Παρά το γεγονός πως σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ πρόκειται για εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων που λήφθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, ο καθηγητής ξεκαθάρισε το πρωί της Τρίτης στο ΣΚΑΙ πως δεν λήφθηκε μια τέτοια απόφαση απαντώντας χαρακτηριστικά «Όχι, από εσάς το ακούω τώρα».
Παράλληλα, ο κ Βατόπουλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τρίτου lockdown αλλά τόνισε ότι «δεν είναι κάτι που είναι άμεσο».
Ο καθηγητής είπε ότι υπάρχει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να κινηθεί η οικονομία και το υγειονομικό σκέλος και γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις μεταλλάξεις. Ο καθηγητής είπε ότι απαιτείται εξαιρετική προσοχή από τους πολίτες και καλή επιδημιολογική επιτήρηση της κατάστασης «για να ξέρουμε πολύ γρήγορα τι γίνεται».
Σχετικά με το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων από 1η Φεβρουαρίου, ο κ. Βατόπουλος τόνισε πως ούτε έχει ζητηθεί ούτε έχει τεθεί θέμα να μην ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα χωρίς όμως και πάλι να αποκλείσει οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση στο μέλλον αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Ειδικά για τις μεταλλάξεις εξήγησε ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν να επικρατήσει του αρχικού στελέχους καθώς φαίνεται πως μεταδίδεται πιο εύκολα και πως είναι εξαιρετικά σημαντικό πια να υπάρξει γρήγορος εμβολιασμός του πληθυσμού.
Στην απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του αρχηγού, αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας πως το ζήτημα έφτασε στην επιτροπή ως ερώτημα.
Μιλώντας συγκεκριμένα, στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Γώγος δήλωσε πως, στη διάρκεια της πανδημίας, για «πρώτη φορά επιτρέπονται μέχρι 100 άτομα». «Εμείς επιτρέψαμε συγκεντρώσεις μέχρι 100 άτομα μετά από ερώτημα της πολιτείας», δήλωσε παρά το γεγονός πως ένα ακόμη μέλος της επιτροπής ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως «δεν θυμάμαι να συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Από εσάς το ακούω»
Σχετικά με τις μεταλλάξεις του ιού, ο κ. Γώγος σημείωσε πως είναι περισσότερο μεταδοτική η μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου.
Όσον αφορά τις προστατευτικές μάσκες, δήλωσε ότι οι μάσκες FFP2 είναι πιο αποτελεσματικές αλλά πως και οι υφασμάτινες με τρεις στρώσεις και οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να προφυλάξουν. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως οι υφασμάτινες είναι χρήσιμες στην καθημερινότητα κυρίως όταν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους.
Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο καθηγητής υπήρξε ξεκάθαρος πως «είμαστε στην κόψη του ξυραφιού», κάνοντας λόγο για «ακροβασία» και συμπλήρωσε: «Εμείς δίνουμε πράσινο φως αλλά η πολιτεία αποφασίζει». Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε πως οποιοδήποτε άνοιγμα επηρεάζει τα δεδομένα και πως μέρα με την ημέρα εξετάζουν την κατάσταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου