Εκτενή αναφορά στη ζοφερή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων αλλά και την κατάρρευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη κάνει η γερμανική Handelsblatt, γκρεμίζοντας το αφήγημα της… ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, μπορεί η Ελλάδα να έχει παρουσιάσει κάποια βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες της, ωστόσο αυτό δεν έχει κανένα αντίκρισμα στη ζωή των πολιτών. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι το εισόδημα των Ελλήνων σήμερα είναι κατά 23,7% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2009: «Η οικονομική ανάκαμψη δεν γίνεται αισθητή στη ζωή των πολιτών. Ο μέσος ακαθάριστος μισθός ενός εργαζομένου σε θέση πλήρους απασχόλησης στην ελληνική ιδιωτική οικονομία ανερχόταν προ κρίσης, το 2009, στα 1.379 ευρώ. Σήμερα βρίσκεται μόλις στα 1.325 ευρώ. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, το πραγματικό εισόδημα στην Ελλάδα είναι σήμερα κατά 23,7% χαμηλότερο σε σύγκριση με το 2009» τονίζεται.
Οι Έλληνες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο
Η Handelsblatt κάνει αναφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία ωστόσο δεν αρκεί για να πάρουν ανάσα τα νοικοκυριά. «Πολλοί άνθρωποι όμως δεν θέλουν να περιμένουν άλλο και θέλουν να μάθουν πότε θα φτάσει και σε αυτούς η ανάπτυξη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Metron Analysis από τα τέλη Νοεμβρίου, τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 66% χαρακτηρίζει αρνητικά το έργο που έχει κάνει ως τώρα η κυβέρνηση. Ως μεγαλύτερα προβλήματα θεωρούνται ο πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ενέργειας και τα χαμηλά εισοδήματα».
Καταρρέει ο Μητσοτάκης
Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη «όλα αυτά αποτελούν μία επικίνδυνη εξέλιξη», επισημαίνει η Handelsblatt. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις «η ΝΔ βρίσκεται ακόμη γύρω στο 30% – παραμένοντας έτσι το ισχυρότερο κόμμα, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί στο 17%. Ένα ποσοστό σαν κι αυτό όμως δεν μπορεί να εξασφαλίσει πια στον Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο».
Στο ερώτημα για το ποιος θα ήταν καταλληλότερος για επικεφαλής της κυβέρνησης, «το 31% των ερωτηθέντων στηρίζει τον Μητσοτάκη, με τον σοσιαλδημοκράτη Νίκο Ανδρουλάκη να έρχεται δεύτερος με μεγάλη διαφορά με 8%. Το 30% των ερωτηθέντων ωστόσο δηλώνει πως δεν θεωρεί κανέναν από τους νυν επικεφαλής των κομμάτων ως κατάλληλο για την πρωθυπουργία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου