Ξεκάθαρος ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο δελτίο του ΑΝΤ1 (Ν. Χατζηνικολάου) ως προς το πλαίσιο της τήρησης ή μη, όσων συμφωνήθηκαν με τους δανειστές. “Αν δεν τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν για το χρέος δεν θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές να ισχύσουν μετά το 2019…”
Tόνισε πως «η διαπραγμάτευση έληξε θετικά» παραδέχθηκε όμως ότι «πράγματι κάτι χάσαμε, αλλά και κάτι κερδίσαμε. Κερδίσαμε τα αντίμετρα και τις εργασιακές σχέσεις». Σχολίασε ταυτόχρονα ότι «οι μόνοι που επέμεναν ότι για τις καθυστερήσεις φταίει η κυβέρνηση είναι η αντιπολίτευση και οι ευρωβουλευτές της».
«Μια κυβέρνηση δηλαδή δεν μπορεί να παίρνει πίσω κάτι που έχει ψηφίσει αν δεν τηρείται η συμφωνία;» σχολίασε με νόημα, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν είμαστε εντός στόχων (3,5% πλεόνασμα) το ’19 και το ’20, πράγμα το οποίο χαρακτήρισε εφικτό. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο: «ΔΝΤ και Σόιμπλε ήθελαν να ρίξουν την ευθύνη στην Ελλάδα»
Χαρακτήρισε τις προβλέψεις τους «επίτηδες δυσμενείς» γιατί ήθελαν, όπως είπε, να αποποιηθούν των ευθυνών τους. «Ήθελαν να τους πούμε ότι δεν δεχόμαστε τίποτα, δεν πάμε σε συμβιβασμό για να πουν μετά πως φταίει η Ελλάδα που δεν κάνει μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε. «Μας ζητούσαν 42 φορές περισσότερα μέτρα από όσα έπρεπε» σχολίασε περαιτέρω για το ΔΝΤ και τόνισε πως «σήμερα πιάσαμε τους στόχους των πλεονασμάτων του 2018 παρά τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το αντίθετο». «Αν δεν είχαμε αυτό το πλεόνασμα θα είμασταν τώρα μπαλάκι του πινγκ πονγκ ανάμεσα στον κ. Σόιμπλε και στην κ. Λαγκάρντ» εκτίμησε.
«Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο για κάποιες πολιτικές. Είχαν ευθύνη οι ελληνικές κυβερνήσεις αλλά όχι οι έλληνες πολίτες που πλήρωσαν το μάρμαρο. Σήμερα το ΔΝΤ λέει mea culpa για τις προβλέψεις του και ο κ. Σόιμπλε αποδέχεται τα λάθη των προβλέψεων του Ταμείου. Δεν είναι καλό να δικαιώνεσαι εκ των υστέρων, όμως το κρίσιμο τώρα είναι να μπει ένα τέλος σ’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που μπήκαμε από το 2010. Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευτεί με άλλους όρους την επόμενη ημέρα, όταν θα είναι έξω από τα προγράμματα, όταν θα αρχίσει να στέκεται στα πόδια της η χώρα, όταν δεν έχουμε την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ των συμπράξεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «αν η επιλογή ήταν δική μας δεν θα πουλούσαμε σήμερα που οι τιμές είναι χαμηλότερες. Αν δεν κυβερνούσαμε με το πιστόλι στον κρόταφο θα κάναμε ακόμη καλύτερες συμφωνίες. Παραλάβαμε μια χώρα χρεοκοπημένη. Πήραμε όμως σε πολύ υψηλά τιμήματα και σε επενδύσεις». Ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είπε ότι πήραμε τίμημα πολύ πάνω από τη χρηματιστηριακή του αξία και ότι αναβαθμίζεται και η πόλη.
Για τη ΔΕΗ ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει για την πώληση της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» ενώ η κυβέρνησή Συριζα-ΑνΕλλ απέτρεψε αυτήν την προοπτική και διασφάλισε το δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου