Ο Αύγουστος εξελίσσεται σε σημείο καμπής για την κυβέρνηση. Έχοντας πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις της περί ενός κανονικού καλοκαιριού, με έναν πρωθυπουργό με στραπατσαρισμένο προφίλ, οδεύει χωρίς έλεγχο προς έναν Σεπτέμβριο διαφορετικό απ’ ό,τι περίμενε για να εξυπηρετήσει τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της.
Η αναπάντεχη παράμετρος των πυρκαγιών, η παταγώδης αποτυχία της στη διαχείρισή τους και η επικοινωνιακή αντιμετώπιση της συνθήκης συνέθεσαν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ένα σκηνικό θυμού και οργής που πολλαπλασιάζεται με κάθε μικρή ή μεγαλύτερη αφορμή που δίνουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του. Οι δυσκολίες της διπλασιάζονται από τις ζοφερές εκτιμήσεις για την πορεία της πανδημίας από τον Σεπτέμβριο.
Το μαύρο άσπρο
Η εικόνα του Κ. Μητσοτάκη να μιλάει χαμογελαστός στη σύσκεψη για την ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, ενώ είχαν προηγηθεί δύο εβδομάδες καταστροφής σε όλη την Ελλάδα και ενώ το ίδιο απόγευμα η φωτιά στα Βίλια κατέκαιγε για τρίτη μέρα με άπνοια (πάλι), είναι χαρακτηριστική της απουσίας συναίσθησης των ευθυνών του. Χαρακτηριστική ήταν και η αποστροφή τού κυβερνητικού εκπροσώπου ότι το επιτελικό κράτος έχει πετύχει «σπουδαία πράγματα» και πως «οι επιδόσεις μας σε μια σειρά από κρίσιμα μέτωπα είχαν δημιουργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες». Ή οι επικοινωνιακές προσπάθειες υπουργών όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Άκης Σκέρτσος να κάνουν το μαύρο άσπρο. Το ίδιο θα προσπαθήσει να κάνει ο Κ. Μητσοτάκης και την Τετάρτη στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή.
Μπροστά σ’ αυτό το «Βατερλώ», το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου καταβάλλει εργώδη προσπάθεια για να μετριάσει το διογκούμενο πολιτικό κόστος και να αμβλύνει την κοινωνική οργή που αποτυπώνεται σε κριτική προς τον πρωθυπουργό προσωπικά, το ξεχαρβαλωμένο επιτελικό κράτος και την υπόσχεση για «ασφάλεια του πολίτη».
Απόδραση από τις ευθύνες με ανασχηματισμό
Ο ανασχηματισμός, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι ενδέχεται να γίνει και πριν από τη ΔΕΘ, θα αποτελέσει μια βασική τακτική κίνηση του Κ. Μητσοτάκη για να ρετουσάρει το προφίλ του. Ο πρώην ΠΑΣΟΚ υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης ήδη δέχεται τα πυρά βουλευτών και «παραγόντων» της Ν.Δ. και οι ουδέτερες αντιδράσεις του Μεγάρου Μαξίμου στα ερωτήματα για το αν διαθέτει ακόμα την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού «μυρίζουν» απομάκρυνση. Τέτοιες αντιδράσεις δέχεται και η επίσης «κεντροαριστερή» Λίνα Μενδώνη. Την ίδια ώρα όμως πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρά σε δομικό ανασχηματισμό, αφενός για να μην ομολογήσει αποτυχία στη διαχείριση των πυρκαγιών και αφετέρου ώστε το νέο σχήμα να είναι εκείνο που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες τού προεκλογικού αγώνα, όποτε αποφασίσει να τον ορίσει.
Παράλληλα, προκειμένου να καλύψει την απώλεια ελέγχου και το έλλειμμα αποτελεσματικής στρατηγικής σε όλους τους κρίσιμους τομείς, το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να εκπέμψει το μήνυμα ότι «είμαστε εδώ, όρθιοι, ψύχραιμοι».
Τρομοκρατημένοι μπροστά σε νέο κύμα
Το ίδιο θα επιχειρηθεί και την ερχόμενη εβδομάδα με την παρουσίαση του «συνολικού πλαισίου διαχείρισης» της πανδημίας. Η κυβέρνηση έχει καταφέρει μετά από ενάμιση χρόνο πανδημίας να αφήσει ανοχύρωτο το ΕΣΥ. Λόγω της αποτυχημένης διαχείρισής της οδηγείται τώρα σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας ή πολιτικής ορθότητας αποφάσεις για μέτρα, επαναλαμβάνοντας μάλιστα τις έως τώρα αποτυχημένες πρακτικές της.
Έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόσμου με τις αντιφατικές και συχνά προκλητικές κινήσεις της, η επιχείρηση «πειθούς» -που, παρά τα δεκάδες εκατομμύρια που μοιράστηκαν σε ΜΜΕ, ποτέ δεν έγινε οργανωμένα, στη βάση κάποιας αξιόπιστης καμπάνιας- εξελίσσεται τώρα σε απειλές ακόμα και για απολύσεις και σε «μπαμπούλα» για αποκλεισμό από κοινωνικές δραστηριότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου