Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δίωξης ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, καθώς μετά τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Κώστα Βαξεβάνη, η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη δέχθηκε με τη σειρά της κλήση σε απολογία με την ιδιότητα της κατηγορούμενης για την αποκαλούμενη υπόθεση «σκευωρίας» για το σκάνδαλο Novartis. H Eλ. Τουλουπάκη κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, καθώς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επιχείρησε, μαζί με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στο διεθνές σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας.
Έτσι, πλέον έχουμε την πρωτοτυπία σε ένα σκάνδαλο για το οποίο η Novartis έχει ήδη πληρώσει αποζημιώσεις ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων για τη δράση της σε όλον τον κόσμο -εκ των οποίων περισσότερα από 300.000.000 ευρώ στις ΗΠΑ για τη δράση της στην Ελλάδα-, στην ίδια μας τη χώρα όχι μόνο να μην έχει γίνει η παραμικρή κίνηση προκειμένου να διεκδικηθούν τα ανάλογα χρήματα, όχι μόνο δεν έχει ασκηθεί δίωξη σε κανέναν από τους εμπλεκόμενους -με εξαίρεση τον πρώην υπουργό Υγείας και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Αν. Λοβέρδο, για τον οποίο ασκούνται πιέσεις για παραγραφή-, αλλά επιπλέον ασκούνται διώξεις σε όσους επιχείρησαν να φωτίσουν και να διερευνήσουν το σκάνδαλο. Κι αν οι διώξεις κατά δημοσιογράφων αποτέλεσαν έναν ισχυρό κώδωνα κινδύνου για την ποιότητα της Δημοκρατίας, η δίωξη κατά της δικαστικού που διερεύνησε την υπόθεση αποτελεί κάτι πρωτοφανές όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τη μεταπολιτευτική Ελλάδα. Σε τέτοιο βαθμό, ώστε να προκαλέσει ένα δεύτερο κύμα κατακραυγής, με τη γαλλική εφημερίδα L’ Humanité να κάνει ανοιχτά λόγο για «ορμπανοποίηση της Ελλάδας», να μιλάει για «βεντέτα που καμουφλαρίστηκε ως επιχείρηση κάθαρσης» στην οποία «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έβαλε πρώτα στο στόχαστρο τη Δικαιοσύνη» και να τονίζει ότι η Ελένη Τουλουπάκη στοχοποιήθηκε ήδη από το 2020.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους να αποσπάσει τον χειρισμό της υπόθεσης από την Ελένη Τουλουπάκη. Αρχικά με το σχετικό αίτημα του Λοβέρδου, το οποίο απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειονότητα του δικαστικού συμβουλίου τον Οκτώβριο του 2019. Στη συνέχεια με το ανάλογο αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα, το οποίο είχε την ίδια τύχη. Και τελικά με την κατάργηση της ίδιας της θέσης της προκειμένου να σταματήσει τις έρευνές της. Ακολούθησαν μια σειρά από προαναγγελίες της δίωξης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να μην διστάζει να δηλώσει, όντας ο ίδιος υπουργός, τον Ιούνιο του 2020 ότι «η Τουλουπάκη πρέπει να πάει φυλακή». Αντίστοιχες πολιτικές παρεμβάσεις υπήρξαν και στο ζήτημα των προστατευόμενων μαρτύρων -που είχαν καταθέσει ως τέτοιοι και στις ΗΠΑ-, με στελέχη της κυβέρνησης να καλούν τη Δικαιοσύνη να τους «βγάλει την κουκούλα». Ας σημειωθεί ότι η Ελένη Τουλουπάκη χρησιμοποίησε τη δικογραφία που υπήρξε στις ΗΠΑ, ενώ άλλοι δικαστικοί λειτουργοί οι οποίοι αρνήθηκαν να παραλάβουν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση δεν έχουν κατηγορηθεί για τίποτα.
Η Ελένη Τουλουπάκη καλείται να απολογηθεί την Παρασκευή και παραμένει άγνωστο αν θα ζητήσει προθεσμία σε μια υπόθεση που παραπέμπει περισσότερο σε πρακτικές που γνωρίσαμε σε ταινίες ανάλυσης της ιταλοαμερικανικής μαφίας παρά σε ευνομούμενη Πολιτεία.
Επιστολή Κούλογλου
Επιστολή στη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απέστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου και ζητά την ακρόαση της Ελένης Τουλουπάκη κάνοντας λόγο για «σοβαρή αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα».
Παράλληλα, με ξεχωριστή επιστολή του ο ευρωβουλευτής ενημερώνει και την Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέα Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι.
Τον ευρωπαϊκό αντίκτυπο που θα έχει η δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη επισήμανε και ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κύρτσος. «Η δίωξη κατά Τουλουπάκη είναι μία λεπτή διεθνοπολιτική υπόθεση» έγραψε στο Twitter, προσθέτοντας ότι η «κ. Τουλουπάκη αντεπιτίθεται πολιτικά, θεσμικά. Καταγγέλλει παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κουκούλωμα σκανδάλου Novartis. Οι θέσεις της θα βρουν απήχηση στην Ε.Ε. εφόσον κυβέρνηση, Δημόσιο δεν έχουν στραφεί κατά Novartis».
Τουλουπάκη: Καταπατάται κάθε έννοια κράτους δικαίου
Με μια πολύ σκληρή δήλωση σχολίασε την κλήση της σε απολογία με την ιδιότητα της κατηγορούμενης για κακούργημα η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη. Κάνει λόγο για «συστηματική προσπάθεια μετατροπής ενός τεράστιου διεθνούς σκανδάλου στην αποκαλούμενη ως ‘σκευωρία Novartis’» και αναφέρει ότι η κλήση της σε απολογία αποτελεί «τίτλο τιμής», ενώ δηλώνει ότι «δεν φοβάται τίποτα» και ότι θα συνεχίσει να επιτελεί το καθήκον της προς την αλήθεια «μέχρι τέλος».
Μεταξύ άλλων, η δήλωση της Ελ. Τουλουπάκη αναφέρει:
«Τα τελευταία τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία παρακολουθεί τη συστηματική προσπάθεια μετατροπής ενός τεράστιου διεθνούς σκανδάλου στην αποκαλούμενη ως ‘σκευωρία Novartis’. Από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση έφτασε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, δεχθήκαμε ακραίες συκοφαντικές επιθέσεις και πιέσεις κάθε είδους προκειμένου να παρακωλυθούμε στο έργο μας και να καταστούμε εντέλει οι ίδιοι κατηγορούμενοι ως τάχα μέλη εγκληματικής οργάνωσης.
Στο πλαίσιο της συντεταγμένης και οργανωμένης αυτής προσπάθειας εναντίον μας καταπατήθηκε κάθε έννοια του κράτους δικαίου και διάκρισης των εξουσιών, μεταξύ άλλων, με ωμές παρεμβάσεις πολιτικών στο ανώτατο επίπεδο, που […] οι δικαστικές εξελίξεις δείχνουν απλά να τις επικυρώνουν.
Ως απάντηση στη θεσμική εκτροπή και έκπτωση, εγώ και οι συνυπηρετήσαντες με εμένα εισαγγελείς παραμείναμε αταλάντευτα πιστοί στο σύνταγμα και επιτελέσαμε το καθήκον μας με εντιμότητα […] Για εμένα λοιπόν αυτή η κλήση προς απολογία είναι τίτλος τιμής. Τίτλος αναγνώρισης ότι ενήργησα με γνώμονα την αλήθεια για το δημόσιο συμφέρον. […] Ως γνήσιο τέκνο της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Κρήτης, ‘δεν φοβάμαι τίποτα’[…] Αντίθετα, η δική μου μόνη απάντηση και ακλόνητη θέση είναι η δέσμευσή μου ότι θα εξακολουθήσω να υπηρετώ την αλήθεια και το δίκαιο με σθένος, πραγματικά ‘μέχρι τέλους’».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου