Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

Νάσος Ηλιόπουλος: Ο χρόνος του κ. Μητσοτάκη τελειώνει, δουλειά μας να το επιταχύνουμε


χουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη και χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και όχι τον διχασμό που επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης” σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος τονίζοντας πως ο Κ. Μητσοτάκης, μπροστά στην αποτυχία του στη διαχείριση της πανδημίας και τους εμβολιασμούς, θα κάνει τα πάντα για να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στους πολίτες. Καταλογίζει βαρύτατη ευθύνη στην υπουργό Παιδείας για το ότι έμειναν εκτός πανεπιστημίου 18.000 παιδιά εν μέσω πανδημίας.

Μιλάει για την επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών και το τι πρέπει να γίνει, καθώς και για τις ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. “Εμείς προτείνουμε και ένα έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης ώστε οι άνθρωποι που όχι απλώς έχασαν τους κόπους μιας ζωής, αλλά και τη δυνατότητά τους να παράγουν εισόδημα, να μπορέσουν να μείνουν σε αυτές τις περιοχές και να εργαστούν για την ανασυγκρότηση τους” σημειώνει χαρακτηριστικά.

“Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή κατάφερε να πιάσει limit up χυδαιότητας. Δεν ντράπηκε να κουνήσει το δάχτυλο στους ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής στην πυρκαγιά, λέγοντας προκλητικά ότι δεν γίνεται να ζητάνε όλοι ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους” αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σε λιγότερο από ένα μήνα κάηκαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα δάσους. Μάλιστα, όπως αναδεικνύει η ΑΥΓΗ, οι πυρκαγιές ως προς τον αριθμό τους δεν ξεπέρασαν κατά πολύ τις αντίστοιχες περσινές, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πληροφοριακό Σύστημα Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS). Τι έφταιξε γι’ αυτή την καταστροφή; Ποια είναι η ευθύνη που καταλογίζετε στην κυβέρνηση πολιτικά και επιχειρησιακά;

Η καταστροφή που ζήσαμε δείχνει την τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης στο πεδίο της ασφάλειας. Μιλούσε για ασφάλεια και εννοούσε καταστολή, κάπως έτσι η ανασφάλεια έγινε ο κανόνας. Ο τρόπος που κινήθηκε στο θέμα της προετοιμασίας της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών κατέστησε το οικολογικό έγκλημα που βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι σχεδόν προαναγγελθέν. Ο κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε ένας ακραίος λαϊκιστής. Εκμεταλλεύτηκε στην αντιπολίτευση τον ανθρώπινο πόνο μόνο και μόνο για προσωπικό πολιτικό όφελος.

Στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή κατάφερε να πιάσει limit up χυδαιότητας. Δεν ντράπηκε να κουνήσει το δάχτυλο στους ανθρώπους που έχασαν τους κόπους μιας ζωής στην πυρκαγιά λέγοντας προκλητικά ότι δεν γίνεται να ζητάνε όλοι ένα ελικόπτερο πάνω από το χωριό τους. Η δε σύγκριση καμένων εκτάσεων με ανθρώπινες ζωές αποτελεί αδιανόητη πράξη απανθρωπιάς.

Ας μιλήσουμε όμως για πρόληψη. Η σημερινή κυβέρνηση ακύρωσε τις 500 προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες που είχαμε προγραμματίσει, ακύρωσε το πρόγραμμα δασοπροστασίας με 5.066 εργαζόμενους και κατήργησε τους δασικούς χάρτες. Ακύρωσε επίσης τη δουλειά που έκανε η επιστημονική επιτροπή Γκόλνταμερ για την πολιτική προστασία. Τέλος, κεντρικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην καταστροφή στο Μάτι όχι απλά συνεχίζουν να βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης, αλλά έχουν αναβαθμιστεί.

Τα παραπάνω πρέπει να τα συνδυάσουμε με την επιχειρησιακή κατάρρευση που ζήσαμε. Κυβερνητικά στελέχη την ώρα της καταστροφής να αυτοσυγχαίρονται, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να δηλώνει άγνοια για την πορεία της πυρκαγιάς στην Εύβοια και το γραφείο του κ. Μητσοτάκη να δίνει ψεύτικα στοιχεία για τον αριθμό των εναέριων μέσων. Υπ’ αυτό το πρίσμα η αύξηση καμένων εκτάσεων κατά 450% συνιστά «επιτυχία» του επιτελικού κράτους.


Τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα στις περιοχές που καταστράφηκαν; Θεωρείτε ότι υπάρχουν επιχειρηματικά συμφέροντα που βλέπουν ευκαιρία κέρδους στα καμένα; Πώς βλέπετε το σχέδιο Μητσοτάκη για ιδιώτες αναδόχους στην αναδάσωση;

Το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να σταματήσει την καταστροφή από τις πυρκαγιές, δεν θέλει να σταματήσει την οικονομική καταστροφή. Υπάρχουν μια σειρά πρωτοβουλίες που πρέπει να αρχίσουν αμέσως. Πρώτα απ’ όλα να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν, χωρίς αλλαγές στις χρήσεις γης. Η κατάργηση των δασικών χαρτών αντικειμενικά κλείνει το μάτι σε όσους επιθυμούν να καταπατήσουν δημόσια γη.

Επίσης οφείλουν να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Απαιτείται να εκπονηθούν τοπικά αναπτυξιακά σχέδια σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει το παράδειγμα των Αναπτυξιακών Συνεδρίων που διοργάνωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Μην γίνει το λάθος να «φυτέψουμε» από το κέντρο στην περιφέρεια αναπτυξιακά σχέδια, διότι θα αποτύχουν.

Αυτά τα σχέδια χρειάζεται να στηριχθούν από την άμεση αναδιοργάνωση των πόρων από το ταμείο ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ. Για να αποφύγουμε όμως σήμερα τον κίνδυνο της ερήμωσης, εμείς προτείνουμε και ένα έκτακτο εισόδημα αλληλεγγύης, ώστε οι άνθρωποι που όχι απλά έχασαν τους κόπους μιας ζωής, αλλά και τη δυνατότητά τους να παράγουν εισόδημα, να μπορέσουν να μείνουν σε αυτές τις περιοχές και να εργαστούν για την ανασυγκρότησή τους.

Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να ακούσει τις συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις μας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να αντιμετωπίσει πραγματικά τις οικονομικές συνέπειες της καταστροφής.

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και απειλεί το άμεσο μέλλον του πλανήτη και της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου οι διαπιστώσεις, οι προβλέψεις και οι προειδοποιήσεις δεν αρκούν. Υπάρχει ρεαλιστική, αριστερή και ταυτόχρονα πράσινη πρόταση;

Η κρισιμότητα της κατάστασης μας αναγκάζει να δούμε από την αρχή συνολικά το παραγωγικό μοντέλο. Οφείλουμε να αξιολογήσουμε κριτικά επιλογές που αναγκαστήκαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση μέσα σε ένα περιοριστικό οικονομικό πλαίσιο.

Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο για την κυκλική οικονομία και τη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από την ανακύκλωση. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό μοντέλο στην κατανάλωση και την παραγωγή ενέργειας και τεράστιες αλλαγές σε ζητήματα χωροταξίας. Ταυτόχρονα χρειάζονται νέα εργαλεία για την προστασία του φυσικού πλούτου. Οι πόροι του ταμείου ανάκαμψης αποτελούν μια ευκαιρία, την οποία όμως κινδυνεύουμε να χάσουμε λόγω των επιλογών της Ν.Δ.

Η Ν.Δ. δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την κλιματική κρίση. Ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη περιορίζει την προστασία των περιοχών Natura, κατήργησε τους δασικούς χάρτες, ενώ ακόμα και στη διαχείριση απορριμμάτων, αντί για ανακύκλωση, προωθεί την καύση. Να υπενθυμίσω ότι, όταν αναλάβαμε, η κύρωση των δασικών χαρτών ήταν κάτω του 1%, ενώ το 19 είχαμε ξεπεράσει το 40%, αυτό αποτελούσε ένα κρίσιμο εργαλείο για την προστασία του δασικού μας πλούτου.

Η κατάργηση του αντιπεριβαλλοντικού νόμου είναι κρίσιμο πολιτικό επίδικο. Τέλος, είναι σημαντική η πρωτοβουλία που υπάρχει από περιβαλλοντικές οργανώσεις για έναν νέο κλιματικό νόμο. Η Αριστερά πρέπει να μπορεί να συνομιλεί με τέτοιες πρωτοβουλίες.

Μπαίνουμε στον Σεπτέμβριο με χιλιάδες κρούσματα και ραγδαία αύξηση στις διασωληνώσεις, αλλά και στους θανάτους. Γιατί διαφωνείτε με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους; Ιδίως από τη στιγμή που φαίνεται καθημερινά πως όλο και λιγότεροι πολίτες πείθονται για την ανάγκη του εμβολίου. Τι θα κάνατε διαφορετικά; Κλείνετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, όπως υπονοούν κυβερνητικά στελέχη και μέσα ενημέρωσης;

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακάλεσε το σύνολο των αδειών των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αυτό δείχνει ότι δεν έχει γίνει καμία προετοιμασία. Έχουμε μια κυβέρνηση που ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση σχεδιάζει το κλείσιμο νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα η πανδημία ανέδειξε και ρεύματα ανορθολογισμού και σκοταδισμού. Η Ν.Δ. γνωρίζει πολύ καλά αυτά τα κοινωνικά δίκτυα, στηρίχθηκε πάνω τους την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε μεγάλο βαθμό τα έχει ενσωματώσει, αφού πια έχει μια δυνατή alt right συνιστώσα. Υπ’ αυτή την έννοια έχουμε έναν διπλό αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει τη δημόσια Υγεία παράγοντας μαζική ανασφάλεια και ενάντια στον σκοταδισμό και τον ανορθολογισμό.

Όσο κι αν φαίνεται αντιφατικό, αυτά τα ρεύματα είναι ο καλύτερος σύμμαχος του κ. Μητσοτάκη, αφού του παρέχουν έναν βολικό αντίπαλο.

Η Αριστερά σε όλο τον κόσμο πιέζει και αγωνίζεται για την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, τον μαζικό εμβολιασμό και την άρση της πατέντας των εμβολίων. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκαν ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο: για να σταλεί και από τη δική μας πλευρά το μήνυμα του εμβολιασμού.

Η κυβέρνηση απέτυχε και στον εμβολιασμό. Στις ηλικίες άνω των 80 το 28% είναι ανεμβολίαστοι τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μ.ό. είναι στο 5%. Επέλεξαν να μην ενισχύσουν την πρωτοβάθμια φροντίδα και να μην λυθεί πραγματικά το πρόβλημα με τις κινητές μονάδες εμβολιασμού. Ο κ. Μητσοτάκης μπροστά σε αυτή την αποτυχία θα κάνει τα πάντα για να μεταθέσει τις δικές του ευθύνες στους πολίτες.

Δική μας δουλειά είναι να παλέψουμε για την πραγματική ενίσχυση του ΕΣΥ και τη στήριξη των ανθρώπων του, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε απολύσεις και αναστολές εργασίας.  Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη μάχη και χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη και όχι τον διχασμό που επιθυμεί ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας ΔΕΘ. Φαίνεται πως ο Κ. Μητσοτάκης θα χρησιμοποιήσει τον επικείμενο ανασχηματισμό και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης προκειμένου να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος. Πιστεύετε ότι έχει ήδη εκκινήσει μια διαδικασία αλλαγής συσχετισμών;

Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί εδώ και καιρό να κάνει έναν ανασχηματισμό, με μικρή επιτυχία. Περιορίζεται να αλλάζει κατά μέσον όρο έναν κυβερνητικό εκπρόσωπο ανά έξι μήνες. Η αλήθεια είναι όμως ότι καμία αλλαγή προσώπων δεν θα τον απαλλάξει από τις ευθύνες του. Το αποτέλεσμα των επιλογών του έχει αρχίσει να γίνεται καθαρό στην κοινωνία. Το επιτελικό κράτος έφερε το αρνητικό ρεκόρ με αύξηση 450% στις καμένες εκτάσεις. Την τρίτη χειρότερη οικονομική ύφεση στην Ε.Ε. για το 2020.

Εν μέσω πανδημίας φρόντισε να αφήσει 18.000 παιδιά εκτός Πανεπιστημίου. Η κ. Κεραμέως φέρει βαρύτατη ευθύνη γι’ αυτό. Και μάλιστα δείχνει να μην καταλαβαίνει τι έχει γίνει -και την Παρασκευή την είδαμε να παίζει με τον πόνο αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ακόμη στα εργασιακά η κυβέρνηση, μετά τη νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας, σχεδιάζει να φέρει το τζογάρισμα ασφαλιστικών εισφορών και συντάξεων. Παράλληλα, μπροστά μας έχουμε την εφαρμογή ενός καταστροφικού πτωχευτικού νόμου. Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι η διαδικασία αλλαγής συσχετισμών έχει ξεκινήσει προ πολλού.

Η δική μας δουλειά, και αυτό θα φανεί και στην παρουσία μας στη ΔΕΘ, είναι η εναλλακτική πρόταση. Μία πρόταση προς την κοινωνία, που θα περιλαμβάνει ταυτόχρονα τους αγώνες που οφείλουμε να δώσουμε σήμερα απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και το εναλλακτικό κυβερνητικό σχέδιο. Μία πρόταση που θα στηρίζεται στη δικαιοσύνη και την πραγματική ασφάλεια για τους πολίτες.

Με αναγέννηση του κοινωνικού κράτους (με προτεραιότητες το «νέο ΕΣΥ» και τη στήριξη της δημόσιας Παιδείας), τη διαγραφή και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που γέννησε η πανδημία -ως μια απαραίτητη ανάσα για να στηρίξουμε επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους- αλλά και με την πραγματική στήριξη της εργασίας μέσα από την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη λειτουργία ενός ισχυρού συστήματος συλλογικών συμβάσεων και αποτελεσματικών ελεγκτικών μηχανισμών.

Ο χρόνος του κ. Μητσοτάκη τελειώνει, δική μας δουλειά είναι να συμβάλουμε μαζί με την κοινωνία αυτό να συμβεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο Υπουργικό συμβούλιο

Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης μάλλον μπέρδεψε τους μπλε φακέλους διαβάζοντας αυτούς του 2019. Του θυμίζουμε ...