Οι αρνητικές επιδόσεις της κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σε διεθνή διασυρμό. Τα ξένα Μέσα αποκαλύπτουν τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης και δεν διστάζουν να προχωρήσουν σε παραλληλισμούς με την περίοδο της χούντας. Υπενθυμίζουν έτσι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η δημοσιογραφία στο εξωτερικό είναι ζωντανή.
Η δυσανεξία που έχει επιδείξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ειδικά ο πρωθυπουργός στην κριτική είναι χαρακτηριστική. Απολαμβάνοντας την ιδιαίτερα ευνοϊκή μεταχείριση από τα ΜΜΕ της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους δημοσιογράφους του εξωτερικού εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Αρχές Ιουλίου ήταν όταν επιτέθηκε σε Έλληνα δημοσιογράφο της ιστοσελίδας Euractiv κατά τη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης. «Γράψατε ψέματα», «γράφετε σαχλαμάρες», του είπε, αναφερόμενος σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας που έλεγε ότι η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, έθεσε στον πρωθυπουργό ζήτημα αναποτελεσματικότητας του δικαστικού συστήματος.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αναγκαστεί να απολογηθεί για την Eλευθερία του Τύπου στη χώρα μας όταν ο εκπρόσωπος της ευρωομάδας RenewEurope, που αντιπροσωπεύει τα φιλελεύθερα κόμματα στην Ε.Ε. και το LREM του Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα. Τότε θέλησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του και την κυβέρνηση δείχνοντας τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Η ΑΥΓΗ και Δημοκρατία, για να αποδείξει ότι δέχεται την κριτική.
Τον Νοέμβριο του 2021, η οργισμένη αντίδραση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην «απ’ ευθείας» ερώτηση της Ingeborg Beugel στο Μαξίμου για τις επαναπροωθήσεις ήταν ένα από τα πρώτα δείγματα της αλαζονείας και του αυταρχισμού του πρωθυπουργού. Ακολούθησε μια άγρια επίθεση με στόχο τη δημοσιογράφο από τα φίλια προς την κυβέρνηση Μέσα, ενώ τα δεξιά και ακροδεξιά τρολ διαγωνίζονταν σε κακεντρέχεια στο Διαδίκτυο.
Μέσα στο δυσώδες κλίμα του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, το σύστημα Μητσοτάκη δεν δίστασε να προσβάλει ακόμα και την ιστορική εφημερίδα New York Times εξαιτίας του πρόσφατου άρθρου - κόλαφου για την κυβέρνηση. Επικεφαλής, αυτή τη φορά, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ανάρτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση και τον δημοσιογράφο για «ανθελληνισμό».
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι New York Times. Δεκάδες είναι τα άρθρα και τα ρεπορτάζ στον ξένο Τύπο για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις μαύρες μέρες για την ελευθερία του Τύπου στη χώρα. Ενδεικτικά, μερικά από τα ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκαν στον διεθνή Τύπο:
«Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι τώρα φανερή σε όλους» γράφει ο Αλεξάντερ Κλαπ στους New York Times. «Στην Ελλάδα φουντώνει μια σκοτεινή πραγματικότητα. Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που δεσμεύτηκε να ξεριζώσει ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο εξακολουθούν να υπάρχουν αλλά και, από πολλές απόψεις, φαίνεται ότι έχουν γίνει πιο βαθιές» «Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα σκάνδαλο υποκλοπών αποκάλυψε με εντυπωσιακό τρόπο τη σήψη».
Η ιστοσελίδα Politico δημοσίευσε αναλυτικό ρεπορτάζ για το «Πώς η Ελλάδα κατέληξε η χειρότερη χώρα της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου», όπου γίνεται αναφορά μεταξύ άλλων στον νέο νόμο που ψηφίστηκε για περιορισμό, υποτίθεται, της παραπληροφόρησης (fake news) και τροφοδότησε με ανησυχία τον δημοσιογραφικό κόσμο ότι θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φυλακή για επικριτικά ρεπορτάζ.
Με αναφορές στο καθεστώς των συνταγματαρχών του 1967, ο βρετανικός Guardian χαρακτηρίζει τις υποκλοπές ως «Γουότεργκεϊτ της Ελλάδας» σε άρθρο με τίτλο: «Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί τις πιο σκληρές μέρες της δικτατορίας».
Η Le Monde, με τίτλο: «Aναταράξεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από σκάνδαλο υποκλοπών», αναφέρεται στο «ελληνικό Watergate» ή «Kyriakosgate». Το οποίο, όπως σημειώνεται, «δεν έχει τελειώσει και κλονίζει σημαντικά την ελληνική πολιτική σκηνή, προκαλώντας επιπλέον ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα».
Εκτενής είναι η αναφορά του BBC στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα. «Οι κατηγορίες περί παρακολουθήσεων αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση» είναι συγκεκριμένα ο τίτλος του ρεπορτάζ, το οποίο κάνει αναφορά στην κατάθεση του Θανάση Κουκάκη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, την περασμένη Τρίτη, αλλά και στην υπόθεση παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη.
Επίσης εκτενής αναφορά στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και την κατάθεση του Θανάση Κουκάκη υπάρχει στα γαλλικά ΜΜΕ Le Figaro και TV50. «Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη προσπάθησε αρχικά να υποβαθμίσει την υπόθεση, αποκλείοντας “κάθε κρατική εμπλοκή στην παρακολούθηση που κατήγγειλαν οι δύο δημοσιογράφοι”, όμως, στα τέλη Ιουλίου, η προσφυγή στη Δικαιοσύνη από το Νίκο Ανδρουλάκη, ευρωβουλευτή και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., καταγγέλλοντας “προσπάθειες παρακολούθησης” του τηλεφώνου του από το Predator, επέφερε μεγάλο πλήγμα στην κυβέρνηση», αναφέρει η Figaro.
Προγενέστερο ρεπορτάζ στους NYT με τίτλο: «Σκάνδαλο που θυμίζει τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα» αναφέρει ότι «στην Ελλάδα σήμερα οι μόνες συζητήσεις που γίνονται μιλούν για εκβιασμούς, Γουότεργκεϊτ και ένα αστυνομικό κράτος που χρησιμοποιεί ένα διάχυτο μυστικό πρόγραμμα παρακολούθησης, με περισσότερες από 15.000 εντολές μόνο πέρυσι σε μια χώρα 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων».
Για τις δυσκολότερες μέρες που περνά από τότε που εκλέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης γράφει η Deutsche Welle, με τίτλο: «Σκάνδαλο παρακολουθήσεων: Υπό πίεση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης».
Τέλος, εκτενές ρεπορτάζ φιλοξενεί το Euractiv με τίτλο: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει για να μην παραιτηθεί εξαιτίας του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», όπου γίνονται αναφορές και στην παρακολούθηση των τηλεφώνων δημοσιογράφων, συνδέοντάς την με την έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου