Τα απόνερα της επιτελικής αδράνειας στα μέτωπα της πανδημίας και της ακρίβειας κυκλώνουν το Μέγαρο Μαξίμου και οι καμπάνες των δημοσκοπήσεων (όπως η προχθεσινή της Alco) προκαλούν ημικρανίες στο κυβερνητικό επιτελείο. Επιπλέον η τακτική της πόλωσης που ακολουθεί ο πρωθυπουργός -και επιβεβαίωσε προχθές στη Βουλή- με σκοπό να συσπειρώσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο μετατρέπεται σε μπούμερανγκ.
Η μετριοπαθής πτέρυγα της Ν.Δ. αντέδρασε με θυμηδία στην αδιανόητη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια.
«Η οικοδόμηση δεσμών αξιοπιστίας στον χώρο του πολιτικού Κέντρου δεν επιτυγχάνεται με εξόφθαλμα ψεύδη και τζούφια πυροτεχνήματα» τονίζουν βουλευτές της Ν.Δ. διακρίνοντας τη νευρικότητα του πρωθυπουργού από την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης.
Η ίδια ομάδα βουλευτών προεξοφλεί την όξυνση των αντιδράσεων και της δυσαρέσκειας των πολιτών μετά την ειδυλλιακή εικόνα που σέρβιρε ο πρωθυπουργός στο τρίπτυχο οικονομία - εισοδήματα - εργασία. Η δε έλλειψη έστω και ψήγματος αυτοκριτικής για την εκτίναξη των σκληρών δεικτών της πανδημίας δίνουν την εικόνα ενός αυτάρεσκου πρωθυπουργού που έχει χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ακόμα και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ απέφυγαν χθες να θριαμβολογήσουν για τις ομιλίες του Κ. Μητσοτάκη.
«Η καθημερινότητα δεν εξομαλύνεται με ασκήσεις εμπαιγμού και παράθεση μιας παράλληλης πλασματικής πραγματικότητας» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στους κόλπους της Ν.Δ. Τα φιλοδωρήματα δε που εξαγγέλθηκαν προχθές δεν κατευνάζουν τους υγειονομικούς, που θυμίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «το αντίστοιχο περσινό βοήθημα βγήκε 'ξινό' σε πολλούς που το έλαβαν, επειδή στη φορολογική εκκαθάριση φέτος πλήρωσαν τα διπλάσια σε παραπάνω φόρο».
Στο στόχαστρο το περιβάλλον του Μαξίμου
Στο στόχαστρο πλειάδας βουλευτών βρίσκεται ξανά το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Οι ισχυρισμοί του Άκη Σκέρτσου περί έλλειψης μελετών που να δείχνουν ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν τον ιό προκαλεί εσωτερικά σκωπτικά σχόλια.
Η πιο σημαντική παρενέργεια τέτοιων ανερμάτιστων δηλώσεων, σύμφωνα με κομματικούς παράγοντες, αφορά το ίδιο το πρόγραμμα του εμβολιασμού. «Πώς θα πειστούν οι πολίτες, ειδικά της επαρχίας, όταν ο στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη βγάζει ειδικά δρομολόγια για την πορεία του ιού;» διερωτάται έμπειρο στέλεχος της παράταξης.
Η επιμονή, μάλιστα, του Ά. Σκέρτσου στις τοποθετήσεις του αναζωπυρώνουν τις κατηγορίες για το γεγονός ότι τα υψηλά κλιμάκια του Μαξίμου απαρτίζονται από πρόσωπα με εκσυγχρονιστικό παρελθόν, αντί για στελέχη που προέρχονται από τα σπλάχνα της παράταξης.
Από την πρώτη ημέρα διακυβέρνησης της Ν.Δ., άλλωστε, διαπιστώνεται μια υπόγεια δυσαρέσκεια από κοινοβουλευτικά στελέχη -ειδικά της παλαιότερης φρουράς- λόγω του αποκλεισμού τους από την τεχνοκρατική δομή του επιτελικού συστήματος. «Οι βουλευτές επιδόθηκαν στο κυνήγι του σταυρού, ακούν και μεταφέρουν τα αιτήματα και τις διαμαρτυρίες των πολιτών» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.
Ματιές στα δεξιά της Ν.Δ.
Συν τοις άλλοις οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου παρακολουθούν με έκδηλο προβληματισμό την κινητικότητα που σημειώνεται στα δεξιά της Ν.Δ. ενόψει το εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής. Το ιδιότυπο lockdown που έχει επιβληθεί στο 40% των ανεμβολίαστων πολιτών δημιουργεί αυτομάτως μια δεξαμενή αλίευσης τόσο για την Ελληνική Λύση όσο και για αρχηγίσκους ακροδεξιών σχημάτων.
Με αφορμή και τον υπό ίδρυση φορέα του Στ. Χίου -ήδη υπάρχουν οι σχηματισμοί του Φ. Κρανιδιώτη και του Γ. Τράγκα- ο Πασχάλης Τεμεκενίδης, διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis, με δηλώσεις του στο TVXS, αναδεικνύει τις δυσκολίες της Ν.Δ. σε επίπεδο στρατηγικής.
«Είναι προφανές ότι η εμφάνιση τόσων σχημάτων στα δεξιά της Ν.Δ. θα την υποχρεώσει να κινηθεί προσεκτικά και να δημιουργήσει πολιτικά και επικοινωνιακά αναχώματα για να περιορίσει τις διαρροές. Ωστόσο θα είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας, καθώς είναι γνωστό ότι η μάχη της εξουσίας για τα κόμματα που τη διεκδικούν κερδίζεται στο Κέντρο» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Οριακό το ΕΣΥ, αλλά αθωράκιστο
Κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι, εάν αποφασιζόταν ένα lockdown, όχι μόνο θα ήταν μοιραίο για την οικονομία, αλλά θα ενισχύονταν και τα αντιεμβολιαστικά ρεύματα, κάτι που ξορκίζει σύσσωμο το κομματικό σύστημα.
Σε αυτό το φόντο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέμεινε ότι δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής οριζόντιου λουκέτου. Ήδη, ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα εγείρει αμφιβολίες από τη στιγμή που ο κ. Οικονόμου αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ είναι στα όρια του, χωρίς να κάνει ξανά νύξη για ουσιαστική ενίσχυσή του...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου