Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

Ασκήσεις ισορροπίας μετά την ηττοπάθεια

 

Να θολώσουν τα νερά μετά τον αντίκτυπο που προκάλεσε η στροφή του πρωθυπουργού στο πεδίο της αυτοδυναμίας επιχειρούν πλέον οι ένοικοι του Μαξίμου. Η ψυχρολουσία δε στο εσωτερικό της Ν.Δ. μετά το παράθυρο που άνοιξε ο Κ. Μητσοτάκης για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρνηση του Ν. Ανδρουλάκη να ρίξει σωσίβιο στην κυβέρνηση, εξανάγκασαν τον Γ. Οικονόμου σε ασκήσεις λεπτής ισορροπίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το καλύτερο μέσο επίτευξης σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία, προσθέτοντας ότι η Ν.Δ. δεν αναζητεί σωσίβια, αλλά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Στη σκιά της επιταχυνόμενης κυβερνητικής φθοράς, σημείωσε ότι «οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Και, πάντως, με κάποιον τρόπο η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί». Διαψεύδοντας ξανά τα σενάρια για προσφυγή στις κάλπες -είτε στο τέλος της άνοιξης είτε το φθινόπωρο- υπογράμμισε πως απέχουμε από τις εκλογές παραπάνω από έναν χρόνο. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η σχετική συζήτηση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου θα αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά.

Διατηρώντας το βλέμμα προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη, είπε ότι «αν ορισμένοι διακατέχονται από σκέψεις που έχουν αναφορά σε τίτλους και σε τύπους και σε κορώνες άλλων εποχών και δεν θέλουν να δουν τη μεγάλη εικόνα ή έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, αλλά δεν θέλουν να τις ανακοινώσουν, είναι δικό τους ζήτημα».

Υπό αυτό το πρίσμα, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες αναγνωρίζουν, μιλώντας στην ΑΥΓΗ, ότι η βασική προτεραιότητα της Ν.Δ. είναι η άσκηση πίεσης στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η στόχευση, όπως σημειώνουν, είναι όχι μόνο να βάλουν φραγμό στις διαρροές των κεντρογενών ψηφοφόρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά να δημιουργηθεί έδαφος επιστροφής αυτής της μερίδας των πολιτών στη γαλάζια βάση. Θεωρούν δε ότι η συγκεκριμένη τακτική έχει προοπτική επιτυχίας μόνο εφόσον δημιουργηθεί η εντύπωση σύγκλισης ανάμεσα σε ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κι αυτό, όπως εξηγούν, διότι αυτή η μάζα ψηφοφόρων μπορεί να έχει απογοητευτεί από τη γαλάζια παράταξη, αλλά συνεχίζει να «γοητεύεται» από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Κενά και αντιφάσεις

Κομματικά στελέχη και βουλευτές, εντούτοις, εντοπίζουν κενά στην τακτική του Μαξίμου. Θεωρούν ότι η υποχώρηση από το δίλημμα «αυτοδυναμία ή χάος» μεταδίδει έλλειψη αυτοπεποίθησης στην πιο δύσκολη συγκυρία -πολιτικά και δημοσκοπικά- για την κυβέρνηση. Εκτιμούν, παράλληλα, ότι είναι εντελώς λάθος το timing που άνοιξε αυτή η συζήτηση, αφού ο Κ. Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να εξαντλήσει την τετραετία. Γαλάζιος αξιωματούχος θέτει δε το εξής ερώτημα: «Από τη στιγμή που ανοίγει το θέμα των συνεργασιών, για ποιον λόγο πρέπει οπωσδήποτε να πάμε σε δεύτερες εκλογές, καθώς -αν οι συσχετισμοί το επιτρέψουν- μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση και από τις κάλπες αναλογικής;».

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για Πατρών-Πύργου: Η κυβέρνηση φεσώνει τον λαό με άλλα 500 εκατ. ευρώ

Τις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η επικοινωνιακή φιέστα της κυβέρνησης σε εργοτάξιο της Αμαλιάδας προκειμένου να εγκαινιαστεί η έναρξη των εργασιών της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πύργου-Πάτρας.

Την κυβερνητική αδράνεια επί τρία χρόνια, το φέσι των 500 εκατ. ευρώ μέσω διοδίων στον ελληνικό λαό αλλά και την απευθείας ανάθεση του έργου στηλίτευσε ο Ν. Παππάς. Ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπογραμμίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Καραμανλής πανηγυρίζουν «γιατί δίνουν και αυτό το έργο με απευθείας ανάθεση, αφού σταμάτησαν τις εργασίες που είχαν ξεκινήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Για το ‘καπέλο’ των 120 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον διαγωνισμό της δικής μας κυβέρνησης. Για την τριετή παράταση της παραχώρησης του συνόλου του αυτοκινητόδρομου με κόστος 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο για τους πολίτες».

Αντί απαντήσεων, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επιτίθεται στον τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγορώντας τον «για θράσος και άγνοια», για να… εισπράξει από τον Ν. Παππά την απάντηση «λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε»…

Επιπλέον, με κοινή τους δήλωση ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης και ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δ. Καλαματιανός σημειώνουν ότι, αντί για τα εγκαίνια του έργου Πάτρα-Πύργου, έχουμε φιέστες έναρξης εργασιών.  Όπως τονίζουν, «η κυβέρνηση της Ν.Δ. ναρκοθέτησε το έργο και είναι υπόλογη για τα πάνω από 8 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις στις εργολαβίες που ακυρώθηκαν ενώ κατασκεύαζαν τον δρόμο, για να κάνει απευθείας ανάθεση και να μην προχωρήσει με διαφάνεια σε ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας

  Ευθέως έθεσε θέμα αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας τόσο για την επιστολική ψήφο όσο και συνολικά για την Επικράτεια, μετά την εμπλοκή...