Μπορεί ο οδοστρωτήρας Μητσοτάκη - Χατζηδάκη να είναι εδώ και δυο μέρες νόμος του κράτους, ωστόσο αυτό έγινε από μια κυβέρνηση απομονωμένη, με το σύνολο της αντιπολίτευσης, των συνδικάτων και των φορέων απέναντί της. Με το βλέμμα πλέον στην επόμενη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του στο πεδίο που διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψη δυο δεδομένα.
Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται στο μέσον της συνταγματικής θητείας της και πριν ακόμα τελειώσουμε με την πανδημία ξεδιπλώνει την πραγματική της ατζέντα και, δεύτερον, η κοινωνική δυσαρέσκεια εντείνεται, το ίδιο και η φθορά για το Μέγαρο Μαξίμου και τις πολιτικές του.
Όπως εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αυτή η φθορά όχι μόνο έχει αρχίσει αλλά θα βαθύνει το φθινόπωρο που πλέον τα αποτελέσματα της πολιτικής της θα γίνουν ορατά στη ζωή των πολιτών. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Κ. Μητσοτάκης “τρέχει” να νομοθετήσει αντιδραστικές και αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις που λειτουργούν διχαστικά και βάζουν απέναντι τόσο την κοινωνία όσο και τις πολιτικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα όμως, σημειώνουν παράγοντες της Κουμουνδούρου, βάζουν βαθιές διαιρετικές τομές στα δύο αντικρουόμενα πολιτικά σχέδια, φωτίζοντας τις εναλλακτικές προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Σε χλωρό κλαρί...
Η έκφραση Τσίπρα στη συνέντευξή του στο Star “δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί μέσα και έξω από τη Βουλή” είναι ενδεικτική της στρατηγικής για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας.
“Αυτό το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που έρχεται να εκπληρώσει τις πιο μύχιες επιθυμίες του ΣΕΒ, έρχεται να βαθύνει μια πορεία ανεπίστρεπτης φθοράς στην οποία έχει μπει η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες” επισήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο.
Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η πολιτική αντανάκλαση αυτής της κοινωνικής διεργασίας δεν θα αργήσει να αποτυπωθεί, λέγοντας όμως ότι “τίποτα δεν θα γίνει νομοτελειακά, χωρίς πολιτική προσπάθεια”. “Δεν ισχύει πλέον η λογική της παλιάς δικομματικής εναλλαγής, σύμφωνα με την οποία οι κυβερνήσεις πέφτουν σαν ώριμα φρούτα” τόνισε ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πρέπει να συνεχίσει στην κατεύθυνση της επιθετικής, μαχητικής αντιπολίτευσης, αλλά ταυτόχρονα να καταθέτει αναλυτικές προτάσεις για την επόμενη μέρα, όπως κάνει όλη την τελευταία περίοδο”.
Το άγχος Μητσοτάκη για την προοδευτική διακυβέρνηση
Άλλωστε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε στη Βουλή πως η κλεψύδρα αδειάζει. Μια αναφορά που συνδέεται άμεσα με τη στρατηγική και επισήμανση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ότι μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, όποτε κι αν διεξαχθούν, θα επιδιώξει τη συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Μιας κυβέρνησης που θα ανατρέψει και θα ακυρώσει την αντικοινωνική πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Ν.Δ.
Αξιωματούχοι της Κουμουνδούρου παρατηρούσαν μετά το πέρας της συνεδρίασης στη Βουλή πως αυτή η διαρκής υπενθύμιση προκάλεσε διπλή αμηχανία: στην κυβέρνηση αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που τοποθετούνται στον προοδευτικό και αριστερό χώρο, καθώς δεν μπορούν πείσουν ότι υπάρχει άλλος δρόμος ακύρωσης των πολιτικών Μητσοτάκη από την μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων που δίνει η απλή αναλογική και της προοπτικής μιας προοδευτικής διακυβέρνησης ερμηνεύεται η ολομέτωπη επίθεση Μητσοτάκη στη Φ. Γεννηματά επιχειρώντας να την ταυτίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία “Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς, αλλά τον κ. Τσίπρα” ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρωθυπουργού.
Πόλεμος στην κοινωνία και στη νεολαία
Η Ν.Δ. έχει εξαπολύσει σφοδρό πόλεμο στην κοινωνία, την ώρα μάλιστα που η πανδημία είναι ακόμα εδώ, οι εμβολιασμοί δεν πάνε βάση σχεδίου -άραγε υπήρξε ποτέ;-, παρά τις θριαμβολογίες, και οι ειδικοί προειδοποιούν για νέο κύμα το φθινόπωρο.
Μια επίθεση σε όλα τα πεδία: Στο εργασιακό, με τις συνέπειες της κατάργησης του οκταώρου, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις, οι απλήρωτες υπερωρίες κ.λπ. θα φανούν πολύ σύντομα στην καθημερινότητα και στις τσέπες των πολιτών. Στον πτωχευτικό που τέθηκε σε ισχύ, στην ελάχιστη βάση εισαγωγής που αφήνει εκτός ΑΕΙ πάνω από 25.000 μαθητές εν μέσω πανδημίας, την επαναφορά ΣΔΙΤ στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας. Στο ταμείο ανάκαμψης, που αφήνει εκτός εργαζόμενους και τη συντριπτική πλειονότητα μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στο επόμενο στοίχημα, που είναι η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.
Το φάντασμα του πατρός Μητσοτάκη
Βέβαια ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρωτοτυπεί στην ολομέτωπη σύγκρουση με την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος, είχε συγκρουστεί μετωπικά με τους εργαζόμενους και τη νεολαία την περίοδο 1990-93 οδηγώντας τη Ν.Δ. σε εκλογική ήττα. Κάτι που γνωρίζει και, όπως αποκάλυψε από τον εκνευρισμό του στη Βουλή, φοβάται ο σημερινός πρωθυπουργός.
Το «δεν είσαι Παπανδρέου» στον Τσίπρα, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία τόνισε ότι η ήττα της Δεξιάς είναι προδιαγεγραμμένη όποτε εφαρμόζει πολιτικές σε σύγκρουση με τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, φανέρωσε ότι το πρόβλημα και το άγχος του δεν είναι αν ο πολιτικός του αντίπαλος είναι Παπανδρέου ή ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1990, αλλά ότι ο ίδιος είναι Μητσοτάκης, που εφαρμόζει ίδιες αντικοινωνικές πολιτικές, και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή.
Ο πιο διχαστικός πρωθυπουργός στην Ιστορία
“Είστε ένας πρωθυπουργός που, αντί να ενώνει στη περίοδο της πιο σκληρής δοκιμασίας για τον ελληνικό λαό, διχάζει την ελληνική κοινωνία και τον ελληνικό λαό” είπε ο Αλ. Τσίπρας στη Βουλή απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη, εκφράζοντας την θέση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία πως πρόκειται για τον πιο διχαστικό πρωθυπουργό στη μεταπολίτευση.
Όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, σε μία κρίσιμη συγκυρία όπως αυτή της πανδημίας προσπαθεί να κυβερνήσει βασιζόμενος στον κοινωνικό αυτοματισμό διχάζοντας και στοχοποιώντας τη νεολαία, τους μικρομεσαίους και τους εργαζόμενους με τον πτωχευτικό και το εργασιακό αντίστοιχα.
Όπως όμως ανέδειξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το βήμα της ολομέλειας, ο πρωθυπουργός επιχειρεί έναν νέο διχασμό, μια νέα διαχωριστική γραμμή στην ελληνική κοινωνία: οι εμβολιασμένοι που θα έχουν προνόμια και οι μη εμβολιασμένοι που θα στερούνται δικαιωμάτων. Την ώρα που πλήρως εμβολιασμένο είναι μόλις το 30% του πληθυσμού.
“Δεν πάει όμως έτσι μπροστά καμία κοινωνία. Με την καταστολή, με την τιμωρία, με το διχασμό. Οι κοινωνίες πάνε μπροστά με την πειθώ, με την αλληλεγγύη, με την αίσθηση της συλλογικής ευθύνης. Όχι με τον αυταρχισμό” ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι, αντί για συλλογική ευθύνη, χτίζει τείχη.
Εντείνει την πίεση ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα εντείνει την πίεση στον πρωθυπουργό ώστε να δώσει απαντήσεις στη Βουλή και στην κοινωνία για τα μείζονα ζητήματα που θέτει όχι μόνο η Κουμουνδούρου, αλλά και η πλειονότητα των πολιτών: Το φιάσκο με τον εμβολιασμό και το AstraZeneca που αφορά 480.000 νέους και νέες που έκαναν την πρώτη δόση, με πολλούς εξ αυτών ήδη να έχουν ακυρώσει τη δεύτερη δόση.
Τον αποκλεισμό 25.000 μαθητών από τα ΑΕΙ, ερώτηση που έχει αποφύγει ήδη τρεις φορές, και φυσικά το μείζον ζήτημα των χρεών της Ν.Δ., που επί προεδρίας Μητσοτάκη αυξάνονται κατά 30 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται εξάλλου για ένα θέμα που πλήττει και ευθέως το προφίλ του ως άριστου, ικανού, νοικοκύρη, διαχειριστή τεχνοκράτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου