Με έναν σωρό επιδοτήσεις, διευκολύνσεις και χαριστικές ρυθμίσεις ευνοήθηκαν οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις στη διάρκεια τριών χρόνων της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το πρόσχημα της πανδημίας χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση ώστε να ικανοποιήσει και το τελευταίο αίτημα των επιχειρηματιών-καναλαρχών σε βάρος των δημόσιων ταμείων, σε βάρος των εργαζομένων τους και σε βάρος της τηλεοπτικής ενημέρωσης. Οι καναλάρχες αποτελούν εξάλλου στρατηγικούς εταίρους τής κυβέρνησης Μητσοτάκη πριν ακόμα γίνει κυβέρνηση, από τότε που υπονόμευαν συστηματικά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ο γενναιόδωρος Μητσοτάκης
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξάντλησε κάθε δημιουργική σκέψη και κάθε γενναιοδωρία και κατόρθωσε να γεμίσει τα ταμεία των τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία το 2020 εμφάνισαν μηδέν ή ελάχιστες απώλειες στον τζίρο τους -σε σχέση με το 2019-, την ίδια περίοδο που δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις στέναζαν ή έβαζαν λουκέτο. Σε ανταπόδοση, παριστάνουν πως δεν βλέπουν το σκάνδαλο των υποκλοπών σήμερα και το βάρος της ακρίβειας τους τελευταίους μήνες. Ένα ολόκληρο πλέγμα μέτρων που ξετυλίγεται εδώ και τρία χρόνια βοήθησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες της τηλεόρασης να βγουν αλώβητοι από την κρίση της πανδημίας, ξεπληρώνοντας συγχρόνως τα γραμμάτια στήριξης της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι αυτό που προβλέπει η τελευταία ρύθμιση που δημοσίευσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση με τίτλο «Ενίσχυση δημοσιότητας και διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο-Σύσταση Ηλεκτρονικών Μητρώων Έντυπου και Ηλεκτρονικού Τύπου και λοιπές ρυθμίσεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης». Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μεταξύ άλλων ότι το άμεσα απασχολούμενο προσωπικό των αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου μπορεί να μειωθεί περεταίρω κατά 40%.
Σε προηγούμενο «δωράκι» προς τους καναλάρχες η κυβέρνηση μείωνε κατά 15% την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να απασχολούν κατ’ ελάχιστο 400 εργαζόμενους ανά κανάλι, όπως όριζε ο νόμος Παππά βάσει του οποίου δόθηκαν οι άδειες στα κανάλια. Όριζε, τότε, ότι αυτό το 15% των εργαζομένων θα υπολογίζονται εάν εργάζονται σε συνδεδεμένες με τα κανάλια εταιρείες, όπως π.χ. οι εταιρείες παραγωγής.
Ευελιξία
Όπως φάνηκε, δεν ήταν αρκετό. Οι καναλάρχες θέλουν να ξεφορτωθούν κι άλλο προσωπικό ή, ακόμα καλύτερα, να το βάλουν να αμείβεται με χαμηλότερες απολαβές, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με «ευελιξία». Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έσπευσε. Αυξάνει το 15% σε 40% και, όπως προτείνει, από τους 400 εργαζόμενους των καναλιών που προβλέπει ο νόμος Παππά, μόνο 260 θα είναι πραγματικοί εργαζόμενοι, καθώς σ’ αυτούς θα προσμετρώνται ακόμη 140 από συνεργαζόμενες εταιρείες. Η νέα αυτή παροχή-δώρο οδήγησε στη χθεσινή προειδοποιητική 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Οι δημοσιογράφοι στην ουσία υπερασπίστηκαν τον νόμο Παππά που τους προστάτευε.
Έχουν προηγηθεί ακόμη ένα κάρο διευκολύνσεις από τη «φιλελεύθερη» κυβέρνηση Μητσοτάκη, ένα τρελό πάρτι εκατομμυρίων με τη λίστα Πέτσα, που εκτινάσσει τον… προστατευτισμό σε δυσθεώρητα ύψη. Με απανωτά διαφημιστικά κονδύλια και πρόσχημα τη «δημόσια υγεία» και την «ενημέρωση για τον κορωνοϊό», η κυβέρνηση μοίρασε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ από τα δημόσια ταμεία. Δύο λίστες Πέτσα μοίρασαν 22 εκατ. ευρώ σε κολλητούς και άλλη μία ακόμη 3 εκατομμύρια. Το μεγάλο «γλέντι» έγινε στις ιστοσελίδες, όπου χρηματοδοτήθηκε ο κάθε κακομοίρης, υμνητής πάντως της κυβέρνησης. Ανύπαρκτες ιστοσελίδες, με ανύπαρκτη επισκεψιμότητα και ιστοσελίδες κλειστές επί χρόνια ενισχύθηκαν με χιλιάδες ευρώ ξεσηκώνοντας αντιδράσεις ακόμα και από τους ίδιους τους χειροκροτητές της κυβέρνησης, τους «ριγμένους».
Επιτελικές... σχέσεις
Οι μεγάλοι όμιλοι ΜΜΕ δεν πήγαν πίσω. Μόνο από την πρώτη λίστα Πέτσα ο όμιλος Βαρδινογιάννη έλαβε 1.657.000 ευρώ, ο όμιλος Αλαφούζου 1.390.000 ευρώ, ο όμιλος Μαρινάκη 922.000 ευρώ και ο όμιλος Κουρτάκη 247.000, ο ANT1 880.000 και ο όμιλος του Πρώτου Θέματος 390.000 ευρώ.
Οι ΠΝΠ έπεφταν σαν βροχή και οι απαλλαγές υποχρεώσεων των καναλιών το ίδιο: απαλλαγή από την καταβολή της δόσης για την άδεια, 3,5 εκατ. ευρώ για κάθε κανάλι, συνολικά 21,5 εκατ. ευρώ μείον για το Δημόσιο. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο δώρο. Με άλλη ΠΝΠ προβλέπεται επιδότηση ενοικίου 50% στην Digea, που σημαίνει ότι όχι μόνο οι σταθμοί γλιτώνουν την καταβολή δόσεων, αλλά και ότι ως μέτοχοι της Digea εισπράττουν ζεστό κρατικό χρήμα.
Το καλοκαίρι του 2020 η κυβέρνηση αποφασίζει να αυξήσει την επιχορήγηση για παραγωγή οπτικοακουστικών σε 40%. Ήδη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν στο σύνολό τους οι παραγωγές σειρών μυθοπλασίας για την τηλεόραση επιδοτούνται με 35% των επιλέξιμων δαπανών.
Με άλλο νόμο, η κυβέρνηση Μητσοτάκη περνάει και την απαλλαγή των ιδιοκτητών ΜΜΕ να καταθέτουν δήλωση πόθεν έσχες. Ο νόμος ισχύει κανονικά όμως για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, τους δημοσιογράφους…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου