Καταφύγιο στους φθηνούς λαϊκισμούς και στη θεωρία των δύο άκρων αναζήτησε ο πρωθυπουργός, προδιαγράφοντας την τοξική προεκλογική τακτική της Ν.Δ. κατά την εισήγησή του στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε πως η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μη συμμετοχή στις ψηφοφορίες της Βουλής δηλώνει την προσχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πολιτική την οποία θέλει η «πλατεία». Επανέφερε τον όρο-μομφή «πεζοδρομιακή δημοκρατία», ενώ στον απόηχο της συνταγματικής εκτροπής στο σκέλος των υποκλοπών έκανε λόγο για «κατήφορο» του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμφανώς θορυβημένος από τις εικόνες της προχθεσινής ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Περιστέρι, μίλησε για επιστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον λαϊκισμό των συνθημάτων και των αχαλίνωτων ψεμάτων, αντί του ορθολογισμού και των επιχειρημάτων. «Είναι ολέθριες εμπειρίες, τις οποίες η χώρα σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ξαναζήσει» επισήμανε χαρακτηριστικά. Το οξύμωρο είναι ότι, σ’ αυτό το φόντο, υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επιχειρεί να ρίξει τη χώρα στον βούρκο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σημειώνεται ότι η γαλάζια ρητορική, ενόψει εκλογών, θα κινηθεί στα μονοπάτια της περιόδου 2015-2019, καθώς κεντρικό στόχο της παράταξης αποτελεί η νεκρανάσταση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου.
Ενδεικτικές ήταν οι αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, όπου σημείωσε ότι οι Έλληνες θυμούνται τον Αλ. Τσίπρα να υποδαυλίζει το κίνημα των «Αγανακτισμένων», οι οποίοι ζητούσαν «να καεί η Βουλή». Πραγματοποίησε δε νύξη στο «καταστροφικό πρώτο εξάμηνο του 2015», αναφέρθηκε σε πολιτικούς πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου (Βαρουφάκη, Καμμένο, Λαφαζάνη) και ανέσυρε τις συκοφαντίες περί «εφόδου στο Νομισματοκοπείο». Η διεύρυνση του χάσματος της Ν.Δ. με ένα ευρύ τμήμα του κεντρογενούς ακροατηρίου, ελέω υποκλοπών και παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, προκαλεί προεκλογικούς πονοκεφάλους στους ενοίκους Μαξίμου. Ως καίριο πολιτικό πλήγμα αξιολογείται από τους παροικούντες τη γαλάζια Ιερουσαλήμ και η επικριτική στάση του Ευ. Βενιζέλου.
Οι σκεπτικιστές της Ν.Δ.
Η τακτική της πόλωσης πυροδοτεί τον σκεπτικισμό αρκετών στελεχών, που θεωρούν πως «χρειάζεται θετικό αφήγημα» για την προσέλκυση ευρύτερων ακροατηρίων στο πλαίσιο μιας συγκυρίας συρρίκνωσης των εισοδημάτων και ψαλιδίσματος προσδοκιών. Δεν κρύβουν μάλιστα την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Ν.Δ. οδεύει προς τις κάλπες με ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα λόγω πτυχών της πολιτικής της. Τα ίδια στελέχη δίνουν έμφαση στις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, των συνταξιούχων, των αυτοκινητιστών και στις αγροτικές κινητοποιήσεις.
«Ψηφίστε με αν θέλετε αυξήσεις»
Χθες, μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τη «συνολική αναβάθμιση των μισθών στη χώρα» με την προοπτική μιας δεύτερης γαλάζιας τετραετίας. Δίχως να αναφερθεί σε ουσιαστικές παρεμβάσεις για την αναχαίτιση της ακρίβειας, θεμελίωσε το νέο success story στο «καλάθι του νοικοκυριού» -«έχει αποτελέσει ένα σημαντικό ανάχωμα απέναντι στον πληθωρισμό» ισχυρίστηκε- και το market pass. Ανέφερε ότι «η εθνική οικονομία αναβαθμίστηκε μόλις πρόσφατα για 12η φορά», ενώ ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση έχει εξουδετερώσει τις αυξήσεις στις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τέλος, υποστήριξε πως σοβαρή ανακούφιση δίνουν και οι αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες καταβλήθηκαν ήδη στα τέλη Ιανουαρίου.
Με φόντο τη δυσφορία των συνταξιούχων
Σημειώνεται, εντούτοις, ότι τα κλιμάκια βουλευτών της Ν.Δ. εισπράττουν στις περιοδείες τους τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων λόγω της προσωπικής διαφοράς που ψαλιδίζει ή εκμηδενίζει τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις τους. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, στους 900.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα δουν αύξηση στις συντάξεις τους. Σ’ αυτό το φόντο, από την κυβέρνηση αφήνουν να διαρρεύσει ότι μόλις επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την εξοικονόμηση δημοσιονομικού χώρου (500-600 εκατ. ευρώ) θα αποκατασταθούν οι αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Παράλληλα, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, με το βλέμμα στην κάλπη της απλής αναλογικής, στο τραπέζι του Μαξίμου βρίσκεται και η «επιταγή ακρίβειας». Δικαιούχοι αναμένεται να είναι 1,7 εκατομμύρια πολίτες, μεταξύ των οποίων χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι, δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστοι υπερήλικες και δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου