Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Κοντά στο 15% το πρώτο τρίμηνο του 2021

 

Πολύ βαθιά θα είναι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον πρώτο τρίμηνο του 2021, ξεπερνώντας, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το 15%. Το παραπάνω έρχεται να προστεθεί στη χείριστη περσινή χρονιά, οπότε και η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη βαθύτερη ύφεση μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης, εμφανίζοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% έναντι 11,0% της Ισπανίας και 8,9% της Ιταλίας.

Με βάση τους φόβους που ήδη διατυπώνονται από κάποιους οικονομολόγους, δεν είναι καθόλου απίθανο η Ελλάδα να βρεθεί το 2021 πάρα πολύ πίσω σε σχέση με την ανάκαμψη, ήτοι το ποσοστό αναπλήρωσης των απωλειών του 2020. Κάτι που ίσως αποσβέσει τις πιθανότητες να ευοδωθούν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις πως με ένα ποσοστό 8,2%, χαμηλότερα των προβλέψεων του προϋπολογισμού για 10,5%, περιορίζεται και το «carry over» στο 2021, όταν για το πρώτο τρίμηνο ο προϋπολογισμός έχει βασιστεί σε υπόθεση εργασίας για ύφεση 11,3%. Ήδη κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως μπορεί να φτάσει ακόμα και το 15%, μετά τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα.

Αξιοπρόσεχτο είναι το γεγονός πως τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σχεδόν πανηγύρισαν για τα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας κατά την περσινή χρονιά. Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί, παρότι η χώρα μας σημείωσε τη δεύτερη μεγαλύτερη ύφεση μεταπολεμικά και βρέθηκε στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη, προσβάλλουν επαγγελματίες, εργαζόμενους και μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά για την υγεία και την οικονομική της επιβίωση, τονίζουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει φτάσει στο "κόκκινο" η ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς, παράλληλα, ανεβαίνει ο λογαριασμός της ζημίας στην πραγματική οικονομία και στα κρατικά ταμεία από την επέλαση της πανδημίας. Μόνο το προηγούμενο κύμα του lockdown, που ξεκίνησε από τις 11 Φεβρουαρίου, «έκοψε» από τον ρυθμό ανάπτυξης περισσότερο από 1 ποσοστιαία μονάδα και προκαλεί δημοσιονομικό εκτροχιασμό πάνω από 1,8 δισ. ευρώ.

Αν και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει με ακρίβεια την ένταση και την έκταση των πληγών στην οικονομία, θεωρείται βέβαιο ότι ο στόχος για ανάπτυξη 4,8% φέτος έχει χαθεί οριστικά και πλέον προσγειώνεται στην περιοχή του 3%. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως ο ΟΟΣΑ έχει κάνει λόγο για ανάκαμψη η οποία μόλις που θα φτάνει το 0,9% για το 2021.

Από εκεί και πέρα και σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό μέτωπο, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται να ανέβει στην περιοχή τού 5,5% από 3,9% του ΑΕΠ που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Με βάση τα παραπάνω, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον επόμενο μήνα σε κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού και σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης και το χρέος, υιοθετώντας ευθέως τις αβεβαιότητες που έχουν επισημάνει οι θεσμοί μέσω της 9ης έκθεσης αξιολόγησης.

Πρόκειται για αβεβαιότητες οι οποίες συνδέονται με την εξέλιξη της πανδημίας και την επιτυχία της εκστρατείας του εμβολιασμού, που θεωρείται κρίσιμη για την ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας. Στο οικονομικό επιτελείο έχουν φέρει μπροστά το δυσμενές σενάριο για τις τουριστικές εισπράξεις με έσοδα μόλις 7 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 40% αυτών που εισέρρευσαν το 2019, έναντι 60% που προέβλεπε το πιο αισιόδοξο. Αξίζει να σημειωθεί πως μια τέτοια εξέλιξη επιβραδύνει κατά 1,5% την ανάπτυξη και αυξάνει το πρωτογενές έλλειμμα κατά 1,2% του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...