Δικαιολογημένα απών από τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς είχε πάει την Παρασκευή στο Ζάγκρεμπ για να γιορτάσει τα 30 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κροατίας. Πλην όμως η απουσία του αυτή τον έβγαλε από το κάδρο μιας εξαιρετικά δυσάρεστης συζήτησης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως φρόντισε πολύ προσεκτικά να αποφύγει κάθε δήλωση και στις περιπτώσεις που ως ένα σημείο θα μπορούσε να θεωρηθεί... αρμόδιος. Δεν εξέφρασε τη γνώμη του για το αν εμπλέκονται η Κίνα, η Αρμενία, η Ουκρανία, η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος ξένος δάκτυλος στην υπόθεση των υποκλοπών. Απέφυγε έτσι να μπει και σ’ αυτό το κάδρο της γελοιότητας, όταν πρώτα ο πρέσβης της Αρμενίας και στη συνέχεια ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Αθήνα βγήκαν να διαψεύσουν «ως ξεδιάντροπο ψέμα» την κατηγορία πως ζήτησαν από τις ελληνικές Αρχές να παρακολουθήσουν οποιονδήποτε, πόσο μάλλον τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Ακόμη και για το θλιβερό επεισόδιο στη νησίδα του Έβρου, στην οποία βρέθηκαν μετά από επαναπροωθήσεις των Τούρκων -από πού, άραγε;- οι επί εβδομάδες αόρατοι για την Ελληνική Αστυνομία πρόσφυγες, ο Δένδιας απέφυγε να μιλήσει. Μόνο μετά από ημέρες έβγαλε μια ανακοίνωση το υπουργείο του για να καταγγείλει «μία ακόμη απόπειρα της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό-προσφυγικό και ενδεχομένως να δημιουργήσει παράλληλα συνοριακό ζήτημα». Ο υπουργός Εξωτερικών, λαλίστατος συνήθως όταν πρόκειται να ξιφουλκήσει έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού, επέλεξε και σ’ αυτό το θέμα να μείνει έξω από το κάδρο. Από αυτό το κάδρο της χυδαιότητας, μέσα στο οποίο επέλεξε να ποζάρει από το βήμα της Βουλής ο Κ. Μητσοτάκης όταν το μόνο που είχε να πει για το κοριτσάκι από τη Συρία που πέθανε στον Έβρο ήταν πως είναι «ντροπή» οι ανθέλληνες να το βαφτίσουν Μαρία «τις ημέρες της Παναγίας».
Να σημειωθεί επ’ αυτού ότι ο Γιώργος Χρηστίδης, ανταποκριτής του Spiegel στην Ελλάδα και επίμονος ρεπόρτερ στο θέμα του προσφυγικού, αντέδρασε άμεσα, γράφοντας ότι γνώρισε τους γονείς και τα αδέρφια της Μαρίας. «Όλοι τους την αποκαλούν Μαρία, που είναι, κύριε Πρωθυπουργέ, σύνηθες όνομα στον αραβικό κόσμο. Μαρία ήταν και μια σύζυγος του Μωάμεθ - όχι ότι παίζει κανέναν ρόλο. Η μόνη ντροπή είναι να επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός στη Βουλή επιχειρήματα απ’ τα κατάβαθα του Τουίτερ. Όσο για τη σύμπτωση περί της εορτής του Δεκαπενταύγουστου, ίσως η Μαρία να ζούσε πριν τους εορτασμούς των κατά τα λοιπά σπλαχνικών, εάν η δική σας κυβέρνηση και η κυβέρνηση Ερντογάν δεν παίζατε με τις ζωές των ανθρώπων στα σύνορα. Λίγη ντροπή όντως!»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου