Ο συμπαθέστατος Peanut χρησιμοποιείται άθελά του ως ένα ακόμα επικοινωνιακό εργαλείο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην αδέσποτος σκυλάκος είναι, πλέον πολυφωτογραφημένος μια και μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχεται στα σκαλιά του Μαξίμου τους επίσημους προσκεκλημένους και απολαμβάνει τα χάδια τους.
Αν, όμως, μπορούσε να διαβάσει τη σκληρή κριτική της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας (ΠΦΟ) στο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώθηκε, δια χειρός του κηδεμόνα του, όπως λένε εμφατικά όσοι γνωρίζουν τα των ζώων συντροφιάς, ο Peanut θα έψαχνε τρόπο για να το σκάσει από το Μαξίμου.
Η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου «ανούσιο, κακογραμμένο και χαοτικό, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με σύγχρονη νομοθεσία προστασίας των ζώων».
Μάλιστα επισημαίνει ότι πρέπει να αποσυρθεί γιατί δεν επιδέχεται καμιάς βελτίωσης έτσι όπως είναι δομημένο.
Τα κύρια σημεία που η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία θεωρεί ότι βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με την προστασία των ζώων και με τη σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ευζωία τους είναι τα εξής:
-Προβλέπεται η υποχρεωτική στείρωση όλων των δεσποζόμενων σκύλων και γατών σε όλη την επικράτεια, ως μέτρο καθολικό και οριζόντιο, όταν, κατά της υποχρεωτικής στείρωσης, έχουν ταχθεί οι μεγαλύτεροι διεθνείς φιλοζωικοί οργανισμοί και επιστημονικοί φορείς. Όπου επιχειρήθηκε, το μέτρο αυτό αποδείχτηκε ακατάλληλο και επιζήμιο και προκάλεσε αύξηση των εγκαταλείψεων βραχυπρόθεσμα και σε βάθος χρόνου.
-Ο ορισμός για τα ζώα συντροφιάς εξαιρεί τα ιπποειδή και περιλαμβάνει ζώα της άγριας πανίδας… Ο ιδιοκτήτης καθορίζεται μόνο από την εγγραφή του σε μητρώο, αποκλείοντας έτσι τον καταλογισμό ευθυνών σε περίπτωση μη εγγραφής.
-Εγκλεισμός των αδέσποτων, ευθανασίες με συνοπτικές διαδικασίες, του ζώου και φυλάκιση του ιδιοκτήτη για «παράλειψη του ετήσιου εμβολιασμού» και διάταξη που εξομοιώνει τη μεταβίβαση ενός ζώου -ακόμα και σε άτομο της ίδιας οικογένειας- με παράνομο εμπόριο τιμωρούμενο με 3.000€ και ποινικές κυρώσεις.
-Η μόνη εκδοχή νόμιμης φιλοζωικής δράσης, όσον αφορά τα αδέσποτα ζώα, θα είναι αυτή που θα γίνεται από φιλοζωικές οργανώσεις που θα πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω δύο προϋποθέσεις: (α) να έχουν αδειοδοτημένο καταφύγιο και (β) να έχουν συμβληθεί με τον οικείο Δήμο. Αυτό, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που θέτουν ως προϋπόθεση για την αδειοδότηση, 14ωρη ημερησίως παρουσία προσωπικού και εκείνες που απαγορεύουν την επανένταξη αδέσποτων από τα καταφύγια φιλοζωικών (αποκλείοντας έτσι ΚΑΙ την ολιγοήμερη περίθαλψη ΚΑΙ τα προγράμματα στείρωσης/επαναφοράς – TNR), επιφυλάσσει, ακόμα και στις φιλοζωικές με καταφύγιο, ρόλο μάλλον διακοσμητικό.
-Οι υπόλοιπες φιλοζωικές οργανώσεις και οι πολίτες, δεν θα μπορούν να περισυλλέξουν αδέσποτο ζώο, ακόμη και εάν βρεθεί αιμόφυρτο ή τραυματισμένο, καθώς οι συντάκτες του σ/ν έχουν προβλέψει επιπλέον γενική απαγόρευση μετακίνησης ζώου, εάν δεν έχει κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο.
-Η εμπορική εκτροφή θα είναι η μόνη επιτρεπτή αναπαραγωγή και μονόδρομος για την απόκτηση σκύλου ή γάτας. Δεν γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι αυτός ο τύπος εκτροφής έχει ταυτοποιηθεί, διεθνώς, ως βασική αιτία κακοποίησης και θανάτου σκύλων και γατών και ευθύνεται για τη διοχέτευση στην αγορά, κουταβιών σοβαρά άρρωστων, γενετικά εκφυλισμένων, με πλαστά πιστοποιητικά καθαροαιμίας.
-Εξόφθαλμη απουσία πλαισίου, προϋποθέσεων και μηχανισμών ελέγχου για τη διατήρηση ζώων από επαγγελματίες (εκτροφείς, εμπόρους, φροντιστές, εκπαιδευτές, κυνοκομεία, πανσιόν, κ.λπ.) και για την εκτροφή, εισαγωγή και εμπορία ζώων.
-Εξαφανίστηκε η απαγόρευση εξαγωγής ιπποειδών για παραγωγή γούνας, δέρματος, κρέατος ή για την παρασκευή φαρμακευτικών ή άλλων ουσιών, που θεσπίστηκε μόλις το 2020.
Διαβάστε αναλυτικά ανά άρθρο την κριτική της ΠΦΟ στο σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου