Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2021

Στην Βουλή η αποκάλυψη του avgi.gr για την απευθείας ανάθεση

 


Οσμή σκανδάλου με τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, έργου με ανύπαρκτο φυσικό αντικείμενο, που συνιστά διασπάθιση δημοσίου χρήματος» τιτλοφορείται η ερώτηση που απευθύνουν προς τον Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία του βουλευτή Μ. Κάτση.

Συνεχίζοντας την τακτική των σκανδαλωδών υπερκοστολογήσεων και απευθείας αναθέσεων, που έχουν μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα προκαλέσει την αντίδραση διεθνούς οργανισμού, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προχώρησε πρόσφατα σε μια ακόμα ύποπτη απευθείας ανάθεση ύψους 59.300 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, για καμπάνια ενημέρωσης Αφγανών πολιτών με καταχωρήσεις σε μέσα και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και εφημερίδες του Αφγανιστάν (ΑΔΑ: ΨΛΑ046ΜΔΨΟ-Ν6Π). Η καμπάνια αφορά την ενημέρωσή τους σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία Ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών αιτούντων άσυλο. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι το πρωτογενές αίτημα υλοποίησης ενημερωτικής καμπάνιας και η σχετική απόφαση ανάθεσης υπογράφονται αφότου πήραν οι Ταλιμπάν την εξουσία, όπου ως γνωστόν, έκλεισαν εφημερίδες, ενώ μέσα και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται στη μέγγενη του ελέγχου από το καθεστώς.

Θυμίζουμε ότι το θέμα έφερε στο φως της δημοσιότητας το avgi.gr, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει κάποια αντίδραση από εκπρόσωπο του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.

Πέραν της σημαντικής παρατήρησης στο δημοσίευμα ότι ο ανάδοχος του έργου είναι εταιρεία WEARERECEIPE A.E. που συστάθηκε λίγες μόνο μέρες έπειτα από την επανασύσταση του Υπουργείου, γεγονός που προκύπτει από τη δημόσια ανάρτηση στοιχείων του ΓΕΜΗ, πλήθος άλλων στοιχείων αναδεικνύουν ενδείξεις χειραγώγησης της διαδικασίας ανάθεσης. Συγκεκριμένα, η αναθέτουσα αρχή (Υπουργείο) ακολούθησε τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης κατά το αρ.118 του ν.4412/2016, με κριτήριο τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, προσκαλώντας στη σχετική διακήρυξη 3 εταιρείες να καταθέσουν προτάσεις. Όπως, όμως, προκύπτει από τα δημόσια στοιχεία του ΓΕΜΗ, οι 2 εξ αυτών (η τελική ανάδοχος WEARERECEIPE A.E. και η ΣΠΙΚ ΑΠ Ι.Κ.Ε.) έχουν ως μέτοχο την ίδια εταιρεία (ΚΟΜΙΟΥΝΙΚΕΪΣΙΟΝ ΕΦΕΚΤ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ -COMMUNICATION EFFECT S.A.), γεγονός που αντίκειται στην περ.ε της παρ.4 του άρ.73 του ν.4412/2016 περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού και, συνεπώς, η αναθέτουσα αρχή όφειλε εξ αρχής να γνωρίζει και να αποφύγει.

    Οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν καθίστανται ακόμα περισσότερο ύποπτες, από το γεγονός ότι μόνο οι 2 εταιρείες με τον κοινό μέτοχο κατέθεσαν τελικά οικονομική προσφορά, με τη διαφορά μεταξύ τους (και έκπτωση αναδόχου) να ανέρχεται σε μόλις 0,2% του προϋπολογισμού, όπως προκύπτει από την απόφαση ανάθεσης.

    Η ένδειξη διαφαινόμενης ευνοίας του Υπουργείου προς την εταιρεία WEARERECEIPE, ενισχύεται από το γεγονός ότι στις 9/6/2021, το Υπουργείο την επέλεξε με την ίδια διαδικασία της απευθείας ανάθεσης του αρ.118 του ν.4412/2016 για υπηρεσίες «καμπάνιας ενημέρωσης σε χώρες προέλευσης για την μείωση - αποτροπή παράτυπων μεταναστευτικών ροών», αντί 19.750 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (ΑΔΑ: ΩΦΛ946ΜΔΨΟ-Ν50). Και σε αυτή την περίπτωση, κλήθηκαν οι ίδιες 3 εταιρείες από την αναθέτουσα αρχή, όπου κατέθεσαν όλες οικονομική προσφορά, με διαφορά μεταξύ τους της τάξης του μόλις 0,1%. Επιπλέον, τίθεται ζήτημα νομιμότητας ως προς την τήρηση των προβλεπόμενων στη διάταξη της περ.δ της παρ.4 του αρ.73 του ν.4422/2016, σε συνδυασμό με το αρ.24, καθώς η πρόσκληση και ανάθεση υπηρεσιών που έχουν ως στόχο την αποτροπή των προσφυγικών ροών στη WEARERECEIPE, ελέγχεται ως προς κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων. Ο λόγος είναι ότι η μέτοχός της εταιρεία communication effect, έχει πρόσφατα αναλάβει τη διαχείριση στην Ελλάδα, της social media καμπάνιας «Aman Safety», για λογαριασμό της εκστρατείας ενάντια στο trafficking «Stop the Traffik». Η καμπάνια στοχεύει στην προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο, καθώς ταξιδεύουν στην Ευρώπη. Μέσω αυτής, παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους σωματεμπορίας, με την ασφάλεια και την πρόσβαση σε νόμιμη υποστήριξη. Συνεπώς, η communication effect μέσα σε 3 μήνες έχει αναλάβει από έναν διεθνή οργανισμό ένα ιδιωτικό έργο παροχής πληροφοριών στους πρόσφυγες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη με στόχο την προστασία τους και ταυτόχρονα, μέσω μιας «θυγατρικής» εταιρείας, αναλαμβάνει από την Ελληνική Δημοκρατία ένα δημόσιο έργο παροχής πληροφοριών με διατυπωμένο στόχο την αποτροπή τους από το να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

    Σημειώνεται, τέλος, ότι το προαναφερθέν έργο της καμπάνιας ενημέρωσης ύψους 59.300 ευρώ, είναι το μοναδικό έργο από όσα έχουν αναρτηθεί στο ΚΗΜΔΗΣ από οποιονδήποτε φορέα, που κατατάσσεται στον κωδικό προμηθειών (CPV) 75211000-8 με θέμα: «Υπηρεσίες εξωτερικής πολιτικής». Προκύπτουν ερωτηματικά για τη νόμιμη βάση της ανάθεσης δημόσιας σύμβασης με αντικείμενο θέματα άσκησης εξωτερικής πολιτικής της χώρας, από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, χωρίς τη θεσμική εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Το πλήθος των σκιών που δημιουργούνται, λόγω όλων των προαναφερθεισών «παραφωνιών» σχετικά με τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης των συγκεκριμένων έργων στη συγκεκριμένη εταιρεία, έρχεται να ενισχυθεί από το γεγονός ότι η WEARERECEIPE και η εταιρεία – μέτοχός της, η COMMUNICATION EFFECT, μέσα σε 17 μήνες έχουν αναλάβει από φορείς του Δημοσίου, μόνο με απευθείας ανάθεση, έργα συνολικού ύψους 280.780 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ, όπως προκύπτει από αναρτήσεις στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και το ΚΗΜΔΗΣ.

     Κατόπιν, των παραπάνω και:

    Επειδή, το ευαίσθητο ζήτημα των προσφυγικών ροών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, ιδιαίτερα έπειτα από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν με την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία, είναι απαράδεκτο να μετατρέπεται σε ευκαιρία για διασπάθιση δημοσίου χρήματος με ευθύνη της Κυβέρνησης, σε βάρος της εθνικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης άλλων αναγκαίων, ουσιαστικών δράσεων που απαιτούνται.

    Επειδή, εγείρεται πλήθος αμφιβολιών για τη σκοπιμότητα και τη νομιμότητα των επίμαχων έργων που ανέθεσε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στην εταιρεία WEARERECEIPE.

    Επειδή, τίθενται ξεκάθαρα ζητήματα αλλοίωσης του ανταγωνισμού κατά τις διαδικασίες απευθείας ανάθεσης των έργων αυτών, καθότι κλήθηκαν να καταθέσουν οικονομικές προσφορές εταιρείες με κοινό μέτοχο και, μάλιστα, στο ένα από τα δυο έργα ήταν οι μοναδικές που κατέθεσαν προσφορές.

    Επειδή, τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων, καθότι μια εκ των μετόχων της αναδόχου εταιρείας, η COMMUNICATION EFFECT, έχει αναλάβει ιδιωτικό έργο - καμπάνια με αντικείμενο αντίθετο από αυτό που καλείται να παραδώσει στο ελληνικό Δημόσιο.

    Επειδή, ταυτόχρονα, η εταιρεία WEARERECEIPE και η, εκ των μετόχων της, COMMUNICATION EFFECT, φαίνεται να διατηρούν προνομιακή σχέση με φορείς του Δημοσίου, αν ληφθεί υπόψη το συνολικό ύψος των προϋπολογισμών των έργων τα οποία έχουν αναλάβει με απευθείας αναθέσεις.

    Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

    1. Ποια η σκοπιμότητα των υπηρεσιών καμπάνιας ενημέρωσης προς Αφγανούς πολίτες σε θέματα που αφορούν τη διαδικασία Ασύλου και τις συνθήκες διαβίωσης των Αφγανών αιτούντων άσυλο, οι οποίες ανατέθηκαν με την απόφαση με ΑΔΑ: ΨΛΑ046ΜΔΨΟ-Ν6Π; Η καμπάνια έχει ως στόχο την παρότρυνση ή την αποτροπή τους από το να επιχειρήσουν να φύγουν από τη χώρα; Προκύπτει παραβίαση του άρθρου 73 παρ. 4δ του Ν. 4412/2016 περί σύγκρουσης συμφερόντων, δεδομένου ότι στην ίδια ανάδοχο εταιρεία έχουν ανατεθεί με την απόφαση με ΑΔΑ: ΩΦΛ946ΜΔΨΟ-Ν50 οι υπηρεσίες καμπάνιας ενημέρωσης για την «μείωση - αποτροπή παράτυπων μεταναστευτικών ροών», ενώ ταυτόχρονα η μέτοχός της έχει πρόσφατα αναλάβει τη διαχείριση στην Ελλάδα, της social media καμπάνιας «Aman Safety» για την προστασία των προσφύγων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στην Ευρώπη;

    2. Ποιο είναι το φυσικό αντικείμενο του έργου που θα παραλάβει το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, τη στιγμή που στο Αφγανιστάν έχουν κλείσει εφημερίδες, ενώ μέσα και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης βρίσκονται σε κατάσταση επιβολής ελέγχου από το καθεστώς των Ταλιμπάν; Πώς εξηγείται το γεγονός ότι, παρά την επικράτηση των Ταλιμπάν από την 15/8/2021 και το κλείσιμο των διαύλων ενημέρωσης και επικοινωνίας που ακολούθησε, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπέγραψε για το έργο της καμπάνιας ενημέρωσης, στις 20/8/2021 και 15/9/2021, το πρωτογενές αίτημα υλοποίησης και την απόφαση απευθείας ανάθεσης, αντίστοιχα;

    3. Ποια η νόμιμη βάση της ανάθεσης υπηρεσιών εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον υπ’ αριθ. 75211000-8 κωδικό προμηθειών (CPV), από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου; Δύναται να ασκείται εξωτερική πολιτική από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών; Ήταν ενήμερο το Υπουργείο Εξωτερικών και είχε δώσει έγκριση για το αίτημα, τη διακήρυξη και την απόφαση ανάθεσης του εν λόγω έργου, προτού υπογραφούν τα παραπάνω έγγραφα; Υφίστανται σχετικά έγγραφα, από τα οποία να προκύπτει η οποιαδήποτε εμπλοκή του Υπουργείου Εξωτερικών και, αν ναι, ποια είναι αυτά;

    4. Με ποια κριτήρια το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε να προσκαλέσει τις συγκεκριμένες 3 εταιρείες για κατάθεση οικονομικών προσφορών και για τα δυο έργα που τελικά έλαβε η WEARERECEIPE; Γνώριζε ότι οι 2 εκ των 3 εταιρειών έχουν κοινό μέτοχο, κάτι για το οποίο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να πληροφορηθεί με μια απλή αναζήτηση στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ; Τήρησε τη νομιμότητα, όσον αφορά τις διατάξεις του ν.4412/2016 περί στρέβλωσης του ανταγωνισμού (βλ. περ.ε της παρ.4 του άρ.73 του ν.4412/2016), όταν μάλιστα για το πιο πρόσφατο έργο μόνο οι 2 εταιρείες με τον κοινό μέτοχο κατέθεσαν οικονομικές προσφορές; Αν όχι, ποιες κυρώσεις πρόκειται να επιβληθούν σε κάθε υπεύθυνο;

    Τροπολογίες του υπουργείου Υγείας για παρατάσεις θητείας επικουρικών

     

    Προσπάθεια να μπαλώσει την κατάσταση, ώστε να μην καταρρεύσουν τα Νοσοκομεία αποτελεί η κατάθεση δύο τροπολογιών της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδιο που βρίσκεται στο τελικό στάδιο ψήφισης. Είναι ενδεικτικό πως το νομοσχέδιο ανήκει στο ίδιο το υπουργείο Υγείας, αλλά ο Θ. Πλεύρης επέλεξε να μην ενσωματώσει τις ρυθμίσεις στο κείμενο, αλλά να τις καταθέσει ως τροπολογίες, ώστε να μειώσει τυχόν αντιδράσεις.

    Τα βασικότερα σημεία των τροπολογιών αφορούν σε παρατάσεις θητείας επικουρικών και αύξηση αμοιβής αναισθησιολόγων που μετακινούνται σε Νοσοκομεία της περιφέρειας.

    Σημειώνουμε πως ήδη το ΑΡΜΑ έχει χαρακτηρίσει με ανακοίνωσή του (εδώ) ως εμπαιγμό την  παράταση της θητείας των επικουρικών μόνον για πέντε μήνες, ενώ αίτημα ήταν να παρατθούν μέχρι τέλους του 2022.

    Μπορείτε να δείτε εδώ την πρώτη τροπολογία κι εδώ τη δεύτερη.

    «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον»

     

    Τις επιθέσεις κατά φοιτητών και μαθητών από ακροδεξιούς στο 1ο-2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974.

    Μάλιστα καλούν την κυβέρνηση «αντί για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, να φροντίσει για την προστασία των μαθητών από τις ακροδεξιές συμμορίες, που δρουν ανενόχλητες υπό τη σκέπη του επιτελικού κράτους του νόμου και της τάξης, και να προβεί στην άμεση σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη».

    Ακολουθεί αναλυτικά η καταγγελία:

    «Ένα χρόνο μετά τη δικαστική καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, το φασιστικό τέρας χτύπησε και πάλι. Αυτή τη φορά ακροδεξιές ομάδες επιτέθηκαν με πέτρες και λοστούς σε μέλη μαθητικών και φοιτητικών συλλόγων που διαμαρτύρονταν για την απρόκλητη επίθεση που είχαν υποστεί πριν από μερικές μέρες μαθητές και φοιτητές που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ιδεολογική ταυτότητα και πολιτική προέλευση των τραμπούκων: η ΣΑΡΙΣΑ, που στεγάζεται στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, σε ανακοίνωσή της που μοιράστηκε στα σχολεία της περιοχής αναφέρει μεταξύ άλλων: «πετυχαίνεις Κνίτες και αναρχικούς και δεν αντέχεις την απλυσιά; Σιχάθηκες τον καθηγητή που στάζει χολή για έθνος και φυλή; Συγχαρητήρια! Είσαι και εσύ ‘μέλος εγκληματικής οργάνωσης’, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ».

    Ο ΣΦΕΑ 1967-1974 καταδικάζει τη φασιστική επίθεση εναντίον των συγκεντρωμένων και εκφράζει τη συμπαράστασή του στα θύματα της επίθεσης. Δηλώνει την αμέριστη αλληλεγγύη του και τη συμπόρευσή του με το λαϊκό, αντιφασιστικό, δημοκρατικό κίνημα.

    Καλούμε την κυβέρνηση, αντί για την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, να φροντίσει για την προστασία των μαθητών από τις ακροδεξιές συμμορίες, που δρουν ανενόχλητες υπό τη σκέπη του ‘επιτελικού κράτους του νόμου και της τάξης’, και να προβεί στην άμεση σύλληψη και παραπομπή των δραστών στη Δικαιοσύνη.

    «Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον»

    Κάνει τον ανήξερο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα

     

    «Επιτέλους, ας πει κάποιος την αλήθεια στους πολίτες» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει με τις πρακτικές που ακολουθούνται στα ελληνικά σύνορα.

    «Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σε μια ακόμη άσκηση… επαναπροώθησης της λογικής αρνείται να αποδεχτεί την πραγματικότητα, παριστάνοντας ότι δεν υπάρχει θέμα ελέγχου των πρακτικών σχετικά με το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα Ελληνικά σύνορα, την ώρα που έχει φτάσει τη χώρα μας στο σημείο να της ζητείται η δημιουργία ενός σχετικού μηχανισμού από παντού» σημειώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Εμείς μόνοι μας να κάνουμε κάτι για ένα θέμα που δε θεωρούμε ότι υπάρχει, αντιλαμβάνεστε, δεν είναι στις προτεραιότητές μας» δήλωσε ο Νότης Μηταράκης στη Βουλή, αρνούμενος την ίδια την πραγματικότητα.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντιδρώντας στις παραπάνω δηλώσεις φέρεται σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών να εκφράζει έντονη δυσφορία και να κάνει λόγο για διαβεβαιώσεις Μηταράκη προς την Επίτροπο Γιοχάνσον «για τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης σε έναν τέτοιο μηχανισμό».

    Είναι απορίας άξιο πώς ολόκληρη Κομισιόν εμφανίζεται «θιγμένη» και «εξαπατημένη», την ώρα που σε αγαστή συνεργασία με τον κύριο Μηταράκη χρηματοδοτεί τα αυριανά Γκουαντάναμο της Μεσογείου στα ελληνικά νησιά, σημειώνει ο Κώστας Αρβανίτης.

    Είναι απορίας άξιο πώς ο κύριος Μηταράκης θυμήθηκε τώρα ξαφνικά πως πρόκειται για «ένα θέμα που δεν υπάρχει» και πως μπαίνει θέμα «εθνικής κυριαρχίας», όπως είπε χτες στη Βουλή. Όλα αυτά δεν τα γνώριζε το καλοκαίρι, όταν κορυφαίοι παγκόσμιοι οργανισμοί όπως οι ENNHRI (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Φορέων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων), UNHCR (Γραφείο Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες) και OHCHR (Γραφείο Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα Δικαιώματα) του έστελναν τις σχετικές προτάσεις τους θεωρώντας δεδομένη τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία αυτού του μηχανισμού;

    «Τι ακριβώς δεσμεύσεις ανέλαβε τότε και γιατί υπαναχωρεί σήμερα;» υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγχωροχάρτι στους νεοναζιστές από τον Άγγελο Συρίγο

     

    Ο Άγγελος Συρίγος δεν επέλεξε μόνο την πολιτική των ίσων αποστάσεων απέναντι στους νεοναζιστές και τους αντιφασίστες φοιτητές, μαθητές και γονείς αλλά έπεσε ακόμα ένα σκαλοπάτι στον πάτο του πηγαδιού, υποστηρίζοντας ότι εκείνος είδε άσκηση βίας από  εκείνους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης.

    Ο υφυπουργός Παιδείας, μιλώντας στην ΕΡΤ,  μετά την Νίκη Κεραμέως και την Ζέττα Μακρή, επέλεξε και εκείνος να μην συγκρουστεί με τους ακροδεξιούς και νεοναζιστές που μέσα από το σχολικό συγκρότημα εξαπολύουν επιθέσεις με μολότοφ, πέτρες και καδρόνια αλλά να καταδικάσει γενικώς και αορίστως τη βία από όπου και αν προέρχεται.

    Μάλιστα, είπε ότι είδε και όσοι ήταν συγκεντρωμένοι έξω από τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για να διαμαρτυρηθούν για τους νεοναζιστές που ήταν μέσα στο σχολικό συγκρότημα, να έχουν ρόπαλα και να προβαίνουν σε πράξεις βίας.

    Ο Άγγελος Συρίγος κάλεσε και όλα τα κόμματα να καταδικάσουν ισοπεδωτικά και τους νεοναζιστές και τους αντιφασίστες.

    Γεννηματά κατά Λοβέρδου: Εφυγε από το ΠΑΣΟΚ που νοσταλγεί

     

    Την πρόθεσή της για σκληρή πολιτική αντιπαράθεση με τον Ανδρέα Λοβέρδο ενόψει των εκλογών εκδηλώνει η Φώφη Γεννηματά. Με την τελευταία συνέντευξή της (Star Κεντρικής Ελλάδας) επιχείρησε να απαντήσει στις βασικές κατηγορίες του υπενθυμίζοντας ότι εκείνος είχε αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και έφτιαξε δικό του κόμμα. Η αναφορά της αφορούσε και τον Χάρη Καστανίδη.

    «Όλοι οι συνυποψήφιοί μου μίλησαν κάποια στιγμή για διάλυση του ΠΑΣΟΚ, για την ολοκλήρωση του ιστορικού του κύκλου και δύο από αυτούς δημιούργησαν δικά τους κόμματα, τα οποία δεν έφτασαν ποτέ σε εκλογές. Δεν κατάφεραν να φτάσουν» σχολίασε.

    Ως προς τη δέσμευση που θέτει ο Ανδ. Λοβέρδος για επιστροφή στο "ΠΑΣΟΚ", είπε πως «οποιαδήποτε αλλαγή στην ταυτότητά μας, στην κατεύθυνσή μας, μπορεί να μας στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά και αυτή τη φορά η βλάβη θα είναι ανεπανόρθωτη».

    Προσπάθησε να αντικρούσει την κριτική που όλοι οι συνυποψήφιοί της ασκούν για «προεδρικό» κόμμα αφήνοντας ειδικότερα αιχμές για την πρόταση Λοβέρδου για ορισμό δύο αντιπροέδρων, ενώ ως προς τα χαμηλά ποσοστά υποστήριξε ότι κυμαίνεται στα ίδια με τα εκλογικά και πως τώρα διαμορφώνονται συνθήκες για «άλμα προς τα εμπρός».

    «Κυβερνητική συνεργασία με δική μας εντολή»

    Παράλληλα άφησε πρώτη φορά μετά από πολύ μεγάλο διάστημα ανοιχτό το ενδεχόμενο για κυβερνητική συνεργασία. Το θέμα θα αντιμετωπιστεί, είπε, «στη διαχείριση της δικής μας εντολής -όποια εντολή και αν λάβουμε, τη δεύτερη ή την τρίτη- σε περίπτωση που καταφέρουμε να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε τις προοδευτικές πολιτικές, διότι διαφορετικά δεν έχει νόημα να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση για να καθίσουμε σε μια καρέκλα».

    Ανδρουλάκης: Και ΠΑΣΟΚ και συμπαράταξη

    Σχετικά με το ζήτημα της «ονοματολογίας» ο Νίκος Ανδρουλάκης, που στο πρόσφατο παρελθόν έχει επικρίνει τον Ανδ. Λοβέρδο για όψιμη... νοσταλγία του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε (ρ/σ Alpha) ότι «μπορούμε και να κρατήσουμε την ιστορικότητα των συμβόλων και να σεβαστούμε το ότι έχουμε μια μορφή συμπαράταξης. Μπορούν να γίνουν και τα δύο, δεν είναι ανταγωνιστικά».

    Τάχθηκε κατά μιας προεκλογικής σύγκρουσης μηχανισμών προσθέτοντας πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν πολιτικό γεγονός «που να μας δίνει ώθηση για το μέλλον. Διευκρίνισε πως, σε περίπτωση που εκλεγεί αρχηγός, δεν θα παραιτηθεί από ευρωβουλευτής, ότι «η εκπροσώπησή μας στη Βουλή θα γίνει με θεσμικό σεβασμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» και ότι στις βουλευτικές εκλογές θα γίνει και ο ίδιος βουλευτής.

    Προβοκάτσια καταγγέλλει ο Καστανίδης

    Με αινιγματικό tweet ο Χάρης Καστανίδης μίλησε για «προβοκάτσια» πίσω από δημοσιεύματα από «ρεπόρτερ» που τον εμφανίζουν να έχει «μυστική συμφωνία» με κάποιον εκ των συνυποψηφίων του. «Δίνω μάχη αρχών και αξιών, καταλαβαίνω το ‘άγχος’ κάποιων, αλλά τους ζημιώνει» σχολίασε.

    Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

    Ανατριχιαστική αποκάλυψη από ΠΟΕΔΗΝ!!! Νεκροί από κοροναϊό μένουν επί μήνες στα ψυγεία των νοσοκομείων!!!

     

    Ενώ συνεχίζεται αμείωτος ο υπερβολικός αριθμός θανάτων στην χώρα μας από κορονοιό (άλλοι 44 νεκροί σήμερα και 14.795 συνολικά) σοκάρει η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ που ταυτόχρονα αποτελεί «καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία!!!

    Νεκροί από κοροναϊό παραμένουν για μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων. Αυτή τη σοκαριστική αποκάλυψη έκανε ο πρόεδρος των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

    «Πραγματικά, δεν αντιλαμβανόμαστε τις διαδικασίες που ακολουθούνται για την ταφή κάποιων ασθενών νοσοκομείων, που πεθαίνουν από κορονοϊό, όταν οι συγγενείς αμφισβητούν την αιτία θανάτου», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Δεν τους παραλαμβάνουν. Ζητάνε να υποβληθούν σε νεκροψία, πολλές φορές με δικηγόρο, χωρίς να διαθέτουν εντολή Εισαγγελέα».

    Τη νεκροψία, την παραγγέλνουν οι θεράποντες ιατροί, όπως είπε, διαφορετικά, οι συγγενείς πρέπει να απευθυνθούν στην Εισαγγελία.

    Έτσι, νεκροί από κοροναϊό «παραμένουν επί μήνες στα ψυγεία των νεκροθαλάμων των νοσοκομείων, αφού αρνούνται να τους παραλάβουν οι συγγενείς χωρίς νεκροψία, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η δυσοσμία και να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία», κατήγγειλε ο κ. Γιαννάκος.

    Και προσέθεσε πως οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων διαθέτουν ψυγεία συντήρησης και δεν μπορούν να κρατάνε νεκρούς επί πολλές ημέρες.

    Ανέφερε ως παράδειγμα, σήμερα, Τετάρτη, το Αττικό Νοσοκομείο, όπου – όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ – «στο νεκροθάλαμο, υπάρχει νεκρή γυναίκα από κορονοϊό από την 1η Ιουνίου! Οι ιατροί δεν έκριναν σκόπιμο να γίνει νεκροψία».

    Μετά από ημέρες, προσέθεσε, προσήλθαν οι συγγενείς να την παραλάβουν για νεκροψία. «Η διοίκηση του Νοσοκομείου ορθώς ενήργησε και ζήτησε εντολή Εισαγγελέα. Έκτοτε, τέτοια εντολή δεν έχει εκδοθεί και η νεκρή παραμένει για τέσσερεις μήνες στο νεκροθάλαμο, με ψυγεία συντήρησης στο Αττικό με έντονη δυσοσμία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος.

    Και προσέθεσε πως οι συγγενείς αρνούνται να την παραλάβουν, καταλήγοντας ότι «θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Δεν μπορεί να παίζει κανείς με τη δημόσια υγεία».

    Ο Χαρ. Αθανασίου πιάστηκε με ανοιχτά μικρόφωνα να κουτσομπολεύει για ρακές και πεντοζάλη!!! 'Ολων το μυαλό πήγε στην επίσκεψη Μητσοτάκη στους σεισμόπληκτους!!!

     

    Θύμα της τεχνολογίας έπεσε (;) ο προεδρεύων της Βουλής (στενός πολιτικός φίλος του Αντ. Σαμαρά), ξεχνώντας να κλείσει το μικρόφωνο του, καθώς ακούγεται να λέει στον συνομιλητή του: «Έλα, πες μου… Έπινε, λέει, τσίπουρα και μέσα στο γραφείο του πήραν και μια στροφή. Μια πεντοζάλη χόρεψαν! Άμα θες …;». Όλα αυτά αντηχούσαν μέσα στην Ολομέλεια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έκαναν τον συνειρμό, “ρακές” – “πεντοζάλη”, με την χθεσινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στους σεισμόπληκτους στην Κρήτη. Επίσκεψη που είχε πολλές σέλφι, αρκετές τσικουδιές και μπόλικο σνομπισμό … από τον Πρωθυπουργό στους πολίτες για τα σπίτια που κατέρρευσαν …



    Δίνει στεγνά … τον Μητσοτάκη η Καθημερινή

     

    Αν και είθισται συμφωνίες όπως αυτή που ανακοινώθηκε χθες στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων στο Παρίσι, να συνομολογούνται σε πολύωρες συζητήσεις πίσω από κλειστές πόρτες, φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άλλο … τρόπο να αντιμετωπίζει την εξωτερική – αλλά και την αμυντική – πολιτική! Έτσι, όπως αποκαλύπτει το “Θεωρείο” της Καθημερινής: «Η συμφωνία έκλεισε κατά τις συνομιλίες που είχε ο Μητσοτάκης µε τον Μακρόν στο αυτοκίνητο και στη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο πρόεδρο στην Ακρόπολη το βράδυ της Παρασκευής 17 Σεπτεμβρίου»!

    Οι δυο τους, λοιπόν, μέσα στο μαύρο θηριώδες τζιπ, του Πρωθυπουργού (ένα από τα πολλά ) που τούς μετέφερε από την παραλιακή στην Ακρόπολη, είχαν μία ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση που … θα μας κοστίσει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

    Ελπίζουμε η κοροϊδία που βιώνουν οι πυρόπληκτοι της προηγούμενης περιόδου με τις προβλέψεις αποζημιώσεων, να μη συνεχιστεί και εις βάρος των σεισμόπληκτων της Κρήτης.

     

    Σε κοινή δήλωση προχώρησαν οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς (Υποδομών και Μεταφορών), Κώστας Ζαχαριάδης (Εσωτερικών) και Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη), με αφορμή την απίστευτη επιτελική προχειρότητα όπως αποκαλύφθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης με τις εξαγγελίες των μέτρων για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης.

    Συγκεκριμένα στην επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης γίνεται αναφορά σε «πυρόπληκτους δήμους», και όχι σε σεισμόπληκτους, αναδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την κυβερνητική «αρπακολατζίδικη» διαχείριση.


    Αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους σχετικά οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

    ” «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανακάλυψε πυρόπληκτους ανάμεσα στους σεισμόπληκτους της Κρήτης»

    Η προχειρότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του μεγάλου σεισμού στην Κρήτη είναι πρωτοφανής.

    Δεν έφταναν:

    · Οι σκηνές που στήθηκαν χωρίς ράντζα και στρώματα, με τους πολίτες να κοιμούνται στην άσφαλτο.

    · Οι «νουθεσίες» Μητσοτάκη ότι οι κάτοικοι θα έπρεπε να έχουν φτιάξει «καλύτερα σπίτια» και

    · ο φόβος ότι το Αρκαλοχώρι θα βιώσει την εγκατάλειψη που βιώνει το Δαμάσι.

    Σήμερα ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης με αναφορές σε κατεδαφίσεις ακατάλληλων κτισμάτων σε συνεργασία με «πυρόπληκτους δήμους» και όχι «σεισμόπληκτους».

    Παρακαλούμε, να αλλάξει η διατύπωση της ανακοίνωσης των μέτρων.

    Η προχειρότητα δεν τιμά κανέναν.

    Ελπίζουμε η κοροϊδία που βιώνουν οι πυρόπληκτοι της προηγούμενης περιόδου με τις προβλέψεις αποζημιώσεων, να μη συνεχιστεί και εις βάρος των σεισμόπληκτων της Κρήτης.

    Περιμένουμε την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων, με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα μείνει στην προκαταβολή από τον κρατική αρωγή, παρουσιάζοντας τις αποζημιώσεις αντικατάστασης της οικοσκευής, που δικαιούνται οι πολίτες από τον νόμο και των επισκευών σε οικίες και επιχειρήσεις ως δώρο Μητσοτάκη. Ας θυμηθούν τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις (5.000 και 8.000 ευρώ), όπως έχει πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αλλά και η ίδια σε άλλες περιοχές.”

    Δημ. Τζανακόπουλος για τη μεταβίβαση μετοχών από το Δημόσιο στην COSCO: “Μετά τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ξεπουλά και τον ΟΛΠ. Θα σταθούμε εμπόδιο με όλες μας τις δυνάμεις!!!“

     

    «Ο κ. Μητσοτάκης, γνωρίζοντας ότι είναι σε αποδρομή και έχοντας μπει σε έναν κύκλο αναπότρεπτης φθοράς, επιταχύνει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», τόνισε Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος

    Αναφερθείς στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τη μεταβίβαση επιπλέον 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην COSCO, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία ψευδώς ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η COSCO για τη μη ολοκλήρωση των επενδυτικών κινήσεων που προβλέπονταν από την επενδυτική σύμβαση του 2016.

    Ο κ. Σταϊκούρας και ο κ. Πλακιωτάκης φέρουν τεράστια ευθύνη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να φέρει προφανώς το κύριο βάρος αυτής της επιλογής», υπογράμμισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

    Πρόκειται για άλλη μία κίνηση εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του ξεπουλήματος της ΔΕΗ. Και στις δύο αυτές υποθέσεις δε, υπάρχει και οσμή σκανδάλου», σημείωσε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

    «Όταν στην υπόθεση του ΟΛΠ αφενός, έχουμε ψευδείς βεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών ότι δεν έχει ευθύνη η COSCO για τη μη ολοκλήρωση των επενδύσεων και όταν στη ΔΕΗ αφετέρου, είχαμε όλες τις προηγούμενες μέρες ενδείξεις για χειραγώγηση των μετοχών, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ σκοτεινά», επισήμανε με νόημα, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για όλες αυτές τις διαδικασίες».

    Ειδικά σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπληρώνει γραμμάτια σε επιχειρηματίες του κλάδου της ενέργειας και στόχος της είναι να μετατραπεί η ΔΕΗ, όχι σε στρατηγικό πυλώνα για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, αλλά σε μία εκ των πολλών επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας ρεύματος. Δηλαδή η ΔΕΗ θα έχει πλέον ως μοναδικό καθοδηγητικό κριτήριο για τις παρεμβάσεις της το κέρδος των μετόχων της και όχι την εξυπηρέτηση ενός στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα αλλά ούτε φυσικά και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνικής πλειοψηφίας», εξήγησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι«η εταιρεία που απέκτησε το ΔΕΔΔΗΕ, είναι η ίδια εταιρεία που φαλήρισε το σύστημα ύδρευσης-αποχέτευσης του Λονδίνου».

    Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Μητσοτάκης κάνει πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, υπέρ της ολιγαρχίας που λυμαίνεται την ελληνική οικονομία», τόνισε.

    «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε έχει και μια οικογενειακή παράδοση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας την περίοδο 1990-93 και «τα τεράστια σκάνδαλα της ΑΓΕΤ Ηρακλής, της ιδιωτικοποίησης των συγκοινωνιών και άλλες παρόμοιες υποθέσεις». Όλα αυτά εκκίνησαν και υλοποιήθηκαν στη βάση εμμονικών νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων. Σήμερα όμως ο νεοφιλελευθερισμός έχει καταρρεύσει ως πολιτικό σύστημα και ως οικονομική ιδεολογία και βλέπουμε σε όλο τον κόσμο αντίστροφες τάσεις κρατικού παρεμβατισμού και επιστροφής στρατηγικών πυλώνων των οικονομιών στο δημόσιο έλεγχο», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Παρ’ όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στην ίδια παρωχημένη, ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα συνεχίσει να το κάνει αν δεν τον σταματήσουμε», ξεκαθάρισε.

    Ερωτηθείς για το κατά πόσο όλες αυτές οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι αναστρέψιμες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε ότι «θα χρειαστεί πολύ σκληρός αγώνας, πολιτική και νομική σύγκρουση». «Θα κάνουμε το παν για να αντιστραφούν αυτές οι κινήσεις, αλλά κάνουμε και σήμερα το παν για να μην ολοκληρωθούν, αυτή είναι τώρα η προτεραιότητά μας», διεμήνυσε.

    Τέλος, όσον αφορά την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ για την ανάγκη αναβάθμισης του ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ανάληψης στρατηγικού ρόλου, από πλευράς του κράτος, σε μία από τις συστημικές τράπεζες, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έκανε λόγο για μία «εξαιρετικά σημαντική πολιτική δέσμευση». «Η ίδια η κυβερνητική εμπειρία έδειξε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνεις παρεμβάσεις προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας αν δεν μπορείς να παρέμβεις με αποτελεσματικότητα στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Με αυτήν την έννοια, είναι κρισιμότατος ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας, όπως και ο ρόλος που καλείται να έχει το κράτος σε μία από τις συστημικές τράπεζες», εξήγησε.

    «Και η ανάγκη για αυτές τις πρωτοβουλίες γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη, όταν σήμερα –εξαιτίας των αντιλήψεων και των πολιτικών επιλογών της ΝΔ- το 80% με 85% των ελληνικών επιχειρήσεων αποκλείεται από την πρόσβαση στο δανεισμό και οι τράπεζες στήνουν ένα παιχνίδι εξυπηρέτησης μεγάλων συμφερόντων που θα έπρεπε να έχει ήδη κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη», κατέληξε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.​

    Η κ. Γκάγκα δεν απέχει πολύ από τις ακραίες αντιλήψεις του συνοδοιπόρου της κ. Πλεύρη

     

    Η κ. Γκάγκα είχε την ευκαιρία να διορθώσει το λάθος της. Λάθος που αφορούσε στην άρνησή της να αναπέμψει τη μισογύνικη απόφαση του Συμβουλίου Κρίσης για γιατρό, την οποία επαίνεσε μεν για την αξιοσύνη της, εντέλει όμως την απέκλεισε επειδή είναι μητέρα δύο παιδιών. Εξάλλου οι υπουργοί Υγείας κάνουν δεκάδες αναπομπές για ήσσονος σημασίας ζητήματα, χωρίς να σημαίνει πως προδικάζουν και τη νέα απόφαση του Συμβουλίου.

    Όμως η κ. Γκάγκα αρχικά δήλωσε πως θα διερευνήσει την απόφαση, τη δική της δηλαδή απόφαση, υπονοώντας πως υπέγραψε χωρίς να δει τι υπογράφει. Και στη συνέχεια υπεισήλθε στην ουσία, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα.

    Το συγκεκριμένο περιστατικό αποδεικνύει πως η κ. Γκάγκα δεν απέχει πολύ (ίσως και καθόλου) από τις ακραίες αντιλήψεις του συνοδοιπόρου της κ. Πλεύρη. Το επόμενο διάστημα θα δούμε τους δύο να συναγωνίζονται στην αναλγησία, τη μισαλλοδοξία και, κυρίως, στην προσπάθεια κατεδάφισης του ΕΣΥ, ώστε ν’ ανοίξουν άνετο και άπλετο χώρο στα συμφέροντα των κλινικαρχών και των φαρμακευτικών εταιρειών.

    Αυτών ακριβώς που τους υπέδειξαν και τους ανέδειξαν..

    “Καρφώνει” με τακτ και τρόπο ο Βενιζέλος την συμφωνία Μητσοτάκη – Μακρόν έναντι της τουρκική επιθετικότητας

     

    Ο σίγουρα έμπειρος και ειδικός στα θέματα του διεθνούς δικαίου, πρώην Υπ. Εξωτερικών, με ανάρτησή του δίνει “στεγνά” την “γκρίζα ζώνη” στο κείμενο της πολυδιαφημισμένης συμφωνίας Μητσοτάκη – Μακρόν για αμοιβαία στρατιωτική συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

    Συγκεκριμένα ο πρώην α/δρος της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την περίοδο 12-15 και πρώην ΥΠΕΞ , με ανάρτησή του αφού σχολιάζει με θετικό τρόπο τη συμφωνία και ιδιαίτερα το άρθρο 2, στη συνέχεια εντούτοις υπό την μορφή “διευκρίνησης”, δίνει “στεγνά” την “πονηριά” Μητσοτάκη που με την θολή διατύπωση για “θαλάσσιες ζώνες” στο Αιγαίο, αφήνει εσκεμμένα απροσδιόριστο το αν η υφαλοκρηπίδα και τα 12νμ εντάσσονται μέσα σε αυτόν τον γενικό όρο, ενώ είναι γνωστό ότι αποτελούν “επικράτεια (κάτι σαν έδαφος) εθνικής κυριαρχίας” και όχι απλά “ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα ”

    Η “καίρια” ανάρτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου:

    «Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2. Μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της εάν τα μέρη «διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Όμως η υφαλοκρηπίδα, ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής».


    Κατέβασε κι άλλη φαεινή ιδέα ο Πορτοσάλτε!!! Να παίρνουν σύνταξη μόνο οι εμβολιασμένοι!!!

     

    Δεν σταματάει να μας εκπλήσσει ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε, ο οποίος δουλεύει για την κυβέρνηση και κατεβάζει ιδέες για την επιτυχή αντιμετώπιση στη διαχείριση της πανδημίας.

    Ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ έφτασε σήμερα να προτείνει ακόμα και να δίνεται σύνταξη μόνο στους εμβολιασμένους προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα για τους ανεμβολίαστους που είναι άνω των 60.

    «Θέλεις σύνταξη των επόμενο μήνα; Αν θέλεις, τράβα να εμβολιαστείς. Τόσο απλά» είπε διατυπώνοντας μια πρόταση – απειλή, που ακόμα και ο Δημήτρης Οικονόμου τη βρήκε «ακραία»

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, που βρισκόταν στο στούντιο για να μιλήσει για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται λόγω της υγειονομικής κρίσης, απάντησε: «Μα, τι λέτε;» πριν ξεσπάσει σε γέλια.

    Ατόπημα Πορτοσάλτε για τους δημοσιογράφους της «ΕφΣυν»

     

    Αρκετά εκνευρισμένος φάνηκε ο Άρης Πορτοσάλτε από την δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου που του «την έλεγε» κατά τη σημερινή εκπομπή στον ΣΚΑΪ, πέφτοντας σε ένα αντισυναδελφικό ατόπημα, βάζοντάς τα αυτή τη φορά με την «Εφημερίδα των Συντακτών».

    Μετά και τις φαεινές του ιδέες, περί σύνταξης μόνο εμβολιασμένων, από τις οποίες «έφαγε χ» ακόμα και από το δίδυμο Αναστασοπούλου – Οικονόμου, ο κ. Πορτοσάλτε, φανερά τσιτωμένος έφτασε σε μια απρέπεια, αποκαλώντας τους δημοσιογράφους της «Εφημερίδας των Συντακτών», «φωνή της Κουμουνδούρου».

    Συγκεκριμένα, δεν λογάριασε κανέναν, και με πλήρως αντισυναδελφικό τρόπο, σχολίασε το σημερινό πρωτοσέλιδο της «ΕφΣυν», με το ατόπημα: «απαντήσαμε τώρα στη φωνή της Κουμουνδούρου».

    Ακολούθησε αμηχανία από τη μεριά των δημοσιογράφων της εκπομπής του ΣΚΑΪ…

    Πέθανε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» Θανάσης Τεγόπουλος

     

    Πέθανε ο πρώην εκδότης της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", Θανάσης Τεγόπουλος.

    Ο Θ. Τεγόπουλος ανέλαβε, μετά τον θάνατο του Κίτσου Τεγόπουλου, το τιμόνι της εφημερίδας, δίπλα στον διευθυντή της, Σεραφείμ Φυντανίδη.

    Η Εφημερίδα των Συντακτών τον χαρακτηρίζει ως ένα ξεχωριστό για την ευγένεια και την παιδεία του άνθρωπο, επίμονα αριστερό φιλελεύθερο με απόλυτη πίστη στην χωρίς όρια ελευθερία του Τύπου και χαρισματικό νομικό στο αστικό δίκαιο.

    Ο οικονομικός εισαγγελέας διέταξε έρευνα για χειραγώγηση της μετοχής

     

    Ο οικονομικός εισαγγελέας Χρήστος Μπαρδάκης έδωσε εντολή να ερευνηθούν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παιγνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για το ξεπούλημα του ποσοστού του δημοσίου μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης.

    Συγκεκριμένα ζητά να εντοπίσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς εάν προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

    Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζει η Οικονομική Εισαγγελία θα περιλαμβάνεται και η αναφορά άδικης πράξης που κατέθεσαν την Δευτέρα στον Άρειο Πάγο έξι δικηγόροι, οι οποίοι πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

    Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων».

    Τα επίμαχα δημοσιεύματα, που μετά την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

    Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα που θα εξετάσει η Οικονομική Εισαγγελία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που με την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην Επιχείρηση, δεν θα αποφέρει προσόδους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο αποκαλούμενο Υπερταμείο, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.

    Πρωτοφανής «επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων» στις ΗΠΑ

     

    «Λίγες μόνο ώρες αφότου ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε ότι θα υπάρξει πενταετής ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, το State Department τον διέψευσε κατηγορηματικά ανακοινώνοντας ότι επίκειται επ' αόριστον ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
     
    «Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό ένα τόσο σημαντικό θέμα εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά ψεύδεται χωρίς κανέναν ενδοιασμό, αναδεικνύει τον επικίνδυνο για τη χώρα τρόπο με τον οποίο εκλαμβάνει τον ρόλο του ως πρωθυπουργός», συνεχίζει η ανακοίνωση.
     
    «Επ’ αόριστον εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ελληνικό έδαφος δεν έχει αποδεχθεί ποτέ καμία μεταπολιτευτική κυβέρνηση. Δεν θα ξαφνιαστούμε αν η πρώτη που το σχεδιάζει είναι αυτή του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τον προειδοποιούμε ότι "λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο"», καταλήγει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

    Τι λένε σήμερα οι Αμερικανοί

    Σήμερα το πρωί το Αθηναϊκό Πρακτορείο μετέδωσε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, που διαψεύδει όσα υποστήριξε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ λίγες μόλις ημέρες νωρίτερα. Συγκεκριμένα, στις 06.01 σε τηλεγράφημα με τίτλο: «Πρώτη Αντίδραση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας: Χαιρετίζουμε τις συνεχείς αμυντικές επενδύσεις της Ελλάδας» αναφέρεται συγκεκριμένα:   

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τις συνεχείς επενδύσεις που πραγματοποιεί η Ελλάδα για την αναβάθμιση των αμυντικών της δυνατοτήτων και το γεγονός ότι εκπληρώνει τις νατοϊκές της δεσμεύσεις για τις προβλεπόμενες αμυντικές δαπάνες σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τη νέα αμυντική συμφωνία που υπόγραψε η χώρα μας με την Γαλλία.

    Eκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξήγησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα απολαμβάνουν μια ισχυρή αμυντική σχέση με ρίζες στις κοινές μας αξίες. Υποστηρίζουμε σθεναρά τον ρόλο της Ελλάδας στη δημιουργία σταθερότητας στην περιοχή και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Ελλάδα για την προώθηση των κοινών μας στόχων για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής σχέσης μας με το Πολεμικό Ναυτικό. Ενώ δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες της πολυετούς αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνουμε ότι η μακροχρόνια Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) ΗΠΑ-Ελλάδας επικαιροποιήθηκε το 2019 προς αμοιβαίο όφελος των δύο εθνών μας και της περιφερειακής ασφάλειας».

    Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην αναζήτηση κοινού εδάφους για την πιθανή αναβάθμιση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Όπως σημειώνει, μια νέα επικαιροποίηση θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της συμφωνίας, ένα γεγονός που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκτιμά ότι θα βοηθήσει στην προώθηση της ειρήνης στην περιοχή και των κοινών στόχων άμυνας και ασφάλειας μεταξύ στενών συμμάχων του ΝΑΤΟ».

    Τα παραπάνω έρχονται να διαψεύσουν πλήρως την θέση που ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίαζε ως ελληνική, στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου προς τους πολιτικούς συντάκτες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

    Τι έλεγε στη ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

    Στην συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει στη φετινή ΔΕΘ λίγες μόλις ημέρες πριν, ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είχε «επιβεβαιώσει» τις «δημοσιογραφικές πληροφορίες» ότι «διεξάγεται σε πενταετή και όχι ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδος με τις Ηνωμένες Πολιτείες», κάτι ήδη πρωτοφανές.

    «Οι πληροφορίες είναι ακριβείς», ήταν η απάντηση Μητσοτάκη, «συζητάμε για μία πενταετή επέκταση της συμφωνίας της αμυντικής συνεργασίας, ώστε να μην πρέπει να την ανανεώνουμε σε ετήσια βάση. Αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό. Σημαντικότερη παρουσία πιστεύω και των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Πατρίδα μας, ενδεχομένως και σε σημεία στα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν παρουσία».

    Δείτε την επίμαχη δήλωση του Κ. Μητσοτάκη:

    Αναλώσιμοι γιατροί και αναντικατάστατοι αστυνομικοί

     

    Πόσος χρόνος χρειάζεται για να εκπαιδεύσεις έναν γιατρό και πόσο χρόνο χρειάζεσαι για να εκπαιδεύσεις αντίστοιχα έναν αστυνομικό; Το απλό αυτό ερώτημα θα μπορούσε κανείς να απευθύνει στον κύριο Σκέρτσο, που με υπερβολική άνεση μας εξήγησε από τηλεοράσεως ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά σε υποχρεωτικό εμβολιασμό στα σώματα ασφαλείας, καθώς είναι δύσκολο, όπως μας εξήγησε, να βγάλεις σε αναστολή έναν αστυνομικό, μια και “δεν είναι εύκολο να εκπαιδεύσεις κάποιον για να πάρει τη θέση του”. Αντιθέτως, είναι πάρα πολύ εύκολο για τον υπουργό Επικρατείας να βγάλει σε αναστολή έναν νοσοκομειακό γιατρό, που για την κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι τόσο απαραίτητος όσο ένας αστυνομικός στη διαχείριση της πανδημίας.

    Και κάπως έτσι, και με κάτι τέτοια φωτεινά μυαλά να διαχειρίζονται τις τύχες μας, πάμε να συναντήσουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας. Απροστάτευτοι κατ’ εξακολούθηση. Με την κυβέρνηση να μην τολμά να υψώσει το ανάστημά της στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και των Ενόπλων Δυνάμεων, επιλέγοντας να δείχνει την πυγμή της στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι καταδικασμένο σε μαρασμό και αφανισμό για χάρη των ιδιωτικών συμφερόντων.

    Αναλώσιμοι γιατροί και αναντικατάστατοι αστυνομικοί είναι το δόγμα των κυβερνόντων, που επιλέγουν με ποιους θα πάνε και θα πάμε όλοι μαζί στο επόμενο στάδιο της πανδημίας και ποιους θ’ αφήσουν στο περιθώριο γιατί λεφτά για την Υγεία δεν υπάρχουν ώστε να καλυφθούν τα κενά στα νοσοκομεία. Και λεφτά δεν υπάρχουν γιατί πρόλαβε ο κύριος Χρυσοχοΐδης και τα έκανε περιπολικά, παπάκια και ειδικούς φρουρούς που εκπαιδεύτηκαν σε τρεις μήνες. Αλλά αυτό μην το πείτε στον κύριο Σκέρτσο και του κάψετε το σενάριο που με άνεση ανέβασε χθες στην τηλεόραση.

    Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

      Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...