Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Γαλάζιες φυλές στα χαρακώματα ενόψει ανασχηματισμού

 

Τις «φυλές» της Ν.Δ. αφυπνίζουν τα σενάρια αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος, με τις πτέρυγες του κυβερνώντος κόμματος να βρίσκονται επί ποδός πολέμου στην καρδιά του καλοκαιριού. Ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός φέρεται να συνδυάζει τη χρονική περίοδο του ανασχηματισμού με την επέτειο συμπλήρωσης δύο ετών (σ.σ.: 7 Ιουλίου) από την εκλογική νίκη της Ν.Δ. και ως εκ τούτου αρκετοί υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Αίσθηση άλλωστε προκάλεσε η επιλογή του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη να αμφισβητήσει το διαχρονικό πολιτικό ρητό ότι οι «ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται» λέγοντας φόρα - παρτίδα ότι «ποτέ δεν μπορείς να έχεις μια ομάδα στην οποία κι οι έντεκα να αποδίδουν το ίδιο»! Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο υπερυπουργός, έμπιστος του κ. Μητσοτάκη, Άκης Σκέρτσος που διαμήνυσε ότι «όλοι οι υπουργοί έχουν την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού μέχρι να τοποθετηθούν κάπου αλλού»...

Παζάρια με φόντο τα μνημόνια με τη Β. Μακεδονία;

Σε αυτό το φόντο, οι ένοικοι του Μαξίμου βάζουν πάγο στα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Κρατούν δε κλειστά τα χαρτιά τους αναφορικά με το πολιτικό στίγμα που θα εκπέμψουν οι επικείμενες αλλαγές «καθώς θα επιλεγούν οι αποτελεσματικότεροι». Οι παροικούντες ωστόσο τη γαλάζια Ιερουσαλήμ θεωρούν ότι «οι όποιες προσθήκες, μετακινήσεις ή αποχωρήσεις δεν είναι δυνατόν να δρομολογηθούν χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πτέρυγες που ελέγχονται από τους πρώην πρωθυπουργούς της παράταξης».

Οι ζυμώσεις και τα παζάρια του Μαξίμου -με «σαμαρικούς» και «καραμανλικούς»- αναμένεται να οργιάσουν σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ψίθυροι ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα κατατεθούν επίσης στις αρχές Ιουλίου! Ως γνωστόν, η άρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή να στηρίξουν τα πρωτόκολλα που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ευθεία δημόσια βολή του Κώστα Καραμανλή κατά του Κώστα Σημίτη, με αφορμή τη στρατηγική στο Ελσίνκι, αποτέλεσε μοχλό σύγκλισης της «καραμανλικής» πτέρυγας με το «σαμαρικό» περιβάλλον.

Βαθύ κόμμα εναντίον εκσυγχρονιστών

Ο πρωθυπουργός ωστόσο καλείται να συνυπολογίσει στις επιλογές του τη βαθιά δυσφορία του «βαθέος κόμματος» για την πολυάριθμη παρουσία στο «επιτελικό σύστημα» πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα έχουν ράψει και γαλόνια από την «εκσυγχρονιστική» περίοδο.

Οι πιο στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκης είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, που υπήρξε συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, και ο Άκης Σκέρτσος, που έχει διατελέσει διευθυντής του πολιτικού γραφείου του υπουργού -και επί διακυβέρνησης Σημίτη- Μ. Χρυσοχοΐδη! Γαλάζιοι κύκλοι θυμίζουν ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος διατέλεσε ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το 2010. Οι ίδιες πηγές δίνουν έμφαση στις «σημιτικές ρίζες» του υφυπουργού Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου και της Λίνας Μενδώνη.

Στο «στόχαστρο» είναι και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, που ανήκε στην επικοινωνιακή ομάδα του Παύλου Γερουλάνου, ο διευθυντής του Ινστιτούτου «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Γιάννης Μαστρογεωργίου (εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου) και ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, που ανήκε στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στο ραντάρ των ενδοκομματικών πόλων βρίσκονται επίσης ο νέος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ και πρώην γενικός γραμματέας Εμπορίου Πάνος Σταμπουλίδης -που τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών-αλλά και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, που προέρχεται από το Ποτάμι. Την ώσμωση μάλιστα του συστήματος διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το «εκσυγχρονιστικό μπλοκ» αποτυπώνει ο έπαινος της Άννας Διαμαντοπούλου προς τη Νίκη Κεραμέως για την κατάργηση των 37 πανεπιστημιακών τμημάτων.

Στο στόχαστρο ο Χρυσοχοΐδης

Παράλληλα, βαρύ είναι το περιβάλλον στο γαλάζιο στρατόπεδο για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς μέλη της Κ.Ο. στηλιτεύουν «την έλλειψη αποτελεσματικότητας» του υπουργού. Θυμίζουν μάλιστα με σκωπτική διάθεση την περίφημη δήλωσή του -από τα έδρανα του ΠΑΣΟΚ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή- πως “η Αθήνα έγινε Καμπούλ”. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «δεν τίθεται ζήτημα Χρυσοχοΐδη στην κυβέρνηση», ωστόσο η αποστροφή του κ. Σκέρτσου -σε σχετική ερώτηση- ότι «κανείς δεν έχει λευκή επιταγή» αφήνει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Μόλις προχθές ο Κ. Μπογδάνος -που βρίσκεται κοντά στη «σαμαρική πτέρυγα»- ζήτησε «το αρμόδιο υπουργείο να ανεβάσει στροφές», ενώ το antinews επιτίθεται σε καθημερινή βάση προς τον «Κάλαχαν - υπουργό».

Υφυπουργοί για διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων

Επιπλέον, την καχυποψία της παλιάς φρουράς του κόμματος εντείνουν οι διαρροές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσανατολίζεται σε δομικές αλλαγές -πιθανότατα με τις προσθήκες τεχνοκρατών υφυπουργών- στα παραγωγικά υπουργεία που θα διαχειριστούν τα κοινοτικά κονδύλια. Υπενθυμίζεται ότι επικεφαλής της δομής που θα διαχειριστεί τα κοινοτικά κονδύλια είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών που διατηρεί στενούς δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Άδειασμα στον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Τέλος, νερό στο μύλο της δυσαρέσκειας της καραμανλικής πτέρυγας έβαλε -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- το σχέδιο Σκέρτσου - Κοντογεώργη για τη μεταφορά στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ του συνόλου σχεδόν των κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν τις μεγάλες δημόσιες εργολαβίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι του Κώστα Αχ. Καραμανλή, προχώρησε στην αναβάθμιση του ρόλου του υπουργείου Μεταφορών μέσω της διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων της Κυβερνητικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή προεδρεύει ο πρωθυπουργός, με αναπληρωτή τον υπουργό Μεταφορών...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...