Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Κραυγή αγωνίας των εργαζομένων στο Σισμανόγλειο

 

Πολύ σοβαρές αναμένεται να είναι οι συνέπειες της μετατροπής του «Σισμανόγλειου» σε νοσοκομείο αποκλειστικά για περιστατικά με κορωνοϊό. Η Λία Καλλιανίδου, νοσηλεύτρια στο «Σισμανόγλειο», μιλώντας στην ΑΥΓΗ περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και τι σημαίνει η απόφαση της κυβέρνησης που «κοβιντοποιεί» -για δεύτερη φορά σε οκτώ μήνες- το νοσοκομείο.

Η λοιπή νοσηρότητα θα πληγεί σημαντικά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το αιμοδυναμικό τμήμα, το οποίο είναι το μοναδικό στην περιοχή και σώζει ζωές. Επίσης το παθολογικό, το χειρουργικό κ.ά. μπαίνουν στον «πάγο». Μάλιστα, όπως τονίζει η Λ. Καλλιανίδου, η μετατροπή έγινε βίαια, καθώς οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και οι φορείς της περιοχής δεν συμμετείχαν σε κάποια συζήτηση για να ληφθεί η απόφαση!

Σύμφωνα με την ίδια, το «Σισμανόγλειο» είναι ουσιαστικά ρυθμιστικό κέντρο για τα περιστατικά κορωνοϊού και ό,τι περισσεύει από τις υπόλοιπες μονάδες Υγείας θα καταλήγει εκεί.  Όλο αυτό το σκηνικό συνεπάγεται μεγάλη υποτίμηση του ρόλου του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα, παραμένει το μόνιμο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, καθώς δεν επαρκούν οι γιατροί για τους ασθενείς Covid. Ενδεικτικά, ανέθεσαν σε οφθαλμίατρο να φροντίσει 40 ασθενείς με κορωνοϊό! Ολομόναχη και χωρίς να είναι το αντικείμενό της, κλήθηκε να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο όγκο. Ενώ μιλούσε στην ΑΥΓΗ η Λία Καλλιανίδου, ακουγόταν στο βάθος της τηλεφωνικής γραμμής η κραυγή αγωνίας της οφθαλμίατρου που μόλις είχε τελειώσει τη βάρδια. Ταυτόχρονα, οκτώ διασωληνωμένοι βρίσκονται εκτός ΜΕΘ στο νοσοκομείο. «Βογκάμε.  Έχουμε πραγματικά κουραστεί. Και δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη» λέει η νοσηλεύτρια.

Αυτό που ζητούν οι γιατροί είναι αναλογική κατανομή των περιστατικών, στελέχωση και σοβαρή συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. Μόνο το συγκρότημα που αποτελείται από το «Σισμανόγλειο», το «Αμαλία Φλέμινγκ» και το «Παίδων Πεντέλης» δίνει 400 κρεβάτια για κορωνοϊό, ενώ ο ιδιωτικός τομέας συνολικά στην Αττική δίνει 300.

Ανορθολογική η αξιοποίηση του δυναμικού

Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο και στον Αδάμ Γιαννίκο, ο Κώστας Λιβαδάς, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΝΓΕ και γιατρός στο «Σισμανόγλειο», κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης και της πανδημίας, και της λοιπής νοσηρότητας. «Η μετατροπή του νοσοκομείου σε μονοθεματικό είναι ανορθολογική αξιοποίηση του δυναμικού» υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι αυτή τη στιγμή το σύστημα Υγείας λειτουργεί με επικουρικούς, συνταξιούχους σε παράταση και λίγες προσλήψεις μόνιμων.

Στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την κοβιντοποίηση του νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι του «Σισμανόγλειου» πραγματοποίησαν χθες τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην πύλη του νοσοκομείου. Το «παρών» έδωσαν η ΠΟΕΔΗΝ, τα σωματεία εργαζομένων σε «Αμαλία Φλέμινγκ» και «Παίδων Πεντέλης», αλλά και τοπικοί φορείς. Οι υγειονομικοί αναμένεται να κλιμακώσουν το επόμενο διάστημα τις κινητοποιήσεις τους.

Παρέμβαση ΙΣΑ για Σισμανόγλειο και Παίδων Πεντέλης

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του στον Θάνο Πλεύρη, ζητάει να αποκατασταθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των νοσοκομείων «Σισμανόγλειο» και «Παίδων Πεντέλης».

Αναφορικά με το «Σισμανόγλειο», αναφέρεται στην επιστολή ότι το νοσοκομείο μετατράπηκε σε αποκλειστικά Covid νοσοκομείο διαθέτοντας όλες τι κλίνες του (392) για τον σκοπό αυτό, διακόπτοντας ουσιαστικά τη λειτουργία τμημάτων ζωτικής σημασίας, όπως το αιμοδυναμικό ή τα χειρουργικά. Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές δέχονται τεράστιο αριθμό ανθρώπων, ενώ ακόμη και ειδικευμένοι γιατροί αποχωρούν. Αυτονόητο είναι ότι, υπό το καθεστώς αυτό, δεν ευνοείται η στελέχωση του νοσοκομείου με ειδικευόμενους και νέους γιατρούς.

«Παρουσιάζεται λοιπόν μια μονόπλευρη επιβάρυνση του συγκεκριμένου νοσοκομείου σε πολλά επίπεδα, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, ενώ διανύουμε, ευτυχώς, την αποκλιμάκωση της κρίσης» τονίζει ο ΙΣΑ και προσθέτει ότι είναι προφανές ότι η έλλειψη ιατρικού προσωπικού, αλλά και ειδικά όσον αφορά το «Παίδων Πεντέλης», η επιπλέον επιβάρυνση με πρόσθετες εμβολιαστικές γραμμές αποξενώνει τους γιατρούς από το ιατρικό και εκπαιδευτικό τους έργο και αποστερεί τα άρρωστα παιδιά από την αναγκαία παιδιατρική φροντίδα.

«Αποτελεί πεποίθησή μας ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη που ανήκει στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Δεν αντέχει στη λογική από τη μία η Πολιτεία να 'επιτρέπει' τον εμβολιασμό για τη γρίπη στα φαρμακεία και από την άλλη να 'καταργεί' νοσοκομεία για τον ίδιο λόγο» καταλήγει στην επιστολή του ο ΙΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...