχηση στο εκλογικό σώμα. Όπως σημειώνουν, στη σημερινή συγκυρία της κρίσης διαβίωσης και της αβεβαιότητας οι πολίτες επιζητούν τη θετική ατζέντα.

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2022

Χαιρέτησε και πάλι ναζιστικά ο Πλεύρης

 

Αμετανόητος ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, χαιρέτησε και πάλι ναζιστικά μέσα στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, αυτήν τη φορά κοιτάζοντας τη Μάγδα Φύσσα.

Απτόητος ο συνήγορος Υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού, Κωνσταντίνος Πλεύρης σήκωσε και πάλι το χέρι του στον γνωστό χαιρετισμό, προκαλώντας ταραχή στο δικαστήριο.

Αφορμή στάθηκε η δήλωση της Μάγδας Φύσσα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της: «Είναι πολιτικός κρατούμενος ο Λαγός; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων».

Το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

Η Πρόεδρος προσπάθησε να επιβάλει την τάξη, ενώ ο Κωνσταντίνος Πλεύρης απάντησε πως, σε δικαστήριο στο εξωτερικό δεν θα υπήρχε τέτοια εικόνα με χειροκροτητές μέσα στη δικαστική αίθουσα.

«Θα τολμούσατε εσείς να χαιρετίσατε ναζιστικά αν ήσασταν στο εξωτερικό;» τον ρώτησε η Μάγδα Φύσσα και ο δικηγόρος σηκώθηκε και χαιρέτησε ναζιστικά, ενώ οι δικαστές αποχωρούσαν από την αίθουσα.

«Μαύρο σκοτάδι» θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το «Κοριόπολις»

 

Το τελευταίο επεισόδιο του «Κοριοπολις» επιμελείται αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτακη.

Οι πληροφορίες που τριγυρίζουν το περιστύλιο της Βουλής λένε πως όχι μόνο η «γαλάζια» παράταξη επιθυμεί να μείνουν απόρρητα τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των υποκλοπών, αλλά και κάτι ακόμα: Να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών η Ολομέλεια της Βουλής την ημέρα που θα συζητηθεί το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Που σημαίνει συνεδρίαση της Ολομέλειας χωρίς διανομή πρακτικών και χωρίς τηλεοπτική κάλυψη της συζήτησης.

Η κυβερνητική παράταξη, δηλαδή, θέλει να αξιοποιήσει την σχετική πρόνοια στο άρθρο 57 του Κανονισμού της Βουλής που προβλέπει μυστική συνεδρίαση ύστερα από αίτημα της κυβέρνησης ή 15 βουλευτών.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα τα κόμματα θα δώσουν τα πορίσματά τους και την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Εξεταστική Επιτροπή για την σύνταξη του πορίσματος.

«Όλα στο φως» δεν έλεγε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών; «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε» θα απαντούσε σήμερα, αν μπορούσε, ο Λουίτζι Πιραντέλλο…

Γιατί τόση ενόχληση για τις παρεμβάσεις Τσίπρα στην Πράγα;

 

Την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου για τις παρεμβάσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Προσύνοδο του PES για την ενεργειακή κρίση και τα ελληνοτουρκικά «κρατούν» στην Κουμουνδούρου, εκτιμώντας πως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στριμωγμένος μεταξύ των αδιεξόδων της πολιτικής του και της διαρκούς υποχώρησης στα ελληνοτουρκικά.

Παρά τις επικοινωνιακές πομφόλυγες, όπως το επεισόδιο στη Σύνοδο της Τσεχίας με τον Τούρκο Πρόεδρο, η πραγματικότητα είναι πως με την σύναψη MoU μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για έρευνες στην περιοχή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου, η κυβέρνηση βρίσκεται να τρέχει πίσω από τις εξελίξεις σε μία ακόμα εξόχως αρνητική έκβαση για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Για αυτόν τον λόγο και ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στο PES υπογράμμισε την ανάγκη λήψης πακέτου προληπτικών κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία απειλήσει όχι μόνο την κυριαρχία (6 ναυτικά μίλια) αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Και τούτο, διότι οι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη όπως επισημαίνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν πως έχει προσχωρήσει στο δόγμα Γεραπετρίτη, ότι δηλαδή εθνική γραμμή είναι η κυριαρχία, απεμπολώντας εμμέσως την ανάγκη υπεράσπισης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Τι θα γίνει εάν νότια της Κρήτης ξεκινήσουν έρευνες στα 6,5 μίλια;» διερωτώνται χαρακτηριστικά στην Κουμουνδούρου.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επανέφερε εκ νέου την πρόταση που έχει διατυπώσει εδώ και ένα και πλέον έτος για άσκηση του δικαιώματός της για άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο (άρα και νότια της Κρήτης), προκειμένου να «σπάσει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο και να προλάβει ενδεχόμενες έρευνες εντός των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Σε ότι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας, η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μια σαφή θέση και στάση σε ότι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μια ξεκάθαρη στάση σε ότι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος έθεσε εν συνεχεία τα θέματα εκτός από την Προσύνοδο των Ευρωσοσιαλιστών και ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η άμεση αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου είναι κατά την Κουμουνδούρου ενδεικτική του αδιεξόδου της πολιτικής Μητσοτάκη αλλά και του φόβου του Μεγάρου Μαξίμου πως διολισθαίνει σε εθνικές ήττες, με εμφανή κίνδυνο αντίκτυπου στο συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ. «Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται περαιτέρω απώλειες από τα δεξιά του εξαιτίας των αδιεξόδων του στα εθνικά και κυρίως στην εξέλιξη των ελληνοτουρκικών και τη διαρκή διπλωματική αναβάθμιση της γείτονος» σημείωνε χθες έμπειρο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενδεικτική ήταν σε αυτή τη γραμμή και η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Σχολιάζοντας τις επικριτικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου στον πρόεδρο του κόμματος επισήμανε ότι «ο κ. Οικονόμου φαίνεται να ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αντί να νουθετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όμως, καλό θα ήταν να μας απαντήσει αν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η Ρένα Δούρου έκοψε τα μαλλιά της για τις γυναίκες του Ιράν

 

Η Ρένα Δούρου, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών διεθνών προσωπικοτήτων, έκοψε μια τούφα από τα μαλλιά της σε ένδειξη αλληλεγγύης για τις γυναίκες του Ιράν, μετά τον θάνατο της Μάχσα Αμίνι.

«Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να μην ξεχαστούν», έγραψε στην ανάρτησή της. Το βίντεο που δημοσίευσε η πρώην Περιφερειάρχης Αττικής έχει μουσική υπόκρουση το «Bella Ciao».

Μέλος της κυβέρνησης και μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΑ;



Γιάννης Μπρατάκος ορίστηκε και ορκίστηκε υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αλλά παραμένει μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Γιάννης Μπρατάκος, βλέπετε, μπορεί να παραιτήθηκε από πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αλλά, αν και υφυπουργός, παραμένει μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου!

Προηγουμένως δε, αν και Γενικός Διευθυντής της ΝΔ, υπήρξε πρόεδρος του ΕΒΕΑ!

Μπορεί ένα Επιμελητήριο, το κορυφαίο της χώρας, να κομματικοποιείται τόσο έντονα; Μπορεί ένας υφυπουργός να είναι μέλος της ηγεσίας του κορυφαίου Επιμελητηρίου της χώρας;

Συμβαίνουν αυτά σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης;

Πώς το αμερικανικό fund ροκάνισε την προίκα της EUROMEDICA

«Του Ιπποκράτη το …κάγκελο» θα μπορούσε να τιτλοφορεί η δικαστική έρευνα για τις αλχημείες που έγιναν στην EUROMEDICA επί των ημερών του αμερικανικού FUND προκαλώντας δόλο και σωρεία φορολογικών αλλά και κακουργηματικών αδικημάτων με στόχο να υφαρπαγή των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου ζημιώνοντας το Δημόσιο και τους μετόχους!

Ενώ το συγκεκριμένο fund ερχόμενο στην Ελλάδα για να αγοράσει την EUROMEDICA υπόσχονταν ότι θα βάλει κεφαλαία για να την εξυγιάνει, στην πράξη ροκάνισε τα χρήματα των θυγατρικών εταιριών του Ομίλου.

Μαθαίνουμε ότι η δικαστική έρευνα τελευταία εστιάζει την προσοχή της στην αγορά αδειών μηχανημάτων του Διαγνωστικού Κέντρου Π. Φαλήρου από τον «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ» της EUROMEDICA

  1. Την 17/11/2021 συστήθηκε η νέα EUROMEDICA με κύριο μέτοχο το αμερικανικό Fund Farallon κατέχοντας το 70 %.
  2. Η παλιά EUROMEDICA στην αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσε στο δικαστήριο, για υπαγωγή στο άρθρο 106β, δεν δημοσίευσε ενοποιημένους ισολογισμούς για πολλές θυγατρικές εταιρίες ώστε να μην περάσουν από ελέγχους ορκωτών ελεγκτών, όπως για την EUROMEDICA Π. Φαλήρου (η οποία είναι 100% θυγατρική της EUROMEDICA)
  3. Μέσω της εταιρίας ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ (η οποία είναι κατά 51% θυγατρική της EUROMEDICA) έκαναν αγοραπωλησία αδειών και μηχανημάτων χωρίς να ακολουθήσουν την νόμιμη διαδικασία ώστε να βάλουν στο ταμείο της μητρικής χρήματα ! Δηλαδή, ενώ το Δημόσιο τους παραχώρησε δωρεάν άδειες, τις πούλησαν χωρίς να ζητήσουν έγκριση και χωρίς να εμφανίζονται στα βιβλία της εταιρίας σαν περιουσιακό στοιχείο !
  4. Συγκεκριμένα, στην αίτηση εξυγίανσης που κατέθεσαν στο δικαστήριο, παρουσίασαν την EUROMEDICA Π. Φαλήρου (η οποία είναι 100% θυγατρική της EUROMEDICA) με αξία μηδενική !
  5. Λίγο αργότερα, η ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ (η οποία είναι κατά ≈ 51% θυγατρική της EUROMEDICA) αγόρασε ΜΟΝΟ τις άδειες λειτουργίας της EUROMEDICA Π. Φαλήρου για 600.000 ευρώ περίπου.
  6. Αμέσως μετά συγχώνευσαν την ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ με την ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ (θυγατρική της EUROMEDICA) για να χαθούν τα ίχνη της παραπάνω συναλλαγής.
  7. Γιατί έκανε αυτή την επένδυση η ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ αφού επρόκειτο την επόμενη να συγχωνευθεί με τον ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΝΙΚΑΙΑΣ;
  8. Τέτοιου είδους κινήσεις δεν τις έκαναν πριν την αίτηση για εξυγίανση, περίμεναν πρώτα να πάρουν την έγκριση και μετά ξεκίνησε το πάρτι.

Και όπως λένε οι δικαστές: Εάν αυτό δεν έχει δόλο τότε τι έχει;

Η δικαστική έρευνα εξετάζει εάν διαπράχτηκαν τα εξής αδικήματα:

α) Φορολογικό, διότι πούλησαν άυλο προϊόν στον εαυτόν τους χωρίς να έχουν το δικαίωμα;

β) Έκαναν εικονική συναλλαγή για να δημιουργήσουν αφορολόγητα κέρδη;

γ) Εισέπραξαν το ταμείο ζημιώνοντας τους μετόχους του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ

Το βέβαιον είναι ότι απέκρυψαν το περιουσιακό στοιχείο από το Δικαστήριο κατά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106β, και σχεδόν αμέσως μετά το πούλησαν για 600.000 ευρώ βγάζοντας σημαντικό αφορολόγητο κέρδος, ενώ πήραν την έγκριση να μηδενίσουν μετόχους πιστωτές δημόσιο.

  1. Περνώντας τα έσοδα των θυγατρικών από την μία στην άλλη και κρύβοντας τις πράξεις αυτές από τις αρχές Δικαστικές, φορολογικές, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς ήταν ακόμα εισηγμένη στο Χ.Α. διέπραξαν μεταξύ όλων των αδικημάτων και ξέπλυμα χρήματος

Και το ερώτημα που γεννάται είναι εάν το συγκεκριμένο αμερικανικό fund που δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες του κόσμου διεξάγει με τον ίδιο τρόπο την εξυγίανση των εταιριών διαπράττοντας τόσο κραυγαλέα εγκλήματα διαχείρισης. Εκτός και εάν εδώ στην Ελλάδα εξαπατήθηκαν ή είχαν την εσφαλμένη διαβεβαίωση ότι δεν θα έχουν συνέπειες οι πράξεις τους.

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022

Όλγα Γεροβασίλη: Αν ίσχυε η εικόνα των δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κάνει εκλογές… προχθές!

Να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αναζητήσουν τα σημεία μιας προοδευτικής προγραμματικής τομείς καλεί τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης η Όλγα Γεροβασίλη.

«Κάθε κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, σοσιαλιστικό, αριστερό, οφείλει να αντιληφθεί τα όσα διακυβεύονται στη χώρα μας και στον κόσμο, και να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχει σημείο προοδευτικής προγραμματικής τομής και οφείλουμε να το αναζητήσουμε και να το υλοποιήσουμε, προς όφελος της κοινωνίας», σημειώνει η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ αμφισβητεί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας: «Αν ίσχυε η εικόνα των δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κάνει εκλογές …προχθές!»

«Κάθε μέρα που παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους τόσο μεγαλώνει η ήττα την οποία θα υποστούν», προειδοποιεί η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Οι ίσες αποστάσεις μοιάζουν με τη συμπεριφορά του λαγού που μέσα στη νύχτα βλέπει το αυτοκίνητο να έρχεται καταπάνω του»!

Γιατί δεν κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φθορά της ΝΔ, όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;

Το μόνο βέβαιο είναι πάντως πως αν ίσχυε η εικόνα των δημοσκοπήσεων ο κ. Μητσοτάκης θα είχε κάνει εκλογές …προχθές. Τα έχει κάνει όλα τα υπόλοιπα. Δεν ήθελε να μπούμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και διαρρέει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής του. Αναγγέλλει υποψηφιότητες βουλευτών του εδώ και μια διετία. Με άλλα λόγια, ο άνθρωπος δεν κρατιέται.

Οι δημοσκοπήσεις, ιδιαίτερα σε πρώιμο χρόνο στον εκλογικό κύκλο, είναι χρήσιμες ως εργαλεία καταγραφής τάσεων. Και αυτές κάνουν σαφές, πως εδώ και καιρό, τα παραμύθια για τον πρίγκιπα – σωτήρα – επιτελάρχη – στρατηλάτη κ. Μητσοτάκη πλέον δεν τα πιστεύουν ούτε τα βρέφη. Μετά τους καταστροφικούς χειρισμούς του σε μείζονα θέματα, θεωρείται πλέον κατάλληλος για πρωθυπουργός; Ποιος εμπιστεύεται ένα πρωθυπουργό που δήθεν δεν ήξερε τί συνέβαινε στην ΕΥΠ την οποία ο ίδιος φρόντισε να την ελέγχει αποκλειστικά από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής του; Ή ψάχνει ακόμη δήθεν για στοιχεία που να επιβεβαιώνουν πως δεν είναι το ίδιο να διασωληνώνεις ασθενή εντός και εκτός ΜΕΘ; Ποιος πιστεύει πως αυτός ο άνθρωπος είναι σε θέση να διαχειριστεί τάχα μία κρίση στα εθνικά θέματα; Είναι ξεκάθαρο πως η κρίση της ακρίβειας, ο ασύλληπτος ενεργειακός πληθωρισμός, η ανύπαρκτη διαχείριση της πανδημίας, οι υποκλοπές, οι απευθείας αναθέσεις, έχουν υπαίτιους με ονοματεπώνυμα: τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του.

Δυναμική νίκης, πάντως, δεν έχετε κατορθώσει να δημιουργήσετε. Πώς θα την αποκτήσετε; Τι κινήσεις πρέπει να γίνουν;

Τα επικίνδυνα επικοινωνιακά «παιχνίδια» της ΝΔ με εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, η πατριδοκαπηλία, η καλλιέργεια της ανασφάλειας, απευθύνονται στο σκληρό δεξιό και ακροδεξιό ακροατήριό της. Κάνουν ταυτόχρονα ακόμη πιο επείγουσα και πιο ελκυστική την επικράτηση της κυβερνητικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης. Με διαρθρωτικά μέτρα που αλλάζουν τους κανόνες. Με κοστολογημένες ρεαλιστικές παρεμβάσεις μείωσης των συνεπειών των πολλαπλών κρίσεων. Οι προτάσεις μας, που παρουσίασε με κάθε επισημότητα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας, ανταποκρίνονται στις επείγουσες ανάγκες της κοινωνίας και στη δίψα της για δικαιοσύνη και συλλογική ευημερία και αποτελούν βασικό κεφάλαιο για την πολιτική και εκλογική νίκη της μεγάλης προοδευτικής παράταξης.

Βρείτε κάποιον να αμφισβητήσει την ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και να ελεγχθεί η αισχροκέρδεια. Όχι μόνο για να ανακουφιστούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αλλά για να αποφευχθεί η παγίδα του συνδυασμού ύφεσης και πληθωρισμού. Η οικονομία έχει «στεγνώσει». Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά έχουν πλέον «συνεταίρους» και «μουσαφίρηδες» τους κερδοσκόπους και τις τράπεζες, τους οποίους πληρώνουν διπλά: μία με τα εξωφρενικά υψηλά κόστη τους και την άλλη με την άμεση και έμμεση επιδότησή τους με δημόσιο χρήμα. Βρείτε κάποιον να σας πει πως δεν πρέπει να ελεγχθεί επιτέλους η εργοδοτική αυθαιρεσία. Ή να ισχυριστεί πως στην Ελλάδα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, η δικαιοσύνη αποτελεί μία έννοια με περιεχόμενο κοινό για όλους. Το αίτημα για δικαιοσύνη έχει αντικειμενικό κοινωνικό και οικονομικό περιεχόμενο. Και κυρίως έχει αξιακή και υπαρξιακή διάσταση. Η ένταξη στο «γαλάζιο» στρατό για μια θέση κοντά στο «μεγάλο φαγοπότι» δεν μπορεί να είναι το 2022 διέξοδος για οποιονδήποτε. Αυτές οι πρακτικές έφεραν τη χρεοκοπία και το brain drain.

Βρείτε έστω και έναν ή μία να σας πουν πως γίνεται σε ένα κράτος δικαίου, οι άνθρωποι που έχουν ομολογήσει την ενοχή τους σε σκάνδαλο όπως εκείνο τηςSiemens να μην τιμωρούνται λόγω παραγραφής. Πώς γίνεται σε μία δημοκρατική χώρα να παρακολουθούνται αυθαίρετα πολιτικοί όπως οι κ.κ. Σπίρτζης και Ανδρουλάκης και δημοσιογράφοι που ερευνούν πράξεις και παραλείψεις της εξουσίας, όπως οι κ.κ. Μαλιχούδης και Κουκάκης; Ή να διώκονται δημοσιογράφοι γιατί αποκάλυψαν ελληνικές πτυχές σκανδάλων όπως αυτό της Novartis, όπως συνέβη με τους Βαξεβάνη και Παπαδάκου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ως στόχο την αυτοδυναμία, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών εάν το κόμμα του είναι πρώτο…

Αν ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να μιμηθεί έναν άλλο Μητσοτάκη που κυβέρνησε μετά από τρεις εκλογές, μπορεί ήδη να έχει βρει το νέο …Κατσίκη. Όμως οι εποχές άλλαξαν και ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν ήδη μετρηθεί και αξιολογηθεί. Κάθε μέρα που παραμένουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους τόσο μεγαλώνει η ήττα την οποία θα υποστούν. Δυστυχώς όμως αυξάνει γεωμετρικά και η ζημιά που προκαλούν αλλά αυτό δεν θα προβλημάτιζε ποτέ κάποιον που πιστεύει πως η εξουσία είναι σαν τις ελιές του: ιστορικό δικαίωμα.

Προτείνετε προοδευτική κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, ωστόσο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και εν μέρει και το ΜέΡΑ25 δηλώνουν αρνητικά. Με ποιους θα την κάνετε;

Είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας και τις προγραμματικές προτεραιότητές μας. Η απλή αναλογική είναι εργαλείο συναινέσεων και λογοδοσίας. Βέβαια, αυτές οι έννοιες είτε μπορεί να είναι άγνωστες, είτε ενδεχομένως να προκαλούν αλλεργία σε κόμματα που έχουν αδελφοποιηθεί με εκείνο του κ. Πούτιν. Πάμε στις εκλογές με ένα και μόνο πραγματικό δίλημμα. Από τη μία, την παραμονή της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, και παραμονή της χώρας και των πολιτών στο φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης, του αυταρχισμού και της λεηλασίας των δημόσιων πόρων και του δημόσιου χρήματος. Από την άλλη, τη δυνατότητα να «γυρίσουμε το τιμόνι» προς την πρόοδο, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη για όλους, προτού πέσει και ο τελευταίος «φερετζές» της δεξιάς, πριν ξεπουληθούν τα πάντα και πριν χάσει η χώρα και η κοινωνία μία ακόμη ευκαιρία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ σε αυτές τις εκλογές θα είναι πρώτο κόμμα. Θα παραλάβει τη χώρα και την κοινωνία σε μία τραγική κατάσταση που επιβαρύνεται καθημερινά. Κάθε κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικό, σοσιαλιστικό, αριστερό, οφείλει να αντιληφθεί τα όσα διακυβεύονται στη χώρα μας και στον κόσμο, και να αναλάβει τις ευθύνες του. Υπάρχει σημείο προοδευτικής προγραμματικής τομής και οφείλουμε να το αναζητήσουμε και να το υλοποιήσουμε, προς όφελος της κοινωνίας.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, πάντως, λαμβάνει ίσες αποστάσεις από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Ήθελα το σχόλιό σας.

Οι ίσες αποστάσεις απέναντι σε όσα σας περιέγραψα, μοιάζουν με τη συμπεριφορά του λαγού που μέσα στη νύχτα βλέπει το αυτοκίνητο να έρχεται καταπάνω του. Όσο για εκείνους που φωνάζουν στα πάνελ και τις δημοσκοπήσεις πως όσοι διεκδικούν το δίκιο και την ανακάλυψη και καταδίκη των γνωστών – αγνώστων ωτακουστών κουράζουν, υπάρχει κίνδυνος να παρεξηγηθούν πως οδηγούν ή έστω επιβαίνουν σε αυτό το αυτοκίνητο και συμμετέχουν στην ξέφρενη, παράνομη, αντιδημοκρατική και αδιέξοδη κούρσα του.

Τα συμπεράσματά σας από την Εξεταστική για τις υποκλοπές, τώρα που ολοκλήρωσε τις εργασίες της;

Εάν αυτό εννοούσε ο κ. Μητσοτάκης ως άπλετο φως, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά. Όπως και η δικαιοσύνη και η λογική. Η ΝΔ ψήφισε παρών και δεν υπερψήφισε τη σύσταση της Εξεταστικής. Επανέλαβε την κατάπτυστη τακτική που ακολούθησε στην Εξεταστική για την Λίστα Πέτσα χωρίς τον κ. Πέτσα, παίρνοντας το σύνολο του Προεδρείου καταχρώμενη το δικαίωμα της πλειοψηφίας. Κάλεσε τους μάρτυρες που ήθελε η ίδια, αφήνοντας έξω από το κάδρο τους υπεύθυνους για τη δράση της ΕΥΠ κ.κ. Μητσοτάκη και Δημητριάδη. Επέτρεψε σε μάρτυρες-κλειδιά να επικαλεστούν ένα απαράδεκτο για την λειτουργία αυτής της Επιτροπής δήθεν «απόρρητο». Μετέτρεψε τελικά την λειτουργία της σε «πλυντήριο» υποκλοπών και υποκλοπέων και το αποτέλεσμά της σε μνημειώδη συγκάλυψη των πραγμάτων. Κατάφερε πάντως με αυτές τις μεθοδεύσεις της να κάνει για μια ακόμη φορά επί ημερών Μητσοτάκη τη χώρα και τους θεσμούς της περίγελο, ενεργοποιώντας την ευρωπαϊκή PEGA,η οποία δεν θα σταθεί σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και φαίνεται πως θα προσπαθήσει να διερευνήσει με τη σειρά της την μεθόδευση της παρακολούθησης ενός εν ενεργεία ευρωβουλευτή. Αυτή θα είναι και η μόνη «επιτροπεία» που επέβαλλε η ΝΔ με την πολιτική της και που δεν θα τη θεωρήσει ευλογία για την ίδια. Κατάντια.

Αν κερδίσετε τις εκλογές να αναμένουμε Προανακριτική για το σκάνδαλο; Και στο κάδρο θα είναι και ο πρωθυπουργός;

Να περιμένετε να γίνουν όλα όσα θα επιβάλλει η έννομη τάξη και το Σύνταγμα. Να περιμένετε να λειτουργήσει η αρχή της διάκρισης των εξουσιών όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη χώρα και η κάθε μία από αυτές να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Και εννοείται πως πρέπει να περιμένετε να στηθούν νέο θέατρο δήθεν «σκευωρίας» και ασύλληπτα fake news. Ήδη είναι σαν να βλέπω τις φωτογραφίες από τις δήθεν βίλες του Τσίπρα.

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...